Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Primul sistem de pensii private (pilon 2) din lume e în colaps. De ce?

Protest în Chile

Foto: Claudio Reyes/ AFP/ Profimedia

Fix acum un an străzile din Santiago de Chile erau inundate de peste un milion de protestatari de toate vârstele, unii dintre ei chiar violenți, profund nemulțumiți de nivelul pensiilor de care aceștia beneficiau sau urmau să beneficieze. Chile a fost prima țară din lume care a construit un sistem de pensii private de tip pilon 2, care, ulterior, a devenit un model replicat în peste 30 de țări din America Latină, Asia de Sud-Est si Europa Centrală și de Est. Sistemul chilian era bazat pe o contribuție de 10% din salariul brut al salariaților și a înlocuit, nota bene, integral sistemul de pensii de stat.

În cei 40 de ani de existență, activele fondurilor de pensii chiliene au depășit peste 200 de miliarde de dolari, reprezentând peste 80% din PIB-ul statului Chile. În analize separate, la sfârșitul lui 2019, atât Financial Times, cât și Reuters remarcau că, prin sumele administrate și investițiile făcute, fondurile de pensii chiliene au avut „o contribuție crucială la transformarea Chile în cea mai bogată țară din regiune, scoțând milioane de chilieni din sărăcie”

Cu toate acestea, astăzi se dovedește că suma acumulată nu este suficient de mare pentru acoperirea integrală a nevoilor la pensie. Și asta în principal din cel puțin trei motive. 

În 2010, conform Organizației Mondiale a Muncii, 40% din populația activă a Chile muncea în sectorul informal pentru a scădea doar mai recent, în 2018, la 30%. Practic, un număr important de oameni au avut contribuții, în cel mai bun caz, sporadice la fondurile private de pensii. Merită remarcat și faptul că plata contribuțiilor în Chile revine salariaților, în timp ce angajatorii nu plătesc nimic. 

În al doilea rând, contribuțiile de doar 10%, aproximativ jumătate din cele întâlnite în țările europene, au avut o valoare mult prea mică pentru a genera conturi de pensii suficient de mari, care să acopere lipsa pensiei de stat și să genereze o minimă prosperitate la pensie. 

În al treilea rând, vârstă de pensionare relativ scăzută, femeile la 60 de ani și bărbații la 65 de ani, a făcut ca perioada de acumulare să nu fie suficient de lungă. 

Din păcate, în pofida slăbiciunilor și erorilor deja făcute, sistemul chilian se mișcă și în 2020 într-o direcție demolatoare. Pentru a înrăutăți și mai mult situația, decizii populiste luate în cursul acestui an de parlament, în pofida opoziției guvernului, au permis chilienilor să retragă în iulie 10% și în luna această încă 10% din conturile de pensii private, împuținând și mai mult sumele rămase disponibile pentru perioada pensionarii. 

Care sunt învățămintele care pot fi trase pentru România?

Pilonul 2 poate avea o contribuție însemnată la dezvoltarea economică a României prin investițiile predominant locale pe care le realizează. Cu cât sumele strânse vor fi mai mari, cu atât impactul economic va fi mai semnificativ și vor contribui la dezvoltarea accelerată a țării. 

Mărimea pensiei private va depinde în mod esențial de mărimea contribuției. Sumele strânse până în prezent în conturile de pensii ar fi putut fi semnificativ mai mari dacă nu ar fi existat abaterea de la calendarul inițial al creșterii contribuțiilor, care a fost întreruptă acum 5 ani fără a mai ajunge niciodată la 6% din salariul brut. Pentru a da sumelor acumulate o mai mare consistență este esențială creșterea contribuțiilor cel puțin la nivelul prognozat inițial. 

Munca la negru sau plata oficială doar a salariului minim pe economie este o mare capcană pentru cei care acceptă acest lucru. Pensia lor de stat și privată vor fi minime, reflectând mărimea contribuțiilor sociale pe care le-au plătit la un nivel minim, sporadic sau deloc. Vârsta de pensionare trebuie să urmeze creșterea speranței de viață pentru că atât sistemul de stat, cât și cel privat să poată să servească scopului pentru care există. 

În țările europene creșterea vârstei de pensionare este în curs, iar România, confruntată cu probleme demografice cel puțin la fel de grave, nu are de ales decât să urmeze același curs. Pensiile private au fost gândite (similar pensiilor de stat) ca plăți constante lunare, menite să asigure, în mod consecvent, un nivel de trai decent la pensionare. Orice decizii care ar permite scoaterea acestor bani prematur vor fi un cadou otrăvit, condamnând viitorii pensionari la sărăcie. Chile ne demonstrează că, de fapt, problema nu este pilonul 2 în sine, ci tentațiile populiste care îl pervertesc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • in toata lumea e acelasi fenomen: cresterea sperantei de viata, cresterea varstei de pensionare. Sa asteptam doar de la stat e o naivitate. Ramane in puterea noastra sa economisim un 10% din salarii si sa ne cumparam o locuinta/teren inchiriat, etc.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Era bine daca autorul articolului mentiona daca la ei exista si pilonul 1. La noi, pilonul 2 este gandit ca o suplimentare a pilonului 1 si este foarte bine asa. Eu asi merge la paritate, jumate la pilonul 1 si jumate la 2. Se degreveaza astfel si bugetul asigurarilor sociale de stat, in timp, dispare presiunea ce va fi pusa peste cativa ani.
    • Like 1
    • @ Ionel
      ".................și a înlocuit, nota bene, integral sistemul de pensii de stat."
      • Like 0
  • Pe principiul ca decât sa plătești o asigurare pe luna pentru sănătate mai bine investești bani și dacă te lovește boala ai de unde sa dai spun următoarele:
    Dacă stai după pensia de la stat și ai mai puțin de 40 ani stai degeaba - ea nu o sa vina ca nu poți bate algebra. Ne imputinam pe zi ce trece și majoritatea tinerilor pleacă afara. Natalitatea este de asemenea și ea negativa. Dacă acum se plâng pensionari ca sunt pensile mici stai sa vezi în 15-20 de ani ce o sa fie.

    Pensia privata este pentru leneși- asa ca dacă plătești o cotizație de salariu mediu (20% din el) te aștepți ca după 30 de ani de cotizare sa trăiești la nivelul unui salariu mediu mai mult de 10 ani. Vezi cazul UK și America. Partea buna... Dacă mori măcar lași ceva copiilor, nu ca la stat unde ne doare în pix de cât ai contribuit dacă ai murit la 65... te pup pa (trebuie sa mănânce și societatea o pâine cinstita pe munca ta) Ai opțiunea sa ieși la pensie când vrei. NU ca la stat unde decid alți pentru tine.
    Per total pensia privata nu este un zeu ci o soluție pentru mase. Da se vor îmbogăți câteva companii pe seama ta dar nu vad niciun rău în asta atâta timp cât îți aduc un procent pozitiv înapoi.
    Dacă ai frica ca se întâmplă ceva ca în Chile poate ar trebui sa schimbi TARA?! Ai de unde alege la ora actuala.

    Cel mai bine (părerea mea) nu mai dai niciun leu la pensie și îți construiești propria infrastructura de venituri investind în ea acele contribuții. De principiu, dacă îți aduce mai mult de 10% înapoi an de an ai bătut orice companie de investiție.

    Și cea mai sănătoasă părere - dacă stai cu grija de pensie ai cam trăit degeaba. Mai bine ia acuma timp liber și fa ce vrei sa faci ca la 65 sigur nu mai ai putere și cel mai probabil ești client fidel al farmaciei.
    • Like 3
    • @ ControlTheNarrative
      maripos check icon
      Ar fi bine sa putem alege daca sa platim contributii sau nu.
      Si care ar fi investitiile care sa-ti aduca 10% pe an?
      Si inca ceva: "ia acuma timp liber și fa ce vrei sa faci". Cam ce poti face fara bani?
      • Like 0
    • @ maripos
      Exista - de la imobiliare pana la mici afaceri.
      Fără bani nu prea poți face multe. Dar ce doream eu sa spun este sa nu te duci la un loc de munca și bazat pe salariul ala sa îți iei cheltuieli. Gen casa, mașina și altele. Sa te trezești ca muncești 1 luna și la final plătești pe toți mai puțin pe tine.
      • Like 1
  • Mihai check icon
    Nu văd de ce creșterea vârstei de pensionare are vreo relevanță în cazul pilonului 2. Vorbind despre un fond cu acumulare nu contează perioada de contribuție ci mai ales valoarea. Cineva care a lucrat de la 20 de ani și se retrage din activitate la 60 cu o contribuție peste salariul mediu va avea de primit mai mult decât unul care a lucrat sporadic până la 70 de ani de exemplu. Un alt beneficiu este că fondurile acumulate se moștenesc deci nu se pierd cum e cazul pilonului 1 in cadrul căruia creșterea vârstei de pensionare duce la naționalizarea contribuțiilor celor care nu o mai apucă. In Chile situația e simplu de explicat. Unii, 30-40% s-au crezut deștepți și au eludat taxele iar acum că a venit nota de plată fac scandal că se găsesc destui revoluționari prin zonele respective să îi susțină. Probabil că se va introduce venitul minim garantat și pe acolo doar sunt 40% cei care votează. Așa e când ai jumate din populație formată din persoane necinstite...
    • Like 3
    • @ Mihai
      Cred că contează atât valoarea cât și perioada de contribuție. De ce ? Contează întrucât perioada de încasare nu poate fi independentă de perioada de contribuție ! Nu se poate concepoe ca perioada de contribuție să fie de de 10 ani iar perioada de încasare să fie de 20 de ani, nu se poate susține. Și nu se poate susține nu atât din cauza neinvestirii sumelor (de către administrator) în domenii foarte rentabile cât din cauză că suma totală încasată nu poate să fie mai mare substanțial decât suma totală depusă. Și spun asta pentru că trebuie ținut seama de sumele lunare care se rețin de către administratori și care nu au legătură cu sumele depuse de contributori ! Având în vedere sumele enorme pe care (prin contractul inițial) administratorii le rețin drept comision pentru plata lor, se poate trage concluzia că acesti piloni servesc în principal administratorilor și în mod neglijabil contributorilor ! Firesc ar fi ca la semnarea contractului de contributor la pilonul 2 să se stabilească și nivelul pensiei în valută convertibilă convenită corelat cu marimea contribuțiilor lunare și a duratei de contribuție ! Indiferent de variantă, trebuie să se limiteze nivelul comisioanelor lunare reținute de administratori la un maxim stabilit în prealabil !
      • Like 1
    • @ Ion Filip
      Cat contribui atat primesti. Ce ii asa greu . Contribui 3 lei , 3 lei primesti. Nu conteaza cat traiesti. Daca vrei sa ii primesti in 5 ani , ii primesti in 5 ani . Daca faci sa ii primesti in parcursul a 100 de ani asta se intampla. Cred ca confuzi pensia garantata de stat cu cea privata. Clar ca un politist care lucreaza doar 20 de ani , este imposibil sa cotizeze real la pensia care o sa o primeasca timp de 40 ani. Din aceasta cauza ii si falimentar sistemul national de pensii. Singura problema cu pilonul 2 de pensii de ex in Romania sunt comisioanele exagerate practicate de fondurile de pensii. In rest nu are rost sa faci gura mare cand te trezesti la 70 si tu nu ai cotizat nimic la pensie ca primesti prea putin.
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Ionel check icon
      Faceti o confuzie cu politistul. El nu au nicio legatura cu "sistemul national de pensii ",el nu este platit de la bugetul asigurarilor sociale , ci de la bugetul de stat, din fondurile acordate anual ministerului de interne. Ca lucreaza doar 20 de ani este o alta....problema .
      • Like 0
  • mhm check icon
    E inconștient cel ce crede că a) pilonul 1 va oferi pe termen lung mai mult decît bani de buzunar și/sau b) pilonul 2 va completa îndestulător ce iese din pilonul 2.
    Cine vrea batrînete liniștită trebuie să pună bani de-o parte de cînd începe să muncească.
    • Like 6
    • @ mhm
      Ionel check icon
      Corect ce spuneti dvs in ultima fraza, dar termenul de indestulator este discutabil de la persoana la persoana. Important este ca se suplimenteaza, o perioada, pilonul 1.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult