Foto: Getty Images
În discursul său după victoria în alegerile parlamentare de duminică, premierul ungar Viktor Orban l-a menționat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski printre „adversarii” săi, alături de „birocrații de la Bruxelles” și „imperiul Soros”.
„Ne vom aminti de această victorie până la sfârșitul vieții noastre, pentru că a trebuit să luptăm împotriva atâtor adversari: stânga locală, stânga internațională de pretutindeni, birocrații de la Bruxelles, toți banii și instituțiile imperiului Soros, presa internațională mainstream și, de asemenea, președintele ucrainean. Niciodată nu am avut atât de mulți adversari în același timp”, a declarat Viktor Orban după victoria în alegerile legislative de duminică, relatează CNN, citat News.ro.
Orban, cunoscut drept unul dintre puținii aliați ai președintelui Vladimir Putin, a avut o campanie electorală dominată de invazia Rusiei asupra Ucrainei, transmițând electoratului că, în cazul unei victorii a opoziției, Ungaria riscă să nu mai poată rămâne neimplicată în război.
Ungaria a condamnat invazia rusă din Ucraina, sprijinind în cele din urmă majoritatea sancțiunilor UE, însă Viktor Orban s-a împotrivit ca măsurile să fie extinse și în cazul energiei, în condițiile în care cea mai mare parte a importurilor de petrol și gaze naturale ale Ungariei provin din Rusia. În plus, el nu a fost de acord ca teritoriul Ungariei să fie traversat de transporturi occidentale de armament destinate Ucrainei.
Ungaria a primit până acum peste jumătate de milion de refugiați din Ucraina. Orban a insistat că țara sa va ajuta refugiații, dar va refuza să furnizeze arme Ucrainei, pentru a menține Ungaria în afara războiului.
Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, a câștigat detașat un al patrulea mandat la alegerile legislative de duminică. Partidul său de dreapta, Fidesz, a obținut un scor de 53,1%, după numărarea a 98% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare. Alianța de opoziție condusă de Peter Marki-Zay a fost mult în urmă, cu 35% din voturi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
NATO nu prea a avut ocazia sa se certe cu Ungaria pentru ca nu a prea fost in actiune. Abia acum au fost necesare masuri din partea sa, iar Ungaria a participat, desigur, facand ceva nota discordanta, pe alocuri chiar tipatoare. Sunt sigur ca a deranjat celelalte tari NATO, dar deasemenea, nu e momentul unei paruieli interne.
E complicat sa te certi cu ai tai din grup. E complicat cand cineva din grup o ia pe alaturi. Cum se intampla cu Turcia. De la inabusirea violenta a acelei incercari de rasturnare a lui Erdogan din 2016 lucrurile nu arata prea bine. Armata turca moderna si bine pregatita tinea democratia turceasca pe linia de plutire. Ea e cea care nu permitea islamizarea politicului, a administratiei, etc. Atunci, in 2016, multi ofiteri au fost arestati, ucisi si tot asa reactiile au fost palide pentru ca nu se putea ca NATO sa intervina mai virulent pentru ca insemna sa intervina impotriva unei tari membre. Pe langa nebunia situatiei cred ca nici macar statutul organizatiei nu prevede asa ceva. In paranteza fie spus ar trebui, in contextul actual, sa se gandeasca si la asta. Dar ce sa te faci cu poporul. El nu si nu. Au votat cu Erdogan asa cum ungurii au votat cu Orban. Pana la urma bine cu forta nu se poate face. Au mai fost proteste de-a lungul timpului in Turcia, dar e practic imposibil sa se reuseasca ceva. Din pacate oamenii reactioneaza intr-o oarecare masura atunci cand e vorba de nivelul de trai, salarii si altele, dar cand vine vorba de dreptate, justitie, democratie, drepturile omului, libertate acestea sunt trecute mai in planul doi. Adica democratia ca democratia, da sa nu murim de foame, frate.
Cred ca e greu sa excluzi un stat ostil din structurile NATO sau U.E, dar nu e imposibil. Daca un stat devine ostil sau tradator sau se opune unor decizii logice ce apara interesele grupului atunci trebuie expulzat. Altfel nu se poate.
Atata timp cat Ungaria face ce vrea pe teritoriul Romaniei sau UDMR declara ca ziua nationala pentru ei e doliu fara ca Romania sa reactioneze , mi se pare normal ca s-a ajuns aici.
Ar trebui sa va revolte si PSD PNL mai nou si USR ca au acceptat UDMR la guvernare timp 30 de ani .
Un UDMR izolat era mai putin periculos.
Ce mi se pare mie ciudat e ca 5% reprezinta cam procentul de unguri din România, ceea ce înseamnă ca toți ungurii de la noi sunt din categoria prosti și prostiti, deși la participarea la vot din România s-ar putea sa ma înșel - ba chiar sunt convins de asta ca știu personal unguri de o calitate umană ireproșabila.
Apropos de alegerile din Ungaria tot e bine ca in proporție de 30-40% sunt oameni normali și au votat cu opoziția…
Și da, ma deranjează ca pana și USR-ul a făcut guvern cu jegurile udemeriste, pe de alta parte au facut guvern și cu peneleul, da nu prea au ce sa facă.
Atata UE cat si NATO au o pozitie duplicitara privind Ungaria , nu am auzit sa fie condamnata atitudinea lui Orban , dar stiti de ce , pentru acelasi motiv pentru care l-au tolerat ani de zile pe Putin , afacerile.
UE este fericita sa faca afaceri cu Ungaria si NATO nu vrea sa piarda ca partener Ungaria careia ii vinde armament .
Daca Putin nu intra in Ucraina il tolerau in continuare.
Pentru mine este halucinant cum de accepta NATO ca o tara membra sa aibe o pozitie total opusa in cadrul aliantei si sa nu puna in dezbatere apartenenta Ungariei la NATO dar dupa cum stim , misterioase sunt caile Domnului .
NATO e de-a dreptul indiferent de marimea cheltuielilor militare facute de Ungaria. Cel mai mare vanzator de tehnica militara al Ungariei este Germania....
Sunt 2 state care la o adică s-ar bucura grozav de înfrângerea Ucrainei, state unde delirul naționalist e la putere: Ungaria și Serbia. Ambele au pretenții teritoriale, Serbia abia ar aștepta ajutor de la ruși să anexeze Republica Srpska. Ungaria... știm bine ce. Însă regulile NATO și EU nu-i permit vreo mișcare efectivă.
DAR atât timp cât echilibrul se menține în favoarea NATO și EU Ungaria va fi ca un câine care latră dar nu mușcă. Temele cu Soros și Bruxelles sunt des vânturate iar vâna naționalistă copios exploatată. DAR dacă NATO dă semne de slăbiciune ori balanța înclină spre Rusia, și-ar arăta și ungurul colții.
Ungaria va fi mereu de partea celui mai puternic și unde va pupa cele mai multe avantaje. Ca UDMR. Ce naște din pisică șoareci mănâncă.
Poziția geografică a Ungariei e absolut ingrată, cuibărită comod între țări NATO și EU.
Și da, este tolerată la fel cum a fost Rusia. Atâta numai că spre deosebire de, nu-i pe poziții de forță. Atâta timp cât se menține un statu quo european și NATO, ungurul se va mărgini să mârâie.