Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Principiul lui Țiriac stă în picioare și unde oamenii merg cu capul în jos

 Novak Djoković

Foto: Getty Images

Atitudinea lui Novak Djoković față de covid a fost clar exprimată la turneul Adria Tour, pe care l-a organizat anul trecut, la Belgrad, și care a dus, în urma nerespectării regulilor sanitare, în special în timpul unui party „sălbatic”, la infectarea mai multor jucători, inclusiv Djoković. Dincolo de persoana lui, sârbul a arătat că puțin îi pasă de ceilalți.

Nu doar nevaccinat, ci și antivaccinist, de 9 ori învingătorul la Australian Open a primit acum o derogare pentru participarea la GS de la Melbourne. E cât se poate de limpede că niciuna dintre prevederile medicale pentru exceptarea de la vaccin nu i se potrivește supersănătosului Novak. 

Motivul deciziei organizatorilor, la fel de evident: e vorba de Djoković, nr 1 mondial și GOAT, în clipa de față. Un jucător mai puțin faimos nu beneficiază cu siguranță de un asemenea favor.

Oficialii de la US Open 2020 n-au ținut seama de cum îl cheamă, atunci când l-au eliminat din turneu pentru lovirea unei arbitre de linie. Cei de la AOpen 2022 în schimb, judecă aidoma lui Ion Țiriac, care spunea că Djoković n-ar fi trebuit descalificat, deoarece turneul pierde prea mulți bani.

Lăsând la o parte exemplul cât se poate de prost pe care îl dă în pandemie un influencer ca el, Nole e liber să nu se vaccineze.

Dar, așa cum unui cetățean obișnuit nu i se permite să intre în tribună la o competiție sportivă dacă nu are certificat verde, nici Djoković Novak n-ar fi trebuit să fie admis în turneu. Principiul lui Țiriac, „decât lipsă de bani, mai bine lipsă de fair-play” stă în picioare și acolo unde oamenii merg cu capul în jos.

Iar Nole ne arată cu acest prilej că antivaxerismul lui e mai presus de dragostea pentru tenis.

Probabil, Djoković va reuși să rămână, pentru decenii de-acum înainte, cel mai mare jucător al tuturor timpurilor ca performanțe.

Ca om însă, nu cred că se va apropia vreodată de Nadal sau Federer. Și vă întreb: parametrul uman n-ar trebui să conteze și el când se trage linia unei vieți sportive? 

Articol publicat și în Gazeta Sporturilor

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult