Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Problema cu statul nostru e că nu știe dacă e laic sau nu, dacă ar trebui să tolereze alte religii sau să permită religiei majoritare să-l influențeze

pelerinaj Sf parascheva

Foto Inquam Photos / Liviu Chirica

Problema cu Sfânta Parascheva apare în fiecare an. Se fac miștouri, se incită la cenzură religioasă, se emit judecăți de valoare despre prostia românilor care se târăsc în genunchi.

Bun. Dar care e problema de fond? Văd lucrurile în felul următor:

- libertatea religioasă trebuie să fie garantată. Fiecare are dreptul, în condiții normale, să se roage la ce vrea el, să pupe sau să nu pupe ce dorește și să participe la orice ceremonii religioase pe care le dorește.

- statul trebuie să se situeze în afara religiei. Orice manifestare religioasă în interiorul funcționării unei instituții de stat trebuie interzisă.

Problema cu statul nostru e că nu știe nici el ce este. Nu știe dacă e laic sau nu, dacă are o religie sau nu, dacă ar trebui să tolereze alte religii sau să permită religiei majoritare să influențeze statul. Când patriarhul unei anumite religii se plimbă prin parlament la fiecare inaugurare și când poliția organizează ceremonii religioase în pandemie, e clar că nu e foarte clar despre ce vorbim.

Acum, în vremuri de pandemie, statul trebuie să transmită clar ce vrea să facă și că legile se aplică tuturor, indiferent de confesiune. Trebuie purtată masca? Toată lumea trebuie să o poarte, inclusiv preoții în biserică. Se interzic adunările mai mari de x persoane. Păi trebuie interzise toate, nu doar unele.

Din acest terci legislativ ieșim cu toții și mai confuzi, și mai răi. Ura religioasă crește, în timp ce toleranța pentru comunitate scade.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Statul nostru NU este confuz câtuși de puțin, el a trecut laicitatea în constituție doar pentru că așa e moda in constituțiile moderne și pentru că era Iliescu președinte. Dacă ar fii după el, statul român ar sta în pat cu BOR.
    • Like 1
  • Problema suntem noi pentru ca noi suntem statul. Si mai este o problema: cum sa nu ai tendonta de a te durea-n ... de ce zic autoritatile cand ele se insele nu sunt in stare sa se tina de ce spun ? In aceste conditii orice om cu putin bun simt intelege ca legea este doar pentru fraieri.
    • Like 0
  • Asa este. Ceea ce s-a intamplat cu cei care au fortat accesul la racla cu asa zisa sfanta (despre care nu se zicea nimic de exemplu pe vremea "ailalta" si nu mai suferea nimeni cum ca nu i se permite accesul la moaste.... ca daca se exprima in acest sens, vedea el pe dracul gol, nu pe Parascheva moarta in racla) este un mare esec al autoritatii in a impune regula. Si da, in acest fel neconcludent de a actiona (ca sa fiu si eu draguta, sa nu spun cuvantul care s-ar potrivi mai bine situatiei....) statul nu face decat sa puna gaz pe foc. Si mai am o intrebare pentru jandarmii "de catifea" de la Iasi: va amintiti cumva de cum a reactionat jandarmeria la 10 august in Piata Victoriei din Bucuresti? Acolo s-a putut, nu-i asa, cu gaze lacrimogene si cu bataie si imbranceala pe nedrept, desi nu era Covid.... la Iasi nu s-a mai putut, pentru ca era vorba despre biserica si moaste, sau de ce?
    • Like 5
    • @ andreea dragusin
      Dorin check icon
      Păi acum nu sa vrut ,se pare că habotnicii nesimțiți și inconștienți sunt o specie ocrotită și prostia lor nu suportă mirosul de gaze.In Românica habotnici retardați au mai multe drepturi decât cetățenii raționali.
      • Like 5
    • @ andreea dragusin
      Like . Ganditi-va ca zecile de mii de trogloditi - aflati la pupat de oase lustruite la Iasi , se vor reintoarce in grota de resedinta , cu tot cu guvidul agonisit in acest periplu ; atunci sa auzi vaiet , atunci sa vezi planset , la Antena 3 si trompetele media surori !
      • Like 2
    • @ Dorin
      Like . Corect . Sunt ocrotiti , pentru ca politicienii ii vad pe acesti pitecantropi , drept o masa de manevra in ciclurile electorale . Culmea este , ca imensa majoritate a pupatorilor de oase ,, sfinte ,, , nu voteaza NICIODATA cu alt partid , in afara PSD ! PNL , de ce oare ii ocroteste ? Oricum , sunt un balast pentru societate -sa nu ne ascundem dupa deget , este suficient sa-i privim , sa-i analizam , fizic, comportamental , sociologic ; acest balast demografic , nu face decat sa tina Romania ancorata , undeva , in Evul Mediu ... A, inca ceva : observ o musca verzuie , bazaind prin apropiere , facand analize gramaticale - uscheala la Antena 3 , capitan de plai , aici este Republica !
      • Like 1
    • @
      Dorin check icon
      Comentează subiectul articolului și lasă cărcotelile.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult