(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)
Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, a plagiat mai mult de 100 din cele 212 pagini din teza de doctorat pe care a susţinut-o în 2008 la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti, scrie PressOne.
Din analiza făcută de PressOne reiese că sursele originale sunt exclusiv cărți de economie, care nu sunt disponibile online.
Conducătorul de doctorat al lui Darius Vâlcov este profesorul Emil Negrea de la FFABBV, care între timp s-a pensionat.
Studiile doctorale ale omului care astăzi concepe strategii economice pentru Guvernul României au durat șapte ani. Vâlcov s-a înscris la doctorat în 2001, când România se afla la începutul perioadei de preaderare la Uniunea Europeană (UE).
Vâlcov și-a susținut teza - „Perfecționarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană" - la un an după ce România aderase la UE, deci tema de cercetare nu se mai justifica la acel moment.
În 2001, anul înscrierii la doctorat, el a devenit și student al Facultății de Drept din cadrul Universității "Spiru Haret", pe care avea să o absolve trei ani mai târziu, în 2004.
În bibliografia tezei sale de la ASE sunt menționate patru articole pe care le-a semnat împreună cu Cristian Florin Ciurlău – în prezent conferențiar universitar la Facultatea de Finanțe, Bănci și Contabilitate a Universității "Dimitrie Cantemir".
După ce Vâlcov a devenit, în 2014, ministru de Finanțe, Ciurlău a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Loteria Română. Ulterior, în noiembrie 2017, Ciurlău a căpătat o nouă sinecură: membru în Consiliul de Programare Economică, entitate care face parte din Comisia Națională de Prognoză. Principala atribuție a Consiliului de Programare Economică este să urmărească îndeplinirea programului de guvernare. Totuși, acest Consiliu s-a întrunit până acum doar de trei ori, o dată în 2017 și de două ori în primul semestru din 2018, scrie PressOne.
Darius Vâlcov nu a răspuns la telefon și nici la mesajul prin care i s-a solicitat un punct de vedere referitor la teza sa de doctorat din 2008.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Am observat că individul nu contrazice fapta de plagiat ci, firav, invocă miile de sereiști (având acces la informații) ca fiind vinovații. Adică, nu fapta lui trebuie condamnată, ci dezvăluirea furtului lui este marea problemă. Dar nu a lui. Pentru că (și) el poate!