Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Primele 10 companii care nu au plătit contribuțiile sociale ale angajaților sunt regii și firme de stat. Nici PSD București nu a plătit CAS și CASS

Gabriela Firea - RATB

(Foto: Facebook / Gabriela Firea)

PSD București se numără printre angajatorii care nu au plătit contribuțiile sociale pentru salariați, relevă informațiile publicate pe site-ul ANAF și consultate de Digi24. Aproape 79.000 de lei are de achitat filiala din Capitală a PSD pentru CAS și aproape 28.000 de lei la CASS.

Într-un răspuns pentru Digi 24, preşedintele PSD București, Gabriela Firea, a precizat că datoriile sunt vechi, acumulate înainte de 2015, şi că în prezent PSD Bucureşti nu mai are angajaţi, doar voluntari de la organizaţiile de tineret, pensionari şi femei.

Potrivit Gabrielei Firea, datoriile acumulate înainte de 2015 sunt pentru șapte angajaţi. Aproape 21.000 de lei reprezintă impozit pe salarii neachitat şi aproape 125.000 de lei restanţe la CAS şi CASS.

(clic pe imagine pentru a mări)

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a explicat recent necesitatea adoptării măsurii privind transferul contribuțiilor de la angajator la angajat prin numărul mare de firme - circa 158.000 de firme, cu peste 2 milioane de angajați - care au restanțe la plata CAS și CASS.

Datoriile firmelor la bugetul asigurărilor sociale și bugetul asigurărilor de sănătate erau la sfârșitul lunii septembrie de 18,43 miliarde lei. Peste jumătate se regăseau în dreptul a o sută de companii, de stat și private.

Topul datornicilor prezentat de Digi24 arată că cele mai multe companii care au restanțe la plata contribuțiilor sociale sunt din sectorul minier.

(clic pe imagine pentru a mări)

Top 10 datornici la bugetele de asigurări sociale (30 septembrie 2017):

1. Compania Națională a Huilei SA, Timișoara - 3.733.250.565 lei

2. Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, Craiova - 941.917.919 lei

3. Societatea Națională a Căilor Ferate Române RA, București - 601.596.646 lei

4. Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA - 431.329.663 lei

5. Societatea Națională a Cărbunelui SA, Ploiești - 301.681.163 lei

6. Romaero SA, București - 183.844.314 lei

7. Moldomin SA, Timișoara - 159.063.957 lei

8. Urban SA - 149.212.918 lei

9. Regia Autonomă pentru Activități Nucleare RA, Craiova - 142.045.449 lei

10. Regia Autonomă de Transport Public Iași RA, Iași - 125.192.297 lei

Consultă aici lista datornicilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Comunistii (ciuma rosie) dintotdeauna au mintit, manipulat si dezinformat. Aasta e o componenta a comunismului.

    https://www.flux24.ro/internationalismul-proletar-minciuna-dezinformarea-si-manipularea
    • Like 0
  • Anon check icon
    Ce-ar spune Michael Jackson? Hiii hiii! Au!
    • Like 0
  • Si, conform logicii ministrului Misa, daca pana acum o companie, care retinea x% din salariul unui om, nu a virat la stat acest contributii, ce resorturi o va impinge sa vireze catre acelasi stat retinerea de XXX%??
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult