(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Bogdan Despescu, chestor șef de poliție și secretar de stat în Ministerul de Interne, a plagiat cel puțin 157 de pagini din cele 345 ale tezei de doctorat, a dezvăluit jurnalista Emilia Șercan în PressOne.
Despescu, care a fost numit secretar de stat la sfârșitul lui noiembrie 2019, imediat după instalarea cabinetului Ludovic Orban, a folosit cel puțin patru surse bibliografice majore pentru a copia în teza de doctorat susținută în anul 2010 la Academia de Poliție.
De exemplu, dintr-o carte scrisă de un fost profesor de la Academia de Poliție, Despescu a plagiat nu mai puțin de 77 de pagini, scrie Emilia Șercan.
„Recordul calitativ personal al lui Despescu este cvadruplul plagiat: fostul șef al polițiștilor din România a stabilit performanța academică de a plagia de patru ori, în pagini diferite ale tezei sale, același segment de text dintr-un studiu al Societății Academice din România”, se arată în investigația publicată de PressOne.
În ciuda acestui fapt, Despescu a dat în judecată în anul 2018 ministerul de Interne și IGPR pentru că nu i-au acordat sporul de doctorat, eliminat prin lege în 2010 din cauza crizei economice, și a câștigat în instanță dreptul de a-l primi, începând cu anul 2015.
Lucrarea care i-a adus chestorului șef titlul de doctor în științe are titlul „Criminalitatea în domeniul achizițiilor publice” și a fost coordonată de Ioan Dascălu, cel care – alături de Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, și de Costică Voicu, fost rector al Academiei de Poliție – a pus în 2002 bazele domeniul doctoral Ordine Publică și Siguranță Națională (OPSN), relatează sursa citată.
Într-o declarație pentru PressOne, secretarul de stat Bogdan Despescu a susținut că teza lui de doctoorat nu este plagiată.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Am inteles ca daca vrei sa predai in invatamantul universitar ar fi obligatoriu sa ai doctorat - sa zicem ca este in regula - dar si pentru o functie in MI?
Sau pur si simplu este numai o agoniseala de diplome ca sa parem altfel decat suntem?!