Contribuabilii care nu își vor plăti la timp toate datoriile la Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL) Sector 3 vor avea parte anul acesta de o surpriză neplăcută. DITL Sector 3 va introduce în premieră poprirea automată. Aproximativ 50.000 de contribuabili din Sectorul 3 riscă să aibă conturile poprite în toamna acestui an, pentru datorii începând de la 0,1 lei, a declarat pentru Republica.ro directorul Direcției de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 3, Iulian Ilie. Anul trecut în Sectorul 3 au fost 10.000 de popriri ale conturilor persoanelor fizice și 8.000 de popriri la persoane juridice.
Directorul DITL Sector 3 a explicat pentru Republica.ro ce înseamnă poprirea automată, cum se poate ajunge la blocarea conturilor și ce pot face contribuabilii pentru a nu avea astfel de neplăceri.
DITL Sector 3 trimite contribuabililor în fiecare an, în luna ianuarie, decizii de impunere. Anul acesta procesul a fost puțin decalat, din cauza modificărilor din Codul Fiscal.
În aprilie este emis un rând de somații și titluri executorii către persoanele juridice care au restanțe. Volumul foarte mare de muncă din partea inspectorilor nu justifică trimiterea, în aprilie, somații și către persoanele fizice care nu și-au plătit sumele datorate până la 31 martie.
„În aprilie comunicăm somații și titluri executorii către persoanele juridice care înregistrează datorii. În august emitem decizii de calcul accesorii. Le comunicăm că le-am calculat majorări. În octombrie emitem a doua tranșă de somații și titluri executorii: pentru persoane fizice și pentru persoane juridice. Datoriile persoanelor fizice se dublează până la 1 octombrie”, spune Iulian Ilie.
„Cei cu datorii de 100-200 de lei, aveau șanse să nu fie popriți. Anul acesta nu vor mai scăpa”
Directorul DITL a Sectorului 3 a precizat pentru Republica.ro că, începând din acest an, direcția de taxe va introduce în premieră și metoda popririlor automate.
„Până anul acesta inspectorii analizau poziție cu poziție, constatau sumele mari și popreau conturile bancare doar acolo unde erau sume mari, pentru că volumul de activitate pentru a pune popriri este foarte mare. Făceam o selecție în funcție de volumul datoriilor și cât puteam puneam popriri. Anul acesta va fi o poprire automată a tuturor contribuabililor care au restanțe. Și persoane fizice și perasoane juridice. La persoane juridice până acum puneam poprire până la 200 de lei, la persoane fizice în funcție de cât ne puteam încadra ca volum de muncă. Persoanelor juridice care aveau datorii mai mici de 200 de lei nu le trimiteam popriri până acum”, explică pentru Republica.ro Iulian Ilie.
CITEȘTE ȘI:
Mic ghid de plată a impozitelor și taxelor locale în 2016
Microîntreprinderile – o soluție reală pentru înlocuirea PFA-urilor în 2016?
Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!
PFA 2016 - obligații declarative și de plată
Poprirea automată înseamnă că toate persoanele care vor avea restanțe - indiferent de sumă - către bugetul local al Sectorului 3 vor avea popriri pe conturile bancare, pe veniturile salariale. „DITL Sector 3 va trimite la angajatori popririle, iar angajatorul va avea obligația să rețină din salariu 30% să ni-l trimită nouă, până achită întreaga obligație”, arată Iulian Ilie.
Poprirea automată înseamnă că în flux nu mai intervine un inspector. „Datele sunt scoase automat din evidențele fiscale, le pun pe un CD și le trimit la bancă. Până acum scoteam și făceam hârtiile manual, erau puse în plicuri, se trimiteau cu poșta către bănci și contributorii. Dacă până anul asta, cei care aveau datorii mai mici, de 100-200 de lei, aveau șanse să nu fie popriți, anul acesta nu vor mai scăpa. Se va merge cu poprire pe conturile bancare și pe veniturile de natură salarială de la 0,1 lei până la cea mai mare sumă”, ne-a declarat șeful DITL Sector 3.
Atenție la amenzile plătite, dar de care Direcția de taxe nu are cunoștință!
Reprezentantul Direcției de Impozite și Taxe a avertizat că un contribuabil din sectorul 3 care a plătit o amendă de circulație în altă parte decât la Sector 3 trebuie să trimită pe email la DITL Sector 3 dovada scanată că și-a achitat amenda, altfel riscă să se trezească, la un moment dat, cu conturile blocate.
„ Dacă el îmi trimite pe email că și-a plătit amenda și face dovada cu chitanța scanată, în secunda următoare am operat această informație și nu mai figurează ca datornic. Eliminăm riscul ca noi să greșim. Trebuie să existe o colaborare între Direcția de impozite și contribuabili”, arată șeful DITL.
Directorul de la taxe și impozite a remarcat că de când există comunicarea etapizată a documentelor cu contribuabilii a apărut o nouă categorie de persoane: cei care refuză plicul de la DITL. Agenții de curierat comunică, aproape în fiecare zi, către direcția de taxe statusul plicurilor cu somații trimise datornicilor.
„De unde e plicul?”
„De la DITL”.
„Spuneți că nu eram acasă”.
Faptul că nu primește plicul nu îl ajută cu nimic pe contribuabil, dă asigurări reprezentantul direcției de taxe. „E tehnica struțului, bagă capul în pământ. Asta nu înseamnă că nu vine leul să îl mănânce. Noi avem la dispoziție site-ul instituției. Ridic informația pe site și în 30 de zile este considerată ca fiind comunicată”, spune el.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
bataia de joc de la ghiseu
bataia de joc cu recuperarea marilor averi ANAF- ul aude?...si aici vb de Voiculescu si alti puscariasi...dar deh este mai simplu sa recuperezi 50 de bani decat 50 mil de euro, nu?!...
Apropo de popriri: parca Negoita al II-lea datora niste milioane de euro taxe catre bugetul de stat / bugetul asigurarilor sociale si/sau bugete locale. Pentru ceea ce datoreaza catre sectorul 3, banuiesc ca va fi primul pe lista popririlor automate, nu-i asa?
Cuvântul datorie presupune că datornicul a beneficiat de un împrumut, ajutor ori serviciu. Atât timp cât primăria doar cere, fără să ofere nimic în schimb, nu e vorba de datorii, ci de biruri, sau cum se mai numesc ele în era informatizată. P.S. 1: Primăria Sect. 3 nu e cea cu 80 de lei crizantema?
Daca ar fi pe anul curent,e aberant. Pt ca legal ai voie sa le platesti pana la sf anului fara penalizari
Plata impozitului/taxei
(1) Impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv"
Doar politicienii si coruptii au dreptul sa nu plateasca .restul romanilor trebuie sa se conformeze.
.