
Foto: Claudio Reyes/ AFP/ Profimedia
Fix acum un an străzile din Santiago de Chile erau inundate de peste un milion de protestatari de toate vârstele, unii dintre ei chiar violenți, profund nemulțumiți de nivelul pensiilor de care aceștia beneficiau sau urmau să beneficieze. Chile a fost prima țară din lume care a construit un sistem de pensii private de tip pilon 2, care, ulterior, a devenit un model replicat în peste 30 de țări din America Latină, Asia de Sud-Est si Europa Centrală și de Est. Sistemul chilian era bazat pe o contribuție de 10% din salariul brut al salariaților și a înlocuit, nota bene, integral sistemul de pensii de stat.
În cei 40 de ani de existență, activele fondurilor de pensii chiliene au depășit peste 200 de miliarde de dolari, reprezentând peste 80% din PIB-ul statului Chile. În analize separate, la sfârșitul lui 2019, atât Financial Times, cât și Reuters remarcau că, prin sumele administrate și investițiile făcute, fondurile de pensii chiliene au avut „o contribuție crucială la transformarea Chile în cea mai bogată țară din regiune, scoțând milioane de chilieni din sărăcie”.
Cu toate acestea, astăzi se dovedește că suma acumulată nu este suficient de mare pentru acoperirea integrală a nevoilor la pensie. Și asta în principal din cel puțin trei motive.
În 2010, conform Organizației Mondiale a Muncii, 40% din populația activă a Chile muncea în sectorul informal pentru a scădea doar mai recent, în 2018, la 30%. Practic, un număr important de oameni au avut contribuții, în cel mai bun caz, sporadice la fondurile private de pensii. Merită remarcat și faptul că plata contribuțiilor în Chile revine salariaților, în timp ce angajatorii nu plătesc nimic.
În al doilea rând, contribuțiile de doar 10%, aproximativ jumătate din cele întâlnite în țările europene, au avut o valoare mult prea mică pentru a genera conturi de pensii suficient de mari, care să acopere lipsa pensiei de stat și să genereze o minimă prosperitate la pensie.
În al treilea rând, vârstă de pensionare relativ scăzută, femeile la 60 de ani și bărbații la 65 de ani, a făcut ca perioada de acumulare să nu fie suficient de lungă.
Din păcate, în pofida slăbiciunilor și erorilor deja făcute, sistemul chilian se mișcă și în 2020 într-o direcție demolatoare. Pentru a înrăutăți și mai mult situația, decizii populiste luate în cursul acestui an de parlament, în pofida opoziției guvernului, au permis chilienilor să retragă în iulie 10% și în luna această încă 10% din conturile de pensii private, împuținând și mai mult sumele rămase disponibile pentru perioada pensionarii.
Care sunt învățămintele care pot fi trase pentru România?
Pilonul 2 poate avea o contribuție însemnată la dezvoltarea economică a României prin investițiile predominant locale pe care le realizează. Cu cât sumele strânse vor fi mai mari, cu atât impactul economic va fi mai semnificativ și vor contribui la dezvoltarea accelerată a țării.
Mărimea pensiei private va depinde în mod esențial de mărimea contribuției. Sumele strânse până în prezent în conturile de pensii ar fi putut fi semnificativ mai mari dacă nu ar fi existat abaterea de la calendarul inițial al creșterii contribuțiilor, care a fost întreruptă acum 5 ani fără a mai ajunge niciodată la 6% din salariul brut. Pentru a da sumelor acumulate o mai mare consistență este esențială creșterea contribuțiilor cel puțin la nivelul prognozat inițial.
Munca la negru sau plata oficială doar a salariului minim pe economie este o mare capcană pentru cei care acceptă acest lucru. Pensia lor de stat și privată vor fi minime, reflectând mărimea contribuțiilor sociale pe care le-au plătit la un nivel minim, sporadic sau deloc. Vârsta de pensionare trebuie să urmeze creșterea speranței de viață pentru că atât sistemul de stat, cât și cel privat să poată să servească scopului pentru care există.
În țările europene creșterea vârstei de pensionare este în curs, iar România, confruntată cu probleme demografice cel puțin la fel de grave, nu are de ales decât să urmeze același curs. Pensiile private au fost gândite (similar pensiilor de stat) ca plăți constante lunare, menite să asigure, în mod consecvent, un nivel de trai decent la pensionare. Orice decizii care ar permite scoaterea acestor bani prematur vor fi un cadou otrăvit, condamnând viitorii pensionari la sărăcie. Chile ne demonstrează că, de fapt, problema nu este pilonul 2 în sine, ci tentațiile populiste care îl pervertesc.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dacă stai după pensia de la stat și ai mai puțin de 40 ani stai degeaba - ea nu o sa vina ca nu poți bate algebra. Ne imputinam pe zi ce trece și majoritatea tinerilor pleacă afara. Natalitatea este de asemenea și ea negativa. Dacă acum se plâng pensionari ca sunt pensile mici stai sa vezi în 15-20 de ani ce o sa fie.
Pensia privata este pentru leneși- asa ca dacă plătești o cotizație de salariu mediu (20% din el) te aștepți ca după 30 de ani de cotizare sa trăiești la nivelul unui salariu mediu mai mult de 10 ani. Vezi cazul UK și America. Partea buna... Dacă mori măcar lași ceva copiilor, nu ca la stat unde ne doare în pix de cât ai contribuit dacă ai murit la 65... te pup pa (trebuie sa mănânce și societatea o pâine cinstita pe munca ta) Ai opțiunea sa ieși la pensie când vrei. NU ca la stat unde decid alți pentru tine.
Per total pensia privata nu este un zeu ci o soluție pentru mase. Da se vor îmbogăți câteva companii pe seama ta dar nu vad niciun rău în asta atâta timp cât îți aduc un procent pozitiv înapoi.
Dacă ai frica ca se întâmplă ceva ca în Chile poate ar trebui sa schimbi TARA?! Ai de unde alege la ora actuala.
Cel mai bine (părerea mea) nu mai dai niciun leu la pensie și îți construiești propria infrastructura de venituri investind în ea acele contribuții. De principiu, dacă îți aduce mai mult de 10% înapoi an de an ai bătut orice companie de investiție.
Și cea mai sănătoasă părere - dacă stai cu grija de pensie ai cam trăit degeaba. Mai bine ia acuma timp liber și fa ce vrei sa faci ca la 65 sigur nu mai ai putere și cel mai probabil ești client fidel al farmaciei.
Si care ar fi investitiile care sa-ti aduca 10% pe an?
Si inca ceva: "ia acuma timp liber și fa ce vrei sa faci". Cam ce poti face fara bani?
Fără bani nu prea poți face multe. Dar ce doream eu sa spun este sa nu te duci la un loc de munca și bazat pe salariul ala sa îți iei cheltuieli. Gen casa, mașina și altele. Sa te trezești ca muncești 1 luna și la final plătești pe toți mai puțin pe tine.
Cine vrea batrînete liniștită trebuie să pună bani de-o parte de cînd începe să muncească.