Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

PressOne: Darius Vâlcov a plagiat mai mult de 100 din cele 212 pagini ale tezei sale de doctorat în economie

Darius Valcov - Foto Inquam Photos/Octav Ganea

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, a plagiat mai mult de 100 din cele 212 pagini din teza de doctorat pe care a susţinut-o în 2008 la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti, scrie PressOne.

Din analiza făcută de PressOne reiese că sursele originale sunt exclusiv cărți de economie, care nu sunt disponibile online.

Conducătorul de doctorat al lui Darius Vâlcov este profesorul Emil Negrea de la FFABBV, care între timp s-a pensionat.

Studiile doctorale ale omului care astăzi concepe strategii economice pentru Guvernul României au durat șapte ani. Vâlcov s-a înscris la doctorat în 2001, când România se afla la începutul perioadei de preaderare la Uniunea Europeană (UE). 

Vâlcov și-a susținut teza - „Perfecționarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană" - la un an după ce România aderase la UE, deci tema de cercetare nu se mai justifica la acel moment.

În 2001, anul înscrierii la doctorat, el a devenit și student al Facultății de Drept din cadrul Universității "Spiru Haret", pe care avea să o absolve trei ani mai târziu, în 2004.

În bibliografia tezei sale de la ASE sunt menționate patru articole pe care le-a semnat împreună cu Cristian Florin Ciurlău – în prezent conferențiar universitar la Facultatea de Finanțe, Bănci și Contabilitate a Universității "Dimitrie Cantemir".

După ce Vâlcov a devenit, în 2014, ministru de Finanțe, Ciurlău a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Loteria Română. Ulterior, în noiembrie 2017, Ciurlău a căpătat o nouă sinecură: membru în Consiliul de Programare Economică, entitate care face parte din Comisia Națională de Prognoză. Principala atribuție a Consiliului de Programare Economică este să urmărească îndeplinirea programului de guvernare. Totuși, acest Consiliu s-a întrunit până acum doar de trei ori, o dată în 2017 și de două ori în primul semestru din 2018, scrie PressOne.

Darius Vâlcov nu a răspuns la telefon și nici la mesajul prin care i s-a solicitat un punct de vedere referitor la teza sa de doctorat din 2008.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    O lege prin care toti cei dovediti cu doctorate plagiate (nu are importanta procentul in care a plagiat) sa returneze toti banii din salarii/pensii incasati de la stat ca urmare a sporului de doctorat. Simplu, nu ! Sa vedem cine i-a initiativa unei astfel de prevederi legale .....daca o ia cineva ! Poate USR -ul ca au logistica si antrenament.
    • Like 0
  • După reacția ”eminenței” , cenușe la freză, este tot mai evident că, gașca roșie consideră ca fiind stat paralel tot ceea ce nu îi este supus; instituțiile și indivizii care nu se ploconesc la partid. Și comuniștii aveau acest mod de găndire... de partid și de stat. Urmașii comuniștilor nu pot (nu vor a) înțelege că statul nu înseamnă ei, în oricare situație. După mintea lor, faptul că pot să împartă bugetul public înseamnă că sunt tartori, stăpâni...
    Am observat că individul nu contrazice fapta de plagiat ci, firav, invocă miile de sereiști (având acces la informații) ca fiind vinovații. Adică, nu fapta lui trebuie condamnată, ci dezvăluirea furtului lui este marea problemă. Dar nu a lui. Pentru că (și) el poate!
    • Like 1
  • Dorin check icon
    La câte golaneli a făcut javra asta .Mai contează un plagiat.Oamenii de bine ai PSD ului
    • Like 1
  • Asta e cireasa de pe tort. Un tort facut in cimitir. Pofta buna, 'nea Valcov.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult