Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Nicio zi fără o Apocalipsă. Frica de radon, ultima spaimă a românilor

Radon, femeie cu mască

Foto: Getty Images

Nu știm de unde și de către cine li s-a comandat membrilor corpului universitar că ar trebui să se implice, cu orice preț și în orice împrejurare, în spațiul public, în întâmpinarea urgențelor și neliniștilor din zona publică. Mai mult decât atât, intervențiile universitarilor pe diverse teme ale interesului public sunt marcate, în exclusivitate, de proliferarea spaimelor, de comunicări ultimative, de teribilismul academic care cultivă frica eshatologică a judecății de apoi.

Spre exemplu, un comunicat mai nou al cercetătorilor Universității „Babeș-Bolyai”, prizat savuros și multiplu de mass-media, transmite frica de radon, adică de gazul producător de moarte, care ar rezulta din lucrările de reabilitare a școlilor și grădinițelor. Cercetătorii UBB afirmă că aceste lucrări ar crește gradul de concentrație de radon care este „a doua cauză principală a cancerului de plămâni”. Este de reținut, mai întâi, că nu ne este de ajuns frica de pandemie, pentru că mai nou trebuie să ne fie frică și de radon. În al doilea rând, dacă nu s-ar fi făcut lucrări de reabilitare a școlilor și grădinițelor, ar fi urlat ca din gură de șarpe „înțelepții” națiunii referitor la WC-urile din curte, la lipsa de apă curentă și de igienă în unitățile de învățământ. Prin urmare, nicicum nu este bine!

Un alt ins academic, de la înălțimea bărbii sale de anahoret, critică guvernanții întrucât au luat măsuri prea devreme privind relaxarea în criza pandemică și nu „și-au respectat propriile ținte pentru relaxare”. Aceeași barbă prezice și că, în toamnă, va veni din nou apocalipsa Covid 19. Toate aceste declarații vin după ce respectivul ins a fost consilier onorific în actualul Minister al Sănătații, pentru ca mai apoi, să demisioneze asemenea altor universitari din „înalte” motive și „neliniști” academice și etice.

Un alt corifeu academic critică greșeala guvernanților de a fi închis școlile în timpul pandemiei amenințându-ne pe toți că în acest mod românii vor „deveni culegători de sparanghel calificați, în loc să fie exportatori de tehnologii”. „Școlile nu trebuie închise” afirma respectivul corifeu. Dar, dacă școlile ar fi rămas deschise, ar fi fost „alt bai” și, astfel, „subțirimile” intelectuale ar fi proferat alte amenințări și spaime, alte vinovății, alte rezultate facile, după modul băștinaș de a despica firul în patru.

Peste tot spaime, peste tot profeții abominabile. Toate aceste spaime au rolul de a fragiliza corpul social, de a-l face vulnerabil, de a-l contamina în permanență cu virușii fricii și ai disperării. Poate că membrii corpului academic ar trebui să abandoneze vedetismul facil alimentat de teribilismul spăimos, să fie mai relaxați, mai creativi și nu atât de încruntați în diagnozele sociale pe care le emit. Ar fi de așteptat ca ei să ofere soluții de terapie a tuturor patologiilor sociale care bântuie lumea noastră. Să fie mai senini și nu atât de înfricoșători și de radicali - sentențioși în afirmațiile lor. Aceasta deoarece pentru a fi serios și respectat nu trebuie neapărat să fii trist și încruntat. Ei trebuie să întruchipeze înalta seninătate academică și, în mod corespunzător, să aibă o comunicare atentă, dar mai ales responsabilă.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Alex Mag check icon
  Desi aparent “telectual” articolul a depasit prin referirile fizice asupra unei persoane, limita dialogului academic.
  Este o expresie a unei persoane chinuite de invatamantul universitar care atunci cand nu are argumente rationale recurge la atacuri personale.
  Din nefericire este un exemplu al marasmului care chinuie „telectualul” roman.
  • Like 0
 • Exact asa cum autorul articolului are dreptul la opinie, tot asa si cei incriminati pot sa-si exprime parerile. Ceea ce insa nu-i face cinste autorului este criticarea unei intregi categorii sociale, cea a intelectualilor. Ca si punerea lor in aceeasi oala.
  • Like 0
 • "Aceeasi barbă prezice și că, în toamnă, va veni din nou apocalipsa Covid 19.".

  Nenea autorul, ia zi matale cum a fost toamna care a trecut...
  Mai era unul, Vuță, care în ianuarie 2020 râdea de chinezi că se agită pentru doar 58 de morți...
  ps : redactorii de la Republica, chiar îi publicați pe toți cretinii?
  • Like 0
 • Mie imi plac prietenele si cunostințele mele care, aflate, majoritatea, in poziții de middle/top management, imi dau, mie si altor putini privilegiati alesi de ele, cu o mina grava, sfaturi documentate, susținute stiintific, pe topicurile de mai sus.
  • Like 0
 • Corina check icon
  De ce să nu avem încredere că ne spun lucrurile tranșant, așa cum le văd ca specialiști? Nu cred că sunt soiul care se vor vedete.
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult