Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nicio zi fără o Apocalipsă. Frica de radon, ultima spaimă a românilor

Radon, femeie cu mască

Foto: Getty Images

Nu știm de unde și de către cine li s-a comandat membrilor corpului universitar că ar trebui să se implice, cu orice preț și în orice împrejurare, în spațiul public, în întâmpinarea urgențelor și neliniștilor din zona publică. Mai mult decât atât, intervențiile universitarilor pe diverse teme ale interesului public sunt marcate, în exclusivitate, de proliferarea spaimelor, de comunicări ultimative, de teribilismul academic care cultivă frica eshatologică a judecății de apoi.

Spre exemplu, un comunicat mai nou al cercetătorilor Universității „Babeș-Bolyai”, prizat savuros și multiplu de mass-media, transmite frica de radon, adică de gazul producător de moarte, care ar rezulta din lucrările de reabilitare a școlilor și grădinițelor. Cercetătorii UBB afirmă că aceste lucrări ar crește gradul de concentrație de radon care este „a doua cauză principală a cancerului de plămâni”. Este de reținut, mai întâi, că nu ne este de ajuns frica de pandemie, pentru că mai nou trebuie să ne fie frică și de radon. În al doilea rând, dacă nu s-ar fi făcut lucrări de reabilitare a școlilor și grădinițelor, ar fi urlat ca din gură de șarpe „înțelepții” națiunii referitor la WC-urile din curte, la lipsa de apă curentă și de igienă în unitățile de învățământ. Prin urmare, nicicum nu este bine!

Un alt ins academic, de la înălțimea bărbii sale de anahoret, critică guvernanții întrucât au luat măsuri prea devreme privind relaxarea în criza pandemică și nu „și-au respectat propriile ținte pentru relaxare”. Aceeași barbă prezice și că, în toamnă, va veni din nou apocalipsa Covid 19. Toate aceste declarații vin după ce respectivul ins a fost consilier onorific în actualul Minister al Sănătații, pentru ca mai apoi, să demisioneze asemenea altor universitari din „înalte” motive și „neliniști” academice și etice.

Un alt corifeu academic critică greșeala guvernanților de a fi închis școlile în timpul pandemiei amenințându-ne pe toți că în acest mod românii vor „deveni culegători de sparanghel calificați, în loc să fie exportatori de tehnologii”. „Școlile nu trebuie închise” afirma respectivul corifeu. Dar, dacă școlile ar fi rămas deschise, ar fi fost „alt bai” și, astfel, „subțirimile” intelectuale ar fi proferat alte amenințări și spaime, alte vinovății, alte rezultate facile, după modul băștinaș de a despica firul în patru.

Peste tot spaime, peste tot profeții abominabile. Toate aceste spaime au rolul de a fragiliza corpul social, de a-l face vulnerabil, de a-l contamina în permanență cu virușii fricii și ai disperării. Poate că membrii corpului academic ar trebui să abandoneze vedetismul facil alimentat de teribilismul spăimos, să fie mai relaxați, mai creativi și nu atât de încruntați în diagnozele sociale pe care le emit. Ar fi de așteptat ca ei să ofere soluții de terapie a tuturor patologiilor sociale care bântuie lumea noastră. Să fie mai senini și nu atât de înfricoșători și de radicali - sentențioși în afirmațiile lor. Aceasta deoarece pentru a fi serios și respectat nu trebuie neapărat să fii trist și încruntat. Ei trebuie să întruchipeze înalta seninătate academică și, în mod corespunzător, să aibă o comunicare atentă, dar mai ales responsabilă.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alex Mag check icon
    Desi aparent “telectual” articolul a depasit prin referirile fizice asupra unei persoane, limita dialogului academic.
    Este o expresie a unei persoane chinuite de invatamantul universitar care atunci cand nu are argumente rationale recurge la atacuri personale.
    Din nefericire este un exemplu al marasmului care chinuie „telectualul” roman.
    • Like 0
  • Exact asa cum autorul articolului are dreptul la opinie, tot asa si cei incriminati pot sa-si exprime parerile. Ceea ce insa nu-i face cinste autorului este criticarea unei intregi categorii sociale, cea a intelectualilor. Ca si punerea lor in aceeasi oala.
    • Like 0
  • "Aceeasi barbă prezice și că, în toamnă, va veni din nou apocalipsa Covid 19.".

    Nenea autorul, ia zi matale cum a fost toamna care a trecut...
    Mai era unul, Vuță, care în ianuarie 2020 râdea de chinezi că se agită pentru doar 58 de morți...
    ps : redactorii de la Republica, chiar îi publicați pe toți cretinii?
    • Like 0
  • Mie imi plac prietenele si cunostințele mele care, aflate, majoritatea, in poziții de middle/top management, imi dau, mie si altor putini privilegiati alesi de ele, cu o mina grava, sfaturi documentate, susținute stiintific, pe topicurile de mai sus.
    • Like 0
  • Corina check icon
    De ce să nu avem încredere că ne spun lucrurile tranșant, așa cum le văd ca specialiști? Nu cred că sunt soiul care se vor vedete.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult