Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, la „În fața ta”: Se impune o alianță între PNL și USR-PLUS pentru a câștiga marile orașe la alegerile locale din 2020

Ilie Bolojan

Atât primarii, cât și președinții de consilii județene sunt aleși dintr-un singur tur, ceea ce îi favorizează pe cei aflați deja în funcție. Iar opoziția trebuie să răspundă acestei realități, crede Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea. 

„Cred că este absolut normal, este obligatoriu, dacă vrei să ai performanță în guvernare, să ai majorități puternice. Nu e doar necesar să câștigi o primărie, trebuie să ai și o majoritate puternică și pentru asta trebuie să existe un plan integrat între candidatul la primar și această majoritate. 

Alianța dintre PNL și USR-PLUS pentru localele din 2020 se impune, pentru a se câștiga marile orașe din România și a avea niște planuri care să fie dublate de forța de a le susține. Dacă nu vom face această chestiune, va fi un fel de loterie a alegerilor, pentru că primarii actuali au un avantaj al ocupării funcției, chiar dacă poate n-au mari realizări. Splitarea forțelor de centru-dreapta va duce practic la câștigarea multor orașe de actualii primari”, a spus Bolojan în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Acesta a făcut apel la renunțarea la orgolii. „Și orgoliile, și micile adversități dintr-o zonă sau alta trebuie lăsate deoparte. Dacă nu se va face această coaliție, rezultatele vor fi total imprevizibile și vom rata iar patru ani de strabilitate. Pentru că urmează patru ani de zile fără alegeri, după 2020, în care, cu majorități stabile și fără tendințe populiste de a explica că totul este gratis și nelimitat, România poate fi pusă pe roate. România nu poate fi pusă pe roate fără ca în marile orașe, care sunt locomotivele economice ale României să ai guvernări bune. Guvernări bune înseamnă primari care știu ce au de făcut, majorități de două treimi care să deruleze proiecte care nu sunt populare în primă etapă, dar care creează premise pentru dezvoltare în perioada următoare. Sigur că în comunități mici, în comune, unde persoana contează foarte mult e mai puțin important de unde candidează un om care este respectat de comunitate. Dar în marile orașe, la președinția CJ, dacă nu se va face această înțelegere, actualii președinți de CJ vor câștiga așegerile, dar nu pentru că au făcut performanță, ci pe prostia altora”, a continuat edilul.

Emisiunea „În fața ta” e difuzată la Digi24 sâmbătă și duminică de la ora 14:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai, da ! Dl primar a facut un calcul corect din punctul de vedere a domniei sale atat doar ca nr oraselor mari e egal cu nr judetelor si daca psd-ul castiga primariile din orasele mici si comune ar reiesi ca au majoritatea primariilor. Oricum conteaza prea putin culoarea politica a primarilor cat conteaza cati bani pot sa invarta si cum pot sa cotizeze la partidul de guvernamant, oricare ar fi ala.
    • Like 0
  • check icon
    Ideea lui Bolojan e una practică, dar nu știu câți politicieni practici vom avea...
    • Like 0
  • PNL este un partid nereformat, care la alegerile locale va promova aceleasi figuri triste, corupte si compromise, pe care daca USR-PLUS le-ar sustine s-ar sinucide fata de proprii sustinatori.
    Chiar sunt curios cum isi imagineaza PNL ca ar functiona o asa alianta, presupun ca si-ar dori sa aiba ei candidatii de primari in toate localitatile unde se invart bani, precum si un numar mai mare de consilieri, pentru ca acum au un scor un pic mai mare in sondaje. Dupa cum si-ar fi dorit ca USR-PLUS sa se alinieze frumos in spatele lui Iohannis.
    • Like 1
  • Pnl-ului i-a placut cu PD in Conventie si alianta DA, apoi cu PSD-ul in timpul guvernarii Tariceanu si a USL-ului, apoi iar cu PDL-ul la fuziune, de ce nu le-ar place acum cu USR?
    Intrebarea e daca USR vrea? USR a adunat voturi anti-sistem, foarte multe! Daca bate palma cu sistemul, va mai avea voturile nemultumitilor?
    • Like 1
  • Asta e doar vorbarie goala, praf in ochi, PNL este o anexa a PSD, s-a vazut asta de fiecare data cand a fost o situatie critica, avem nevoie de o opozitie adevarata, nu de un simulacru!
    • Like 2
  • Dilema lui Dan Barna.
    Deși alegerile prezidențiale au în vedere exclusiv persoane și nu partide politice, totuși, fiecare candidat mizează în primul rând pe membrii și simpatizanții partidului care l-a desemnat să intre în competiția electorală. În general, un partid politic cuprinde două categorii de votanți, membrii de partid și simpatizanții partidului. La rândul său, categoria membrilor de partid conține și ea două diviziuni. Mai întâi sunt membrii ce se constituie în așa numitul nucleu dur al partidului, capabili să ducă la extrem doctrina de partid și acțiunile sale și membrii ponderați, cei ce deși sunt înrolați, nu sunt dispuși să înghită pe nemestecate orice directivă venită de la centru. Simpatizanții, la rândul lor, sunt și ei afectați de această polaritate, pe de o parte cei ce-și fac idoli din conducătorii partidului și pe de altă parte cei ce susțin partidul dar nu și pe liderul acestuia. Odată lămurite premisele ce stau la baza organizării bazinului electoral al fiecărui candidat, să vedem ce se va întâmpla dacă în turul doi al alegerilor prezidențiale se vor califica Dan Barna și Klaus Iohannis. De la început trebuie menționat că Barna pleacă cu handicap generat de acei votanți USR cărora prestația în mandat a lui Iohannis le-a satisfăcut exigențele și sunt dispuși să-l voteze încă odată. Nu e de neglijat nici faptul că Iohannis este președinte în exercițiu cu toate avantajele ce derivă din deținerea acestei demnități față de chalagerul său Barna care nu le are. Ca atare Dan Barna în campania pentru al doilea tur de scrutin va fi nevoit să-l atace cât mai vehement pe Klaus Iohannis în speranța fidelizării USR-lor ponderați precum și a acelor simpatizanți USR dar care-l preferă pe actualul președinte. O atare prestație este la rândul ei riscantă. Pe de o parte e de natură să-i dezvăluie o fațetă conflictuală a caracterului său și pe care a încercat să o ascundă cât mai bine publicului larg, iar pe de altă parte riscă să dezamăgească acei susținători indeciși care să voteze cu el sau cu Iohannis. Mai există un risc major. Tentația de aș atrage de partea sa votanții PSD. Ori aceștia, după deziluzia trăită urmare a pierderii calificării lui Dăncilă în turul doi, vor fi foarte greu de scos la vot, eventual doar cu promisiuni, marca PSD, pe care Barna nu și le poate permite fără riscul de a piede mulți dintre votanții USR de la alegerile europarlamentare. Klaus Iohannis n-are nevoie de votanții PSD ci doar de pasivitatea lor, justificată de lipsa de interes de a tranșa ei între doi candidați de dreapta. Dilema principală a lui Dan Barna este legată de maniera în care va aborda campania electorală între cele două tururi de scrutin. Va ieși el la luptă la baionetă, apelând la toate mijloacele de atac la Klaus Iohannis, sau va adopta o prestație moderată care să-i permită să ducă partidul mai departe în viitoarele confruntări electorale de la anul ? Ambele variante, deocamdată, sunt pierzătoare.
    PS. Această analiză a avut ca ipoteză de lucru, calificarea lui Dan Barna în turul doi al alegerilor prezidențiale 2019.
    • Like 2
    • @ Bajea George
      Analiza asta e copiata de undeva? Daca da, de unde? E cam ca nuca in pereteun discurs despre prezidentiale la comentarii despre locale. Oricum o sa raspund ceva.
      Sunt niste erori flagrante. Barna nu trebuie sa il atace pe Iohannis (cu argumente pesediste) pentru a castiga votanti PSD, el trebuie in primul rand sa il atace (cu argumente reformiste) pentru a atrage de partea sa votantii anti-PSD care sunt nemultumiti de prestatia lui Iohannis, dar care inca il voteaza din inertie, socotind ca este varianta anti-PSD cu cea mai buna sansa de succes.
      Pentru turul al doilea si ce o sa faca pesedistii atunci, e greu de crezut ca vor face o pirueta intelectuala si se vor intoarce spre cel pe care l-au demonizat atatia ani. De fapt daca nu prinde turul doi, PSD va avea o reala problema in a recomanda ceva alegatorilor sai.
      In ipoteza unui tur doi Iohannis-Barna, de poti astepta ca votantii anti-sistem ai lui Barna sa ramana la fel de motivati, pe cand cei anti-PSD ai lui Iohannis sa se demotiveze, daca nu chiar sa isi schimbe optiunea.
      Cu astea spuse, nu exclud nici ca Barna/USR sa nu-si propuna in mod real castigarea prezidentialelor, pentru ca in mod realist sansa e foarte mica, ci sa isi propuna doar obtinerea unui scor bun, care sa puna partidul pe o traiectorie ascendenta pentru alegerile locale si parlamentare.
      • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      Buculei dragă, analiza e copiată din Vechiul Testament și se adresează altei categorii de erudiți. Cât despre replica-comentariu a domniei tale, se vede și de pe Marte că ai găsit justificări pentru Dan Barna și dacă nu se califică în turul doi șau dacă se califică, ai argumentele la matale și pentru eventualitatea unui eșec, caz în care nu-i place atmosfera de la Cotroceni.
      • Like 1
    • @ Bajea George
      Eu am mai comentat aici mai de mult, pe la alte articole, ca USR-PLUS ar fi bine sa gaseasca alt candidat in afara de Barna sau Ciolos daca vor cu adevarat sa aiba sanse de castig.
      Analiza dvs. pare scoasa din atelierele A3.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult