Dan Solcan, profesor de Istorie la Colegiul Naţional „B.P. Haşdeu” din Buzău, a lucrat timp de 12 ani la teza sa de doctorat despre procesul lui Socrate văzut de Platon. A avut apoi nevoie de încă o perioadă ca să o scurteze de 822 de pagini, la 262 de pagini pentru a putea fi publicată la editură din Paris. „S-a întâmplat atâția ani să scriu zile și nopți, dimineața eram așa de obosit încât nu mai aveam încredere în ce am scris”, a povestit profesorul în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Dacă tu simți că eu fac tot ce pot pentru tine, atunci nu copia”
Cum se simte un om care și-a dedicat atât de mult timp redactării tezei de doctorat atunci când vede inflația de doctorate din România, au vrut să știe moderatorii. „Nu e deloc confortabil, nu am probleme cu cei care iau pe merit. A te specializa e excelent, însă cred că standardul doctoratului trebuie să fie foarte înalt, trebuie să dispară niște practici. Plagiat. Atâtea cazuri de plagiat. Cum e asta, să vii cu pagini de la altul? Aici vorbim de o problemă care depășește zona educației”, a spus Solcanu. Acesta a vorbit și despre cum îi învață pe copii să nu copieze și mărturisește că au fost situații în care el însuși a copiat atunci când era în școală. „Îi spun copilului: Și eu am copiat, dar doar la profii care își băteau joc, se comportau cu sadism, de la care nu învățam nimic, era o formă de autoapărare. Dacă tu simți că eu fac tot ce pot pentru tine, atunci nu copia”, a povestit el.
Dan Solcan este unul dintre profesorii premiați pentru dedicarea lor în cadrul Proiectului Merito și le vorbește în timpul orelor copiilor despre libertate și despre ce a însemnat dictatura și represiunea pentru cei care au trăit în perioada comunismului.
În momentul în care un președinte de republică a fost întrebat: Credeți că libertatea îi face pe oameni mai fericiți?, a spus: Habar nu am. Dar sunt convins că îi face mai oameni”.
„Pot să vorbesc nu doar ca un om care ar cunoaște niște date, ci ca un om care a trăit în perioada respectivă. Am o problemă aproape personală cu această opinie, cum că în comunism era mai bine. Copiii aud acasă că aunci era mai multă siguranță, era mai puțin șomaj, mai puțină violență pe străzi, nu erau droguri, Ceaușescu ne-a hrănit pe toți sănătos cu salam cu soia. (...) În condițiile astea e greu să răspunzi unui copil, dar poți să apelezi la generozitatea lui, explicând cu argumente. Pot porni de la salamul cu soia: acum mănânc dacă vreau eu. Atunci ni se impunea asta. În condițiile astea, diferența e făcută de o noțiune care e libertatea. Dacă n-o prețuiești și crezi că e suficient să ai niște necesități satisfăcute, atunci e bine. Însă îi spun un lucru care îmi place. În momentul în care un președinte de republică a fost întrebat: Credeți că libertatea îi face pe oameni mai fericiți?, a spus: Habar nu am. Dar sunt convins că îi face mai oameni”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Datorita scarii valorice inversate s-a lovit de niste personaje pe a caror fata se citea : tu chiar ai venit aici sa inveti ? .Probabil ca aceea institutie gazduia alte activitati. Tezele de doctorat copiate de barbati au fost promovate insa ceva realizat de o femeie a fost pur si simplu distrus.
Mi-a parut rau de ea, nu am putut sa o ajut nici macar cu un sfat , se lovise de niste indivizi bizari. Parerea personala este ca i-au facu rau prin diferite mijloace ; reclamatii, barfa si Dumnezeu mai stie de ce sunt astia cu scara lor inversata.
Toti balbaitii, au creat numai probleme, ce treaba au astia cu stiinta Doamne Sfinte.
Cand nu esti la nivelul lor de mediocritate sunt in stare sa te scoata cu problema mintala.
Efortul trebuie sa fie constant, urmarind procesualitatea cercetarii in aria de studiu!
12 ani nu mai e studiu, pasiune, cercetare aplicata ci din pacate.... neputinta!
(Anton Cehov)
Realitatea de zi cu zi, betonul se transforma in faina in cativa ani, gropile prospera pe sosele, padurile se taie in continuare cu salbaticie, valatuci de fum negru rezultat din arderea plasticului sau cauciucului impanzesc plaiul mioritic, legumele romanesti depasesc de 10-20 de ori continutul maxim de nitriti stabilit de OMS, normele sanitar-veterinare sant luate in ras, soferi cu telefon la ureche efectueaza manevre in trafic de care ar rade si maimutele, in trafic, tirurile fac legea, copii sant omorati pe trecerile de pietoni, in sanatate se tinde spre anticamerele mortii. Asta, on short. La nivel relational, tineretul in mare parte cu o educatie precara, a prins sau prinde ura pe categoria varstnicilor. La randul lor acestia nu ar recunoaste in ruptul capului o greseala, ca vezi, au experienta vietii. Relatiile de familie, merg in cadere libera, grevate de instrainare, absenta sau lipsa unui limbaj comun. Asa ca, in final majoritatea injura majoritatea, incepand cu actualii guvernanti(categoric responsabili si ei de catastrofa dar nu intru totul), doctorii, preotii, biserica, precupetele, tineretul, batranii. Ca justificare ne-am dezvoltat o abilitate perversa spre a gasi vinovati de la vladica la opinca. Statul paralel, Soros, U.E, rusii, multinationalele, ungurii, tiganii, De acolo vin toate relele asupra noastra a imaculatilor fara de pacat si de greseala. Asa ne-am trezit cu pesta porcina africana datorita unei conspiratii a celor de afara ca sa-si vanda ei carnea de porc, vezi tu, asteapta tirurile pline cu porci sacrificati la granita pentru a intra in Romania. Pai daca la noi sau folosit dezinfectanti diluati in spitale cum poate crede cineva ca la capitolul a se respecta normele sanitar veterinare am sta mai bine.
Tandea pe mandea cum este vorba in popor stam bine, intotdeauna va exista o consolare....Ai auzit, un roman a inventat....Capul face, capul trage.
apoi merg sa lucreze Europa, fiindca e diploma europeana si se bat cu pumnii in piept, iar presa romana ne abureste cu "medicii romani apreciati in toata lumea " ! sunt si oameni de valoare si pasionati, desigur, dar din pacate nu cred ca sunt ei regula.....
DECI,ditamai, CNATDCU a evaluat si validat acordarea titlului de doctor dlui Ciuca,si a propus ministrului educatiei ACORDAREA titlului de doctor dlui CIUCA.
In CONCLUZIE:
Toate doctoratele plagiate si neplagiate au trecut la evaluare si validare la CNATDCU,iar,ministru a semnat ca primaru.
Cardasie curata intre Conducatorii de doctorate, Comisiile de doctorat si acest CNATDCU.
Unul dintre copii l-a vazut la TV si a transmis asta prin Whatsapp intregului grup al clasei. Din cate am inteles este dedicat, acopera toata programa si un pic mai mult din dorinta de a transmite copiilor cat mai multe informatii in acea unica ora pe saptamana.
Mi-as dori ca tot colectivul profesoral de la CN BPH sa aiba aceeasi abordare si atidudine ca dumnealui in ceea ce priveste actul de educatie. Cum spunea dumnealui : „Dacă tu simți că eu fac tot ce pot pentru tine, atunci nu copia”. Mi-a placut mult acest exemplu cat si pilda personala care ar trebui sa puna pe ganduri multi profesori. A, si nu in ultimul rand, inainte de a fi profesori sa fie pedagogi.
Legat de pilda personala, faptul ca un copil considera ca are nevoie de consiliere psihologica pentru a trece de « treapta I » nu este in regula. Din cate am aflat sunt multi copii la BPH care se confrunta cu acesta situatie. Este marele lor hop. I-am spus copilului meu : “Cei ce seamănă cu lacrimi, cu bucurie vor secera”. Lumea nu e perfecta.
Dupa ani si ani de la terminarea liceului ne amintim cu placere si o oarecare nostalgie de profesorii pe care i-am avut. Sper ca domnul Profesor Dan Solcan sa ramana in memoria copilului meu ca un bun exemplu, asa cum si eu am atatia profesori de care imi amintesc cu drag.
#RESPECT !!