Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Principiul ordonator al cioporului de maimuțe

Pentru simplul cetăţean, votant peste 2 luni, imaginea mişcărilor politice ale momentului e cea a unui ciopor de maimuţe care sar dintr-un copac în altul, agățându-se în zbor de câte o liană. O forfotă aiuritoare în care niciun om de bun-simț nu poate găsi vreun sens.

Dacă însă reușești să îți suspenzi bunul-simț, atunci apare cât se poate de clar un principiu ordonator al învălmășelii politice. Întrebarea ce conduce la acest principiu: care este scopul în viață al politicianului român, ce motoraș interior îi animă acțiunile, oricât de rușinoase și aberante?

Banii sunt un răspuns, dar nu singurul și nu cel determinant. Când faci politică, te interesează mai mult decât banii.

Sensul vieții în politica valahă este titlul. Nu funcția, nu postul – acestea presupun anumite abilități, cunștințe, responsabilități. Titlul e ce-ți scrie lângă nume.

Nu are importanță modul în care este obținut – prin combinageală politică, trafic de influență, nepotism, amantlâc, baftă sau pur și simplu cu banii jos. Vreme de veacuri, în Țările Române, toate titlurile, începând cu cel de șef al statului, au fost cumpărate cu saci de galbeni. Odată ce respectivul a devenit vornic, paharnic, ministru sau măcar secretar de stat își șterge pe loc din minte cum s-a ajuns și crede în modul cel mai sincer că e chiar prea puțin pentru valoarea lui.

Uitați-vă la Meleșcanu, Tăriceanu sau Dăncilă. Fiecare dintre ei și-a obținut funcțiile prin trădări ordinare, numiri cu hârzobul din cer, aranjamente. Cu puterea deținută, au făcut numai rău și prost acestei țări. Dar înlăuntrul lor, că suflet nu pot să zic, sunt ferm convinși că fac istorie – își văd portretele la loc de cinste.

Cei trei inși de la ALDE, mituiți de PSD cu fotolii în guvern, știu una și bună: că, peste ani, ei și familiile lor se vor numi biv vel ministru Matei, biv vel ministru Băișanu, biv vel ministru Gavrilescu. Cine-o să mai țină minte mita?

Domnule președinte, așa i se spune lui Băsescu la televizor și îi lucește fața de plăcere. Mai contează că cel puțin un mandat al său a fost catastrofal?

Ba chiar domnul președinte Iohannis – se îndoiește vreo clipă că a fost ales în 2014 pentru statura sa intelectuală, pentru talentele politice impresionante etalate, pentru distincția cu care tace, se întreabă altceva decât dacă România îl merită? Poate să ia în considerare faptul că l-au făcut președinte aroganța, ticăloșia, nesăbuința cu care Victor Ponta s-a autoscufundat? Și că acum va câștiga din nou mulțumită cruntei umflări de cap, dincolo de coafură, de care suferă VV Dăncilă? Nici gând: se vede pe sine ca pe un fel de Carol I.

Nu are nicio importanță tangența cu funcția pe care o presupune titlul. Propuneți-i unui politician rămas pe tușă să fie de mâine președintele Agenției pentru Energie Atomică – va primi fără să clipească, considerându-se foarte potrivit, deși nu îi e prea clară diferența dintre neutron și neuron.

Așa am avut la Economie un arierat mintal, așa avem la Cultură un breaz care din toată poezia română poate să recite doar un vers, cobori în jos, luceafăr blând. Așa am avut la Apărare un fifor care a declarat ofensiv scutul de la Deveselu. Un playboy care a invocat Holocaustul ca să fie numit la Transporturi, altul, ajuns la Finanțe ca să facă prăpăd. Ministrul Cuc e dat afară ca să fie pus din nou, Meleșcanu e demis de la Externe ca să fie acum scaunopurtat al doilea om în stat.

 Pe Mircea Diaconu nu l-am auzit găvărind ceva într-o limbă străină nici cât pe Dăncilă, dar se prezintă, după ce a șezut la Bruxelles, drept specialist în probleme europene. Dar și asta e prea puțin – hotărât lucru, va fi președinte. Asta în cazul în care nu-l învinge Cumpănașu, posesor al unei calificări puternice – e unchi.

Iar Dan Barna are tot atâta carismă, talent oratoric și know-how care să-l recomande drept candidat al USR la președinție cât un corporatist în pericol de a fi concediat. Dar cum să nu candideze președintele partidului, adică candidează Dăncilă și el nu?

Și încă ceva – titlul ar avea mult mai puțină savoare fără trăirea lui ca exercițiu de putere, mângâietor de glande: inși care te întâmpină cu asiduitate umil-zâmbăreață, secretara pe care o strigi, sau ceva, când ai chef, solicitanții pe care îi poți da afară din birou cu un gest din gâtul mâinii, polițiștii care te salută, șoferul care-ți deschide ușa din dreapta-spate spre bancheta capitonată a bemveului, vizitele externe cu protocol zero.

Uriașă este capacitatea arivistului român de a se închipui altceva decât este. Și disponibilitatea multora de a-l confunda cu funcția – cum spunea băbuța din anii `90: „De ce îl votezi, maică, pe Iliescu?” „Păi, dacă e președinte...”.

O singură întrebare am pentru acest pandemonium întărâtat al toamnei politice: toate titlurile pe care le vânează or să și le treacă și pe cruce?

P.S.

Scuze pentru „vre-o", „ now-how", „play boy". Nu sunt produse de agramatismul subsemnatului, ci de o dictare telefonică.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorutu Dorutu check icon
  Dar de cel mai bun si anume Paleologu nimic? Sau o fi avand si el vreo vina...Toate le stie CTP insa nu ne spune si nu recunoaste ca a gresit la randui aducandu-le cuvinte de bine sau chiar nelovind in ei vreodata si anume unor fosti conducatori de tara !
  • Like 0
 • un "mare" merit al flasnetarului M.D. este faptul ca ce lauda,cu ani in urma,ca se trage din familie de preoti.(un bunic din partea mamei,zicea el)
  • Like 1
 • Întrebarea zilei: 48
  Cum apreciați inițiativa lui H R Patapievici de a prelua, cu valoare de adevăr, ideea unui renumit politolog american, bun cunoscător al problemelor lumii est-europene, Kenneth Jowitt:
  "Încetaţi să vă mai plângeţi de ţara voastră. Pentru că, vă spune un om care v-a privit cu atenţie şi cu simpatie, sunteţi în cea mai bună situaţie istorică de 500 de ani încoace. Bucuraţi-vă de acest lucru! Profitaţi de acest lucru! ".
  NB. Oare, știm să profităm de această situație ?
  • Like 2
 • Întrebarea zilei: 48
  Cum apreciați inițiativa lui H R Patapievici de a prelua, cu valoare de adevăr, ideea unui renumit politolog american, bun cunoscător al problemelor lumii est-europene, Kenneth Jowitt:
  "Încetaţi să vă mai plângeţi de ţara voastră. Pentru că, vă spune un om care v-a privit cu atenţie şi cu simpatie, sunteţi în cea mai bună situaţie istorică de 500 de ani încoace. Bucuraţi-vă de acest lucru! Profitaţi de acest lucru! ".
  NB. Oare, știm să profităm de această situație ?
  • Like 2
 • "Iar Dan Barna are tot atâta carismă, talent oratoric și know-how care să-l recomande drept candidat al USR la președinție cât un corporatist în pericol de a fi concediat" - lăsând la o parte umorul frazei, ceea ce transmite este o mizerie. CTP a mai greșit grav când l-a susținut cu toate forțele pe criminalul Ion Iliescu, pentru simplul fapt ca Vadim îl insultase. Nu au contat atunci crimele lui Iliescu, vorbele lui Vadim erau mai grave.
  Să o luăm pe rând :
  - charismă, pentru votantul mediu din România un om cu studii reale este incompatibil cu a fi plăcut. Votantul român consideră simpatici doar țărănoi inculți, chiori (Viorel Lis,, Vanghelie, Băsescu, Funar) sau neni cu alură de președinte de scară de bloc (Iliescu, Oprescu, Dragnea, Buzatu, etc), pe scurt oameni cu care se identifică. Nici un om citit, cu privire inteligentă, nu poate intra în grațiile românului de rând
  - talent oratoric, un om cu bun simț ar vrea un presedinte care face, nu care pălăvragește
  - know how, aici mizeria lui CTP este desăvârșită : ce persoană poate avea know-how-ul de a fi președinte de țară ? Doar foștii președinți sau cei în funcție ! Poate trebuie să îl scoatem pe Iliescu de la naftalină, oricum CTP-ul l-a mai susținut o dată, e obișnuit. Ce manipulare oribilă, avem nevoie de candidați cu know-how de președinte ! Nu e suficient să fii inteligent, citit, integru, cumva trebuie să știi să fii președinte !
  • Like 2
  • @ Mario Popesco
   Corina check icon
   Afirmația că autorul l-a susținut pe Iliescu împotriva lui Vadim e minciună. A spus de nenumărate ori că nu a votat atunci. Ambii erau răi. Dar să fim sinceri, mulți am considerat de datoria noastră să oprim ascensiunea lui Vadim. Când scrieți „nici un om citit, cu privire inteligentă, nu poate intra în grațiile românului de rând” vă trădați sila față de românii care nu sunt intelectuali și îi faceți un deserviciu candidatului Barna. Bineînțeles, greșiți. Așa cum sunt, românii au votat, cu milioanele, Iohannis, Emil Constantinescu și chiar primari sau consilieri decenți pe ici, pe colo. Nu sunt o apă și un pământ chiar toți aleșii de până acum. Greața Dvs. se transferă domnului Barna, rezultă că și el are cam aceeași percepție ca simpatizanții lui. Îl ajutați să apară ca un elitist scârbos și să piardă - ceea ce nu e prea greu și, cine știe, poate nu e nici neadevărat în privința modului în care își vede conaționalii în general. Semnale în sensul ăsta au fost deja...
   • Like 2
  • @ Mario Popesco
   Delia MC Delia MC check icon
   Până la un punct, corect. Da, o nație are conducătorii pe care-i merită, pe care îi alege și cumva ciudat, care o reprezintă. Mă uit la Trump, văd exact gândirea simplistă și pragmatică a americanului obișnuit, plus aura pe care i-o dă succesul, împlinirea visului american. La noi, nu pot să-l uit pe Băsescu, jovial, flecar, în aparență băiat bun, dar care s-a dovedit unul care a dus țara direct spre criză. Mda, unii mai cred că a salvat-o...
   Drumul României de până acum a fost o zgâlțâială continuă, o balansare între trecutul, de care unii se desprind greu, și viitorul încă nebulos, pe care-l vrem dar de care totodată ne e frică. Culminând cu preluarea puterii de către gașca de ariviști fără scrupule din psd.
   Însăși conștientizarea acestui fapt ne va face, poate, să alegem în viitor mai bine. Să fim cu adevărat conștienți de ce vrem. Ne-am luat destule lecții dure. Dar și de faptul că am mers destul de mult înapoi și va trebui să recuperăm, cu prețul renunțării la multe. Din păcate nu va fi ușor. O nație nu poate merge înainte fără oarecari sacrificii, mă tem. Și nici când e deja pe un făgaș bun, nu garantează nimeni că va curge lapte și miere, că nu vor fi anormalități și derapaje.
   • Like 1
  • @ Mario Popesco
   inainte de a fi presedinte (de ,sau, ORICE) trebuie sa fi OM ! OMUL are CARACTER,BUN SIMT,si stie ce este RUSINEA.
   • Like 1
 • Politicul oglinda societatii romanesti : Pai ce credeati ca cei aflati la putere isi trag seva din genii cu facultati "strainesti" ?. Nu domnilor din popor se trag si tot din popor fura si tot poporul ii scarpina si tot poporul ii propulseaza. Familiile romanesti credeti ca sunt altfel ? ( spectrul general )...nu domnilor sunt securistoide transmitandu-si "gena comunista" si la odraslele lor pe generatii. Cati mai multi copii mai multe sanse de reusita. ( securistii astia parca sunt o turma de spermatozoizi cu cel intaiul care reuseste pro-creerea ). Credeti in schimbare in Romania ? Adica sa vopsim gardul si gata ne-am schimbat....RESET spunea un om intelept...dar cu cine ?.pentru ca cel care trebuie sa apese pe buton este si el spermatozoid. Deci concluzia domnule CTP este ca aveti dreptate desi si eu am mai scris pe ici pe colo despre lehamite dar totusi un adevar iese la lumina : ori ne lasam ratiunea de-o parte asa vre-o 30 de ani si ne apucam de iubit panselute ori ii lasam sa faca praf ultima farama de demnitate umana reprezentata de constiinta si dreptate si intram in RECESIUNE cu tara cu tot. Zambesc : Dar credeti ca le pasa ? Cand media prezinta lapte si miere peste tot in Romania practic nici informatia ne-ajungand pura la privitor ci prelucrata in studi-oul antifonat fonic securistoid....criza recesiune n-avem domnilor !
  P.s : Viitorul romanesc ( ironic ) ca la taraba in piata....aveti recesiune ?.n-avem. Aveti criza ?. avem. PATETIC peisaj.....
  • Like 2
 • Absolut de acord cu mesajul acestui articol. Vazand pleiada de doritori ilegitimi la functia de presedinte de stat, chiar te intrebi justificat: cu cine trebuie sa votez? Cu cine trebuie, ci nu cu cine o sa votez din lipsa de alternativa? Daca ne uitam la „capii” marilor partide, ce vedem? Dancila este imaginea absoluta a parvenitismului politic si functionaresc. A incompetentei si a lipsei de educatie. La nivelul „capilor”, este cea mai neindicata pentru functia „suprema”. Doamne fereste! Iohannis este iamginea domnului prezentabil echivalentul copilului cuminte din ultima banca. Tacut, cu bun simt, dar cu vadite precaritati de capacitate si competente in varii domenii. Chiar pare ca nu intelege ca nimeni nu l-a votat pentru calitati si competente, ci doar pentru lipsa de alternativa si, mai ales, ca urmare a erorilor contracandidatului Ponta. Uitandu-te peste mandatul sau, iti este clar ca cele cateva realizari pe care le-a avut, ca primar sau presedinte, s-au datorat precumpanitor echipei care a tras in folosul sau, ci nicidecum calitatilor sale, care se vede cu ochiul liber ca lipsesc. Basca marea problema de moralitate a d-lui Iohannis, derivata din cea de (ne)legalitate, avand in vedere „condamnarea civila” definitiva si irevocabila prin care se statueaza ca acesta, impreuna cu distinsa sa sotie, si-a/au procurat prin uz de fals si cu rea-credinta, astfel cum motiveaza expressis verbis instantele, cel putin una dintre multele case care, astfel, i-au adus in mod ilegitim mari venituri financiare. Iar lucrul asta este extrem de grav, caci il aseamana celor pe care ii acuza cu mult tantam, adica „faradelegistilor”. Barna? Acest Barna este NIMENI in persoana. Nimeni la nivel de pretendent legitim pentru functia de presedinte de stat. Desigur, el nu are (inca) probleme cu legea. Dar nu are nici notorietatea (inainte de a se prezenta drept candidat, aproape nimeni nu stia cine este, nu auzise de numele sau, ceea ce este flagrant pentru un prezidentiabil) si nici competente sau realizari la nivel social (experienta cu care se lauda in CV este comuna sutelor, miilor de tineri functionari sau corporatisti din Romania, inclusiv zecilor de cunostinte ale subsemnatului, implicit subsemnatului). Prin urmare, daca un atare CV il recomnada pe dl. Barna ca prezidentiabil legitim si calificat, atunci a pari suntem recomandati pentru acest „titlu” si multi, foarte multi dintre noi (autoincluzandu-ma). In plus, dl. Barna se alinieaza celor cu mari carente gramaticale, Astfel, este suficient sa-i citesti CV-ul sau prezentarea de pe blog-ul sau, pentru a observa acest lucru (de ex., si este doar un exemplu, dl Barna nu cunoaste sensul si distinctia grafica si fonetica a conjunctiilor ORI, cu rol disjunctiv, si OR, cu rol adversativ, utilizandu-le anapoda in cuvantarile si prezentarile sale). Ceilalti candidati chiar nu merita atentie. Doamne ajuta! Asta iti ramane sa faci.
  • Like 2
 • Și totuși urmează alegeri pentru funcția prezidențială. Vectorii de opinie și candidații distrag electoratul de la sensul real al actului electoral, întocmai cum s-a produs și la alegerile europarlamentare, lansând teme false, fără legătură reală cu funcția prezidențială. Așa cum este definită acum în Constituție funcția prezidențială, candidații ar trebui să ne spună care sunt planurile lor pentru îndeplinirea fișei postului, nu cum vor schimba ei guverne, majorități parlamentare, nu cum vor „băga” ei la închisoare toți corupții în „secunda doi” după câștigarea alegerilor. Am vrea să vedem care sunt politicile lor publice pentru garantarea securității naționale și a integrității teritoriale, care este strategia politicii externe pe care o va promova, care este strategia și tactica medierii între puterile statului și între acesta și societate, care este modalitatea de colaborare cu executivul, indiferent de culoarea sa politică, toate în respectul garantării supremației prevederilor constituționale.
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Delia MC Delia MC check icon
   De acord în mare parte. Da, niște puncte trebuie urmărite și explicate.
   Dar corupții cam trebuie băgați la închisoare și să dea și banii înapoi, pentru că pe lângă ei au corupt o societate întreagă și " mulțumită " lor, mentalitatea a retrogradat până la cote inacceptabile, cvasi-socialiste.

   O strategie trebuie absolut, și ar fi momentul să fie trasată, dar mă tem că, cu aceștia (psd) nu se poate înțelege nimeni care-i sănătos la cap.

   Mai curând o modalitate prin care, dacă voturile și popularitatea unei formațiuni politice aflate la putere scad la 10-12% (maxim, cred totuși că-i și mai puțin), acea formațiune să plece.
   • Like 2
 • antonia check icon
  Cand se pomeneste omul singurel cu propria constiinta, se pare ca se naste intrebarea 'adica eu cine sunt ' La cei descrisi de dvs mai sus, stupoare ! Nimic-nimicuta. Se sperie. Mai ca nu-si dau seama daca exista au ba. Si atunci intervine disperata nevoie de un soi de 'validare ''din surse externe. Bai, daca Pupincurescu Ion salta palaria si pleaca capu - nowhow, Fufulesca Eulampia da nesubtil semne de mieros interes , etc, adeca, cu cat un grup mai mare, cu atat mai intensa validarea. Principiul ordonator se pare ca e asta :'' sunt ' p...eriat',sau p..uricat''( apropo de maimute) deci exist ! ''
  Pentru validarea asta din exterior, oameni nemobilati interior cu alte principii, sunt capabili de orice.
  P.S . Am vazut pe unele cruci in cimitir titulaturi care m-au amuzat ciudat pentru locul postat, ca : inginer, avocat..etc.
  Nicio titulatura de biv vel ghertzoi sau biv vel sluga ticaloasa ; )
  • Like 3
  • @ antonia
   Delia MC Delia MC check icon
   Corect! Like.
   "Pentru validarea asta din exterior, oameni nemobilati interior cu alte principii, sunt capabili de orice", excelent punctat.
   Și pentru perierea, liniștirea urmelor fine de conștiință pe care le mai iau. Iată, nu sunt un impostor (cum strigă acele urme fine de conștiință) dacă atâția mă perie, mă salută și încă până la pământ!
   • Like 3
 • Corina check icon
  Bun de tot, perfect adevărat și oportun.
  Să nu vă dea în judecată vreo asociație a secretarelor.
  Voiam să mă ofer să-mi dictați mie, dar văd că am nedumeririle mele: ce o fi „biv vel”?
  • Like 2
  • @ Corina
   Corina check icon
   În materialul similar de pe Digi24 mi-a plăcut la nebunie imaginea cu Dăncilă pisică luată de ceafă de Dragnea și mutată de colo-colo. Să fim sinceri. Nu așa ceva a fost? Și m-a îngrijorat referirea la rezultatele înregistrării în avans a românilor din străinătate pentru alegerile care vin. Sper că înregistrarea asta nu urmărește decât o fluidizare măcar parțială a procesului electoral la care va participa diaspora. Vor putea vota și cei neînregistrați acum. Dar chiar și așa, ce popularizare a inițiativei s-a putut face, când eu acum citesc pentru prima oară de ea și e vorba de o biată prelungire până la 15 septembrie? Să zicem că au comunicat cu predilecție prin canalele specializate - minister de externe, ambasade, consulate. Totuși, o înștiințare de o asemenea importanță trebuia să fie mult mai ușor accesibilă! Oricum, cred că nu trebuie să judecăm participarea la vot după rezultatele acestor demersuri birocratice pregătitoare făcute în silă. Vor fi 3 zile de votare. Folosite la maximum, vor conta.
   • Like 2
  • @ Corina
   In www. archeus.ro: biv adv. - Înainte cu unele titluri, indică faptul de a se fi aflat persoana respectivă într-o funcție în care nu mai este: biv vel logofăt, fost mare cancelar; biv vornic, fost vistiernic. Termen administrativ, nu aparține limbii vii. (ex , fost)
   • Like 4
  • @ Liliana Agler
   Corina check icon
   Aveți dreptate, vă mulțumesc. Văd că și dexonline lămurește - biv înseamnă fost, vel înseamnă mare. Am trecut în zbor peste literatura română veche... :)
   • Like 2


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult