Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Prima mutare importantă a opoziției: prim-vicepreședintele PNL susține o coaliție electorală anti-PSD și candidați unici la Primăria București și la primăriile marilor orașe. Cine ar putea candida la Capitală

Ilie Bolojan

Alegerea primarilor din primul tur favorizează partidele mari și plasează PSD într-o poziție greu de învins. Pentru prima dată, un lider al PNL vorbește deschis despre necesitatea formării unei coaliții anti-PSD pentru locale și despre susținerea unor candidați comuni ai acesteia la Primăria Capitalei, la primăriile de sector și la cele ale marilor orașe. Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea și prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, a declarat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, că în absența unei astfel de strategii, PSD va câștiga în aproape toate marile orașe. 

„Există două posibilități: prima, ca tabloul politic în 2020 să arate ca azi, cu un partid mare și forțe politice non-PSD dezbinate, variantă în care cert în aproape toate marile orașe din afara arcului carpatic va câștiga PSD. Nu neapărat datorită performanțelor, ci datorită pulverizării voturilor. Și a doua variantă, eu cred că trebuie pusă în practică, e ca forțele non-PSD, cele de centru-dreapta, să se adune și să ofere cel mai bun candidat din localitate, ca votul din primul tur, pe care PSD îl folosește ca armă politică, să fie folosit împotriva PSD. E o soluție pentru București, sectoare și celelalte orașe. Și atunci vom avea o situație: primarii care sunt în funcție și au făcut o treabă buna sigur vor câștiga, indiferent de unde sunt, dar nu vor mai câștiga cei care nu au performat și se va da o șansa altcuiva să facă ceva în acele orașe”, a declarat Bolojan.

Acesta a subliniat că votul în primul tur se va aplica cel mai probabil și în 2020 și că existența unor candidați comuni ai forțelor non-PSD rămâne cea mai bună soluție. Desemnarea acestora ar trebui făcută „în baza unor anchete sociologice”, astfel încât să fie selectați candidații cu cele mai mari șanse. „Candidatul trebuie pregătit și, indiferent de partidul de care aparține, trebuie susținut. PNL poate să facă asta”, a declarat el. O astfel de coaliție ar trebui să fie făcută din timp și formalizată din punct de vedere juridic, pentru a exista timp pentru selecția candidaților și „armonizarea intereselor locale”, spune primarul. Nicio forță politică nu ar trebui exclusă de la negocieri, în opinia lui, iar din viitoarea coaliție ar trebui să facă parte, alături de PNL, cel puțin USR, PMP și Mișcarea România Împreună, condusă de Dacian Cioloș. 

Vlad Voiculescu

Despre candidatura lui Vlad Voiculescu la Primăria Capitalei

„Există o discuție în PNL în acest sens?”, a fost întrebat Bolojan. „Această discuție cred că azi poate fi prematură, că e dată de agenda de la europarlamentare, dar orice om cu o minimă experiență politică, cunoscând regulile jocului la locale, dacă susține o altă politică, în mod cert face jocul PSD. Nici asta n-ar fi o problemă dacă PSD ar guverna bine, dar acolo unde guvernează slab și, din păcate, în multe localități se guvernează slab ar fi o gravă eroare legată de dezvoltarea acelor localități și a României”, a declarat Bolojan.

Întrebat dacă PNL ar susține candidatura fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu la București, acesta a răspuns că, din punctul lui de vedere, răspunsul este „da”, dacă acest lucru rezultă în urma unor analize serioase. „În condițiile în care analiza candidaților la o primărie dă ca rezultat o astfel de formulă, din punctul meu de vedere da, dar trebuie făcute niște analize serioase, trebuie pregătiți candidații și e mai puțin important din ce forță politica vine, e important să fie un om pregătit, un om care să vrea să facă treabă și să aibă șanse reale să câștige. Asta e valabil pentru București și pentru Vlad Voiculescu sau alte persoane”, a afirmat Bolojan. 

Reprezentanții Mișcării România Împreună, care urmează să devină partid până în această toamnă, au declarat deja că sunt gata să facă o alianță cu USR și cu PNL pentru a desemna împreună candidați care să-i poată învinge pe cei ai PSD. Dragoș Pîslaru, unul dintre fondatorii mișcării conduse de Dacian Cioloș, confirma luna trecută pentru Republica intenția unei alianțe cu USR și PNL la alegerile locale din 2020. „Atât cu USR avem canale de comunicare, pentru că, dacă suntem pragmatici, în 2020 va trebui să colaborăm, cel puțin la locale. Este prematur să definim cadrul concret al alianței, dar, cel puțin la alegerile locale, fragmentarea candidaților care ar crea o alternativă la puterea actuală ar putea să ducă la rezultate foarte slabe. Dacă alegerile sunt dintr-un singur tur și nu vii cu un candidat solid unde există zona de control PSD-ALDE nu vei avea șanse să obții un rezultat bun. Orice om care urmărește să producă o schimbare societală profundă trebuie să înțeleagă că alegerile locale sunt foarte importante. Avem opțiunea să ne lăsăm purtați de orgolii și opțiunea de a conlucra”, a afirmat Pîslaru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ideea unei coaliții anti-PSD nu e rea, însă din ea nu trebui să facă parte PMP. Cine se asociază cu Băsescu, cu el de gât va muri. Eu unul, știu că nu votez nimic legat de Băsescu și clica lui.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    O coaliţie ar însemna o resetare împortantă la o ecuaţie sănătoasă cu două forţe politice, pentru că singurele sisteme funcţionale sunt cele de tip BIPARTID (ex. conservatorii şi laburiştii britanici).

    Cei care nu vor o alianţă a opoziţiei nu îneţeg că în lipsa a două forţe cu puteri egale sistemul este departe de a deveni echitabil. Dacă avem un singur partid şi zeci de partide şi partiduleţe micuţe oare cine va câştiga alegerile? Poate că nu ne place o alianţă, dar în lipsa ei care ar fi o soluţie viabilă?

    Ne închipuim oare că una din aceste forţe mici va polariza în timp record voturile majorităţii, în condiţiile în care aceste organizaţii nu au pătrundere în electoratul rural? Cât mai suntem dispuşi să trăim în fantezii infantile?

    Un sistem funcţional e format din două partide, sau - în cazul nostru - din două alianţe. Asta e realitatea.
    • Like 0
  • Foarte buna initiativa !
    Mai buna decat atat ar fi ca platforma 100+ USR sa nu se bage in mocirla PNL.

    Astia se pupau pe gura in mariajul psd+pnl cu inalt prea calificatul si CRIN.

    Simpatia pentru platforma 100/USR e ultima reduta a electoratului.

    Traiasca ciuma romaniei ca aia e buni si da malai de pomana!
    • Like 0
  • Excelenta idee..Va sustinem. Ignorati cozile de topor.
    • Like 0
  • O veste foarte buna si o atitudine corecta a PNL ! In sfarsit ! Singura sansa de a scapa de ciuma actuala este unirea. Bravo dle Bolojan. Faceti la nivel de tara ce ati facut la Oradea.
    • Like 0
  • PNL da semne ca incepe sa gindeasca.Sper ca dl.Bolojan sa nu fie o floare rara.De multi ani PNL m-a dezamagit inaintea alegerilor.Au un talent de a-si da cu stingul in dreptul...
    • Like 0
  • O coalitie de lupta impotriva PSD-ALDE nu este altceva decat o 'politichie' ieftina de Dambovita. Cred ca oamenii s-au cam saturat de 'rotatia' la putere pentru a vedea si simti pe pielea lor care minte si fura mai cu 'staif' !
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Si care vedeti dumneavoastra a fi alternativele PRACTICE? Cele la indemana oricaruia dintre noi - "beneficiarii" actiunilor acestor politicieni, iar nu ceva de domeniul utopiei.
      • Like 0
  • Din păcate PNL-ul a devenit ridicol iar situația de la locale le aparține in mare măsură.Cât de prost trebuie să fi să votezi alegerea primarilor intr-un singur tur ? MAXIM de prost..
    • Like 1
  • În primul rând, domnule primar, trebuie ca PNL-ul să redevină credibil.
    Am toată considerația pentru dumneavoastră, pentru Turcan, pentru mulți alți oameni care au luptat pentru acest partid....
    Dar când mă uit la conducerea partidului, formată în cea mai mare parte din cvasinecunoscuți în frunte cu circarul Orban (un țopăitor care mai mult rău a făcut partidului!) nu cred că această inițiativă "mobilizatoare și demolatoare de PSD" ar trebui să vă aibă ca inițiatori.
    Așteptați cuminți să fiți invitați de forțe mai curățele, chiar dacă sunt mai mici și mai tinere...
    Un astfel de demers ar trebui inițiat de USR, de Cioloș... Chiar PMP - ul ar trebui să aștepte cuminte în rândul 1,5... (veștile despre moralitatea tinerilor membrii PMP -iști nu sunt prea încurajatoare!).
    Odată creată această "mare" coaliție de centru dreapta are ceva șanse de izbândă numai dacă nu încep faulturile mișelești chiar între frățiori...
    Și aici PNL-ul e maestru la votul prin consiliile locale alături de "dușmanul de moarte PSD!)
    Mă rog la toți sfinții înțelepciunii politice să vă înțelegeți și să învingeți perja asta mizerabilă care se află în prezent la guvernare....
    • Like 0
  • Eu îmi amintesc că PNL a votat "cu două mâini", alâturi de PSD, alegerea primarilor într-un singur tur! Locul "curvelor" e pe centură, nu în politică.!
    • Like 3
    • @ Ovidiu Grigore
      IC Tosca IC Tosca check icon
      Eu as zice mai degraba, locul "curvelor" e in Costa Rica...( Prietenii stiu de ce )
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult