Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Profesorul Andrei Cornea, despre cea mai grea întrebare pusă de un student: „Este un tip de întrebare care pune în discuție însăși rațiunea de a ști”. Chestionar „În fața ta”

Andrei Cornea

„Și ce dacă nu știu?” Aceasta este cea mai mai grea întrebare pe care o poate pune un student, crede Andrei Cornea, profesor, eseist, istoric al artei și filozof. „Cred că merită stat pe gânduri și încercat de găsit un cuvânt, pentru că este un tip de întrebare care pune în discuție însăși rațiunea de a ști. Poți să-i explici multe unui student sau cuiva care e de acord că trebuie să știe, dar nu e de acord cu ce să știe sau nu-i de acord cu maniera în care vrei să-l înveți. Dar el, dacă vă spune: Domn'e și ce dacă nu știu, ce o să mi se întâmple?, aici este dificil de răspuns”, spune el.

Invitat în emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu la Digi24, Andrei Cornea a răspuns unui chestionar format din 10 întrebări despre lumea în care trăim. 

1. Cine sunt influencerii pe care îi recomandați unui tânăr din România?

Nu știu, nu-i recomand influenceri în sensul care se dă cuvântului.Îi recomand să citească și să-și aleagă singuri maeștrii de gândire.

2. Adevărat sau fals? Scopul școlii este să ne facă fericiți.

Scopul școlii este să ne pregătească pentru viață, cum se spune, nu să ne facă fericiți. Școală dacă ne face fericiți, înseamnă că ne e prea bine acolo. Nu spun că trebuie să ne nenorocească, să suferim când mergem la școală, dar nici s-o luăm ca pe o grădină a deliciilor în care ne ducem să ne jucăm. Din păcate, nu e așa, trebuie să avem și necazuri și dificultăți. Să nu fiu înțeles greșit, nu vreau să fie copiii chinuiți și cred că atunci când există un element de plăcere și de joc se învață mult mai bine, dar nici să eliminăm cum cer unii toate necazurile, să nu mai dăm note, să nu mai comparăm notele unora cu celorlalți. Nu se poate chiar așa.

3. Cartea de căpătâi în formarea unui om este…

Abecedarul.

4. La ce sunt buni scriitorii?

Tocmai, că nu sunt buni. Scriitorii, aș putea să vă spun, sunt buni ca să scrie literatură. O să mă întrebați: Și la ce e bună literatura? Exact asta e chestiunea, literatura și arta în general nu sunt bune la ceva, ci sunt ele în sine o valoare. Ești fericit, ai o satisfacție în momentul când ai ocazia să asculți o muzică bună, să citești o carte bună și nu trebuie să te duci mai departe.

Sigur, te duci mai departe, dacă îți trebuie pentru un examen, dar ele își au satisfacția în propria lor natură.

5. Dacă te duci la Filozofie sau la Litere, o să ajungi muritor de foame?

N-o să ajungi muritor de foame, dar este foarte probabil sau posibil ca la un moment dat să faci lucruri pe care nu le-ai anticipat în timpul facultății. Dar cred că vei face și lucruri pe care le-ai făcut și în orice caz s-ar putea să-ți folosească mult, neînchipuit de mult exercițiul critic cu autorii sau cu temele filozofice.

6. Care a fost cea mai grea întrebare pusă vreodată de un student?

Am văzut-o acum pusă într-un articol de Mihai Maci: Și ce dacă nu știu La această întrebare trebuie să răspunzi. Cred că merită stat pe gânduri și încercat de găsit un cuvânt, pentru că este un tip de întrebare care pune în discuție însăși rațiunea de a ști. Poți să-i explici multe unui student sau cuiva care e de acord că trebuie să știe, dar nu e de acord cu ce să știe sau nu-i de acord cu maniera în care vrei să-l înveți. Dar el, dacă vă spune: Domn'e și ce dacă nu știu, ce o să mi se întâmple?, aici este dificil de răspuns.

7. Ce curs le-ați ține politicienilor înainte de a prelua o funcție publică?

Un curs de latină. Și dacă mai vor după aia ceva, atunci mai discutăm puțin, putem să-i alegem.

8. Scrieți mai ușor despre Platon sau despre Becali?

Hai să formulăm, dacă îmi permiteți, mai frumos puțin: e mai ușor de scris despre sau mai greu de scris despre contemporani sau despre cei vechi? Într-un fel, e mai ușor de scris despre cei vechi, pentru că nu te ating, nu pot reacționa. Nu vine Platon după tine să te ia la la bețe. Nu că Becali ar veni, dar vreau să spun că aici simți mai mult presiunea, reacția când ești în mijlocul evenimentelor. Și totuși, în ce mă privește, am făcut lucrul ăsta de 30 de ani, am făcut și editorialism și am scris în publicații și știu bine ce înseamnă când atingi unele sensibilități și trebuie să dai repede socoteală, de ce spui ce faci?

9. Care este cel mai rău lucru pe care ni l-a lăsat comunismul?

Nu știu să spun care e cel mai rău, dar poate aș spune că ne-a făcut să nu mai realizăm cu adevărat esența reală a lucrurilor. Adică a făcut ca timpul să nu mai fie timp, economia să nu mai fie economie, banii să nu mai fie bani adevărați, prietenia să nu fie prietenie, deci toate lucrurile au fost cumva denaturate. Guvernul nu mai era guvern și așa mai departe, alegerile nu mai erau alegeri. Deci lucrurile aveau același nume, dar mai semănau superficial, nu erau reale, le poți pune între ghilimele.

10. Și ultima întrebare, de fapt o rugăminte: povestiți-ne o întâmplare cu Noica.

Știți că Noica avea mania asta a unor cuvinte speciale. Cuvântul întru știți că îl folosea foarte mult, Într-un sens special, într-un sens al lui. Odată mergeam cu un prieten al meu, un coleg, și Noica la păltiniș pe un drum. Noica perora, din când în când mai vorbeam și noi și poteca era cam îngustă și eram eu, era Noica, iar amicul meu. Radu era alături puțin și nu mai intra perfect în potecă. Și Noica zice: uite, e Radu întru cărare.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica de la ora 14:00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Andrei check icon
    https://www.contributors.ro/ca-sa-nu-mor-bou/
    • Like 0
  • Pentru dl Cornea și pentru jurnaliști. A fost și este o campanie - uneori furibundă - împotriva lui Eliade, Horia Vintilă, Cioran și mai ales a lui Vulcănescu pentru articolele „legionare Este o realitate. Au fost. Dar nimic despre articolele lui Noica.. Citiți, vă rog, articolele lui Noica din aceeași perioada. . sunt chiar mai violent antisemite decât , spre exemplu, ale lui Eliade. Specific , nu sunt antisemit, din potrivă, dar nu sunt de acord cu aceste reacții , făra să avem o anumită conștientizare istorică a epocii. C afrancophil sunt , de exemplu, reacția stângii franceze în legătură cu unul din cei mai mari scriitori ai secolul XX - Celine. Interesantă ar fi fost atitudinea d-lui Cornea - ca evreu- în legătură cu antisemitismul lui Noica.
    • Like 1
  • Cred că dl Cornea nu vorbea serios - glumea poate - cu învățarea limbii latine de către politicieni. Aceștia nu por articula coerent o frază în limba română și am vrea să învețe limba latină.!Am observat că Noica este invocat - în general- drept un guru Aici acel ”întru” folosit de Noica cași dl Cornea vine , cred, prin filierea Heidegger.. Oricul dl Cornea avea de învățat direct de la Paul Cornea care a scris o carte excelentă despre arta lecturii.
    • Like 1
  • D check icon
    Cam dezamăgitor că un clasicist ca domnul Cornea consideră că literatura și arta se fac de dragul lor și atât. Apoi zice că le-ar ține politicienilor un curs de latină. Oare doar de dragul latinii?

    Citeam la Sighet undeva cum printre primele măsuri universitare ale comuniștilor a fost desființarea catedrei de limbi clasice, latină și greacă. Eh, așa ne-au făcut să nu mai realizăm cu adevărat esența reală a lucrurilor. Golind literatura și arta de sens și ducându-le într-o sferă pur estetică.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult