Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Primarul Firea și-a impus proiectul în Consiliul General: 15 milioane de lei din bugetul Capitalei merg la Catedrală. Cine s-a opus

UPDATE. Consiliul General al Municipiului București a votat în ședința de joi proiectul propus de primarul Gabriela Vrânceanu Firea de acordare a sumei de 15 milioane de lei pentru construcția Catedralei Mânturii Neamului. Consilierii USB și cei ai PNL s-au opus acestui proiect. Și voci din Guvern au criticat faptul că banii publici continuă să meargă către această construcție. Valentin Mircea, șeful corpului de Control al Guvernului, a avansat un alt proiect pentru care s-ar putea acorda cele 15 milioane de lei, „în beneficiul tuturor bucureștenilor”.

Doamna Firea i-a rugat pe consilierii generali să voteze acest proiect, subliniind că nu e vorba de un simplu locaș de cult, ci și de „o latură socială”, întrucât pe amplasamentul Catedralei urmează să funcționeze și o cantină socială, un after-school, o sală de spectacole de muzică sacră și o școală.

Răspunzând la comentariile că ar fi mai bine să investească în spitale, Gabriela Firea a declarat că planul de investiții în spitale este mai ambițios, de 3 milioane de euro.

Știrea inițială:

O sumă de 15 milioane de lei ar putea fi virată de Primăria Capitalei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, potrivit unui proiect de rectificare bugetară de pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului General al Municipiului București.

Pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului în prezent este alocată în bugetul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic suma de două milioane de lei, potrivit Raportului de specialitate privind modificările în bugetul Municipiului București pe anul 2016.

Îți recomandăm

„Direcția Cultură, Sport, Turism prin scrisoarea nr 3482/01.08.2016 ne comunică Nota nr 3176/1433980/27.07.2016 privind acordul Primarului General pentru suplimentarea cu 15 milioane lei a sprijinului pe anul 2016 de acordat Patriarhiei Române în vederea continuării lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului (în bugetul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic la data prezentei pentru Patriarhia Română este aprobată suma de 2 milioane de lei sprijin continuare lucrări la Catedrala Mântuirii Neamului”, se arată, printre altele, în Raportul de specialitate privind modificările în bugetul Municipiului București pe anul 2016.

În același proiect se mai prevede și un sprijin de 4,5 milioane de lei pentru Mănăstirea Antim.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a cerut săptămâna trecută introducerea suplimentară pe ordinea de azi a ședinței Consiliului Local a unui proiect de hotărâre pentru alocarea a 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului din bugetul primăriei. Primarul Dan Tudorache a precizat că Patriarhia a făcut această solicitare către toate primăriile de sector. Consiliul Local al sectorului 1 a respins proiectul de hotărâre privind acordarea acestei sume, iar Clotilde Armand a explicat ulterior că USB a propus, în ședință, alocarea a 2 milioane de lei. 

Investiție de 80 de milioane de euro

Investiția pentru realizarea Catedralei Mântuirii Neamului era estimată la începutul anului de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, la aproximativ 80 de milioane de euro.

„Lucrările au ajuns la cota 36, este o cifră inginerească, dintr-un anumit punct de vedere lucrările sunt la jumătatea graficului, stadiul este unul în grafic. Dacă vor putea continua în ritmul firesc aceste lucrări vor putea fi finalizate, biserica la roșu, cum s-ar spune, la sfârșitul anului 2017. Slujba de sfințire a catedralei, prima slujbă oficiată în catedrală ar putea avea loc, așa cum se dorește, în mod firesc, dată fiind și semnificația extraordinară a anului respectiv, în 2018, când se aniversează 100 de ani de la Marea Unire. Evident ritmul lucrărilor va depinde de fluxul finanțărilor, donațiilor”, spunea Vasile Bănescu într-un interviu acordat Republica.ro în luna ianuarie a acestui an.

Potrivit reprezentantului Patriarhiei, Catedrala „va fi o construcție zveltă, frumoasă”. Înălțimea turlei principale va fi de 120 de metri, la care se adaugă crucea. Lungimea catedralei va fi tot de 120 de metri, iar lățimea în zona apsidelor, lățimea maximă, va fi de 70 de metri.

„În bugetul de stat pe 2016 nu sunt prevăzuți bani nici pentru Catedrală, nici pentru construcții noi de biserici. Pe de altă parte există oficial dreptul tuturor cultelor religioase de a depune cerere pentru realocări bugetare pentru proiecte urgente în primele trei luni ale anului. Sigur, o cerere va fi depusă, nu numai de BOR, ci și de celelalte culte religioase. În măsura identificării altor surse, nu neapărat de la buget, se speră, fiecare cult religios care are un proiect religios urgent de realizat speră să i se acorde un ajutor. Dar acest ajutor a devenit improbabil în condițiile acestui an”, a mai declarat în luna ianuarie purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Va asteptat la altceva din partea "pupilei" puscariasului voiculescu si a condamnatului dragnea. "Hot la hot nu-si scoate ochii"
    • Like 0
  • check icon
    Daca bucurestenii nu ies in strada sa o inlature pe aceasta doamna de la primarie, atunci inseamna ca nu au invatat nimic din Colectiv sau din criza dezinfectantlor.
    • Like 1
    • @
      Era mai bine sa iasa la vot si sa voteze contracadidatul ei.... era un sacrificiu de un weekend pentru 4 ani. Rusine!
      • Like 6
    • @
      check icon
      Cine să iasă?! Bucureştenii? Păi nu ei au votat-o?! :))
      • Like 1
  • deja PMB a bagat 9 mil EURO !!!

    Iesim pe scari la TNB diseara sa discutam cat mai suportam hotia ?
    • Like 2
  • Nu asta si-a dorit cetateanul bucurestean? Pe Gabriela Firea primar?
    E, pai asta avem atunci. Trist, foarte trist, dar asa-i viata sociala a romanului.
    Se astepta cineva la altceva?
    • Like 1
  • Kevin check icon
    Nu mai scrieti sloganul atat de logic, vrem spitale, nu catedrale? Ca asta era repetat obsesiv. Eu , platitor de aceleasi taxe vreau sa se termine constructia si sunt de acord cu fondurile. Si nu as fi vrut, de exemplu 5 stadioane in oras si miliarde pe borduri roz. Pe langa necesitatea celor care o vom umple, si pentru ceilalti nu cred ca strica o constructie complexa in locul campului de acum, intr-un oras cu atat de putine atractii turistice.
    • Like 3
  • Ce darnici sunt aleși cu bani poporului !
    Hristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Deci Hristos este omul sovietic!“ – spunea patriarhul român Iustinian Marina
    • Like 1
  • Nu pot sa fiu de acord ca banii nostri sa fie dati unei institutii care nu plateste taxe. Se pot face atat de multe lucruri cu banii acestia. Cand BOR o sa fie taxata atunci sa ceara si bani.
    • Like 1
  • Venom check icon
    Votați casca, votați primărița luminată! Că ca ea nu-i niminea! Păcat că din scena clasică lipsește macheta proiectului și raza de idee a conducătorului iubit. Viziunea omului între oameni, a primei femei a Bucureștiului, a Edilei între edili. De ce o cheltuială este denumită investiție? Se bagă bani doar în PR.
    • Like 0
  • Ar trebui lasati popii sa contribuie la aceaste megalomenie, din incasarirele lor, neimpozitate. Cu banii de la buget sse poate imbunatati, in primul rand, asistenta medicala, care lasa de dorit. Apoi ar trebui finalizate lucrarile de infrastructura din Bucuresti, lucrari a caror finalizare se tot amana la nesfarsit. Rusine popilor, nemeritat de bogati, ca cersesc bani din buget. Aceasta constructie este o ambitie, prosteasca, inutila, la fel cum a fost casa poporului, acaparara de parazitii societatii, parlamentarii.S-au construit, in 27 de ani, o multime de biserici, in loc de gradinite, policlinici, sosele, etc. Cui ii trebuie atatea biserici? Doar popilor, sa aiba ei "un loc de munca".
    • Like 0
  • Ar trebui lasati popii sa contribuie la aceaste megalomenie, din incasarirele lor, neimpozitate. Cu banii de la buget sse poate imbunatati, in primul rand, asistenta medicala, care lasa de dorit. Apoi ar trebui finalizate lucrarile de infrastructura din Bucuresti, lucrari a caror finalizare se tot amana la nesfarsit. Rusine popilor, nemeritat de bogati, ca cersesc bani din buget. Aceasta constructie este o ambitie, prosteasca, inutila, la fel cum a fost casa poporului, acaparara de parazitii societatii, parlamentarii.S-au construit, in 27 de ani, o multime de biserici, in loc de gradinite, policlinici, sosele, etc. Cui ii trebuie atatea biserici? Doar popilor, sa aiba ei "un loc de munca".
    • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Nu popi-s vinovați ci poporul prost care accepta .
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Popii sunt primii vinovati, ei ii paraziteaza si pe vii si pe morti, manipuleaza prostimea ignoranta,traiesc ca in evul mediu, ar vrea ca toti sa ascultam si sa contribuim cu "ochiul dracului", pe care-l iubesc nespus, sa nu,care cumvs, "sa facem ce face popa ci doar ce zice el".
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult