Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Privesc la manifestările compatrioților și, cu puține excepții, majoritatea sunt departe de testamentul regelui Carol: „Tot pentru România. Nimic pentru mine”

Steag tricolor

(Foto: Dumitru Ovidiu Matiu/ Inquam Photos)

M-am uitat luna trecută să văd ce semnificații are „101" în Vest. Un fel de a înțelege și a aduce o altă perspectivă asupra zilei de azi: 1 decembrie, 101 ani de la Marea Unire.

Pe de o parte, 101, o introducere, un început și o aducere la zi, bazându-ne pe terminologia universitară americană. Un fel de echivalență simplă între universități. Un moment propice să ne punem la zi cu cine suntem, ce dorim, încotro ne îndreptăm.

Pe de altă parte, camera 101 din 1984 al lui Orwell. Un loc de coșmar, birocrație și ședințe interminabile. Un simbol al cercului vicios în care ne învârtim și în care riscăm să rămânem dacă „România normală" nu va fi altceva decat un slogan gol.

Privesc la manifestările compatrioților și, cu puține excepții, majoritatea sunt departe de testamentul regelui Carol: „Tot pentru România. Nimic pentru mine."

Poate ar trebui să începem cu acest lucru: o reconstruire și o restaurare a comunității. Și, desigur, ar fi bine să facem acest lucru ținând cont și de deviza regatului: „Nihil Sine Deo” (Nimic fără Dumnezeu).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult