Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

PressOne: Darius Vâlcov a plagiat mai mult de 100 din cele 212 pagini ale tezei sale de doctorat în economie

Darius Valcov - Foto Inquam Photos/Octav Ganea

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, a plagiat mai mult de 100 din cele 212 pagini din teza de doctorat pe care a susţinut-o în 2008 la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti, scrie PressOne.

Din analiza făcută de PressOne reiese că sursele originale sunt exclusiv cărți de economie, care nu sunt disponibile online.

Conducătorul de doctorat al lui Darius Vâlcov este profesorul Emil Negrea de la FFABBV, care între timp s-a pensionat.

Studiile doctorale ale omului care astăzi concepe strategii economice pentru Guvernul României au durat șapte ani. Vâlcov s-a înscris la doctorat în 2001, când România se afla la începutul perioadei de preaderare la Uniunea Europeană (UE). 

Vâlcov și-a susținut teza - „Perfecționarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană" - la un an după ce România aderase la UE, deci tema de cercetare nu se mai justifica la acel moment.

În 2001, anul înscrierii la doctorat, el a devenit și student al Facultății de Drept din cadrul Universității "Spiru Haret", pe care avea să o absolve trei ani mai târziu, în 2004.

În bibliografia tezei sale de la ASE sunt menționate patru articole pe care le-a semnat împreună cu Cristian Florin Ciurlău – în prezent conferențiar universitar la Facultatea de Finanțe, Bănci și Contabilitate a Universității "Dimitrie Cantemir".

După ce Vâlcov a devenit, în 2014, ministru de Finanțe, Ciurlău a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Loteria Română. Ulterior, în noiembrie 2017, Ciurlău a căpătat o nouă sinecură: membru în Consiliul de Programare Economică, entitate care face parte din Comisia Națională de Prognoză. Principala atribuție a Consiliului de Programare Economică este să urmărească îndeplinirea programului de guvernare. Totuși, acest Consiliu s-a întrunit până acum doar de trei ori, o dată în 2017 și de două ori în primul semestru din 2018, scrie PressOne.

Darius Vâlcov nu a răspuns la telefon și nici la mesajul prin care i s-a solicitat un punct de vedere referitor la teza sa de doctorat din 2008.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  O lege prin care toti cei dovediti cu doctorate plagiate (nu are importanta procentul in care a plagiat) sa returneze toti banii din salarii/pensii incasati de la stat ca urmare a sporului de doctorat. Simplu, nu ! Sa vedem cine i-a initiativa unei astfel de prevederi legale .....daca o ia cineva ! Poate USR -ul ca au logistica si antrenament.
  • Like 0
 • După reacția ”eminenței” , cenușe la freză, este tot mai evident că, gașca roșie consideră ca fiind stat paralel tot ceea ce nu îi este supus; instituțiile și indivizii care nu se ploconesc la partid. Și comuniștii aveau acest mod de găndire... de partid și de stat. Urmașii comuniștilor nu pot (nu vor a) înțelege că statul nu înseamnă ei, în oricare situație. După mintea lor, faptul că pot să împartă bugetul public înseamnă că sunt tartori, stăpâni...
  Am observat că individul nu contrazice fapta de plagiat ci, firav, invocă miile de sereiști (având acces la informații) ca fiind vinovații. Adică, nu fapta lui trebuie condamnată, ci dezvăluirea furtului lui este marea problemă. Dar nu a lui. Pentru că (și) el poate!
  • Like 1
 • Dorin check icon
  La câte golaneli a făcut javra asta .Mai contează un plagiat.Oamenii de bine ai PSD ului
  • Like 1
 • Asta e cireasa de pe tort. Un tort facut in cimitir. Pofta buna, 'nea Valcov.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult