Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Primarul Capitalei Gabriela Firea și-a făcut bilanțul. Iată ce urmează: „Pe lângă cele mai multe școli și grădinițe, vrem să amenajăm grădini de legume și zarzavaturi”

Firea la bilanț

Foto: George Călin/Inquam Photos

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, și-a prezentat vineri bilanțul la un an de mandat și a spus că, pe viitor, vrea să construiască șase cartiere în cele șase sectoare din București pentru tineri și cazuri sociale, dar și să amenajeze grădini de legume pe lângă școli și grădinițe. „Pe lângă cele mai multe școli și grădinițe, vrem să amenajăm grădini de legume și zarzavaturi, astfel încât să fie folosite în cantinele școlare, astfel încât copiii noștri să mănânce sănătos”, a declarat Firea. Afirmația ei pare cel puțin utopică în condițiile în care multe școli din Capitală nu au autorizație ISU, sunt supraaglomerate, iar până și programul Cornul și laptele a reprezentat, în multe situații, o provocare pentru personalul unităților de învățământ. 

La capitolul realizări, Firea susținut că de la preluarea mandatului a reușit să deblocheze zeci de șantiere în Capitală. ”Oraşul a prins viaţă, acolo unde nu se lucra de aproape doi ani, s-a lucrat, s-au şi finalizat unele obiective de investiţii, altele sunt în curs de finalizare, iar acolo unde se lucra cu paşi de melc, ritmul s-a accelerat foarte mult”, a declarat edilul.

”De asemenea, o mare realizare a acestui an este aceea că am avut curajul să spunem stop contractelor păguboase pentru Capitală. Ani de-a rândul aceleaşi firme, aceleaşi câştigau toate licitaţiile din Bucureşti. Nu este normal. Mediul de afaceri este mult mai complex dezvoltat decât cele câteva firme agreeate la primăria Capitalei și la primăriile de sector”, a continuat. Primarul general a completat că a avut de asemenea curajul să ”stârpească” firmele căpuşă de la RADET şi RATB. „În sfârşit, se lucrează acum transparent, pe proceduri, există obiectivitate”, a mai susținut.

La capitolul planuri de viitor, Gabriela Firea a mai spus că vrea să construiască un spital metropolitan, creșe și grădinițe, dar și săli de spectacole. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Conferinta de presa aniversara a d-nei Firea mi-a amintit de anii de dinainte de 1989: festivism dus la maxim, muzica populara, impaunarea cu diverse "realizari" existente doar in mintea doamnei Primar Genaral, dar inexistente in viata reala a Capitalei, juraminte solemne, ochi bulbucati, voci ragusite de emotie, aplauza furtunaoase, etc, tot tacamul.
    A lipsit doar apelativul "dragi tovarasi" pentru ca asemanarea izbitoare cu congresele PCR sa devina similitudine.
    D-na Firea are o capacitate uimitoare de a re-invia comportamentele si retorica comunistilor, desi, dat fiind faptul ca dansa este o persoana inca tanara, nu m-as fi asteptat sa posede atatea mimetisme de tip comunistoid.
    Inainte de 1989 era la mare trecere un cantec care ne spunea ca "traim decenii de impliniri marete, traim decenii de munca si avant...".
    Acest cantec ar fi trebuit sa fie fondul sonor al conferintei aniversare a doamnei Firea.
    D-na Firea ne-a demonstrat inca odata ca exista o discrepanta completa intre realitatea perceputa de politicieni si cea pe care o vad cetatenii....
    • Like 0
  • A oprit contactele păguboase care nu aduceau profituri clicii din primărie. Pe cele ale protejaților PSD nu. O mincinoasa, incapabilă. Vrea grădini de zarzavat pe lângă școli și grădinițe! Cine sa le cultive, cine sa profite de roade?
    • Like 0
  • parca mai era ceva cu metrou gratis pt pensionari si un referendum despre marea moschee ( nu zic ca or fi bune sau rele dar figurau printre promisiuni!)
    • Like 0
  • Si iar sa dea pe panselute si rasaduri cat nu fac?
    • Like 0
  • Desi am o repulsie atavistica (difer prin a nu jigni oameni cu o slabiciune naturala) fata de Doamna Firea,recunosc ca are o serie de initiative care in aceasta stare a capitalei duce la imbunatatiri.Se gandeste ca o buna gospodina si asta astazi e de valoarea aurului.
    TZATZA(nu am un tz romanesc pe claviatura,asa arata cam rau) NATIUNII ramane -sigur,numai dupa parerea mea- o rozatoare periculoasa pe aria politica
    • Like 0
  • cred ca la un an de conducere a primariei gen a Bucurestiului, bucurestenii ar trebui sa faca acest bilant , nu dna primar ca poate domnia-sa mai exagereaza cu realizarile pe ici , pe colo, poate cam peste tot ! :) iar firmele care sunt abonate la contractele cu primaria vor ramane tot alea, ca doar au fost alese de dl Oprescu, iar ce spune dna Firea sunt abureli psd-iste. Nu am auzit pana acum ca vreun primar din Bucuresti sa fie luat la intrebari de bucuresteni ca nu a facut ce a promis sau ce a inceput nu a sfarsit sau chestii de astea cu bilant la sfarsit de mandat. De ce ?
    • Like 0
  • In primul rand trebuie sa inteleaga (ea si consilierii ei si CGMB si toti aia p-acolo ca nu e singura in primaria aia) ca orasul e aglomerat. Si devine tot mai aglomerat. Traficul oricat l-ai sincroniza si sistematiza va fi greoi. Pe oameni din masini nu-i scoti decat cu un RATB de SF deci varianta asta cade ca nu putem si n-avem bani si nu ne duce capu. Ar trebui facute linii express pe zone gen Piata Sudului Piata Victoriei sau Dr Taberei Obor cu cateva opriri doar. Ca metroul. Timpul. Asta e problema. Se pierde mult timp in trafic la semafoare intersectii blocate soferii care parcheaza aiurea etc. Apoi Oprescu a umplut orasul de piatra si dale de innebunesti de caldura vara si aluneci pe gheata iarna. Zone intregi de piatra si gainat de porumbei (Romana Universitate) iar la Unirii dalele alea joaca de-ti rupi glezna. Asta daca nu lipsesc. Iar astia care asfalteaza o fac la caterinca sau habar n-au ce fac ca la orice ploaie se umplu strazile de balti pentru ca inclinarea spre canale nu exista. Poate ca n-ar fi rau un transport de suprafata aerian gen tren suspendat ca nu trebuie sa sapi prin pamant sa rascolesti tevi si conducte. In 20 min ajungi oriunde. Si vezi si orasu de sus :D
    • Like 1
  • Propun sa facă câteva bordeluri in care sa presteze ea , secretara de la interne și tovarașa Olguța. .
    • Like 1
  • Paul check icon
    Tzatza fii-rea e ca un balon umflat. Totul imagine și nimic substanța. Iar imaginea pe care și-o face e buna sa impresioneze doar persoane cu un grad de inteligenta și cultura ce poate fi ușor radical îmbunătățit. Tineți minte ca aceasta deosebita doamna a ajuns primar general cu cca. 250000 de voturi intr-un oraș cu vreo 2000000 de locuitori. Ar trebui asta sa ne dea speranța?
    • Like 1
  • Crabu check icon
    Dupa ce am citit titlu m-a bufnit un râs!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult