Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Probleme la examenul de rezidențiat. „Felicitări, ați mai izgonit niste doctori din ţară” „Ce spuneți... câteva demisii?”

Facultatea de medicina

(Foto: Inquam Photos / Alexandru Bușcă)

„Felicitări! Aţi mai izgonit niște doctori din ţară”

„Incompetenților! În anul 2017 un minister nu este capabil să organizeze și să susțină un examen! Transparența? Nu există nicio transparență. În timpul de 4 ore cât a durat această eroare a unor incompetenți cine a verificat și supravegheat? Se plimba comisia cu un stick de memorie de la un etaj la altul. Halal organizare, halal minister, halal țară”.

„Ce spuneți... câteva demisii? Ceva? Orice?”

Sunt reacții postate pe rețelele de socializare de candidaţii care au susţinut examenul de rezidenţiat în Bucureşti. Ei acuză că lucrările le-au fost corectate după grile greșite. Din acest motiv, unii dintre cei mai buni absolvenți de Medicină au ajuns să obțină un punctaj mic sau chiar au picat admiterea la rezidențiat. 

Candidații au scris pe Facebook că au reușit să obțină, după insistențe, recorectarea lucrărilor, dar Ministerul Sănătății i-a anunțat că acest lucru se va întâmpla în lipsa lor. Pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății mai multi candidați scriu că se tem de posibile fraude și cer ca recorectarea lucrărilor să se facă în prezența lor.

Ministerul Sănătăţii a anunţat duminică seara, într-un comunicat, că în urma problemelor tehnice sesizate de Comisia locală de Rezidenţiat Bucureşti în timpul procedurii de scanare a grilelor de concurs, Comisia centrală a decis rescanarea tuturor grilelor pentru candidaţii din Centrul Universitar Bucureşti.

Peste 6.800 de absolvenţi ai facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie au susţinut duminică examenul de intrare în rezidenţiat, fiind scoase la concurs aproape 4.000 de locuri şi posturi. Concursul s-a desfăşurat în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Absolvenţii facultăţilor de Medicină, Medicină dentară şi Farmacie au concurat pe un număr de 3.565 locuri şi posturi pentru Medicină, 258 locuri pentru Medicină dentară şi 136 locuri şi posturi pentru Farmacie, iar la concurs s-au înscris 6.818 candidaţi, potrivit News.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • bluenavy check icon
    Ironia e ca exact de asta are nevoie tara: diagnostic si plan de tratament...
    ... la toate nivelurile.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult