Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Tabu: psihoterapia după spovedanie. „Am avut în cabinet oameni cu ideație suicidară, după o discuție cu un preot legată de orientarea sexuală sau de un avort”

Recenta dispută legată de mesajul unei biete melodii a trupei Taxi readuce în minte întrebarea: ce rol joacă religia în viața noastră? Unde e bună și unde nu ar trebui să se amestece? Unul dintre subiectele nediscutate aproape deloc, de-a dreptul tabu (pentru că e vorba și de secretul terapeutic și de cel al spovedaniei) este impactul religiei asupra sănătății psihice a oamenilor. Cât te ajută credința? De unde încolo nu te mai ajută, ci devine dezadaptativă, îți face rău? Religia poate fi o bună modalitate de coping la stres (te ajută să faci față problemelor): dacă ești bolnav, dacă cineva apropiat suferă, credința e un balsam. Ideea că boala, suferința, persecuția au un sens în alt univers, e terapeutică. Așa cum a fost pentru deținuții politici din perioada comunistă. Acesta este efectul psihologic pozitiv al credinței.

Dar, mult prea adesea, e și altceva: un mod de a culpabiliza gratuit, de a te plasa tu, credinciosul, într-o poziție moral superioară, ce nu are nevoie de argumente (că doar tu știi mai bine, te-a luminat Dumnezeu), un mod de a impune o viziune ignorantă, retrogradă și cauzatoare de probleme psihologice.  

Am întrebat două psihoterapeute cu experiență vastă (și care fac prin discursul lor public psihoeducație oamenilor), care este impactul așa zisei psihoterapii religioase asupra oamenilor (adică ce rol terapeutic are de fapt un preot la spovedanie). Le-am mai întrebat cum cred ele că ar trebui să fie predată religia la școală. Educația religioasă în școală nu e deloc un subiect epuizat ori neimportant. Felul cum se predă în școală religia poate genera indivizi adaptați și sănătoși, ori, dimpotrivă, dezechilibrați și inadaptați.

Aurora Liiceanu: Femeile sunt mai înclinate spre superstiții

„Cred că mesajul preoților la spovedanie este să arate oamenilor că există o distincție între bine și rău. Că noi, fiind înclinați către rău prin natura noastră, trebuie să mărturisim totul, iar preotul este un intermediar care implicit solicită lui Dumnezeu iertarea. Am cunoscut o femeie de la țară ce credea că o fostă iubită a unui bărbat i-a dat celei pe care bărbatul o iubea în acel moment, din gelozie și abandon, o bomboană cu draci în ea. Noua iubită a devenit posedată de draci și a fost nevoie de exorcizare... Însă altă femeie, mai liberă la minte, tot de la țară, a renunțat la biserică că nu i se dădea voie să vină cu lumânări de acasă când intra în biserică. 

Am mai avut un pacient dezamăgit de psihologul la care fusese soția lui, schimbată mental de psihoterapeut, spre tristețea soțului. Femeia s-a îndreptat cu totul spre biserică, spovedindu-se permanent, avea în preot un duhovnic constant. Aș spune că femeile sunt mai înclinate spre superstiții. Ele sunt depozitarele tradițiilor, ele știu rostul legat de naștere, căsătorie și moarte. 

Spre deosebire de catolici, în ortodoxism esențiale sunt ritualurile și obiceiurile, nu cunoștințele despre religie. Cultura teologică este aproape inexistentă. Tolstoi, un mare credincios, spunea că „nu putem înțelege dimensiunea tragică a vieții prin rațiune, ci numai prin înțelepciunea inimii. Încrederea prea mare în intelectul uman nu duce la mântuire.“ Eu aș adăuga că majoritatea preoțimii ortodoxe este intelectual aproape de omul obișnuit, adică sunt lipsiți de cultură teologică, în sensul unei înțelegeri elevate. Am cunoscut un preot, foarte plin de rolul lui, care preda la Teologie, și care susținea cu tărie că numele localității Periș vine de la Paris... Știa despre Paris doar din vorbe, nu călătorise, era perfect incult. Arogant, sigur pe el și exersa mereu raportul de putere în relațiile cu oamenii, indiferent de interlocutor.

În problema religiei în școală: „Religia în școli ar trebui să fie predată ca o ramură a antropologiei culturale. Lumea credințelor este largă, versiunile sunt particulare, dar au în comun nevoia ancestrală a omului de a da explicații necunoscutului și limitelor lui de cunoaștere a lumii. Religiozitatea este o trăsătură comportamentală. În lume, idolatria există dincolo de religie. Dar cel mai fascinant lucru este apropierea între psihopatologie, psihiatrie și habotnicie sau chiar obsesie. 

Ceea ce mă uimește pe mine, personal, este contradicția dintre mesajul bisericesc ce promovează supunerea voluntară, smerenia, și mesajul lor din media: proactiv, 5% agresiv, asertiv, competitiv etc. Dacă la lecțiile de religie s-ar începe cu ideea limitelor cunoașterii umane, nevoia umană de certitudini, de repere, cu fragilitatea noastră, și de aici la construcțiile religioase, diferite, în versiuni, dar toate având același rol psihologic, poate din școală copiii ar ieși altfel. Nu inoculați cu idei care nu se potrivesc cu viața. Până la urmă comportamentul religios este o problemă personală, o alegere, nu trebuie impus. Și nu contează religia ca materie în școală, ci mai mult cine și cum predă”.

Miruna Stănculescu: Credința în Dumnezeu și sexul nu au absolut nicio legătură

Miruna Stănculescu e psihoterapeut cognitiv comportamental. Iată punctul său de vedere, pornind de la ceea ce întâlnește în cabinet: „Spovedania are legătură, nu-i așa, cu mărturisirea păcatelor comise. Asta prespune că omul care apelează la ea se simte chinuit de vinovăție, își caută liniștea sufletească. Se judecă deja pe sine pentru și are nevoie de iertare. Dacă în loc de iertare primește o judecată la fel de aspră sau chiar mai aspră, rezultatul este și mai multă traumă. Apelul la spovedanie se face de pe o poziție de înaltă vulnerabilitate, așa că și impactul acesteia este însemnat. 

Se mai știe că Biserica are niște subiecte „tabu“. Sexul, de pildă, este unul dintre acestea. Cu toate legăturile aferente: sexul premarital, divorțul, adulterul sau avortul - subiecte care pot incita un soi de indignare violentă din partea preotului. Nu mai vorbim de homosexualitate ori de transexualitate. Dar credința în Dumnezeu și sexul nu au absolut nicio legătură. Poți fi, de pildă, atât creștin, cât și homosexual. Sau, poți fi creștin și, în același timp, să te vezi nevoit (din motive medicale, economice sau sociale) să apelezi la avort. Cei care au nenorocul să fie autentic religioși și, în același timp, să ajungă într-o situație activ înfierată de Biserică experimentează, de cele mai multe ori, un soi de excomunicare spirituală, care nu face decât să agraveze sentimentele de inadecvare și de vinovăție, și să adauge la acestea și anxietatea generată de amenințări cu pedepse veșnice și cumplite. Consecințele sunt foarte serioase: am avut clienți la terapie pe care i-am preluat cu ideație suicidară. Oameni care se gândeau să-și pună capăt zilelelor, în urma unei discuții cu un preot legată de orientarea lor sexuală sau de un avort. Preotul nu a reușit să ajute omul să se liniștească, ci doar a dus vinovăția la un nivel aproape imposibil de suportat. 

„Am avut clienți la terapie pe care i-am preluat cu ideație suicidară. Oameni care se gândeau să-și pună capăt zilelelor, în urma unei discuții cu un preot legată de orientarea lor sexuală sau de un avort. Preotul nu a reușit să ajute omul să se liniștească, ci doar a dus vinovăția la un nivel aproape imposibil de suportat”.

Alt caz care îmi vine în minte este cel în care pornește de la ideea „Ce Dumnezeu a făcut, omul să nu desfacă“. O femeie crede în Dumnezeu și e măritată cu un bărbat alcoolic și violent. Ea se duce la spovedanie regulat, iar de acolo află că Dumnezeu „știe el de ce face“. Și că treaba ei e să îndure și să se roage. „Între scandaluri și doar după ce îi treceau vânătăile...“, aș adăuga eu. Alt caz are legătură cu tipul de religie cu mesaj de pedeapsă. În care totul se plătește și în care tot ce e bun vine de undeva de sus, și tot ce e rău e din vina ta. Omul ajunge să trăiască terorizat de consecințele care îl pot trăsni în orice moment, copleșit de ritualurile menite să-l „pună bine“ cu divinitatea. Eu nu cred în Dumnezeu, dar dacă aș crede, aș crede într-unul care iubește, care înțelege și care ajută. Sau unul măcar indiferent...

Nu în ultimul rând, sunt cazurile în care Biserica ajunge să comunice adevărul conform căruia suntem toți copiii Domnului, dar nu prea. Cazurile nefericite în care, pentru că oamenii nu corespund flagrant cu principiile Bisericii (orientare sexuală sau, ce să vezi, muzicală!) preotul agravează sentimentul de inadecvare. Am avut în cabinet oameni judecați aspru de preot pentru tatuaje sau pentru vestimentația „de rocker“. Pentru el era clară legătura dintre dificultățile din viața lor și pedeapsa divină. Nu corespundeau regulilor”.

Predarea religia în școală e deseori un exemplu de ignoranță agresivă și periculoasă

Miruna Stănculescu despre educația religioasă: „Religia și spiritualitatea sunt parte integrantă a civilizației umane. Dar cred că ar fi util să luăm în calcul că o școală oferă educație bazată pe informație corectă. Pentru mine asta înseamnă că da, istoria religiilor este mai mult decât utilă, dar, în același timp, de dogma religioasă trebuie să se ocupe Biserica, nu școala. Școala de calitate este, cred eu, datoare să păstreze echidistanță și obiectivitate. Fiica mea are 27 de ani și poate că lucrurile s-au mai schimbat de când avea ea parte de ora de religie. De exemplu, în perioada școlarității ei religia nu era opțională, era în orar. Sper că, între timp un copil de gimnaziu nu mai e numit „Satană“ de către profesorul de religie, pentru că își permite să corijeze afirmația „crucea a fost făcută după Mântuitor“. Corecția copilului este corectă. A spus doar că, din câte știe ea, oamenii au fost răstigniți și înainte de Cristos, și deci crucea se inventase înainte.

Iată de plidă relatarea ei despre un alt subiect. „Discuția a pornit de la el [profesorul], care spunea că folosirea contraceptivelor sau prezervativelor e un păcat. OK, și cu bolile transmisibile sexual ce facem?! Nu e cam periculos să spunem așa ceva copiilor?! Că avortul e un păcat și mai mare, că focurile iadului, etc. Iar eu am zis că nu cred că putem vopsi lucrurile în alb au negru: de exemplu ce ne facem cu o copilă de 15 ani violată, care a rămas gravidă? Acela a fost planul Domnului pentru ea? E de datoria ei să ducă planul la bun sfârșit și să nască, crească și iubească copilul? Și eu mă gândeam: „Ce treabă are Dumnezeu cu planurile mele de carieră? Nu vreau copil la 15 ani, am altă treabă, mulțumesc frumos!“ 

După cum ziceam, sper ca lucrurile să se fi schimbat. Dar fiica mea a avut norocul să aibă un mediu în care să poată adresa toate întrebările. Dar ce se întâmplă cu copiii care nu-l au? Statisticile autohtone ne spun că în perioada 2009-2012 peste 90 000 de fete cu vârsta de până în 19 ani au devenit mame (locul al doilea în Europa) și că alte 39 000 au făcut întreruperi de sarcină. Dintre cele care au devenit mame, 3000 aveau sub 15 ani. Restul aveau între 15 și 19 ani. Sunt aproape sigură că toate au făcut religie la școală. Poate era mai bine dacă măcar jumătate făceau ore de educație sexuală...

Sunt sigură că există și preoți de un nivel diferit de cultură. Dar mai cred și că educația religioasă ar trebui lăsată la biserică, și să fie o chestie de alegere personală. Scopul învățământului este să producă indivizi informați și capabili să ajungă să se susțină economic și să se integreze social, nu indivizi care să creadă, obligatoriu, în Dumnezeu. Oameni care, eventual, care să aleagă să o facă, netraumatizați, neîndoctinați și din convingere.

Concluziile le deduceți dumneavoastră”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dalex check icon
    Fetele care au devenit mame la 15 ani n-au respectat religia sau au lipsit de la ora despre curvie. Asa cum sunt absolventi de gimnaziu analfabeti functional sunt si gravide sub 15 ani care au luat nota de trecere la religie. Nici profesorul de limba romana si nici cel de religie nu sunt responsabili de prostia sau curvia elevei.
    • Like 2
    • @ dalex
      Dar sunt responsabili de o mare parte din educatia lor
      • Like 4
  • Delia MC Delia MC check icon
    @marius toma
    Barbații care beau excesiv sunt de regula alcoolici.Punct.Orice motiv e doar un pretext.Iar prezervativul intr-o relație monogama are rol de prevenirea sarcinilor nedorite.Nici Dumnezeu nu cred ca vrea ca femeile sa aiba copii in nestire si apoi sa nu aiba cu ce sau cum sa-i creasca...
    • Like 3
  • Care este contributia doamnei Iuliana Alexa la acest articol? In afara de a pune "..." inaintea opiniilor doamnelor Liiceanu si Stanculescu, nu ca am sti ce o recomanda pe cea din urma?
    • Like 1
  • Trist faptul ca se confunda religia cu credinta, doua lucruri care nu au nimic in comun: Dumnezeu are nevoie de inima/credinta omului,iar omul ca raspuns a creat religia - o forma goala si lipsita de sens a adevaratei credinte. De aici rezulta si aberatiile teologice enuntate in articol, dar si lipsa de cunostinta a Biblie pe care o dovedeste autoarea. Cand cititi aceasta carte lasati ochelarii teologici la oparte si o sa vedeti minunea.
    • Like 6
  • check icon
    "Tabu: psihoterapia după spovedanie. „Am avut în cabinet oameni cu ideație suicidară, după o discuție cu un preot legată de orientarea sexuală sau de un avort”" 1. credinta vs psihologie, prostie vs cercetare, ca pana la urma .... este vorba de cercetarea prostiei ... adica , pana unde ? 2. " ideație suicidară" ! adica ai terminat o spovedanie si ai inteles ca "trebuie" sa te sinucizi si intri la contra-spovedanie ... sa afli cum ? 3. "orientarea sexuală" :) "oriebtarea alcolica" :) si ... "orientarea socioprofesionala" ... poate "dezorientare" :) ? 4 "avort” :( ... cam multe idei ca sa le bagam la gramada !
    • Like 1
    • @
      Victor66 check icon
      Are vreo logică absolut orice din ce ai zis aici?
      • Like 3
    • @ Victor66
      check icon
      fac o exceptie si va raspund pe aliniate :
      1. prostie vs cercetare
      psihologie = Totalitatea fenomenelor psihice care caracterizează un individ sau o colectivitate; concepție, mentalitate. Totalitatea proceselor psihice care condiționează o activitate. - deci este un domeniu al cercetarii si mai putin al concretului
      religie = Credință în forțe supranaturale și adorarea lor.
      va rog sa alegeti d-voastra la ce ma refeream cand spuneam "cercetare"
      2. ideație suicidală - adica ar fi ca ideatia (Proces (psihic) de formare și de înlănțuire a ideilor.) in literatura, pictura, sculptura, te framanta o idee si incerci sa o vizualizezi sa o transpui in ceva palpabil. si ideație suicidală vine in urma unei spovedanii in fata unui Dumnezeu iertator, care promite iertarea pacatelor si te ajuta sa te indrepti ? pai daca este asa trebuie cercetata popa ca ala a introdus ceva idei ... naspa
      3. "orientarea sexuală" :) adica dumneavostra nu-i ziceti carma, destin, .... ci orientare, adica el, orientatul, a avut de ales si a ales ? ca sa exemplificam : d-voastra, puteati sa nu replicati, dar a-ti ales sa va lamuresc eu ! ca eu eram obligat sa va lamuresc in privinta sistemului meu de gandire si ascarii mele de valori ?
      nicidecum, puteam sa nu citesc, sau sa citesc si sa nu raspund, sau .... dar ceva, de undeva, ma face sa va raspund ... fara nici un scop pt d-voastra, caci raspunsul ajunge la cine trebuie si acela intelege din prima si zambeste :)
      deci, ideatie = Tendință, înclinare; convingere, concepție
      4. "avort”, deci dupa ce stabilim ca popa este de vina on cazul spovedaniei urmata de idei suicidale, ne intrebam de unde ideea de avort.
      pai tot de la un prost !
      si abia acum ajungem la talmes-balmesul care este "psihologia", adica stiinta care presupune ce a presupus cel care a pus o intrebare si a primit un raspuns. si asta fara a determina realismul din intrebare, adica cum a fost formulata vis-a-vis de ideea ce se dorea exprimata si capacitatea celui care a raspuns de a "macina" ideea. si toate acestea fara a definii exact momentul emotional al celor 2 interlocutori.
      si acum va rog, din nou, sa alegeti d-voastra la ce ma refeream cand spuneam "prostie"
      cu stima !
      va doresc o zi buna !
      • Like 0
  • M-am aprins când am văzut ideile doamnelor de mai sus...dar m-am liniștit. Fac și eu o facultă de psiho...și cunosc îndoctrinarea din interiorul domeniului: dacă ai căscat gura despre Dumnezeu mai că te ard pe rugul psihologiei. E ok! :)
    • Like 8
    • @ Ciornei Iulian
      Victor66 check icon
      În ce constă această îndoctrinare, că eu la facultatea mea de psiho nu prea am văzut. E din cauză că am ratat un curs?
      • Like 2
    • @ Ciornei Iulian
      Dupa cum te exprimi se pare ca faci aceasta "facultă" doar ca sa te afli in treaba. Cat despre arsul pe rug...mai gandeste-tela ce fac "credinciosii" daca nu esti de acord cu ei.
      • Like 4
  • Si eu stiu mai multa psihologie decat tine duduie! Bati campii maxim!
    • Like 1
    • @ Lucian Claudiu
      De fapt, nu stii, dar e singurul argument pe care il detii. Cu totii stim psihologie mai multa decat psihologii,carte mai mult decat profesorii,medicina mai mult decat medicii. Romanul s a nascut fudul.
      • Like 8
  • Wow! Sunt surprins sa vad cate comentarii bazate pe ignoranta vad aici.
    Comentarii care denunta lipsa de expertiza, necunoasterea bibliei, lipsa bunului simt etc. Nimeni nu se oboseste sa dezbată punctual ce se spune in articol, totul e doar un denunt... In pur spirit romanesc! O arma folosita cu iscusinta de păstrătorii "traditiei strămoșești" care devin, daca nu mai numerosi, tot mai vocali, mai artagosi, mai fundamentalisti... Nimic înafara oranduirii ortodoxe nu e bun pentru ei, nimic nu e demn de atentie si orice voce ne-aliniată e luata ca un atac personal.
    Wtf?!... Mergem inapoi in timp?
    • Like 5
    • @ Paul Claudiu Stoian
      Nu comentariile denunta necunoasterea Bibliei si lipsa bunului simt ci autoarea articolului si persoanele invitate de dumneaei sa isi dea cu parerea despre preoti, crestinism si Sfintele Taine pe care evident ca nu le cunosc, cum se pare ca nici tu nu le cunosti daca ai ajuns sa faci apologia lor in loc sa semnalezi erorile grave prezente in articol, daca tot te dai cunoscator al Bibliei.
      • Like 1
    • @ Paul Claudiu Stoian
      Nu comentariile denunta necunoasterea Bibliei si lipsa bunului simt ci autoarea articolului si persoanele invitate de dumneaei sa isi dea cu parerea despre preoti, crestinism si Sfintele Taine pe care evident ca nu le cunosc, cum se pare ca nici tu nu le cunosti daca ai ajuns sa faci apologia lor in loc sa semnalezi erorile grave prezente in articol, daca tot te dai cunoscator al Bibliei.
      • Like 0
    • @ Paul Claudiu Stoian
      Am vazut ca deja ati primit un raspuns care confirma ce s-a spus in articol si ce voiam eu sa spun: toti acesti "cunoscatori ai bibliei" si "creştini" îi judecă pe cei care au opinii diferite,ba chiar îi condamnă,uitând ca biblia lor le spune ca singurul judecator este dumnezeu. Ei sunt "buni" si "iubitori" uitând ca toata credinta lor se bazeaza pe "frica de dumnezeu". Eu am o intrebare la care niciun "credincios" nu mi-a putut da un raspuns coerent:de ce un sinucigas nu are dreptul la o slujba de inmormantare in timp ce un ucigas are acest drept? Am scris intentionat cu "d".
      • Like 5
  • Articolul este minunat si reprezinta o realitate. Cu exceptia frazei "Aurora Liiceanu: Femeile sunt mai înclinate spre superstiții" doamna Aurora nu face decat sa foloseasca un stereotip de gen.Stereotipurile de gen fac parte dintr-un sistem mai larg de credințe despre gen care influențează percepțiile despre cele două sexe si sunt de prost gust.
    • Like 1
    • @ Ioana Staniloiu
      Ce realitate reprezinta? Cum poate sa reprezinte o realitate daca este tendentios si partinitor. Cum poate un psiholog/psihiatru care habar nu are ce inseamna crestinismul si Sfintele Taine sa descrie o "realitate" legata de aceste subiecte?
      • Like 1
    • @ Paul Lozba
      Este o realitate a unei părți a societății. Că e 10% sau 50% nu contează. Dacă nu vă simțiți în rezonanță cu aceste idei, ați putea să sta liniștit, nu să răspundeți fiecărui comentariu și să încercați să arătați că aveți dreptate. N-ați inteles nimic din articol.
      • Like 5
    • @ Ioana Staniloiu
      dalex check icon
      Vorbind de "Stereotipurile de gen" cred ca ar trebui combatut cu fermitate stereotipul milenar care obliga DOAR femeile sa poarte 9 luni o sarcina si sa nasca.
      Nu sunt prea sigur ca "stereotipul" potrivit caruia aceleasi femei traiesc in medie cu 5 ani mai mult ca barbatii trebuie combatut.
      • Like 3
    • @ Paul Lozba
      A prezentat o realitate cu care se intalneste in activitatea sa.
      • Like 2
  • Radu check icon
    Articolul este excelent si va multumesc pentru el. Mi-am facut cont strict pentru a scrie un mesaj de sustinere. Majoratiate comentariilor sunt pline de rautate. Prin forma lor tradeaza educatia comentatorului, fix dovada ca in tara asta e nevoie de articole de genul asta.
    • Like 9


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
text: Iuliana Alexa / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon