Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Printr-un vot dat astăzi la Strasbourg, Parlamentul European recomandă primirea „imediată” a României și Bulgariei în spaţiul Schengen

Schengen

Foto: Guliver/Getty Images

Parlamentul European a votat marți pentru primirea imediată a României în spațiul Schengen, alături de Bulgaria. Europarlamentarii au recomadat ca aderarea la spațiul Schengen să nu fie corelată cu concluziile raportului MCV care au fost defavorabile României. 

Eurodeputaţii au aprobat primirea României și Bulgaria în Schengen cu 514 voturi „pentru”, 107 „împotrivă” şi 38 de abţineri, decizia finală urmând să fie luată de Consiliul Uniunii Europene, relatează Digi24.

În 5 noiembrie, Comisia Libertăţilor Civile (LIBE) reitera 5 noiembrie recomandarea adresată miniştrilor statelor membre Uniunii Europene (UE) de a aproba rapid aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, ca membre cu drepturi depline. Comisia avertiza că amânarea aderării depline a României şi Bulgariei are consecinţe negative atât asupra celor două ţări, cât şi asupra întregii Uniuni.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Doamne... de mult n-am mai râs atât! :))

  Asta este ca-n bancul în care doi negri şi albul, stăpânul lor, găsesc o sticlă în deşert. Unul dintre negri, la comanda stăpânului, îi scoate dopul şi din ea iese duhul. Acesta, neputând să îndeplinească decât trei dorinţe, le spune că le va îndeplini câte una fiecăruia. Cei doi negri spun că doresc să devină albi, duhul le îndeplineşte dorinţele, dar bucuria lor este scurtă pentru că albul, rămas la urmă, îi spune duhului că el vrea să-i facă pe cei doi din nou negri.

  Duhul este Parlamentul European, negrii sunt Bulgaria şi România, iar Olanda... ne face negri la loc. Asta dacă nu cumva s-a schimbat regula unanimităţii pentru primirea în Schengen.
  • Like 1
 • De la recomandare pana la infaptuire e cale lunga. Avand in vedere situatia imigratiei la momentul asta, cred ca e mai bine fara Schengen.
  • Like 1
 • Naivi mai sant unii. Marrakesh, schimbarile climatice, apropiata criza economica grava, care bate la usa, sant probleme urgente pe ordinea de zi ce trebuie rezolvate spre a pastra confortul europenilor. De fapt lucrurile sant mult mai grave pentru a putea fi corect evaluate de noi cei care ne bagam in seama pe aici prin Republica virtuala. Unii stiu despre ce este vorba altii intuiesc majoritatea este nepasatoare si inventeaza scenarii conspirative ce vizeaza Romania. Clima se schimba, zona Mediterana va avea clima din nord Africa, arsita de nesuportat, noi probabil vom avea parte de clima Greciei, migratia in masa este o realitate. poate asa se vor repopula satele pustiite de tineri ale Romaniei. Sa nu isi inchipuie cineva ca o tara care se depopuleaza ca Romania este trecuta cu vederea de cei care fug datorita apelor in crestere sau a caldurii de nesuportat. asta, ca figura de stil.
  • Like 1
  • @ Victorin Borsciov
   nicu check icon
   Da, viata e prea complicata sa gandesti cu propriul creier, gandesc comisiile europene pt. tine. De fapt, sa gandesti e un scenariu conspirativ. Nu e bun pentru confortul europenilor.
   • Like 1
 • Rămășița războiului rece, spațiul Schengen, nu are ce căuta în UE ! Ca și inventatul MCV reprezintă un instrument de șantaj.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Alien check icon
   Doar daca esti pe dinafara. Si doar daca vrei sa fii inauntru.
   • Like 1
 • asta ca sa inteleaga si fraierii cit de corupt e tot sistemul...
  • Like 0
 • nicu check icon
  Ruperea legaturii intre raportul MCV si aderarea Romaniei la spatiul Schengen este cea mai mare tradare a UE fata de cetatenii cinstiti ai Romaniei aflati sub regimul Dragnea.
  Altfel manevra are logica, dupa ce Romania a semnat Pactul ONU pentru migratie, trebuie indepartate toate obstacolele din calea celor care vor pofti sa ajunga in UE pe ruta estica. Daca nu se mai poate pe Mediterana se poate pe Marea Neagra, prin Romania.
  Nu ma mira ca subiectul semnarii acestui nefast document nu a fost dezbatut in presa si chiar aici, pe Republica, avand in vedere ca in privinta acestuia Iohannis si Dancila au gasit un punct de congruenta. Great minds think alike!
  • Like 0
  • @ nicu
   Alien check icon
   Important e sa nu dea dracu' sa construim si autostrazi sau cai ferate, ca profita imigrantii de ele ca sa ajunga mai repede in UE.
   Mai bine revenim la tactica stramoseasca a lui Stefan cel Mare. Parjolim recoltele si otravim fantanile, ca sa le aratam noi lor cine e pavaza Europei!
   • Like 2
  • @ Alien
   Așa e, ar fi tragic să ajungă migranții cu 2-3 ore mai devreme în UE... îți dai seama, ar avea timp să mănânce o shawarma în plus!
   • Like 0


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult