Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Firea: În total, 26 de milioane de lei din bugetul Primăriei Capitalei au mers către Catedrală, oricum necesarul Patriarhiei era de 60 de milioane de lei

Gabriela Firea a explicat, sâmbătă seară, la Antena 3, că Primăria Capitalei a acordat 15 milioane de lei pentru construirea Catedralei Neamului, în condiţiile în care Patriarhia avea nevoie de 60 de milioane de lei. Ea a precizat că nu a reuşit să îi convingă pe toţi consilierii să voteze în favoarea acestei hotărâri, deşi a invocat argumentul naţional, potrivit News.ro.

„În legătură cu Catedrala, nici când am venit cu argumentul că acest obiectiv este inclus în proiectul «România 100» - în decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la crearea statului național român modern şi este normal să avem şi noi o mică contribuţie pentru finalizarea acestui obiectiv - nici măcar acest argument, dacă vreţi, naţional, de românism, de bucurie că poţi aduce o contribuţie cât de mică şi o recunoştinţă pentru toate eforturile înaintaşilor noştri, nici măcar acest argument nu a stat în picioare”, a spus Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a mai spus că au fost alocați bani și pentru spitale. „Într-o lună şi jumătate au plecat 20 de milioane de euro către spitale şi teatre", a declarat Firea.

(Foto: Inquam Photos)

Domeniul sanitar este o prioritate, a precizat Firea care aşteaptă ca managerii celor 19 spitale din Bucureşti să îi prezinte un inventar cu toate necesităţile.

Gabriela Firea a mai arătat că investiţiile în spitale nu exclud alocarea unor sume pentru finalizarea Catedralei Neamului şi a precizat că anul trecut au rămas necheltuiţi 200 de milioane de euro din bugetul Capitalei.

Primarul general a mai arătat că, tot anul trecut, Primăria Capitalei a alocat 10 de milioane de euro pentru cinci case de avocatură, în condiţiile în care are jurişti angajaţi, şi cinci milioane de euro pentru dezinsecţie şi deratizare, care se pot face "cu mult mai multe zerouri din coadă tăiate".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu- i prost cine cere...este prost cine da...parca în Romania biserica este separata de stat...de fapt numai când e vorbs sa dea (impozite)....altfel...
    • Like 0
  • Macar i-a pus patrafirul pe cap 'reprezentantul Domnului' de la Patriarhie?Sa vada si ea 'lumina'!
    • Like 0
  • Doamne-ajuta Doamna Firea , sunteti omul potrivit venit la momentul potrivit ! Dumnezeu sa va rasplateasca inzecit si insutit Dv si tuturor consilierilor PMB care au votat pentru acest important proiect national ! Iata , in contextul propagandei agresive islamiste acest proiect vine PERFECT pt a ne afirma si in acest mod simbolic identitatea spirituala crestina !
    • Like 0
    • @ Marius Cazacu
      Nu imi dau seama daca glumesti sau chiar esti serios.
      • Like 1
    • @ Marius Cazacu

      .
      ......care face cladiri mal mari...
      • Like 0
    • @ Vlad Soroceanu
      Sincer, si eu sunt fix in aceeasi situatie fata de ce ai scris !!
      • Like 0
  • Leo check icon
    E foarte bine că au fost alocate fonduri pentru spitale, dar de ce să nu se aloce încă, în tital, 26 de milioane ca, de exemplu, prime pentru medicii care ne salvează viețile?
    • Like 1
    • @ Leo
      Ioan check icon
      NU cred ca ei, medicii, vor un fond special de prime; e suficient sa fie platiti rezonabil pentru ceea ce fac si sa li se recunoasca totodata anii multi si grei de pregatire si, de ce nu, sa fie lasati sa-si faca meseria- tradus prin dotarea spitalelor, asigurarea adevarata,din toate punctele de vedere a actului medical.
      • Like 0
    • @ Ioan
      Leo check icon
      N-ai înțeles ce am vrut eu să transmit: de ce a fost nevoie ca primăria București să aloce 26 mil de lei către un ONG privat precum cultul ortodox când puteau fi alocați acei bani către creșterea salariilor medicilor?
      • Like 0
    • @ Leo
      Ioan check icon
      Am inteles acest lucru; spuneam doar ca nu vor convertirea acestor bani in prime, ci in fonduri pentru buna desfasurare a activitatii lor- culmea(!), in folosul tuturor si nu numai a unei sectiuni a poporului roman.
      • Like 0
    • @ Leo
      Prime pentru medici? Ce ai, te-ai lovit la cap? Doar parlamentarii primesc prime si sporuri de performanta.
      • Like 1
  • Catedrala trebuia executata din fonduri proprii cum s-a laudat Patriarhul nu din bani de la bugetul de stat .
    Activitatile economice si cladirile cultelor trebuie impozitate iar privilegiile feudale trebuiesc retrase .Deasemenea titlurile didactice sau stiintifice nu mai trebuie recunoscute de Statul Roman .Titluri de Doctor in teologie etc etc sunt de tot rasul Romania este un stat laic.
    • Like 2
    • @ Stan Toma
      Zise Toma Necredinciosul ..Normal ca e laic , doar nu e condus de Sinod iar libertatea de credinta e un drept prevazut in Constitutie !
      • Like 0
    • @ Stan Toma
      Ioan check icon
      Cate alte asezaminte de cult- de orice cult religios, a finantat statul roman? Sunt de acord cu d-stra: Catedrala trebuie construita din fonduri proprii ale bisericii, ale comunitatii si ale credinciosilor ortodocsi-daca ei doresc acest lucru; bugetul e al tuturor, indiferent de cultul religios. ... Poate jura cineva cu mana pe Biblie ca toti crestinii ortodocsi ar consimti la finantarea de catre stat a construirii unei moschei?
      • Like 0
    • @ Stan Toma
      Patriarhia are bani sa faca 4 catedrale ale mantuirii neamului, dar de ce sa dea Daniel din vistieria proprie cand poate pur si simplu sa ceara de la buget? "Cere si ti se va da" merge de minune pentru el.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult