Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Principiul lui Țiriac stă în picioare și unde oamenii merg cu capul în jos

 Novak Djoković

Foto: Getty Images

Atitudinea lui Novak Djoković față de covid a fost clar exprimată la turneul Adria Tour, pe care l-a organizat anul trecut, la Belgrad, și care a dus, în urma nerespectării regulilor sanitare, în special în timpul unui party „sălbatic”, la infectarea mai multor jucători, inclusiv Djoković. Dincolo de persoana lui, sârbul a arătat că puțin îi pasă de ceilalți.

Nu doar nevaccinat, ci și antivaccinist, de 9 ori învingătorul la Australian Open a primit acum o derogare pentru participarea la GS de la Melbourne. E cât se poate de limpede că niciuna dintre prevederile medicale pentru exceptarea de la vaccin nu i se potrivește supersănătosului Novak. 

Motivul deciziei organizatorilor, la fel de evident: e vorba de Djoković, nr 1 mondial și GOAT, în clipa de față. Un jucător mai puțin faimos nu beneficiază cu siguranță de un asemenea favor.

Oficialii de la US Open 2020 n-au ținut seama de cum îl cheamă, atunci când l-au eliminat din turneu pentru lovirea unei arbitre de linie. Cei de la AOpen 2022 în schimb, judecă aidoma lui Ion Țiriac, care spunea că Djoković n-ar fi trebuit descalificat, deoarece turneul pierde prea mulți bani.

Lăsând la o parte exemplul cât se poate de prost pe care îl dă în pandemie un influencer ca el, Nole e liber să nu se vaccineze.

Dar, așa cum unui cetățean obișnuit nu i se permite să intre în tribună la o competiție sportivă dacă nu are certificat verde, nici Djoković Novak n-ar fi trebuit să fie admis în turneu. Principiul lui Țiriac, „decât lipsă de bani, mai bine lipsă de fair-play” stă în picioare și acolo unde oamenii merg cu capul în jos.

Iar Nole ne arată cu acest prilej că antivaxerismul lui e mai presus de dragostea pentru tenis.

Probabil, Djoković va reuși să rămână, pentru decenii de-acum înainte, cel mai mare jucător al tuturor timpurilor ca performanțe.

Ca om însă, nu cred că se va apropia vreodată de Nadal sau Federer. Și vă întreb: parametrul uman n-ar trebui să conteze și el când se trage linia unei vieți sportive? 

Articol publicat și în Gazeta Sporturilor

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult