Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Primele proiecte ale „voluntarilor lui Cioloș”: alertă prin SMS pentru vaccinarea copilului și aplicația care-ți arată cea mai apropiată secție de vot

Părinții vor primi alerte prin SMS pentru a ști când trebuie să meargă să își vaccineze copiii, iar românii din străinătate vor avea la dispoziție o aplicație prin care vor putea vedea care este cea mai apropiată secție de vot și cât de ocupată este, pentru evitarea formării de cozi ca la alegerile prezidențiale din 2014. 

Acestea sunt doar două dintre proiectele la care tinerii voluntari care lucrează în cadrul programului guvernamental GovITHub și pe care Dan Nechita, coordonatorul programului, le-a prezentat la Digi24 în emisiunea „În fața ta”, moderată de Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru, și care care se va difuza duminică.

„Suntem în discuții cu Ministerul Sănătății pentru o campanie de vaccinare și un sistem de alertă a mămicilor cu privire la momentul în care trebuie să își vaccineze copiii”, a declarat la Digi24 Dan Nechita, coordonatorul programului guvernamental GovITHub, care a precizat că totul a pornit de la o idee a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Pe scurt, părinții care își lasă numărul de telefon vor primi alerte SMS înainte de începerea campaniilor de vaccinări periodice.

„Cumva, până și 100 de părinți dacă își duc copiii la vaccinat și prin asta copilul e mai sănătos, vă dați seama ce impact poate să aibă un astfel de proiect”, a spus Nechita.

În luna septembrie Ministerul Sănătății a anunțat epidemie de rujeolă în România, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Trei copii au murit, iar numărul celor care s-au îmbolnăvit a crescut anul acesta de aproape o sută de ori comparativ cu anul trecut. 

„Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, a anunțat Ministerul Sănătății, care a făcut un apel către părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor.

Aplicație pentru românii care votează în străinătate

O altă aplicație la care lucrează „voluntarii lui Cioloș” și care ar urma să fie gata până la data alegerilor își propune să preîntâmpine formarea de cozi la secțiile de votare din străinătate. Aplicația va arăta celor care vor să meargă să voteze care este cea mai apropiată secție de vot și cât de ocupată este. 

Ideea îi aparține lui Gabriel Păunescu, unul dintre cei 20 de bursieri GovITHub. Gabriel Păunescu are peste 10 ani experiență în antreprenoriat și programare. Gabriel Păunescu a fondat prima firmă la 18 ani, de găzduire jocuri online, ajungând în mai puțin de un an în topul celor mai mari jucători din țară după numărul de clienți. Gabriel Păunescu a fost consultant în securitate informatică pentru o serie de clienți privați și guvernamentali, a fost co-fondator si CTO la 5 companii diferite în Paris, Londra și Sillicon Valley și aduce echipei GovIT Hub know how în turism, e-commerce, programare, import/export și IoT, potrivit broșurii de prezentare a bursierilor GovITHub.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt multe lucruri urgente care s-ar putea implementa urgent și fără costuri mari ,datorită faptului că am doi copii nu m-am putut inscrie în acest proiect dar ,am trimis guvernului ideile mele ,, cel mai important proiect este,, Identitatea Digitala " certificată de Stat ! O dată implementat la nivelul fiecărui cetățean România a face un salt în timp uriaș , al doilea proiect de importantă majoră este construirea unei rețele intra-net la nivel național și o fermă de servere undeva lângă un baraj cu energie ieftină care să găzduiască întreaga rețea a României ,fiecare Român să se conecteze la siturile guvernului în baza identități digitale certificate !
    Vă dați seama ce ar însemna asta ? Vot electronic sigur 100% ,implementarea de programare sociale ,studii exacte și așa mai departe , există o Țară în Uniune care are implementat un sistem asemănător ,Estonia ,deh țară mică probleme mici !
    • Like 0
  • Nici dupa luni de zile de la terminarea recensamantului populatiei nu erau decat date partiale, iar unele date chiar ridica semne de intrebare privind corectitudinea lor( nr. real de tigani, de ortodocsi, etc). Dar fraudele electorale cum sunt posibile in aceasta lume computerizata?
    • Like 0
  • check icon
    Dacă mi-ar trece prin minte să lucrez voluntar pentru guvern, aș dezvolta cea mai necesară aplicație pentru o bună guvernare a României moderne, o aplicație pe care aș numi-o ȘCCC: Șpaga, Cât, Cum, Cui! În felul acesta, guvernul și autoritățile locale ar fluidiza procesul de obținere a autorizațiilor, de soluționare a cererilor, etc, etc! Bineînțeles că separat ar funcționa și aplicația Polrutcât, care să te lămurească pe tine cetățean angajat la particular, cât trebuie să dai câte unui Gigel cu cașchetă albă, oriunde te-ar opri el în țară! Lucrurile ar merge cu siguranță mai bine: unse aș spune ...
    • Like 0
  • cred ca fix invers ar trebui sa se procedeze: aplicație cu calendarul vaccinurilor, si in care sa se tina si evidenta electronica a copilului: evoluția greutății, înălțimea etc. Ar fi mult mai utila o astfel de aplicatie unde sa ai doctorul pediatru cu numarul de tel, telefoane la urgenta etc. Un sistem integrat de ingrijire ea copiilor.

    Pentru vot ar merge un sistem cu numere de telefon sau cu email. Te duci pe site-ul ambasadei/biroului electoral central și iți pui email si adresa unde stai. Cu o săptămâna, trei zile, o zi înaintea alegerilor primesti alerte pe mail cu link la google maps cu cele mai apropiate sectii de votare. Daca esti in Romania ar putea sa iti spuna si sectia unde esti arondat. Pentru votare chiar nu e nevoie de aplicatie instalata pe telefon. Nu o sa pastreze nimeni aplicatia aia 4 ani de zile pana la urmatoarele alegeri, si foarte putini o vor instala si folosi atunci. Unde mai pui ca va avea garantat tone de bug-uri.
    • Like 1
    • @ Alex Mancu
      check icon
      Sută la sută corect!
      • Like 0
  • check icon
    Un IT-ist bun face aproape orice îi trece prin cap că este fezabil. Cu riscul de a stîrni antipatiile stimaților cititori, admiratori ai d-lui Cioloș (aș fi și eu, așa, mai din avion...), afirm că NU aceasta este marea problemă a României și, în orice caz, nu pe lista primelor priorități, primelor zece priorități, să zicem. Dl Cioloș, vechi birocrat de Bruxelles, NU cunoaște România reală, după cum nu o cunosc nici cei a căror viață cotidiană se învîrte între locuința (vila) de lux din Snagov, biroul ministerului X, aeroport, reuniunea Y dintr-o mare capitală, iar aeroport, iar acasă și tot așa. Sînt oameni aflați în funcții de mulți ani care habar nu au de România reală, România este pt ei o listă statistică, un raport al unui departament, un raport al SRI, adică vrafuri de hîrtii... Multe asemenea rapoarte sînt false ori incomplete (adică tot false). Nu am senzația că dl Cioloș este altfel decît d-na Firea și ambii altfel decît dl Isărescu, cel care, mai țineți minte, se mira (omul era efectiv uluit) că Bucureștiul nu are șosea de centură! Colosal! Aceși politruci conduc România, nu cunosc România reală, birocrația sufocantă (da, e ceva mai bine decît în urmă cu 10 ani, dar tot sufocantă este), sistemul educațional cu mari probleme de start (se învață pe două cicluri, ar trebui unul singur etc.), proiectele de anvergură, cum ar fi transporturile etc. etc. Păi ce vreți tragi-comedie mai mare decît constatarea că România, țara cu cel mai rapid internet din Europa și între cele mai rapide din lume, este sufocată de hîrtii, de birocrație, de cozi gen Casa Verde? IT-iștii ăștia sînt băieți și fete simpatici/-ce, dar România reală are nevoie, înainte de toate, de capete clare care să pună ordine în acest haos bine temperat.
    • Like 0
    • @
      Ma tem ca nu ati inteles foarte bine articolul. Este vorba de voluntariat. In mod VOLUNTAR niste IT-isti au venit in sprijinul guvernului condus de Ciolos pentru ca vor sa il sustina. Asadar ORICE proiect IT care are un minim de utilitate trebuie sa fie bine primit pentru ca vine din VOLUNTARIAT. Problemele care ard cu adevarat nu se pot rezolva prin voluntariat. Va abuzati vocabularul in speranta ca postarea va avea mai multa greutate, fals.
      • Like 0
    • @ Vlad Andrus
      check icon
      Chiar așa de tont nu sînt deși, eventual, pot părea. Apoi: „Va abuzati vocabularul in speranta ca postarea va avea mai multa greutate, fals.” Adicătelea cum, monșer, „îmi abuzez vocabularul”, ba încă și „în speranța că postarea va avea mai multă greutate”?! Adică cine să mă măsoare? Adminii site-ului? Poporul muncitor? Emigrația română? Puteți fi mai clar în exprimare?
      • Like 0
  • Serios acum,
    Echipa voluntarilor IT era destinata sa scoata de sub dependenta de cei 3-4 mari firme care faceau proiectele guvernamentale de IT si sa aduca un suflu de prospetime. Pentru proiectele alea mari absolut necesare, informatizare a institutiilor, interconectare de mega baze de date, accesibilitate digitala a serviciilor de ghiseu-TOATE, etc. In loc de asta, 2 aplicatii pe telefon, utile, dar nu NECESARE. Asta e guvernare nu hipstereala
    • Like 4
  • Ion check icon
    Laudabila initiativa; intre timp m-au sunat de la spital ca sa cumpar perfuzoare ca nu au pentru maine iar antivomitivele le-am luat de la farmacie, compensate 100% este adevarat. Bine macar ca au ce este mai important; medicamente pentru chimioterapie.
    • Like 0
  • Ce prostie, adica parintii sunt inconstienti, nu stiu clar cand trebuie vaccinati copiii???? Ma intreb daca in '89 erau multi parinti mai educati decat acum! Nu, nu erau, dar exista un sistem coerent, pe hartie, o asistenta si un medic care te atentionau cu o luna inainte cand trebuie sa te prezinti cu copilul"la rapel", si se eradicasera Tbc, variola, dizenteria....Acum, cu atatea sisteme de informatie parintii nu mai stiu cand si unde trebuie sa se prezinte, dar am progresat in ale libertatii!
    • Like 0
  • WOW! O noua performanta a "Guvernului Ciolos!" De acum vom "trai bine!". "Pas cu pas!" Pe cand o "aplicatie" prin care sa nu mai trebuiasca sa "ne dovedim nevinovatia"? Pe cand o "aplicatie" prin care sa ne fie respectata demnitatea de cei care ne conduc, indiferent de cei care fac acest lucru la un moment dat? Pe cand o "aplicatie" prin care sa fim obligati sa respectam Constitutia si legile tarii, bune sau mai putin bune, dar LEGI, iar in momentul in care acestea sunt incalcate, automat sa suporti consecintele nerespectarii lor (culmea, avem si legi prin care sunt pedepsiti cei care nu aplica legile, dar cine sa le aplice?)?
    • Like 0
  • Da in legătura cu vaccinarea ,1 ar trebui sa se explice clar ce înseamnă , care sunt reacțiile adverse si care este nr de copiii vaccinați din UE . 2 ar trebui sa fie Opțional si nu obligatoriu ,dar sa fie informați de posibilele repercusiuni . 3 sa se spună timpul in care vaccinul a fost testat . Cu atâtea spitale in țara si personal specializat cred ca se poate sa se țină o documentare . Nu știu dacă asta este o prioritate ,eu cred ca ar trebui eliminată munca la NEGRU , găsirea de noi locuri de munca , oprirea defrișărilor de păduri fapt pentru care nimeni nu face nimic si nimeni nu vorbește despre asta , de ce ??? Va respect pentru inițiativa , respect Cioloș .
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult