Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum se simte un profesor care a lucrat 12 ani la teza sa de doctorat, în țara doctoratelor plagiate și a academicienilor SRI

Dan Solcan

Dan Solcan, profesor de Istorie la Colegiul Naţional „B.P. Haşdeu” din Buzău, a lucrat timp de 12 ani la teza sa de doctorat despre procesul lui Socrate văzut de Platon. A avut apoi nevoie de încă o perioadă ca să o scurteze de 822 de pagini, la 262 de pagini pentru a putea fi publicată la editură din Paris. „S-a întâmplat atâția ani să scriu zile și nopți, dimineața eram așa de obosit încât nu mai aveam încredere în ce am scris”, a povestit profesorul în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. 

„Dacă tu simți că eu fac tot ce pot pentru tine, atunci nu copia”

Cum se simte un om care și-a dedicat atât de mult timp redactării tezei de doctorat atunci când vede inflația de doctorate din România, au vrut să știe moderatorii. „Nu e deloc confortabil, nu am probleme cu cei care iau pe merit. A te specializa e excelent, însă cred că standardul doctoratului trebuie să fie foarte înalt, trebuie să dispară niște practici. Plagiat. Atâtea cazuri de plagiat. Cum e asta, să vii cu pagini de la altul? Aici vorbim de o problemă care depășește zona educației”, a spus Solcanu. Acesta a vorbit și despre cum îi învață pe copii să nu copieze și mărturisește că au fost situații în care el însuși a copiat atunci când era în școală. „Îi spun copilului: Și eu am copiat, dar doar la profii care își băteau joc, se comportau cu sadism, de la care nu învățam nimic, era o formă de autoapărare. Dacă tu simți că eu fac tot ce pot pentru tine, atunci nu copia”, a povestit el.

Dan Solcan este unul dintre profesorii premiați pentru dedicarea lor în cadrul Proiectului Merito și le vorbește în timpul orelor copiilor despre libertate și despre ce a însemnat dictatura și represiunea pentru cei care au trăit în perioada comunismului.

În momentul în care un președinte de republică a fost întrebat: Credeți că libertatea îi face pe oameni mai fericiți?, a spus: Habar nu am. Dar sunt convins că îi face mai oameni”.

„Pot să vorbesc nu doar ca un om care ar cunoaște niște date, ci ca un om care a trăit în perioada respectivă. Am o problemă aproape personală cu această opinie, cum că în comunism era mai bine. Copiii aud acasă că aunci era mai multă siguranță, era mai puțin șomaj, mai puțină violență pe străzi, nu erau droguri, Ceaușescu ne-a hrănit pe toți sănătos cu salam cu soia. (...) În condițiile astea e greu să răspunzi unui copil, dar poți să apelezi la generozitatea lui, explicând cu argumente. Pot porni de la salamul cu soia: acum mănânc dacă vreau eu. Atunci ni se impunea asta. În condițiile astea, diferența e făcută de o noțiune care e libertatea. Dacă n-o prețuiești și crezi că e suficient să ai niște necesități satisfăcute, atunci e bine. Însă îi spun un lucru care îmi place. În momentul în care un președinte de republică a fost întrebat: Credeți că libertatea îi face pe oameni mai fericiți?, a spus: Habar nu am. Dar sunt convins că îi face mai oameni”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O teza de doctorat se scrie in 3 maxim 4 ani!
  Efortul trebuie sa fie constant, urmarind procesualitatea cercetarii in aria de studiu!
  12 ani nu mai e studiu, pasiune, cercetare aplicata ci din pacate.... neputinta!
  • Like 0
 • Problema este infinit mai dureroasa. De la mic la mare societatea romaneasca se dizolva cu efervescenta intr-un amalgam de orgolii pigmee, autocunoastere nevalidata practic si bascalie generalizata. De rautate pura ce sa mai vorbim. Ierarhia valorica este luata in ras asta vorbind eufemistic. Majoritatea se vad inregimentati in categoria celor destepti, intreprinzatori si inteligenti, categoria celor care se descurca si care isi impun propriul set de reguli sau valori(asta in fericitul caz in care ele exista) fiecare dupa puteri. In aceasta categorie se regasesc atat diaspora cat si populatia ramasa bastinasa. Ca o paranteza,cel care scuipa seminte pe jos. la el in tara , asta odata reintors de pe meleagurile unde:"ba, aia sant civilizati sa vezi ce curatenie este acolo. dovedesc rea vointa in a invata ceva. Si unii si altii am ajuns a trai intr-o stare de infectie generalizata care se extinde pe zi ce trece spre a ne inghiti pe toti.
  Realitatea de zi cu zi, betonul se transforma in faina in cativa ani, gropile prospera pe sosele, padurile se taie in continuare cu salbaticie, valatuci de fum negru rezultat din arderea plasticului sau cauciucului impanzesc plaiul mioritic, legumele romanesti depasesc de 10-20 de ori continutul maxim de nitriti stabilit de OMS, normele sanitar-veterinare sant luate in ras, soferi cu telefon la ureche efectueaza manevre in trafic de care ar rade si maimutele, in trafic, tirurile fac legea, copii sant omorati pe trecerile de pietoni, in sanatate se tinde spre anticamerele mortii. Asta, on short. La nivel relational, tineretul in mare parte cu o educatie precara, a prins sau prinde ura pe categoria varstnicilor. La randul lor acestia nu ar recunoaste in ruptul capului o greseala, ca vezi, au experienta vietii. Relatiile de familie, merg in cadere libera, grevate de instrainare, absenta sau lipsa unui limbaj comun. Asa ca, in final majoritatea injura majoritatea, incepand cu actualii guvernanti(categoric responsabili si ei de catastrofa dar nu intru totul), doctorii, preotii, biserica, precupetele, tineretul, batranii. Ca justificare ne-am dezvoltat o abilitate perversa spre a gasi vinovati de la vladica la opinca. Statul paralel, Soros, U.E, rusii, multinationalele, ungurii, tiganii, De acolo vin toate relele asupra noastra a imaculatilor fara de pacat si de greseala. Asa ne-am trezit cu pesta porcina africana datorita unei conspiratii a celor de afara ca sa-si vanda ei carnea de porc, vezi tu, asteapta tirurile pline cu porci sacrificati la granita pentru a intra in Romania. Pai daca la noi sau folosit dezinfectanti diluati in spitale cum poate crede cineva ca la capitolul a se respecta normele sanitar veterinare am sta mai bine.
  Tandea pe mandea cum este vorba in popor stam bine, intotdeauna va exista o consolare....Ai auzit, un roman a inventat....Capul face, capul trage.

  • Like 1
 • Academicienii SRI ar putea zice ca are o minte cam inceata. :-)
  • Like 0
 • Liviu check icon
  Nu cred că există oriunde altundeva în Europa un sistem mai absurd cum este sistemul nostru de învăţământ. România este ţara în care un elev talentat la matematică şi informatică învaţă forţat... limba LATINĂ!!! Şi ni se pare normal. Sper ca mulţi să plece în alte ţări cu un alt orizont şi cu un alt sistem de învăţământ.
  • Like 1
  • @ Liviu
   dalex check icon
   Sper sa ajungeti intr-o tara in care sa scapati nu doar de limba latina ci si de limba romana ( provenita din latina vulgara ) si sa uitati si numele Romania, singura tara ce aminteste de Imperiul Roman din toata " ginta latina ". Good luck !
   • Like 1
  • @ Liviu
   Absolut corect Gogu, dar problema doctoratelor este sa nu le faci degeaba, cartoane de fatada fata de gagici proaste sau care servesc unui scop de urcare o treapta la salariu sau in gradatia profesorala, 10-15%, foloseste la ceva concret?!a reausit sa schimbe ceva cu aceasta lucrare!avem foarte multe doctorate, mii si mii din urma pe chestiuni comuniste clare, congrese, conferinte, lupta de clasa, alea trebuie anulate si magarii aia degradati din aceasta calitate!cand studiul in sine este doar un interes pecuniar si material nu vad de ce ne-am mai bate capul sa citim ce a scris!elevii de buna calitate pricep cine sunt profesorii buni din start, ceilalti vor continua sa fie neatenti, superiori, prosti in final nepregatiti pentru viata!omul acesta cerseste atentie, nu trebuie sa stai in genunchi, nu e nevoie, dar cam, aici a ajuns sistemul de buna calitate de invatamant din Romanica!oricum e liber sa plece in vest, ar fi mult, mult mai apreciat!profesorul nu e frate cu elevul, nu e mama, nu e sora, nu e tata, nu e unchi sau altele, dar nici dusman nu trebuie sa fie, impartial, cunostinte aprofundate si mereu repetate!articolul e dezlanat tare, pare scris de un elev sau la nivel de elevi!publicati-va lucrarea domnule, v-au marit astia salariile, e mult mai folositor decat sa cersiti atentia unor talani din guverm, scripta manent!in ce priveste fabricile de diplome doctorale, asta nu tine decat de factorul politic, ei vor sa aiba CV frumos si lung cu multe titluri, dar sunt goi de continut si prosti ca noaptea si aroganti pana la Dumnezeu, toti randasii, soferii, tractoristii sunt frati cu Kant si Schopenhauer, sunt ingineri, sunt analisti..sunt de toate!nu se doreste anularea diplomelor false, se traieste inca bine din asta..
   • Like 1
 • Toată lumea ştie că după '90 au aparut mii de " doctori " , in toate domeniile . De ce nu sunt verificata TOATE aceste doctorate şi să fie declarate plagiate ( dacă e cazul ) , iar cei vinovati să răspundă in fata legii ? Aşa ne tot văităm de pomană ! Cine ar trebui să ia taurul de coarne ? Cred ca in continuare se comit plagiate pe bandă rulantă .Apropo - auzisem că la Oradea au fost scoşi absolventi de medicina nişte italieni care nici nu ştiau pe unde se află Oradea ! Ce se mai ştie de acest caz ? Dar de cel de la Baile Herculane ?
  • Like 1
 • Aș începe comentariul meu invocând citatul ”Omul potrivit la locul potrivit”. Cred că și ăsta, asta, este rețeta unui mers ”înainte” în sens total pozitiv. Este și dovada că România nu a ieșit din comunism, cu diareea de doctorate, masterate și licențe acordate la ”apelul de seară” sau ”cumpărate” de la librăria din colț. De fapt este continuarea într-un alt mod a practicelor de dinainte de Decembrie 1989 când ofițerii mai făceau doi ani așa ziși de studii juridice și obțineau diploma de laureat în drept. Sau activiștii PCR care erau trimiși la Kakademia Fane Barosanu (Ștefan Gheorghiu) și la absolvire primeau tot felul de titluri inventate de CC al PCR. Ca să nu mai amintim că în acea kakademie (mă refer la spațiile de cazare) era o promiscuitate de-ți stătea mintea. Cum putea ajunge România, poporul român în bine cu așa specii de...conducători (a se citi scursuri comuniste) ? Pe timpul regimului Ceaușescu circula un banc : Care era diferența între un director de fabrică (de exemplu) din comunism și unul din capitalism ? Răspuns : cel din capitalism stătea cu fundul la scaun și cu ochii la producție. În schimb cel din comunism stătea cu fundul la producție și cu ochii la scaun. Cam așa stă cloaca politică de 27 de ani : cu fundul la problemele și nevoile țării și a românilor și cu ochii la tot ce este de furat, de sustras doar în folos propriu. Lipsa TOTALĂ de inteligență ia făcut să procedeze NUMAI în folosul lor când dacă aveau măcar o fărâmă de minte și-ar fi făcut cât decât în primul rând treaba pentru care au fost aleși (?) și pe lângă s-ar fi ocupat și de mangleală. Dar nu, ei doar pentru ei au ”prășit” în posturile de conducere unde au fost numiți. Unii care sunt împotriva PSD-lui mai ăncearcă să spună că printre ei sunt și unii mai destupați, că este greșit să generalizăm. Eu cred că nu, nu este greșit să-i băgăm (de fapt s-au băgat singuri) în aceeași troacă cu lături de sorginte bolșevică. Știința de carte adevărată la nivel de un profesionalism incontestabil se obține doar studiind, transpirând de atâta studiu, publicând lucrări PROPRII nu plagiate de la alții și petrecând o mare parte de timp în bibliotecă. Unul din cuvintele ce caracterizează societatea noastră de astăzi este : IMPOSTURA în ceea ce privește adevărata pregătire universitară a cloacei politice de la putere.
  • Like 4
 • Amadeus check icon
  Am vazut aseara pe sfarsite emisiunea in care a fost invitat domnul Profesor. Ma bucur ca copilul meu il are la clasa. Pacat ca numai o ora pe saptamana conform programei la clasa de mate-info.
  Unul dintre copii l-a vazut la TV si a transmis asta prin Whatsapp intregului grup al clasei. Din cate am inteles este dedicat, acopera toata programa si un pic mai mult din dorinta de a transmite copiilor cat mai multe informatii in acea unica ora pe saptamana.
  Mi-as dori ca tot colectivul profesoral de la CN BPH sa aiba aceeasi abordare si atidudine ca dumnealui in ceea ce priveste actul de educatie. Cum spunea dumnealui : „Dacă tu simți că eu fac tot ce pot pentru tine, atunci nu copia”. Mi-a placut mult acest exemplu cat si pilda personala care ar trebui sa puna pe ganduri multi profesori. A, si nu in ultimul rand, inainte de a fi profesori sa fie pedagogi.
  Legat de pilda personala, faptul ca un copil considera ca are nevoie de consiliere psihologica pentru a trece de « treapta I » nu este in regula. Din cate am aflat sunt multi copii la BPH care se confrunta cu acesta situatie. Este marele lor hop. I-am spus copilului meu : “Cei ce seamănă cu lacrimi, cu bucurie vor secera”. Lumea nu e perfecta.
  Dupa ani si ani de la terminarea liceului ne amintim cu placere si o oarecare nostalgie de profesorii pe care i-am avut. Sper ca domnul Profesor Dan Solcan sa ramana in memoria copilului meu ca un bun exemplu, asa cum si eu am atatia profesori de care imi amintesc cu drag.
  #RESPECT !!
  • Like 1
 • Problema noastra este ca in Romania este o goana nebuna dupa diplome. Probabil ca vine si din frustrare, inainte erau foarte putini cei care intrau la o facultate, profesorii erau extrem de exigenti, la terminarea facultatii aveai garantia ca ai de a face cu un specialist. Astazi cand se fac presiuni ca toata lumea sa aiba diploma de Bac toata Romania merge la facultate. Productia de diplome fara acoperire in cunostinte este coplesitoare. Cunosc foarte multe cazuri de persoane care inainte nu aveau nici o sansa la examenele de la facultatile din Romania si care acum au recuperat fabulos. Au terminat cate doua ,trei facultati, mastere peste mastere, doctorate la Chisinau sau prin universitati dubioase. Oameni care in mare parte sunt exact aceiasi ca si inainte. Situatia asta a plagiatelor arata foarte clar falimentul profund al sistemului de educatie din Romania. Nu exista nici o posibilitate de a frana acesta goana dupa diplome. Mai rau este ca nici acum nimeni nu ia masuri, oamenii astia cu studii apoximative au ajuns deja la cele mai inalte niveluri. In mod normal diplomele de studii trebuia sa arate o diferentiere in societate, acum toata lume are o diploma de studii superioare si bineinteles poate sa aspire la un titlu de doctor.
  • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult