Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Prin declarațiile de la Băile Tușnad, Viktor Orban dovedește că e cel mai toxic lider politic din UE

Viktor Orban la Tușnad

Foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Viktor Orban este cel mai toxic lider politic din Uniunea Europeană. Aflat în weekend România, la tabăra de vară de la Băile Tușnad, premierul de extremă-dreapta al Ungariei a atacat „amestecarea” raselor europene și non-europene, spunând că „noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă...și nu vrem să devenim o rasă mixtă”. Liderul guvernului de la Budapesta a mai adăugat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

„Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât naşteri. A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Pur și simplu Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt niste conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică.  

În acea parte a continentului nostru, procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual Occidentul s-a mutat în regiunea noastră. Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei.

Viktor Orban la Băile Tușnad//Sursa foto: Facebook Orban Viktor

Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus, lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi. Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxelles-ul şi echipele soroşiste pur şi simplu vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi”, a declarat Viktor Orban.

Sunt curios ce părere are despre această declarație preşedintele UDMR și vicepremierul Guvernului României, Kelemen Hunor, care s-a întâlnit în weekend la cină cu Viktor Orban, declarând însă înainte de întrevedere că niciun stat din UE nu va reuşi singur „în această competiţie globală”.

Viktor Orban la Băile Tușnad//Sursa foto: Facebook Orban Viktor

 De reținut și ce a scris duminică pe twitter și Jonathan Eyal, director asociat al think tank-ului britanic RUSI de apărare și securitate. Acesta spune că puține guverne ar permite unui conducător politic străin să susțină un asemenea discurs precum cel ținut de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tușnad în weekend. Eyal a mai adăugat că Orban nu face altceva decât să agite minoritatea etnică maghiară locală prin discursuri naționaliste, iar autoritățile române au tolerat asta ani la rând.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Școala de vară " de la Tușnad a pregatit un subiect pentru "treapta"!
  In 1968 au fost unii care au spus că ceausescu (DA!cu litera mică!) deliberat, a fost acceptat si de est si de vest, ca "punte" de legătură.....Am inteles ca ministrul Ungariei a negociat o cantitate mult mai mare decit necesarul de gaz! Sa fie oare, un comun acord ,est/vest, unii sa obțină "caldura" iar ceilalți un pic de "bunavointa "
  • Like 0
 • Ion check icon
  Eu mă bucur în sinea mea de prostiile naționaliste, homoforme și rasiste pe care le spune asta. Ar trebui să-i popularizăm zicerile lui și ale suporterilor săi și să capitalizam făcând ce trebuie și să arătăm contrastul. Câtă publicitate negativă, uneori pe nedrept, ne făceau ei în anii 90.... Mă tem că nu vom profita. Poporul maghiar că și cel rus s-a lăsat zombat precum telespectatorii noștri de RTV și A3!
  • Like 1
 • dan check icon
  Asa si care e solutia atata timp cat in tari europene e permis astfel de discurs , nu poti sa il opresti pe Orban sa intre in tara , e membru UE , nu poti sa ii interzici discursul pentru ca esti acuzat de catre UE ca interzici libertatea de expresie , ce faci , il arestezi , pe ce motiv ?
  Nu am prea vazut multi europeni ofuscati de discursul lui Orban , asta pentru ca au si ei nationalistii lor.
  Nu este singurul lider anti european cu idei fasciste , vezi Abascal in Spania , Eric Zemmour in Franta , asadar discursul nationalist prinde chiar si acolo unde democratia este bine infipta.
  Sa nu ne miram , legaturile de afaceri intre Ungaria si UE sunt mai importante decat discursul anti european sau antirasist a lui Orban , asa ca vor inchide ochii.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Kelemen Hunor conduce filiala local a FIDESZ. Nu va mai pierdeti timpul sa il intrebati pentru ca are aceleasi opinii, altfel zboara. Si nu neaparat ca Orban il schimba, ci camarila UDMR si votantii care in special cei peste 40-50 ani sunt trup si suflet pentru Orban care i-a cumparat cu un pasaport cu "viza" de SUA pe care oricum cel putin 90% dintre ei oricum nu vor merge acolo.
  Dl. Orban isi joaca cu buna stiinta cartea. Nu stiu cat de mult crede sau nu in ceea ce spune, dar a gasit o nisa buna de exploatat si pe care n-a dorit sa o lase lui Joibbik si alti descreierati si populatia i-am multimit prin faptul ca il voteaza. In rest ce face sau nu Romania este irelevant pentru ca noi in Romania avem treburi extrem de serioase: cat costa sezlongul in Thassos si unde gasesti sa mananci ieftin si bun si cati ospatari au invatat romaneste, tragedia nationala cu litoralul romanesc care moare de foame si numarul de ore petrecute de romani in avioane si in aeroporturile straine. In rest totul este lapte si miere in Romania.
  • Like 2
 • Viktor Orban nu-i toxic,e doar maghiar si in aceasta calitate trebuie sa fie si putin penibil in "originalitatea" lui nationala !Este eiusdem farinae cu Donald Trump care se declara ferm impotriva imigrantilor in situatia in care peste 90% dintre americani sunt imigranti !Orban face parte de asemenea dintr-o natie care nu-si cunoaste sigur locul de bastina si si-a dobindit actuala locatie dupa incercari esuate de a ocupa parte din Franta sau din Germania,dar ei nu sunt imigranti,Doamnefereste !In rest,dpdv politic este un demn urmas al lui Horty,care s-a gudurat pe linga Hitler in speranta ca va mai obtine oarece teritorii "sfinte"!Aceiasi speranta-l mana si pe orban sa se gudure pe linga Putin,poate...poate...penibil !
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult