Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Principiul ordonator al cioporului de maimuțe

Pentru simplul cetăţean, votant peste 2 luni, imaginea mişcărilor politice ale momentului e cea a unui ciopor de maimuţe care sar dintr-un copac în altul, agățându-se în zbor de câte o liană. O forfotă aiuritoare în care niciun om de bun-simț nu poate găsi vreun sens.

Dacă însă reușești să îți suspenzi bunul-simț, atunci apare cât se poate de clar un principiu ordonator al învălmășelii politice. Întrebarea ce conduce la acest principiu: care este scopul în viață al politicianului român, ce motoraș interior îi animă acțiunile, oricât de rușinoase și aberante?

Banii sunt un răspuns, dar nu singurul și nu cel determinant. Când faci politică, te interesează mai mult decât banii.

Sensul vieții în politica valahă este titlul. Nu funcția, nu postul – acestea presupun anumite abilități, cunștințe, responsabilități. Titlul e ce-ți scrie lângă nume.

Nu are importanță modul în care este obținut – prin combinageală politică, trafic de influență, nepotism, amantlâc, baftă sau pur și simplu cu banii jos. Vreme de veacuri, în Țările Române, toate titlurile, începând cu cel de șef al statului, au fost cumpărate cu saci de galbeni. Odată ce respectivul a devenit vornic, paharnic, ministru sau măcar secretar de stat își șterge pe loc din minte cum s-a ajuns și crede în modul cel mai sincer că e chiar prea puțin pentru valoarea lui.

Uitați-vă la Meleșcanu, Tăriceanu sau Dăncilă. Fiecare dintre ei și-a obținut funcțiile prin trădări ordinare, numiri cu hârzobul din cer, aranjamente. Cu puterea deținută, au făcut numai rău și prost acestei țări. Dar înlăuntrul lor, că suflet nu pot să zic, sunt ferm convinși că fac istorie – își văd portretele la loc de cinste.

Cei trei inși de la ALDE, mituiți de PSD cu fotolii în guvern, știu una și bună: că, peste ani, ei și familiile lor se vor numi biv vel ministru Matei, biv vel ministru Băișanu, biv vel ministru Gavrilescu. Cine-o să mai țină minte mita?

Domnule președinte, așa i se spune lui Băsescu la televizor și îi lucește fața de plăcere. Mai contează că cel puțin un mandat al său a fost catastrofal?

Ba chiar domnul președinte Iohannis – se îndoiește vreo clipă că a fost ales în 2014 pentru statura sa intelectuală, pentru talentele politice impresionante etalate, pentru distincția cu care tace, se întreabă altceva decât dacă România îl merită? Poate să ia în considerare faptul că l-au făcut președinte aroganța, ticăloșia, nesăbuința cu care Victor Ponta s-a autoscufundat? Și că acum va câștiga din nou mulțumită cruntei umflări de cap, dincolo de coafură, de care suferă VV Dăncilă? Nici gând: se vede pe sine ca pe un fel de Carol I.

Nu are nicio importanță tangența cu funcția pe care o presupune titlul. Propuneți-i unui politician rămas pe tușă să fie de mâine președintele Agenției pentru Energie Atomică – va primi fără să clipească, considerându-se foarte potrivit, deși nu îi e prea clară diferența dintre neutron și neuron.

Așa am avut la Economie un arierat mintal, așa avem la Cultură un breaz care din toată poezia română poate să recite doar un vers, cobori în jos, luceafăr blând. Așa am avut la Apărare un fifor care a declarat ofensiv scutul de la Deveselu. Un playboy care a invocat Holocaustul ca să fie numit la Transporturi, altul, ajuns la Finanțe ca să facă prăpăd. Ministrul Cuc e dat afară ca să fie pus din nou, Meleșcanu e demis de la Externe ca să fie acum scaunopurtat al doilea om în stat.

 Pe Mircea Diaconu nu l-am auzit găvărind ceva într-o limbă străină nici cât pe Dăncilă, dar se prezintă, după ce a șezut la Bruxelles, drept specialist în probleme europene. Dar și asta e prea puțin – hotărât lucru, va fi președinte. Asta în cazul în care nu-l învinge Cumpănașu, posesor al unei calificări puternice – e unchi.

Iar Dan Barna are tot atâta carismă, talent oratoric și know-how care să-l recomande drept candidat al USR la președinție cât un corporatist în pericol de a fi concediat. Dar cum să nu candideze președintele partidului, adică candidează Dăncilă și el nu?

Și încă ceva – titlul ar avea mult mai puțină savoare fără trăirea lui ca exercițiu de putere, mângâietor de glande: inși care te întâmpină cu asiduitate umil-zâmbăreață, secretara pe care o strigi, sau ceva, când ai chef, solicitanții pe care îi poți da afară din birou cu un gest din gâtul mâinii, polițiștii care te salută, șoferul care-ți deschide ușa din dreapta-spate spre bancheta capitonată a bemveului, vizitele externe cu protocol zero.

Uriașă este capacitatea arivistului român de a se închipui altceva decât este. Și disponibilitatea multora de a-l confunda cu funcția – cum spunea băbuța din anii `90: „De ce îl votezi, maică, pe Iliescu?” „Păi, dacă e președinte...”.

O singură întrebare am pentru acest pandemonium întărâtat al toamnei politice: toate titlurile pe care le vânează or să și le treacă și pe cruce?

P.S.

Scuze pentru „vre-o", „ now-how", „play boy". Nu sunt produse de agramatismul subsemnatului, ci de o dictare telefonică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult