Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Privesc la manifestările compatrioților și, cu puține excepții, majoritatea sunt departe de testamentul regelui Carol: „Tot pentru România. Nimic pentru mine”

Steag tricolor

(Foto: Dumitru Ovidiu Matiu/ Inquam Photos)

M-am uitat luna trecută să văd ce semnificații are „101" în Vest. Un fel de a înțelege și a aduce o altă perspectivă asupra zilei de azi: 1 decembrie, 101 ani de la Marea Unire.

Pe de o parte, 101, o introducere, un început și o aducere la zi, bazându-ne pe terminologia universitară americană. Un fel de echivalență simplă între universități. Un moment propice să ne punem la zi cu cine suntem, ce dorim, încotro ne îndreptăm.

Pe de altă parte, camera 101 din 1984 al lui Orwell. Un loc de coșmar, birocrație și ședințe interminabile. Un simbol al cercului vicios în care ne învârtim și în care riscăm să rămânem dacă „România normală" nu va fi altceva decat un slogan gol.

Privesc la manifestările compatrioților și, cu puține excepții, majoritatea sunt departe de testamentul regelui Carol: „Tot pentru România. Nimic pentru mine."

Poate ar trebui să începem cu acest lucru: o reconstruire și o restaurare a comunității. Și, desigur, ar fi bine să facem acest lucru ținând cont și de deviza regatului: „Nihil Sine Deo” (Nimic fără Dumnezeu).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult