Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Profesorul Daniel David: „Dezvoltarea AI mă forțează să iau mai în serios procesul de evaluare, să fiu mai serios când coordonez lucrări”

Ilustrație ChatGPT

Foto: Profimedia Images

Inteligența artificială a căpătat un avans pe care unii se tem că nu-l mai pot controla. Ce ar trebui să facă în această situație omenirea? Profesorul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj crede că să oprești dezvoltarea inteligenței artificiale, așa cum cerea la un moment dat Elon Musk, este o greșeală. 

Profesorul Daniel David, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24

„O mare greșeală, fiindcă oricum se vor dezvolta în alte zone pe care nu le controlăm, în zone ilegale, în zone negre sau zone militare, de servicii secrete și o să ne trezim că acolo se întâmplă lucrurile și partea civilă nu mai are niciun control. Numai că odată ce suntem pentru dezvoltarea tehnologică, noi am spus că trebuie pusă într-o platformă umanistă. O platformă umanistă, după mine, înseamnă două lucruri: unul, constrângeri etice și doi, verificarea mereu a acceptabilității sociale, științele socio-umane au rol fundamental în componenta tehnologică. Eu când spun acceptabilitate socială nu mă refer neapărat la faptul că orice dezvoltare tehnologică trebuie să se adapteze oamenilor așa cum sunt ei acuma. Unele dezvoltări tehnologice vor schimba societatea. Doar că schimbarea trebuie să se facă cu acordul oamenilor. Dar în sensul ăsta înțeleg acceptabilitate socială”, a declarat rectorul UBB în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

ChatGPT, în rolul prietenului foarte deștept din trecut

Una dintre provocările pe care le pune dezvoltarea ChatGPT este aceea că poate scrie lucrări originale care pot fi prezentate de studenți ca și când ar fi ale lor.

„Dar hai să fim cinstiți și să fim cinstiți până la capăt. Uneori lucrările de diplomă sau de master sau de doctorat, înainte să apară inteligență artificială atât de dezvoltată, erau scrise de alți oameni. Care e diferența? Iată că ChatGPT scrie lucrările de diplomă originale corect. Dar să știți că și înainte, dincolo de plagiate, nu puteam fi sigur, în principiu, că o lucrare cu care se prezintă un student de licență sau de master a fost scrisă de el și nu de un prieten de-al lui foarte deștept, care vrea să-l ajute. Este o provocare pentru mine, ca profesor, în sensul că eu ar trebui să nu mă uit doar la produsul final. Eu ar trebui, dacă sunt coordonatorul acelei lucrări, să discut cu studentul, să văd evoluția lucrării în timp, să discutăm asta. Nu-i bine? Asta o modificăm. Deci, de fapt, dezvoltare inteligenței artificiale mă forțează să iau mai în serios decât am făcut-o până acuma procesul de evaluare, să fiu mai serios când coordonez lucrări”, crede Daniel David.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu tot dinsul este protagonistul...."Funcția școlii nu e să ne facă fericiți, ci să ne transfere competențe pentru viață "....cu exceptia prea fericitului dom Bode!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult