Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Primăria care introduce în premieră poprirea automată. Conturi blocate pentru datorii începând de la 0,1 lei

Contribuabilii care nu își vor plăti la timp toate datoriile la Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL) Sector 3 vor avea parte anul acesta de o surpriză neplăcută. DITL Sector 3 va introduce în premieră poprirea automată. Aproximativ 50.000 de contribuabili din Sectorul 3 riscă să aibă conturile poprite în toamna acestui an, pentru datorii începând de la 0,1 lei, a declarat pentru Republica.ro directorul Direcției de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 3, Iulian Ilie. Anul trecut în Sectorul 3 au fost 10.000 de popriri ale conturilor persoanelor fizice și 8.000 de popriri la persoane juridice.

Directorul DITL Sector 3 a explicat pentru Republica.ro ce înseamnă poprirea automată, cum se poate ajunge la blocarea conturilor și ce pot face contribuabilii pentru a nu avea astfel de neplăceri.

DITL Sector 3 trimite contribuabililor în fiecare an, în luna ianuarie, decizii de impunere. Anul acesta procesul a fost puțin decalat, din cauza modificărilor din Codul Fiscal.  

În aprilie este emis un rând de somații și titluri executorii către persoanele juridice care au restanțe. Volumul foarte mare de muncă din partea inspectorilor nu justifică trimiterea, în aprilie, somații și către persoanele fizice care nu și-au plătit sumele datorate până la 31 martie.

„În aprilie comunicăm somații și titluri executorii către persoanele juridice care înregistrează datorii. În august emitem decizii de calcul accesorii. Le comunicăm că le-am calculat majorări. În octombrie emitem a doua tranșă de somații și titluri executorii: pentru persoane fizice și pentru persoane juridice. Datoriile persoanelor fizice se dublează până la 1 octombrie”, spune Iulian Ilie.

„Cei cu datorii de 100-200 de lei, aveau șanse să nu fie popriți. Anul acesta nu vor mai scăpa”

Directorul DITL a Sectorului 3 a precizat pentru Republica.ro că, începând din acest an, direcția de taxe va introduce în premieră și metoda popririlor automate.

„Până anul acesta inspectorii analizau poziție cu poziție, constatau sumele mari și popreau conturile bancare doar acolo unde erau sume mari, pentru că volumul de activitate pentru a pune popriri este foarte mare. Făceam o selecție în funcție de volumul datoriilor și cât puteam puneam popriri. Anul acesta va fi o poprire automată a tuturor contribuabililor care au restanțe. Și persoane fizice și perasoane juridice. La persoane juridice până acum puneam poprire până la 200 de lei, la persoane fizice în funcție de cât ne puteam încadra ca volum de muncă. Persoanelor juridice care aveau datorii mai mici de 200 de lei nu le trimiteam popriri până acum”, explică pentru Republica.ro Iulian Ilie. 

CITEȘTE ȘI:

Mic ghid de plată a impozitelor și taxelor locale în 2016

Microîntreprinderile – o soluție reală pentru înlocuirea PFA-urilor în 2016?

Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!

PFA 2016 - obligații declarative și de plată

Tot ce trebuie să știți despre taxele locale în 2016. Se modifică sistemul de taxare a clădirilor pentru PFA-uri și firme

Poprirea automată înseamnă că toate persoanele care vor avea restanțe - indiferent de sumă - către bugetul local al Sectorului 3 vor avea popriri pe conturile bancare, pe veniturile salariale. „DITL Sector 3 va trimite la angajatori popririle, iar angajatorul va avea obligația să rețină din salariu 30% să ni-l trimită nouă, până achită întreaga obligație”, arată Iulian Ilie.

Poprirea automată înseamnă că în flux nu mai intervine un inspector. „Datele sunt scoase automat din evidențele fiscale, le pun pe un CD și le trimit la bancă. Până acum scoteam și făceam hârtiile manual, erau puse în plicuri, se trimiteau cu poșta către bănci și contributorii. Dacă până anul asta, cei care aveau datorii mai mici, de 100-200 de lei, aveau șanse să nu fie popriți, anul acesta nu vor mai scăpa. Se va merge cu poprire pe conturile bancare și pe veniturile de natură salarială de la 0,1 lei până la cea mai mare sumă”, ne-a declarat șeful DITL Sector 3.

Atenție la amenzile plătite, dar de care Direcția de taxe nu are cunoștință!

Reprezentantul Direcției de Impozite și Taxe a avertizat că un contribuabil din sectorul 3 care a plătit o amendă de circulație în altă parte decât la Sector 3 trebuie să trimită pe email la DITL Sector 3 dovada scanată că și-a achitat amenda, altfel riscă să se trezească, la un moment dat, cu conturile blocate.

„ Dacă el îmi trimite pe email că și-a plătit amenda și face dovada cu chitanța scanată, în secunda următoare am operat această informație și nu mai figurează ca datornic. Eliminăm riscul ca noi să greșim. Trebuie să existe o colaborare între Direcția de impozite și contribuabili”, arată șeful DITL. 

Directorul de la taxe și impozite a remarcat că de când există comunicarea etapizată a documentelor cu contribuabilii a apărut o nouă categorie de persoane: cei care refuză plicul de la DITL. Agenții de curierat comunică, aproape în fiecare zi, către direcția de taxe statusul plicurilor cu somații trimise datornicilor. 

De unde e plicul?”

„De la DITL”.

„Spuneți că nu eram acasă”.

Faptul că nu primește plicul nu îl ajută cu nimic pe contribuabil, dă asigurări reprezentantul direcției de taxe. „E tehnica struțului, bagă capul în pământ. Asta nu înseamnă că nu vine leul să îl mănânce. Noi avem la dispoziție site-ul instituției. Ridic informația pe site și în 30 de zile este considerată ca fiind comunicată”, spune el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • si primul care ar trebui sa isi plateasca taxele ar trebui sa fie insusi Primarul Negoita, unul din cei mai mari datornici catre stat. 50 de milioane de euro
    • Like 1
  • check icon
    Executarea silita nu este de acum posibila fara hotarire judectoreasca!
    • Like 1
  • adycnst check icon
    este ok sa ti platesti taxele nimeni nu neaga asta, dar nu este ok ca in schimbul acestor taxe sa ai parte de bataie de joc: bataia de joc privind reabilitarile(pe tema asta se poate vb mult)
    bataia de joc de la ghiseu
    bataia de joc cu recuperarea marilor averi ANAF- ul aude?...si aici vb de Voiculescu si alti puscariasi...dar deh este mai simplu sa recuperezi 50 de bani decat 50 mil de euro, nu?!...
    • Like 2
  • OK, trebuie sa ne platim cu totii taxele, asa este firesc si asa functioneaza normal o comunitate. Bun, pana aici cred ca toti suntem de acord cu plata taxelor. Locuiesc din 2009 in sectorul 3, intr-o zona cu rezidentiala case in spatele bulevardului Pallady. Toate strazile din jurul locuintei mele sunt neasfaltate, nu au canalizare, desi multe dintre aceste strazi sunt in administrarea primariei sectorului 3. Mno acu' intreb si eu ca prostul: de ce naiba sa mai platesc impozite? Unde dracu se duc banii mei si ai vecinilor mei? An de an, aproape in fiecare primavara mai trebuie sa turnam pe drumuri pietris ca sa nu ne rupem la propriu masinile. Deci, unde se duc taxele noastre? Pe cosuri de gunoi comandate de Negoita al II-lea ca sa il umileasca pe Negoita I-ul? Pe dale fanteziste din gresie lucioasa pe care la prima ploaie ai toate sansele sa iti rupi oasele? Pe borduri puse de Negoita I-ul, peste care s-au pus apoi supraborduri si care au fost vopsite cu un cacat rosu de Negoita al II-lea? Pe plante exotice plantate pe bulevarde? Pe tot felul de piese de mobilier stradal? OK, trebuie si d-astea, dar nu ar fi mai bine ca onor primaria sa rezolve intai problemele reale din sector: strazi neasfaltate, utilitati, iluminat public, reparatii scoli etc? De vreo doi ani nu am mai platit nici un leu taxe locale pentru ca nu sunt de acord sa platesc taxe unei primarii care nu catadicseste sa asfalteze strazile, in schimb cheltuie sume uriase pe borduri, dale de gresie, vopseste borduri, cumpara intr-o veselie piese de mobilier stradal pe care, dupa cateva luni, le schimba cu altele. Jenant doamnelor si domnilor de la primaria sector 3! Acum probabil ca au mai cheltuit o suma frumoasa pe sistemul care va gestiona poprirea automata, ca de, asta era grija lor cea mai mare: fraierii nu mai platesc suficienti bani ca sa poata ei sa se destrabaleze la campionatul national de achizitii frauduloase.
    Apropo de popriri: parca Negoita al II-lea datora niste milioane de euro taxe catre bugetul de stat / bugetul asigurarilor sociale si/sau bugete locale. Pentru ceea ce datoreaza catre sectorul 3, banuiesc ca va fi primul pe lista popririlor automate, nu-i asa?
    • Like 5
  • check icon
    „Trebuie să existe o colaborare între Direcția de impozite și contribuabili” ... adică ei impun taxe și restul plătește. Firesc până la un punct, dar, totuși ... halal colaborare.
    Cuvântul datorie presupune că datornicul a beneficiat de un împrumut, ajutor ori serviciu. Atât timp cât primăria doar cere, fără să ofere nimic în schimb, nu e vorba de datorii, ci de biruri, sau cum se mai numesc ele în era informatizată. P.S. 1: Primăria Sect. 3 nu e cea cu 80 de lei crizantema?
    • Like 5
    • @
      80 de lei crizantema? Eftin nene...
      • Like 1
  • Probabil se refera la cele de pe 2015.
    Daca ar fi pe anul curent,e aberant. Pt ca legal ai voie sa le platesti pana la sf anului fara penalizari
    • Like 2
    • @ Bogdan Diacon
      Termenele scadente pentru anul 2016 sunt 31.03.2016 si 30.09.2016, dupa aceste termene se calculeaza majorari pentru sumele datorate la acea data (Legea nr.207/20.07.2015, Codul de procedura fiscala, art.183) si Codul fiscal: "ART. 462
      Plata impozitului/taxei
      (1) Impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv"
      • Like 0
  • Samsara check icon
    Cu riscul de a devebi antipatică, afirm răspicat că toată lumea trebuie să-şi plătească datoriile. La stat şi peste tot.
    • Like 1
    • @ Samsara
      Mda.aveti dreptate.
      Doar politicienii si coruptii au dreptul sa nu plateasca .restul romanilor trebuie sa se conformeze.
      .
      • Like 3
    • @ Samsara
      Sune-i asta si lui Negoita, primarul cu 22 milioane datorii catre ANAF
      • Like 1
    • @ Samsara
      Draga Mara ai dreptate dar ce facem cu miliardele de euroi furate de indivizi afati la varf pana la ultimul functionar "neinsemnat" ? Vezi cazul ANRP! Cat s-a recuperat din ce s-a furat?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult