Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Primarul comunei Finiș, din Bihor, spune că autoritățile au relocat în zonă un urs care recent a alergat schiorii pe o pârtie din Predeal. „Tomberonarul ăsta de urs e tot timpul în sat”

urs - Predeal - Foto: Facebook Stoica Adrian)

Foto: Facebook Stoica Adrian

Primarul comunei Finiş, Ioan Florian Man, i-a cerut ministrului Mediului, Tanczos Barna, ca urșii să nu mai fie relocaţi dintr-o parte în alta a ţării, mutând de fapt problema, ci să fie găsite alte soluţii, cum ar fi un parc special destinat.

Edilul a afirmat că un urs, despre care localnicii spun că ar fi cel care a alergat schiori pe o pârtie din staţiunea Predeal, a fost adus în zonă şi a intrat în stupinele localnicilor, unde ar fi distrus mai mulţi stupi.

„Domnul ministru să nu mai reloce urşi dintr-o parte în alta a ţării fără să întrebe primarul localităţii. Mută problema dintr-un loc în altul. Dacă acest urs a făcut probleme la Braşov, a fugit după turişti, după schiori, trebuie să fii nebun să muţi problema în alt judeţ. Să găsească o soluţie potrivită, să le facă un parc sau altceva”, a declarat marţi, pentru Agerpres, primarul Ioan Florian Man.

Primarul spune că în zona comunei Finiş, aşezată în valea Finişului pe 30 de kilometri, nu erau urşi până acum, oamenii nu erau obişnuiţi cu ei, mergeau la cules de bureţi prin păduri fără să le fie teamă că vor întâlni vreunul.

„Noi nu am avut aici urşi niciodată. Acum avem probleme cu urşii, că ne-au făcut pagube, au spart stupii la două familii. Nu ştiu câţi sunt. Unii spun că au văzut mai mulţi, alţii că au văzut doar unul. Tot felul de zvonuri. Nu sunt pui. Unul, sigur, este. Cam la două săptămâni după ce l-au relocat, a coborât în sat, din munţi. La noi e intravilan toată Valea Finişului. Nu ştiu de ce l-au adus aici, că nu e habitatul lui. Ursului îi place pădurea, dar tomberonarul ăsta de urs e tot timpul în sat. Am auzit că paznicul de vânătoare îi duce peşte acolo sus, în pădure. Dar ursul nu stă la peştele lui şi vine în sat", a declarat primarul Ioan Man, scrie Agerpres.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ipocrizie maxima, sa te prefaci ca-ti pasa de ei si in acelasi timp sa le razi padurile, habitatul natural!
  • Like 0
  • @ Cristian Dogar
   Cu ipocrizia, în special a politicienilor și a guvernanților (că în ultima vreme a devenit o trăsătură națională e o poveste aparte) România stă foarte bine - în sensul că ea are succes deplin și pe termen lung.
   . Să mimezi că-ți pasă de oameni dar să treci cu vederea cu persevernță peste toate problemele lor e o tactică ce are un real succes în campaniile electorale întotdeauna și fără sincope, că odată creditul pierdut de o grupare politică e automat transferat opozanților acesteia. Dar dacă tot pretinzi că le aperi interesele în timp ce uiți repede după alegeri, nu dai impresia că apărarea drepturilor animalelor, după moda globală, a întrecut copios preocuparea (tot falsă, ca de obicei) a întrecut de mult pe aceea a apărării drepturilor omului ? Sau că același soi de preocupare pentru drepturile omului pe segmentul de populație găzduit în penitenciare, mulți dintre aceștia fiind chiar criminali, o depășește copios pe aceeași pentru populația cu mult mai puține păcaate ?!
   • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult