Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Firea: În total, 26 de milioane de lei din bugetul Primăriei Capitalei au mers către Catedrală, oricum necesarul Patriarhiei era de 60 de milioane de lei

Gabriela Firea a explicat, sâmbătă seară, la Antena 3, că Primăria Capitalei a acordat 15 milioane de lei pentru construirea Catedralei Neamului, în condiţiile în care Patriarhia avea nevoie de 60 de milioane de lei. Ea a precizat că nu a reuşit să îi convingă pe toţi consilierii să voteze în favoarea acestei hotărâri, deşi a invocat argumentul naţional, potrivit News.ro.

„În legătură cu Catedrala, nici când am venit cu argumentul că acest obiectiv este inclus în proiectul «România 100» - în decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la crearea statului național român modern şi este normal să avem şi noi o mică contribuţie pentru finalizarea acestui obiectiv - nici măcar acest argument, dacă vreţi, naţional, de românism, de bucurie că poţi aduce o contribuţie cât de mică şi o recunoştinţă pentru toate eforturile înaintaşilor noştri, nici măcar acest argument nu a stat în picioare”, a spus Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a mai spus că au fost alocați bani și pentru spitale. „Într-o lună şi jumătate au plecat 20 de milioane de euro către spitale şi teatre", a declarat Firea.

(Foto: Inquam Photos)

Domeniul sanitar este o prioritate, a precizat Firea care aşteaptă ca managerii celor 19 spitale din Bucureşti să îi prezinte un inventar cu toate necesităţile.

Gabriela Firea a mai arătat că investiţiile în spitale nu exclud alocarea unor sume pentru finalizarea Catedralei Neamului şi a precizat că anul trecut au rămas necheltuiţi 200 de milioane de euro din bugetul Capitalei.

Primarul general a mai arătat că, tot anul trecut, Primăria Capitalei a alocat 10 de milioane de euro pentru cinci case de avocatură, în condiţiile în care are jurişti angajaţi, şi cinci milioane de euro pentru dezinsecţie şi deratizare, care se pot face "cu mult mai multe zerouri din coadă tăiate".

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu- i prost cine cere...este prost cine da...parca în Romania biserica este separata de stat...de fapt numai când e vorbs sa dea (impozite)....altfel...
  • Like 0
 • Macar i-a pus patrafirul pe cap 'reprezentantul Domnului' de la Patriarhie?Sa vada si ea 'lumina'!
  • Like 0
 • Doamne-ajuta Doamna Firea , sunteti omul potrivit venit la momentul potrivit ! Dumnezeu sa va rasplateasca inzecit si insutit Dv si tuturor consilierilor PMB care au votat pentru acest important proiect national ! Iata , in contextul propagandei agresive islamiste acest proiect vine PERFECT pt a ne afirma si in acest mod simbolic identitatea spirituala crestina !
  • Like 0
  • @ Marius Cazacu
   Nu imi dau seama daca glumesti sau chiar esti serios.
   • Like 1
  • @ Marius Cazacu

   .
   ......care face cladiri mal mari...
   • Like 0
  • @ Vlad Soroceanu
   Sincer, si eu sunt fix in aceeasi situatie fata de ce ai scris !!
   • Like 0
 • Leo check icon
  E foarte bine că au fost alocate fonduri pentru spitale, dar de ce să nu se aloce încă, în tital, 26 de milioane ca, de exemplu, prime pentru medicii care ne salvează viețile?
  • Like 1
  • @ Leo
   Ioan check icon
   NU cred ca ei, medicii, vor un fond special de prime; e suficient sa fie platiti rezonabil pentru ceea ce fac si sa li se recunoasca totodata anii multi si grei de pregatire si, de ce nu, sa fie lasati sa-si faca meseria- tradus prin dotarea spitalelor, asigurarea adevarata,din toate punctele de vedere a actului medical.
   • Like 0
  • @ Ioan
   Leo check icon
   N-ai înțeles ce am vrut eu să transmit: de ce a fost nevoie ca primăria București să aloce 26 mil de lei către un ONG privat precum cultul ortodox când puteau fi alocați acei bani către creșterea salariilor medicilor?
   • Like 0
  • @ Leo
   Ioan check icon
   Am inteles acest lucru; spuneam doar ca nu vor convertirea acestor bani in prime, ci in fonduri pentru buna desfasurare a activitatii lor- culmea(!), in folosul tuturor si nu numai a unei sectiuni a poporului roman.
   • Like 0
  • @ Leo
   Prime pentru medici? Ce ai, te-ai lovit la cap? Doar parlamentarii primesc prime si sporuri de performanta.
   • Like 1
 • Catedrala trebuia executata din fonduri proprii cum s-a laudat Patriarhul nu din bani de la bugetul de stat .
  Activitatile economice si cladirile cultelor trebuie impozitate iar privilegiile feudale trebuiesc retrase .Deasemenea titlurile didactice sau stiintifice nu mai trebuie recunoscute de Statul Roman .Titluri de Doctor in teologie etc etc sunt de tot rasul Romania este un stat laic.
  • Like 2
  • @ Stan Toma
   Zise Toma Necredinciosul ..Normal ca e laic , doar nu e condus de Sinod iar libertatea de credinta e un drept prevazut in Constitutie !
   • Like 0
  • @ Stan Toma
   Ioan check icon
   Cate alte asezaminte de cult- de orice cult religios, a finantat statul roman? Sunt de acord cu d-stra: Catedrala trebuie construita din fonduri proprii ale bisericii, ale comunitatii si ale credinciosilor ortodocsi-daca ei doresc acest lucru; bugetul e al tuturor, indiferent de cultul religios. ... Poate jura cineva cu mana pe Biblie ca toti crestinii ortodocsi ar consimti la finantarea de catre stat a construirii unei moschei?
   • Like 0
  • @ Stan Toma
   Patriarhia are bani sa faca 4 catedrale ale mantuirii neamului, dar de ce sa dea Daniel din vistieria proprie cand poate pur si simplu sa ceara de la buget? "Cere si ti se va da" merge de minune pentru el.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult