Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Primarul orașului Turda a reușit să atragă investiția industrială a anului în România. Dar mai e ceva de făcut

Turda

Foto: Inquam Photos/ Casian Mitu

Fară să-l fi cunoscut vreodată personal și chiar fară să-l fi văzut vreodată, îl consider pe primarul orașului Turda cel mai bun prieten, pentru că a reușit să atragă investiția industrială a anului în România, și asta într-un domeniu în care nu s-a mai investit la o astfel de scală, de la zero, de peste 10 ani.

O companie farmaceutică din Germania va deschide o fabrică de medicamente în parcul industrial din Turda, o investiție de aproape 50 milioane de Euro, la care participă și statul cu un grant de “greenfield”, jumătate din sumă.

Tehnologie de ultimă generație, joburi calificate pentru viitori absolvenți de licee și facultăți, înființarea sau revitalizarea multor alte afaceri pe orizontală și verticală, bani care rămân în România.

Asta este ceea ce aduce o fabrică noua.

Nici un alt sector economic nu aduce, la un loc, oportunitățile aduse de o fabrică nouă. 

Și nici nu discutăm despre ceea ce aduce o fabrică nouă de medicamente.

Este opinia multor specialiști că Turda, după ce a trecut prin suferința dezindustrializării masive, își revine încet-încet și că, accesul pe autostradă la toate cele 4 puncte cardinale, va deveni unul dintre polii de manufactură industrială din România. Așadar, această investiție nu este ultimul cuvânt pe care îl va spune Turda în următorii 10 ani.

Și pentru că spun că primarul Cristian Matei, atrăgând o astfel de investiție, a devenit prietenul meu cel mai bun, îl rog să nu deschidă încă șampania. Mai este mult de făcut pentru ca România să devină o forță în sectorul producției de medicamente. Iată.

1. Șefii din București ai primarului nu iubesc fabricile de medicamente din țară. Au vrut să înghețe taxa clawback, care a fost dintotdeauna principalul impediment al investițiilor din sector. Nu au acceptat să numească domeniul „industrie strategică” chiar dacă am trecut printr-o pandemie din care am învățat unele lecții. Nu au fost de acord să ia măsuri de plafonare a costurilor la utilități, deși prețurile la medicamente sunt înghețate la minimumul european. Nu oferă facilități fiscale pentru angajații din domeniu sau pentru investiții de capital mai mici. Doar un exemplu pentru contrast, Ungaria a dat în ultimul an 200 de milioane de euro la mai multe companii active în domeniul sănătății pentru a creste reziliență sistemului sanitar în fața crizelor.

2. Pe miniștrii sănătății îi doare în cot de industria din țară, dacă nu avem fabrici, importăm, ce mare lucru? Sunt așa de rupți de realitate, încât stă nefolosită o OUG, 98/2010, care permite identificarea, desemnarea și protejarea infrastructurilor critice, foarte utilă pentru a sprijini dezvoltarea fabricilor de medicamente, văzute peste tot în lume drept unități de importanță strategică.

3. Boroboațele de guvernare continuă. Se vorbește despre „taxa de solidaritate”, în condițiile în care fabricile din țară plătesc atât impozit pe profit, cât și impozit pe cifra de afaceri (taxa clawback), industria fiind singurul domeniu industrial dublu impozitat. „Taxa de solidaritate” ar fi așadar a treia lovitură.

Parlamentul, la rându-i, nu are industria pe radar, dezbate la un proiect de lege privind „gestionarea deșeurilor medicamentoase” care este și acesta rupt de realitate și, mai grav, rupt de legislația europeană în domeniu. O reglementare pe genunchi, gen „hai să mai luam niște bani de la ăștia”; nu e nici o mirare că la astfel de legiferare, nimeni nu vă mai dori să investească în țară la nivel industrial.

Și nici nu am spus nimic despre problemele legate de deficitul de forță de muncă - sunt convins că afectează și alte sectoare economice din Turda.

Așadar, domnule Cristian Matei, o listă lungă de probleme pe care poate le adresăm împreună cui trebuie. Din păcate, fabricile de medicamente din România au lobby zero, în principal pentru că pur și simplu nu au timp de așa ceva; așa că, dacă ne puteți ajuta, vă mulțumim.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan check icon
    Buna ziua d-le Damian
    In primul rand va felicit pentru ce faceti la Terapia ca si pentru luarile de pozitie din timpul pandemiei!.
    Dar atat.
    Citind acest articol imi dau seama ca sunteti departe de realitatile din Turda , sau nu ati mai trecut demult prin imparatia lui Cristian Matei.
    Nu ati vazut noroaiele atotcuprizatoare(sau cand acestea se transforma in praf) ?
    Nu ati vazut lucrarile incepute cu lunile si care stau neterminate?
    Nu ati vazut cladirile Ceausiste neterminate de la Revolutie care casca gauri negre pe principalele strazi din oras?
    Nu ati observat cum 2 strazi importante din oras au fost transformate in autostrazi care sunt in afara controlului oricarei autoritati?
    Nu ati observat strazile neasfaltate sau distruse din oras?
    Nu ati observat cum o strada centrala a fost transformata intr-o strada cu o singura banda de circulatie doar pentru ca este locuinta primarului Matei pe acea strada?
    Nu ati observat transformarea orasului intr-o anexa a familiei Matei? Cum familia acestuia este infiltrata cam peste tot?
    Nu ati observat cum acest mare ctitor a lasat sa moara fabrica de sticla ?
    Care sunt acele initiative cu care ziceti ca Turda se va ridica din mizeria "imparatiei" lui Matei? Puteti numi cateva? Poate noua sala a sporturilor ( exact de asta aveam nevoie "Paine si circ" pentru ca sa nu mai vedem noroaiele din oras).
    Sau transformarea orasului intr-un dormitor de pensionari , aceasta la 30 de km de Cluj , adica orasul cu cea mai mare crestere de PIB din UE? Unde sunt tinerii ? Unde sunt initiativele lui Matei pentru atragerea si mentinerea tineretului?
    Chiar credeti ca o fabrica automatizata va corecta toate aceste lipsuri si , impreuna cu ajutorul d-voastra , va oferi imparatului inca un mandat sau va lecui orasul nostru de lipsurile actuale?
    L-ati auzit pe Matei ca are un plan real de investitii cu care sa atraga firme si sa scoata Turda din noroaie?
    Daca vreti , dati-mi de stire si va ghidez eu prin Turda zilelor noastre , ca sa intelegeti pe cine laudati.
    Va multumesc , va doresc o zi buna si sa nu traiti in Turda condusa de Cristian Matei.
    Dan Anca
    • Like 0
  • Ce naiba de strategie de afaceri vrei de la niste parlamentari cu liceul la seral ? Si parlamentarii care cica au avut afaceri sint aprozaristi sau bazaristi care au stiut numai sa fenteze fiscul si sa plateasca angajatii la negru sau in cel mai bun caz cu salariul minim...
    • Like 0
  • Danny check icon
    Dle Damian,
    De fapt, toate laudele li se cuvin Dlui Stefano Albarosa, proprietarul parcului logistic privat unde se va construi fabrica, si echipei din spatele dansului, o echipa profesionista de negociatori!
    Ce s-a negociat cu primaria tine de lucrurile firesti al unei investitii de asemenea anvergura.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Bravo lui. Felicitări! Cred ca este momentul sa extindem astfel de investiții în orașele mai mici și nu neaparat în capitalele de județ ca sa mai echilibram împărțirea capitalului în toate zonele. Sa speram totuși ca vor găsi angajați calificați și nu numai, ca sa înceapa producția.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult