Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Primarul comunei Finiș, din Bihor, spune că autoritățile au relocat în zonă un urs care recent a alergat schiorii pe o pârtie din Predeal. „Tomberonarul ăsta de urs e tot timpul în sat”

urs - Predeal - Foto: Facebook Stoica Adrian)

Foto: Facebook Stoica Adrian

Primarul comunei Finiş, Ioan Florian Man, i-a cerut ministrului Mediului, Tanczos Barna, ca urșii să nu mai fie relocaţi dintr-o parte în alta a ţării, mutând de fapt problema, ci să fie găsite alte soluţii, cum ar fi un parc special destinat.

Edilul a afirmat că un urs, despre care localnicii spun că ar fi cel care a alergat schiori pe o pârtie din staţiunea Predeal, a fost adus în zonă şi a intrat în stupinele localnicilor, unde ar fi distrus mai mulţi stupi.

„Domnul ministru să nu mai reloce urşi dintr-o parte în alta a ţării fără să întrebe primarul localităţii. Mută problema dintr-un loc în altul. Dacă acest urs a făcut probleme la Braşov, a fugit după turişti, după schiori, trebuie să fii nebun să muţi problema în alt judeţ. Să găsească o soluţie potrivită, să le facă un parc sau altceva”, a declarat marţi, pentru Agerpres, primarul Ioan Florian Man.

Primarul spune că în zona comunei Finiş, aşezată în valea Finişului pe 30 de kilometri, nu erau urşi până acum, oamenii nu erau obişnuiţi cu ei, mergeau la cules de bureţi prin păduri fără să le fie teamă că vor întâlni vreunul.

„Noi nu am avut aici urşi niciodată. Acum avem probleme cu urşii, că ne-au făcut pagube, au spart stupii la două familii. Nu ştiu câţi sunt. Unii spun că au văzut mai mulţi, alţii că au văzut doar unul. Tot felul de zvonuri. Nu sunt pui. Unul, sigur, este. Cam la două săptămâni după ce l-au relocat, a coborât în sat, din munţi. La noi e intravilan toată Valea Finişului. Nu ştiu de ce l-au adus aici, că nu e habitatul lui. Ursului îi place pădurea, dar tomberonarul ăsta de urs e tot timpul în sat. Am auzit că paznicul de vânătoare îi duce peşte acolo sus, în pădure. Dar ursul nu stă la peştele lui şi vine în sat", a declarat primarul Ioan Man, scrie Agerpres.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ipocrizie maxima, sa te prefaci ca-ti pasa de ei si in acelasi timp sa le razi padurile, habitatul natural!
    • Like 0
    • @ Cristian Dogar
      Cu ipocrizia, în special a politicienilor și a guvernanților (că în ultima vreme a devenit o trăsătură națională e o poveste aparte) România stă foarte bine - în sensul că ea are succes deplin și pe termen lung.
      . Să mimezi că-ți pasă de oameni dar să treci cu vederea cu persevernță peste toate problemele lor e o tactică ce are un real succes în campaniile electorale întotdeauna și fără sincope, că odată creditul pierdut de o grupare politică e automat transferat opozanților acesteia. Dar dacă tot pretinzi că le aperi interesele în timp ce uiți repede după alegeri, nu dai impresia că apărarea drepturilor animalelor, după moda globală, a întrecut copios preocuparea (tot falsă, ca de obicei) a întrecut de mult pe aceea a apărării drepturilor omului ? Sau că același soi de preocupare pentru drepturile omului pe segmentul de populație găzduit în penitenciare, mulți dintre aceștia fiind chiar criminali, o depășește copios pe aceeași pentru populația cu mult mai puține păcaate ?!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult