Părinții vor primi alerte prin SMS pentru a ști când trebuie să meargă să își vaccineze copiii, iar românii din străinătate vor avea la dispoziție o aplicație prin care vor putea vedea care este cea mai apropiată secție de vot și cât de ocupată este, pentru evitarea formării de cozi ca la alegerile prezidențiale din 2014.
Acestea sunt doar două dintre proiectele la care tinerii voluntari care lucrează în cadrul programului guvernamental GovITHub și pe care Dan Nechita, coordonatorul programului, le-a prezentat la Digi24 în emisiunea „În fața ta”, moderată de Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru, și care care se va difuza duminică.
„Suntem în discuții cu Ministerul Sănătății pentru o campanie de vaccinare și un sistem de alertă a mămicilor cu privire la momentul în care trebuie să își vaccineze copiii”, a declarat la Digi24 Dan Nechita, coordonatorul programului guvernamental GovITHub, care a precizat că totul a pornit de la o idee a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.
Pe scurt, părinții care își lasă numărul de telefon vor primi alerte SMS înainte de începerea campaniilor de vaccinări periodice.
„Cumva, până și 100 de părinți dacă își duc copiii la vaccinat și prin asta copilul e mai sănătos, vă dați seama ce impact poate să aibă un astfel de proiect”, a spus Nechita.
În luna septembrie Ministerul Sănătății a anunțat epidemie de rujeolă în România, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Trei copii au murit, iar numărul celor care s-au îmbolnăvit a crescut anul acesta de aproape o sută de ori comparativ cu anul trecut.
„Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, a anunțat Ministerul Sănătății, care a făcut un apel către părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor.
Aplicație pentru românii care votează în străinătate
O altă aplicație la care lucrează „voluntarii lui Cioloș” și care ar urma să fie gata până la data alegerilor își propune să preîntâmpine formarea de cozi la secțiile de votare din străinătate. Aplicația va arăta celor care vor să meargă să voteze care este cea mai apropiată secție de vot și cât de ocupată este.
Ideea îi aparține lui Gabriel Păunescu, unul dintre cei 20 de bursieri GovITHub. Gabriel Păunescu are peste 10 ani experiență în antreprenoriat și programare. Gabriel Păunescu a fondat prima firmă la 18 ani, de găzduire jocuri online, ajungând în mai puțin de un an în topul celor mai mari jucători din țară după numărul de clienți. Gabriel Păunescu a fost consultant în securitate informatică pentru o serie de clienți privați și guvernamentali, a fost co-fondator si CTO la 5 companii diferite în Paris, Londra și Sillicon Valley și aduce echipei GovIT Hub know how în turism, e-commerce, programare, import/export și IoT, potrivit broșurii de prezentare a bursierilor GovITHub.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Vă dați seama ce ar însemna asta ? Vot electronic sigur 100% ,implementarea de programare sociale ,studii exacte și așa mai departe , există o Țară în Uniune care are implementat un sistem asemănător ,Estonia ,deh țară mică probleme mici !
Pentru vot ar merge un sistem cu numere de telefon sau cu email. Te duci pe site-ul ambasadei/biroului electoral central și iți pui email si adresa unde stai. Cu o săptămâna, trei zile, o zi înaintea alegerilor primesti alerte pe mail cu link la google maps cu cele mai apropiate sectii de votare. Daca esti in Romania ar putea sa iti spuna si sectia unde esti arondat. Pentru votare chiar nu e nevoie de aplicatie instalata pe telefon. Nu o sa pastreze nimeni aplicatia aia 4 ani de zile pana la urmatoarele alegeri, si foarte putini o vor instala si folosi atunci. Unde mai pui ca va avea garantat tone de bug-uri.
Echipa voluntarilor IT era destinata sa scoata de sub dependenta de cei 3-4 mari firme care faceau proiectele guvernamentale de IT si sa aduca un suflu de prospetime. Pentru proiectele alea mari absolut necesare, informatizare a institutiilor, interconectare de mega baze de date, accesibilitate digitala a serviciilor de ghiseu-TOATE, etc. In loc de asta, 2 aplicatii pe telefon, utile, dar nu NECESARE. Asta e guvernare nu hipstereala