Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Procuror militar: A fost o revoluție autentică la Timișoara și o lovitură de stat după 22 decembrie. Armata a tras în noi

Ion Iliescu în 1989

Foto Getty Images

Generalul Ranco Pițu, fost procuror-șef la Secția Parchetelor Militare, a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că, din probele adunate în dosarul revoluției, reiese că în decembrie 1989 a avut loc o revoluție autentică, începută la Timișoara, continuată la București cu o lovitură militară executată de o grupare politico-militară anteconstituită, condusă de Ion Iliescu.

„Părerea mea despre ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989 este clară și s-ar rezuma la următoarea concluzie: pe fondul unei revoluții autentice, care a debutat la Timișoara și care a continuat la București, o grupare politico-militară anteconstituită a executat în mod eficient o lovitură militară prin intermediul căreia această grupare a preluat puterea totală în statul român și a păstrat respectiva putere timp de 10 ani”, a spus generalul Ranco Pițu.

Magistratul, care a jucat un rol esențial în ancheta care a vizat revoluţia din decembrie 1989, spune că gruparea din jurul lui Ion Iliescu, constituită încă de la finalul anilor 60, a acționat foarte eficient, astfel încât toți membrii ei au ajuns în funcțiile-cheie de conducere ale statului român, începând cu data de 22 decembrie, orele 16:00.

Întrebat de Claudiu Pândaru dacă dovezile pentru ceea ce susține sunt cuprinse în dosarul ajuns în instanță, procurorul militar a confirmat, afirmând că probele au ajuns în fața judecătorilor. „Sunt dovezi cât se poate de clare, sunt suficiente pentru ca tot ceea ce am concluzionat prin actul de acuzare să corespundă realității istorice, dar și realității juridice”, a spus procurorul militar.

Cine a tras în noi, după 22 decembrie? a fost întrebat magistratul. „Am tras noi în noi. Sigur, nu noi cei de la masa aceasta, ci purtătorii de armă au tras între ei, crezându-se în mod reciproc securiști-teroriști. Securiști-teroriști care nu au existat și a fost un foc fratricid generalizat între forțele MApN, forțele MAI și civilii care au fost cu zecile de mii, civili înarmați pe străzile marilor orașe din România”, a spus procurorul Ranco Pițu.

Ce le spuneți celor care susțin că în decembrie 1989 a avut loc o loviluție? „Le spun că au dreptate, pentru că a existat, în opinia mea, a fost o simbioză între revoluție și lovitură militară. Cu mențiunea că nicăieri în istoria omenirii nu a existat vreodată o revoluție pură, în care marea masă să se ridice la luptă în mod instantaneu împotriva celor care conduceau. Nu există așa ceva. Întotdeauna au existat forțe care au împins populația spre acea izbucnire numită revoluție”, a arătat procurorul militar Ranco Pițu. 

Procurorul Pițu Ranco este magistratul care a mers cu dosarul Revoluției în instanță. El a lucrat la acest dosar în intervalul august 2016 – iulie 2022. Inițial a făcut parte dintr-o echipă de procurori militari care au lucrat pentru soluționarea acestui dosar istoric. Pe parcursul cercetărilor, trei colegi s-au pensionat, astfel încât în a doua jumătate a efectuării urmăririi penale și pentru conceperea și redactarea rechizitoriului a rămas să lucreze singur. Procurorul este singurul semnatar al actului de acuzare prin care inclusiv fostul șef al statului, Ion Iliescu, a fost trimis în fața instanței pentru săvârșirea infracțiunii de crimă împotriva umanității. Procurorul a avut de administrat un volum uriaș de probe, probe care au fost aduse la dosar începând cu ianuarie 1990. Dosarul cuprinde peste jumătate de milion de file, însumând 3.000 de volume, probe complete și complexe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu este un comentariu, este o parere personala (veche din 1990). Ion Iliescu mare ESCROC POLITIC (un profitor ), prin tot ce a facut dupa decembrie 1989. Eu l-am botezat ION RANJESCU.
    • Like 0
  • In articolul dvs din 22.12.2023 „-Ce mai face Ion Iliescu?” spuneti:

    „Procurorul este singurul semnatar al actului de acuzare prin care inclusiv fostul șef al statului, Ion Iliescu, a fost trimis în fața instanței pentru săvârșirea infracțiunii de crimă împotriva umanității.
    Procurorul a avut de administrat un volum uriaș de probe, probe care au fost aduse la dosar începând cu ianuarie 1990. Dosarul cuprinde peste jumătate de milion de file, însumând 3.000 de volume, probe complete și complexe”.

    Adica a ramas unul singur sa cerceteze 3000 de volume, si sa acuze. Si daca probele sunt complete si complexe, noi de ce nu aflam adevarul? De ce nu e nimeni condamnat?

    Singurul adevar e crud si greu de acceptat: acela ca romanii s-au omorat intre ei, ca armata a tras in oameni la ordinele unor romani aflati in diferite posturi si functii la acel moment. Suntem singura tara din Europa de Est care a avut o tranzitie violenta, multi oameni decedati, multi raniti. O societate bulversata, mintita, manipulata de tovarasi, cu un cinism feroce. Tovarasi care au sacrificat 1166 de oameni doar pentru a iesi lucrurile asa cum aveau nevoie.

    Dupa 34 de ani nu exista un raspuns la intrebarea: cine a tras in noi?

    Pentru toata bataia de joc, pentru toate umilintele, pentru minciuni, pentru distrugerea economiei, pentru hotiile de sute de miliarde de dolari/euro savarsite in cei 34 de ani nimeni nu raspunde?

    Cand se aplica acele paragrafe cu subminarea economiei nationale si atentat la siguranta statului? In ce situatii se pot aplica? Dar cele cu privire la genocid sau crime impotriva umanitatii?

    Dupa 34 de ani, dupa 1166 de decese, am ajuns la: cei care fura sub 100.000 vor primi intre 10 si 15 zile de arest la domiciliu, intre 100.001 si 1 milion vor trebui sa fluture banetul prin fata ANAF-ului, sa-i predea pe Proces Verbal de Predare-Primire, pe termen de doua, hai, trei zile, timp in care vor fi in custodia autoritatilor ce vor veghea atent ca nici o bancnota sa nu se indoaie, apoi vor fi restituiti proprietarilor, ca proprietatea e proprietate, nu poti sa te joci si sa-i confisti omului agoniseala, iar cei care fura peste 1 milion si 1 euro vor primi scuze ca au fost deranjati.
    Justitie marca comunismul de omenie.
    Si revin la scoala.
    Despre toate marsaviile, despre toata nedreptatea adunate in toti anii de comunism si post-comunism stiu tinerii si foarte tinerii romani ceva? Ii intereseaza? Scoala e interesata sa faca ceva in directia asta? Raspunsul e NU, NU si NU.

    Cu ziua de 23 decembrie, de atunici incolo incepea noul comunism cu fata umana, incepeau jocurile foamei (tovarasii erau infometati de putere, averi nemasurate si privilegii. Prosti, da' multi. Asa ca si-au tras si facultati, doctorate, carti scrise cate 3 pe saptamana).

    Au urmat jocurile de culise, aranjamentele securitatii, ale membrilor de partid. Nomenclatura era la butoane din nou. Cu o intrerupere de cateva zile, suficient timp sa-si schimbe hainele de tovarasi cu cele de domni, alea de le tineau prin dulapuri adunate din tot felul de deplasari. Toale occidentale, pantofi cu pretentii, genti, farduri.

    Dupa schimbarea la fata, de forma, a inceput impartirea ciolanului: conturi, bani, case, functii. Tovarasii stiau ce au de facut. A fost usor de pacalit un popor naiv, nepregatit, usor de mintit si de manevrat pe drumul cel „bun”. Iliescu isi facea bine treaba, URSS-ul isi pusese omul, de acum putea sa fie liniste, sa lucreze domnii netulburati de nimeni. Sssssst! Calcati in varful picioarelor doamnelor si domnilor, ce naiba, aici se lucreaza la faurirea noii societati democrato-capitalisto-occidentalo-comunista. Un comunism de omenie, cu fata umana. Cred ca putem sa revendicam acest concept perfectionat de noi in 34 de ani si sa-l inregistram la OSIM: comunismul de omenie cu sub-variantele comunismul de cumetrie si capitalismul original.

    Dupa 34 de ani nu exista un raspuns la intrebarea: cine a tras in noi.

    P.S. Sunt convinsa ca Ion Iliescu ar fi fost un comunist de tip Gorbaciov, unul mai luminat si mai putin aducator de nenorociri in viata acestui popor. Cu el, poate, anii 80 ar fi fost si la noi altfel. Dar istoria nu a fost de acord si valul protestelor a maturat toate regimurile din Europa de Est, ducand la mari transformari politice, economice, teritoriale si in tot ceea ce insemna libertatea si democratia.

    Ion Iliescu nu a inteles si a incercat sa puna in aplicare planul convenit cu URSS-ul in 1989. Nu a inteles ca a distrus startul nostru in noua epoca si a compromis idealurile de justitie ale acestui popor. Nu a inteles ca nu mai era timpul lui, ca a pierdut anii 80. Nu a inteles ca e partas la crimele din decembrie si la tot ce a urmat in anii 90, 91. Toate framantarile, mineriadele, protestele, Piata Universitatii, distrugerea partidelor de opozitie, a partidelor istorice.

    Calcarea in picioare a celor ce au fost detinuti politici. Poporul nu-i cunostea, nu-i fusesera prezentati niciodata, asa ca tovarasii au profitat si i-au terfelit pana s-a facut totul una cu pamantul. Devastarea sediilor, cultivarea urii, felul in care au fost prezentate toate evenimentele arata de ce noi suntem azi aici si nu acolo unde ar fi trebuit sa fim. Ion Iliescu a fost in fruntea dezastrului si l-a girat fara sa clipeasca.
    • Like 0
    • @ Daniela Damian
      Unul dintre cele mai frumoase comentarii pe care l-am citit pe Republica.
      • Like 0
  • In cat timp credeti ca judecatorii vor ingropa (si) acest dosar?
    Cate file si dovezi credeti ca vor disparea (si) din acest dosar?
    • Like 1
    • @ Adrian Dinca
      Mihai check icon
      Probabil pana cand inculpatii vor iesi din sistemul de pensii.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult