Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Problema cu statul nostru e că nu știe dacă e laic sau nu, dacă ar trebui să tolereze alte religii sau să permită religiei majoritare să-l influențeze

pelerinaj Sf parascheva

Foto Inquam Photos / Liviu Chirica

Problema cu Sfânta Parascheva apare în fiecare an. Se fac miștouri, se incită la cenzură religioasă, se emit judecăți de valoare despre prostia românilor care se târăsc în genunchi.

Bun. Dar care e problema de fond? Văd lucrurile în felul următor:

- libertatea religioasă trebuie să fie garantată. Fiecare are dreptul, în condiții normale, să se roage la ce vrea el, să pupe sau să nu pupe ce dorește și să participe la orice ceremonii religioase pe care le dorește.

- statul trebuie să se situeze în afara religiei. Orice manifestare religioasă în interiorul funcționării unei instituții de stat trebuie interzisă.

Problema cu statul nostru e că nu știe nici el ce este. Nu știe dacă e laic sau nu, dacă are o religie sau nu, dacă ar trebui să tolereze alte religii sau să permită religiei majoritare să influențeze statul. Când patriarhul unei anumite religii se plimbă prin parlament la fiecare inaugurare și când poliția organizează ceremonii religioase în pandemie, e clar că nu e foarte clar despre ce vorbim.

Acum, în vremuri de pandemie, statul trebuie să transmită clar ce vrea să facă și că legile se aplică tuturor, indiferent de confesiune. Trebuie purtată masca? Toată lumea trebuie să o poarte, inclusiv preoții în biserică. Se interzic adunările mai mari de x persoane. Păi trebuie interzise toate, nu doar unele.

Din acest terci legislativ ieșim cu toții și mai confuzi, și mai răi. Ura religioasă crește, în timp ce toleranța pentru comunitate scade.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Statul nostru NU este confuz câtuși de puțin, el a trecut laicitatea în constituție doar pentru că așa e moda in constituțiile moderne și pentru că era Iliescu președinte. Dacă ar fii după el, statul român ar sta în pat cu BOR.
  • Like 1
 • Problema suntem noi pentru ca noi suntem statul. Si mai este o problema: cum sa nu ai tendonta de a te durea-n ... de ce zic autoritatile cand ele se insele nu sunt in stare sa se tina de ce spun ? In aceste conditii orice om cu putin bun simt intelege ca legea este doar pentru fraieri.
  • Like 0
 • Asa este. Ceea ce s-a intamplat cu cei care au fortat accesul la racla cu asa zisa sfanta (despre care nu se zicea nimic de exemplu pe vremea "ailalta" si nu mai suferea nimeni cum ca nu i se permite accesul la moaste.... ca daca se exprima in acest sens, vedea el pe dracul gol, nu pe Parascheva moarta in racla) este un mare esec al autoritatii in a impune regula. Si da, in acest fel neconcludent de a actiona (ca sa fiu si eu draguta, sa nu spun cuvantul care s-ar potrivi mai bine situatiei....) statul nu face decat sa puna gaz pe foc. Si mai am o intrebare pentru jandarmii "de catifea" de la Iasi: va amintiti cumva de cum a reactionat jandarmeria la 10 august in Piata Victoriei din Bucuresti? Acolo s-a putut, nu-i asa, cu gaze lacrimogene si cu bataie si imbranceala pe nedrept, desi nu era Covid.... la Iasi nu s-a mai putut, pentru ca era vorba despre biserica si moaste, sau de ce?
  • Like 5
  • @ andreea dragusin
   Dorin check icon
   Păi acum nu sa vrut ,se pare că habotnicii nesimțiți și inconștienți sunt o specie ocrotită și prostia lor nu suportă mirosul de gaze.In Românica habotnici retardați au mai multe drepturi decât cetățenii raționali.
   • Like 5
  • @ andreea dragusin
   Like . Ganditi-va ca zecile de mii de trogloditi - aflati la pupat de oase lustruite la Iasi , se vor reintoarce in grota de resedinta , cu tot cu guvidul agonisit in acest periplu ; atunci sa auzi vaiet , atunci sa vezi planset , la Antena 3 si trompetele media surori !
   • Like 2
  • @ Dorin
   Like . Corect . Sunt ocrotiti , pentru ca politicienii ii vad pe acesti pitecantropi , drept o masa de manevra in ciclurile electorale . Culmea este , ca imensa majoritate a pupatorilor de oase ,, sfinte ,, , nu voteaza NICIODATA cu alt partid , in afara PSD ! PNL , de ce oare ii ocroteste ? Oricum , sunt un balast pentru societate -sa nu ne ascundem dupa deget , este suficient sa-i privim , sa-i analizam , fizic, comportamental , sociologic ; acest balast demografic , nu face decat sa tina Romania ancorata , undeva , in Evul Mediu ... A, inca ceva : observ o musca verzuie , bazaind prin apropiere , facand analize gramaticale - uscheala la Antena 3 , capitan de plai , aici este Republica !
   • Like 1
  • @
   Dorin check icon
   Comentează subiectul articolului și lasă cărcotelile.
   • Like 2


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult