Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Preotul Florin, la protest în Iași, întrebat despre pericolul de infectare cu coronavirus: Știți că sfinții și mântuitorul Hristos au putere de a ne apăra de boli

Parascheva - protest

Aproximativ 300 de persoane, între care bătrâni, femei cu copii mici și seminariști de la Teologie, au participat vineri la un protest în fața Catedralei Mitropolitane din Iași. Cu toții sunt nemulțumiți de interzicerea în acest an, de către autorități, a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi. 

Oamenii au venit cu pancarte pe care scria „Avem libertate religioasă, garantată prin Constituție – ART 29”, „Covidul este claustrofob, nu intră la metroul bucureștean, vine la pelerinaj!” „Dumnezeu este cu noi, fiți curajoși”. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca până la 15 octombrie la rugăciune, în curtea Catedralei, au voie să intre doar cei care au domiciliul din buletin în municipiul Iași.

Mulți dintre cei adunați vineri la protest nu purtau măști, sau le purtau incorect și nu respectau regulile de distanțare fizică.

Între protestatari, „preotul Florin”. Poartă ochelari de soare, în mâini ține o icoană cu Maica Domnului, iar masca o are doar pe gură.

„Este o metodă de protest pașnic al unor creștini ortodocși față de legile abuzive ale statului român care, de ceva timp, ca să o spunem așa pe românește, statul a intrat abuziv cu bocancii în autoritatea sfintei Biserici. După alegerile din 27 septembrie a crescut numărul de cazuri de oameni cu covid. Asta s-a întâmplat datorită alegerilor locale. În multe secții de votare nu s-au respectat condițiile impuse de lege. Conducătorii statului și guvernul nu i-au oprit pe oameni ca să nu voteze. Unii oameni au căpătat covidul, să spunem”, spune preotul.

Înșiră repede regulile „minime și maxime” dictate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. 

„Acum e un pretext al lor ca după votare să nu lase să se sărbătorească hramul Sfintei Parascheva. Cu toate că Înaltpreasfințitul Părinte mitrolpolit Teofan împreună cu conducerea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au impus regulile minime și maxime de protectie pentru credincioșii care vor veni la Sfânta Parascheva, s-a făcut rost de dezinfectat, măști, credincioșii au păstrat distanța, chiar de 2-3 metri, s-a făcut rând frumos”, descrie fața bisericească. Și adaugă: „Soluția e ca guvernanții să respecte manifestarea libertății cultelor religioase”.

„Oamenii pe care îi vedeți aici au venit dintr-o rațiune de credință, și atunci când creștinul nostru ortodox îi cinstește pe sfinții lui Dumnezeu și are evlavie deosebită, aparte, față de sfinții care știm că fac minuni, știți că sfinții și mântuitorul Hristos au putere de a ne apăra de boli..”, răspunde el la întrebarea dacă nu e periculos ca oamenii, fără măști, să nu respecte distanțarea fizică.

Crede în covid? „Răspunsul e și da și nu”.

„Unde este Hristos în mijlocul nostru piere orice boală”

La câțiva metri, o femeie ne spune că a venit să protesteze pentru ca pelerinajul să fie permis la fel ca în fiecare an, iar credincioșii să o poată cinsti pe Sfânta Parascheva „așa cum se cuvine”. 

- Ce părere aveți de atitudinea autorităților care au închis mitropolia cu jandarmii?

- Ei trebuie să înțeleagă că fără Dumnezeu și fără sfinții Lui nu putem ajunge la mai bine. Neapărat avem nevoie de Dumnezeu și sfinții Lui.

- Covid credeți că este o boală reală, sau e fake news?

- E reală, dar nu cred că e așa periculoasă, putem trece cu credință și cu nădejde în Dumnezeu, putem trece peste ea. În primul rând trebuie să alergăm la Dumnezeu.

- Oamenii la protest nu poată mască, nu se respectă distanțarea.

- Din punct de vedere medical poate că așa este, dar eu cred că unde este Hristos în mijlocul nostru piere orice boală, cred, ca orice creștin adevărat, că Dumnezeu cum rânduiește, așa vom trece și prin boală și prin război și prin pace și prin toate.


„Am înțeles că baldachinul e înconjurat de poliție. Păi cum, dar eu mă închin la poliție?”

„Jandarmii stau acolo și o păzesc, au arestat-o pe Sfânta Parascheva”, se tânguie o altă participantă la protest.

- Sunteți de părere ca au arestat-o pe Sfânta?

- Nu se vede?! Se vede clar. Și noi suntem arestați, departe de ea.

- Sunteți din Iași?

- Da

- Dvs puteti intra la Sfânta...

- Da, dar nu mă duc să mă închin la jandarmi. Am înțeles că baldachinul e înconjurat de poliție. Păi cum, dar eu mă închin la poliție?

- Ce simțiți ca credincios văzând asta? Tristețe, furie, disperare?

- O tristețe adâncă, profundă, nu se poate exprima în cuvinte (glas sugrumat de emoție)

- Credeți că pelerinajul ar putea fi o sursă de contaminare?

- Nici vorbă de așa ceva, nici vorbă!

- Considerați că e o prigoană împotriva Bisericii? 

- Absolut, dar convingerea e și a celor care nu și-o exprimă. Eu sunt convinsă și o spun tare – e o prigoană.

Patriarhul Daniel cere ridicarea „măsurii excesive” de interzicere a pelerinajului de la Iași

„Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”. Declarația îi aparține Patriarhului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care semnează un comunicat transmis vineri seara de Patriarhia Română.

„Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare. Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios.

Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu. Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun atât în spațiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial.

Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toți pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente”, se arată în comunicat.

La Iași au fost raportate vineri 181 cazuri noi de infecții cu coronavirus. Între cei care au covid se află și primarul Mihai Chirica.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • „„Știți că sfinții și mântuitorul Hristos au putere de a ne apăra de boli.”” Da așa este dar de foarte multe ori Bunul Dumnezeu ne pedepsește pentru relele făcute. Voi preoții mai ales care ați exclus jurământul de sărăcie și ați mai devenit și unelte ale unor puteri politice (turnători, delatori, propagandiști, etc.) nu meritați să fiți apărați. ȘI, poate difuzarea acestui virus poate fi un fel Sodoma și Gomora pentru cum ne comportăm cu această planetă.
    • Like 0
  • Stim ca mai exista si alte biserici crestine, in afara de cea ortodoxa, cea catolica. Pre(a)latii ortodocsi ignora asta. Au si ei sarbatorile si pelerinajele lor, printre care si cel de la Sumuleu ciuc, de Rusalii. Dateaza din 1567 si e frecventat anual de sute de mii de pelerini.
    Anul acesta nu s-a mai tinut. Chiar organizatorii au rugat pe credinciosi ca, din cauza pandemiei, pelerinajul sa fie "in suflet"; si credinciosii au ascultat fara cracnire. Nici o fata bisericeasca nu s-a revoltat.
    Papa Francisc a anulat toate manifestarile religioase care ar fi putut cauza o transmitere a virusului, si comunitatea credinciosilor s-a supus fara cracnire.
    Ierarhii bisericii noastre nici nu s-au gandit astfel, dimpotriva, s-au opus mai mult sau mai putin fatis masurilor luate de autoritati.
    E vorba de conceptii diferite asupra ajutorului din partea Celui de Sus.
    Ierarhii ortodocsi sustin ca simpla credinta, exprimata prin rugaciuni si gesturi e suficienta pentru ca Dumnezeu sa te protejeze. Minunile le face Dumnezeu, dragutul!
    Conceptia catolica e ca divinitatea te lumineaza, te inspira, iti da mintea necesara sa-ti rezolvi problemele si sa te aperi de pericole. Asta corespunde cu zicala romaneasca, "Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga-n traista!". Minunile le fac oamenii, inspirati de divinitate.

    Cred ca Preafericitul nu a avut incredere in autoritatea sa fata de credinciosi, si s-a temut ca o dispozitie de a anula pelerinajul ar fi fost intampinata cu mugete, asa ca a tacut, asteptand sa vada cum se desfasoara evenimentele. La urma, a luat partea majoritatii. ca orice conducator intelept, si a dat comunicatul cunoscut.
    • Like 1
  • Gata cu joaca de-a v-ati ascunselea! Serviciile de specialitate sa furnizeze informații complete asupra celor ce organizează aceste manifestari, adevarate bombe epidemiologice care pun in primejdie sanatatea intregii natiuni, nu numai a idioților utili folisiti de cei interesati de a subrezi statul român. Eu nu vorbesc despre Sputnik /Rusia PSD / Avocatul Poporului... dar am dreptul sa stiu si sa fiu apărat. Si, ca mine, vreo 10-15 milioane de oameni normali.
    • Like 4
  • check icon
    Pentru doamna din Bârlad...nu e ok nici sa mergi la mall în Iași! Dar e o mare diferență. Faptul ca tu vii la o pupare de moaște să spunem prin absurd ca te ajută pe tine spiritual...ok? Dacă te duci în mall la Iași faci cumpărături, supraviețuiesc niște afaceri care plătesc taxe și impozite și așa are statul asta pe care tu il blamezi sa plătească popi,diaconu,dascăli și alți ăștia plătiți de toți dintre noi...chiar dacă vrem,chiar dacă nu. Dacă e așa " discriminatoriu " statul asta rău renunțați la salarii și bani pentru biserici,plătiți taxe și impozite ca orice cetățean și voi ăștia din fața catedralei puteti sa ii susțineri financiar. Ce zici,te bagi? Poate nu mai cheltui la mall și susții catedrala...de ce să îmi ia mie bani pt biserică? Eu ma rog la Manitu și ăla nu vrea bani!
    • Like 5
    • @
      Statul asta generos sa inapoieze proprietatile B.O.R cum a facut de altfel cu alte confesiuni dupa care fiecare pe cont propriu.
      • Like 0
  • E o prigoana la adresa inteligentei, a adevarului si a libertatii. Cum poti sa iti traiesti toata viata in bezna asta? Simt tristete ca nu se mai pot inchina la adresa unei sfinte despre care EI au decretat ca e sfanta. O viata intreaga in pribegie pe la manastiri si o problemele lor nu se rezolva niciodata, pentru ca nu asta e calea. Rusine BISERICII ca traieste si prospera pe seama ignorantei si suferintei unor oameni umili, care nu vor trai cu demnitate niciodata. Pentru ca jugul li s a inoculat demult si refuza sa gandesca cu mintea lor. Refuza libertatea. Accepta tot fara dovezi. Iar conditia lor ramane aceeasi. Lasa ca or sa aibe dincolo. Dar EXISTA acest dincolo?
    • Like 1
  • <<„Atunci diavolul L-a dus [pe Iisus] în sfânta cetate, L-a pus pe aripa templului, și I-a zis: Dacă Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos, că scris este: „Îngerilor Săi va porunci pentru Tine şi Te vor ridica pe mâini, ca nu cumva să izbeşti de piatră piciorul Tău”. Iisus i-a răspuns: Iarăşi este scris: „Să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău” (Matei 4, 5-7)
    Tot așa, diavolul îl duce pe Gigel-Conspiraționel-Care-Știe-El în cetate și îi spune: tu n-ai nevoie să porți botniță, tu ești credincios, tu nu te poți îmbolnăvi, boala nici nu există, virusul e oricum mai mic decât porii măștii (că doar zboară singur prin vid, nu e purtat de stropi de salivă mai mari decât porii, dar tu oricum ești prost și nu gândești, că știi tu mai bine).
    Iar Gigel îi spune dracului: mulțumesc, prietene, așa e, eu nu mă pot îmbolnăvi și nu-i pot îmbolnăvi pe alții, doar n-o să transmit chiar eu boala, care oricum e doar o conspirație ca să port eu botniță (obiectiv esențial pentru oculta mondialistă). Pe mine mă prinde-n brațe Dumnezeu orice-aș face.
    Dragi prieteni creștini, luați pandemia în serios, protejați-vă, nu bravați stupid și nu-l ispitiți pe Dumnezeu!>> http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/adrian-papahagi-dragi-prieteni-crestini-luati-pandemia-serios-nu-l-ispititi-pe-dumnezeu/
    • Like 3
  • Teleportati-i in secolul XVI !
    • Like 4
  • SA-I ,,VINDECE ,,danila ,, PE BOLNAVII DE COVID ACOLO IN CATEDRALA ,, De ce nu ,l-a vindecat pe ala de la Suceava ,,pimenul , bolnav de Covid si altii ??? Oare mai judeca cineva ,normal din bor ????
    • Like 4
  • Din ce scrie in comentariu la protestul de la Iasi in legatura cu restrictionarea accesului la moastele (oase goale) a sfintei Parascheva am observat o chestie ciudata: preot cu ochelari de soare care clar nu e preot, o fi el imbracat in revelandra dar sigur sust la suta nu e preot, poate e doar un agitator psd-ist. Nici un preot nu poarta ochelari de soare ca sa ii ascunda chipul, ala trebuie vazut de toti enoriasi ! Mai e si chestia aia spusa de o doamna, ca moastele sfintei au fost arestate de jandarmi, e ceva din putul gandirii a celor de la Kamikaze !
    Credinta noastra stramoseasca, ortodoxa ar trebui sa ne deschida ochii si inima si sa luam aminte la invataturile lui Hristos si sa ne rugam la bunul Dumnezeu, Fecioara Maria si lui Hristo sa ne deschida ochii si inima si sa ne vindece sufletul si sa ne fie de ajutor in viata asta. Pe unii poate ca ia ajutat asta, dar pe alti , vad, ca ia orbit si tampit . Poate conducerea BOR ar trebui sa ia aminte la cuvintele Mantuitorului, ca nu pot sluji la doi stapani !
    Am si eu o intrebare, la fiecare aparitie la Tv preafericitul are o figura asa de incruntata si mult prea serioasa (de parca toate grijile Pamantului le poarta in spate) comparativ cu Papa care are o figura mai deschisa si mai altcumva, pana si patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse are tot asa o figura deschisa. Oare de ce ?
    • Like 1
  • Inteleg frustrarea si nemultumirea "protestatarilor": au niste prioritati ... interesante. Si spun asta ca un ortodox destul de practicant. Dar, cand o lume intreaga, cand toate orientarile politice, toate guvernele si multi din cei apropiati (aproapele!) se zbat sa iasa la liman, stau si ma gandesc la efortul tuturor, al celor ce au pierdut pe cineva drag, a celor ce si-au pierdut serviciul, a celor ce-si vad afacerile incepute cu greu aproape pe butuci, parca pot sa ma duc in biserica parohiala sau si mai sigur, sa stau acasa si sa ma rog, fie si o noapte, asa cum se sta la Cuvioasa, sau chiar o zi si o noapte, pentru a fi mai aproape de adevar.
    Dar nu pot intelege demersul capilor bisericii, asa cum nu pot intelege abordarea lui Trump sau a doctorului Constantinescu. Sper ca nu este nevoie sa subliniez diferentele existente intre cele doua lumi!
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult