Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Profesorul Daniel David, în contra noii direcții pleziriste din Educație: „Funcția școlii nu e să ne facă fericiți, ci să ne transfere competențe pentru viață (…) Cultura generală dezvoltă creierul. A învăța calcul diferențial este pentru creier ce este pentru corp a merge la sală”

Simulare evaluarea națională

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Școala ar trebui să ne învețe sau să ne facă fericiți? Invitat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și rectorul UBB, a spus că principala funcție a școlii nu este să te facă un om fericit. 

„Apar mulți oameni care încearcă să ne convingă că școala trebuie să ne facă fericiți, să ne dezvolte caracterul bun. Funcția școlii, așa cum a fost gândită, este alta. Școala trebuie să ne transfere competențe pentru viață, viața pe care o ducem și poate, dacă vreți, și viața psihologică. Nu, nu strică ca școala să ne transfere și cunoștințe legate de cum să fim mai fericiți, cum să fim mai puțin stresați ș.a.m.d. Dar funcția școlii este asta: să transfere competențe. Dacă putem transfera aceste competențe într-un cadru în care sunt și mulțumit, și fericit la școală, foarte bine. Și așa trebuie să fie. Doar că nu este funcția principală a școlii să mă facă un om fericit”, a declarat el.

Potrivit lui Daniel David, unul dintre rolurile școlii este să dezvolte rezistența la frustrare. „Școala și asimilarea de competențe înseamnă uneori și altceva, înseamnă toleranță la frustrare. Uneori înseamnă stres. Examenul vrei, nu vrei este un factor de stres. Nu poți să spui: Am un examen de bacalaureat sau un examen național, dar nu sunt stresat. Eu sunt foarte fericit așa în general. Deci nu putem trece într-o extremă în care să considerăm așa că școala este ceva în care mergem să ne simțim bine. E foarte ok dacă ne simțim și bine și trebuie să țintim acel lucru. Dar școala în primul rând trebuie să transfere competențe”, a spus rectorul UBB.

Calculul diferențial poate nu te ajută în viața de zi cu zi, dar dezvoltă creierul. A învăța calcul diferențial este pentru creier ce este pentru corp a merge la sală.

El a vorbit despre importanța dezvoltării gândirii abstracte, alături de competențele procedurale. „Competența înseamnă trei lucruri cunoștințe declarative, cunoștințe procedurale și valori legate între ele. (În trecut n.r.) accentul era, ce-i drept, foarte mult pe cunoștințe declarative. Adică învățam lucruri ca să le putem spune, să le putem ști, mai puțin lucruri practice, cunoștințele procedurale. Acest lucru a stimulat gândirea abstractă și a dus la dezvoltarea coeficientului de inteligență în secolul 20. Coeficientul de inteligență pe generație a crescut în toată lumea vestică ca urmare a educației. Acum văd foarte multe voci care spun: Domn'e, să terminăm cu cunoașterea asta declarativă. La ce-mi trebuie mie sistem de ecuații, la ce-mi trebuie mie calcul diferențial? Trebuie să ne focalizăm pe cunoștințe procedurale. Ce știi să faci bun? Cunoștințele procedurale sunt importante. Dar, iarăși, dacă exagerezi cum ai exagerat cu cunoștințele declarative, vei produce buni meseriași, care însă nu vor fi capabili să fie reflexivi, să-i învețe și pe alții ceea ce știu ei și nu vor fi capabili să dezvolte ceea ce știu de la un context la altul”, afirmă Daniel David, care a atras atenția că în ultimii ani asistăm la o stagnare a creșterii coeficientului de inteligență pe generații și, în unele țări vestice, chiar la o scădere.

Profesorul Daniel David, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24

„Ca psiholog, leg acest lucru de această schimbare a ceea ce înțelegem noi prin competență. Toți vrem numai skills, toți vrem numai proceduri, abilities. Dar cultura? Calculul diferențial poate nu te ajută în viața de zi cu zi, dar dezvoltă creierul. A învăța calcul diferențial este pentru creier ce este pentru corp a merge la sală. Nu trebuie să fii campion, nu trebuie să te faci culturist sau altele. A învăța cunoștințe declarative, a memora lucruri istorice înseamnă că creierul tău se dezvoltă și creierul tău este funcțional. Or, trecem, repet, dintr-o extremă în alta. Nu suntem capabili să găsim acest echilibru. Să înțelegem că tânărul are nevoie și de cunoștințe declarative, și procedurale, și de valori. Cele trei trebuie să meargă împreună. Asta ne lipsește nouă. Trecem ușor dintr-o extremă în alta”, crede profesorul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Contează foarte mult cum definim fericirea. Când ai o gimnastă care exersează zilnic şi ale cărei palme sunt pline de răni şi bătături poţi vorbi de fericire. Gimnasta nu e nefericită, pentru altfel n-ar mai exersa. Fericirea se poate transpune şi în eficienţă: o persoană care este mulţumită de ceea ce face va performa optim. Din păcate, sistemul de educaţie din România are legătură cu acele nenorocite de 18 ore de catedră, nu cu elevii.
  • Like 1
 • citind comentariile , cred ca problema nu e calculul diferential si creierul ci tabla inmultirii, eventual pana la 100
  • Like 2
 • Nume check icon
  Tocmai am citit un articol aici pe republica.ro care spunea ca copiii nu sunt fericiti la scoala, de aceea nu merg sau nu invata. Inca un exemplu ca habar nu avem ce sa facem cu sistemul de educatie din Romania.
  • Like 1
 • Mda, ciudata comparatia intre scoala si sala de forta.
  La sala de forta te duci fiindca vrei, la scoala te duci fiindca esti obligat. Ca doar sunt obligatorii 12 ani de scoala, pe cand 12 ani de sala sunt optiunea proprie. Sigur ca este f importanta si cultura generala si calculul diferential, insa, va asigur, prin obligatie, nu bagi nimanui in cap calculul diferential. Omul cu muschi se duce la sala fiindca vrea (si plateste), nu fiindca este obligat. Stiu, este f greu sa-l faci pe un copil sa-i placa scoala. Insa, scoala nu trebuie sa fie un supliciu. Totusi, sunt anii copilariei si nu trebuie sa scoatem oameni de 18 ani traumatizati.
  Aaa, si inca ceva: mi-a placut asta cu “rezistenta la frustrare”. Exact ce-si doresc politicienii - ca oamenii sa-si inghita frustrarile. N-ar fi o problema cu scoala daca te-ar invata sa-ti gestionezi frustrarile dar, in acelasi timp, sa ramai cu un spirit critic, insa prin aceasta rezistenta la frustrare se intelege mai degraba un “ciocu mic”.
  • Like 1
  • @ GicaContra
   Domle, am auzit ca au bagat in farmacii pastile de stiut. Iei o luna, una pe zi, si gata , stii tot. Ca scoala romaneasca NU poate si nu este mai buna decat societatea in sine.. Asta ar trebui sa-ti puna intrebari. Urasti scoala cand esti manelist si/sau cocalar. Chiar mai rau poate fi... xD
   In rest, sa auzim numai de bine.
   • Like 2
 • Valentin check icon
  România este în degringoladă totală: se dau jumătăți de legi, combinate cu alte jumătăți de legi, prin orașe se montează jumătăți de borduri, urmând ca alții să toarne un asfalt care va fi înlocuit peste câteva luni etc. Oamenii politici se ceartă ca la ușa cortului, și rezultatul sunt legi ambigue sau de-a dreptul nocive. Își închipuie cineva că învățământul este altfel? Sunt echipe care vin fiecare cu ce a visat noaptea trecută, conduc tot felul de experimente care se opresc pe la jumătate, luate de pe te miri unde.
  Sistemul românesc de educație seamănă cu un sistem de operare pe care s-au instalat și dezinstalat zeci de programe. E plin de resturi, fișiere rămase de la programele anterioare, rămășițe de tot felul etc. Nimeni nu contestă bunele intenții, dar rezultatele sunt cele pe care le vedem.
  Aceste schimbări hei-rupiste nu sunt realizate pe baza unor studii concrete. Nici măcar pe baza unor studii din alte sisteme de învățământ.
  Dl. profesor vorbește de antrenament, de sală, dar un antrenor are un întreg sistem, coerent, care include nu doar antrenamentul, ci și alimentație, mod de viață etc. Nu toți elevii fac același antrenament, că altfel îi ia cu targa și antrenorul răspunde cu capul.
  Există în școala românească - așa cum există în sistemele performante - întruniri profesorale, în care profesorii să decidă în comun asupra unui cumul de teme, care să ia în calcul și timpul de refacere al copilului? Există în afară de idioțeniile acelea de note, fișe se observație amănunțite, există materie oferită diferențiat? Nu există. Fiecare profesor e șef pe tarlaua lui. Rezultatul? O educație segmentată, disfuncțională.
  Nu, domnule profesor, la sală nu toți ridică la unison greutăți de câte 50 de kilograme, încolonați, ca Armata Roșie. Educație diferențiată? În România???? Nu există așa ceva! Și e normal să nu existe, din moment ce făuritorii de programe cu bube și manuale pline de greșeli nu prea au trecut pragul unei școli generale.

  Ia să dăm o lege care să CONDIȚIONEZE PARTICIPAREA ÎN ECHIPELE DE PROGRAME, MANUALE ȘCOLARE ȘI SUBIECTE DE EXAMEN DE O PERIOADĂ DE PREDARE LA GRUPA DE VÂRSTĂ RESPECTIVĂ. Nu se vrea o asemenea lege, De ce? Păi... d-aia!
  • Like 2
 • Sunt curios dacă Mozart a studiat, așa, ca pentru antrenamentul minții, calculul diferențial abia dezvoltat de Leibniz... Am fi avut noi astăzi altfel de simfonii de savurat? Mă miră un astfel de articol, scris de un psiholog de valoare, care nu ține cont de diversitatea tipurilor de inteligență. De ce toți elevii ar trebui să își antreneze mintea focalizat pe un anumit tip de inteligență care nu îi caracterizează? Asta, în loc ca școala să identifice din timp tipul de inteligență specific fiecărui elev, pe care ulterior să îl canalizeze pe acel făgaș. Da, și la inteligența muzicală poți face antrenament la creier, fără să îți impună cineva să înveți tabelul lui Mendeleev pe de rost. Chiar nu pot să înțeleg de ce sub pretextul "cunoștințelor generale" fiecare elev trebuie să înghită, spre totala lui nefericire, detalii enciclopedice care nu sunt adaptate tipului său de inteligență. Plecând de la necesitatea acumulării "cunoștințelor generale", fiecare profesor are tendința să îndoape elevii cu materia lui, de parcă acea materie e cea mai importantă de pe planetă. Și da, acest aspect face ca nivelul de stres al elevului să fie foarte mare, pentru că atunci când e obligat să învețe calcul diferențial pe care știe cu siguranță că nu îl va folosi niciodată (ca și cum profu' de educație fizică ar fi tras de Garri Kasparov să alerge la maraton, în eventualitatea că într-o bună zi va participa la Ironman), îți dai seama că școala, așa cum este ea gândită acum, se află într-o mare eroare. Ar fi de avut în vedere multe alte domenii, deosebit de importante, pe care elevii ar trebui cu siguranță să le stăpânească de-a lungul vieții. Și nu este adevărat că un examen ar fi stresant pentru elevul care merge cu materia învățată de nota 10+, pentru că este materia care rezonează cu tipul lui de inteligență, pe care o învață de plăcere. Școala ar trebui să iasă din paradigma mijlocului de secol 20 în care încă se bălăcește. Da, trebuie să avem cunoștințe generale și abilități practice, în egală măsură, dar nu trebuie să ieșim din școală cu capul mai mare decât este cazul, pentru că elevul obișnuit nu are, în general, o fire enciclopedică. Școala nu trebuie și nu poate să producă indivizi erudiți pe bandă rulantă. De fapt, școala de azi produce în realitate grămezi de analfabeți funcționali (și doar câțiva olimpici), lăsă sechele pe viață, mărește riscul abandonului școlar și induce oroarea față de activitățile asociate învățării în general.
  • Like 2
  • @ Andrei Tarlea
   Marina check icon
   Fiecare profesor își instruiește elevii în domeniul lui ca și cum ar fi cel mai important, iar elevul poate să se mulțumească cu nota 5 și în felul acesta nu înghite detalii prea multe.
   Și nu ajungi să faci calcul diferențial decât dacă mergi la profil real și atunci se presupune că vei avea ce face cu el, altfel alegeai alt profil.
   Nu am să înțeleg niciodată treaba cu sechelele cauzate de școală. Sănătos ar fi ca experiența școlii să te învețe cine ești și ce poți. Ești mediocru la matematică, dar bun la filozofie, sau istorie, de exemplu. Nu văd de ce te-ar traumatiza 5-ul de la matematică, este doar realitatea. Chiar dacă ai alt tip de inteligență, poți ajunge la 5 fără eforturi supraomenești.
   Dacă acceptăm ca fiind firesc să avem note de la 5 la 10 nu rămânem cu sechele și cu oroarea față de învățare.
   Abandonul are de multe ori alte cauze, nu neputința de a face față cerințelor școlii: sărăcia în majoritatea cazurilor, iar în cazul rromilor, în plus, tradițiile.
   • Like 3
  • @ Marina
   Calculul diferențial l-am perceput ca metaforă, evident nu se învață în clasele 1-12. Iar pentru nota 5 unii profesori vor să înveți manualul pe de rost. Sechele? Da, îmi aduc aminte și acum că am fost bătut cu rigla la palmă în casa a 3-a pentru că nu am transformat corect decalitri în centilitri. Dar nu "datorită" acelui incident am ajuns inginer. Cât despre rezultatele actualei școli românești, cifrele vorbesc. Asta dacă sunt nu doar citite, ci și înțelese.
   • Like 1
  • @ Marina
   Valentin check icon
   Profesorul nu predă ce vrea el. Programa școlară vine de sus, iar cei care o alcătuiesc nu prea au legătură cu învățământul preuniversitar. Soluția e simplă: participarea în aceste comisii de programe, manuale sau subiecte de examen să se condiționeze de o perioadă de predare în gimnaziu sau liceu. N-ai predat la gimnaziu, n-ai ce căuta în aceste comisii!
   Ar fi bine ca profesorii să-și facă singuri programa, pentru că în sistemele performante ei sunt cei care își fac programele. România a rămas încă pe sistem de educație CENTRALIZAT. Ca în comunism.
   • Like 1
  • @ Andrei Tarlea
   Nu doar cifrele, ci si realitatea pe care o intalnim zi de zi atunci cand iesim din casa.
   • Like 2
  • @ Andrei Tarlea
   Mai sa fie, m-au pacalit. Eu am facut 5 ani liceu de chimie (Nenitescu, Braila) si faceam calcul diferential de-mi sareau capacele. Mamaaa, ce teapa xD Noroc ca am uitat tot !!
   • Like 2
  • @ Andrei Tarlea
   Asta cu calculul diferențial e discutabilă. E adevărat că noțiunile de DIFERENȚIALĂ, ecuații diferențiale, sisteme de ecuații diferențiale, derivate parțiale etc se fac la facultate (și eu sunt tot inginer). Dar la modul general, analiza matematică este totuna cu calculul diferențial și integral. În clasa a XI-a se fac limite de șiruri și funcții, apoi DERIVATE ale funcțiilor. Le putem asimila și pe acestea, ca idee, calculului diferențial. Deci nu putem să-l contrazicem total pe autorul articolului.
   • Like 3
 • In principiu, sunt perfect de acord.
  Scoala are multe roluri, printre care si acela de a ne invata cum sa ne controlam frustrarea.
  Si totusi... Cam toti am urmat cursurile unor scoli care au indeplinit, mai mult sau mai putin, rolul descris de Daniel David.
  Si am ajuns unde suntem acum!
  Ne place unde suntem? Continuam. Readucem scoala acolo unde era cand am fost noi elevi.
  E loc de mai bine? Atunci hai sa aducem si scoala acolo unde ne dorim.
  • Like 1
 • Nume check icon
  De 30 de ani o tot frecam la rece si cu scoala asta. Ba nu note, ba fara note. Ba cu examene, ba fara examene. Ba cu toceala, ba fara toceala. Nimic nu ne iese. Guvernantii nu stiu ce trebuie sa faca. Parintii si elevii bineinteles ca ei "stiu" cel mai bine ce trebuie facut, dar guvernantii nu ii inteleg, deh politica...Iar ONG-isti doresc sa ne transforme in primiii latini care se comporta ca un finlandez.
  Dar viata merge inainte. Avem multi olimpici pentru sistemul nostru de invatamant, dar si multi analfabeti. Suntem tara IT-sitilor cu cel mai mic grade de literatie in IT. NIvelul general de IQ scade continuu si acum discutam de AI. Nu suntem deloc pregatiti si usor usor relevanta noastra ca natie in EU va ajunge la un nivel foarte jos.
  • Like 2
  • @ Nume
   Valentin check icon
   Nu ne frecăm, pentru că de 30 de ani avem ȘCOALĂ CENTRALIZATĂ, cu programă UNICĂ, venită de sus, făcută de către niște persoane pe care nu le știm. În sistemele normale de educație profesorul de la catedră este cel care decide ce trebuie predat și ce nu, ce trebuie să includă subiectele de examen și ce nu.
   Nu o frecăm deloc. Din contră, găsim metode să păstrăm ce ne-a venit din comunism, nu să schimbăm. Mai peticim pe ici pe colo, de ochii lumii, dar în esență avem același lucru: o programă centralizată, făcută în mare parte de persoane care n-au călcat pragul unei școli. Aici e buba. Nu se vor schimbări majore pentru că asta ar răsturna barca.
   • Like 0
 • Marta check icon
  În primul rând, să dezvolte "caracterul bun" este una, și să ne facă copiii fericiți este alta. Dacă pot sa fiu de acord că școala nu ar trebui să aibă drept datorie sa ne facă copiii fericiți (deși nu ar trebui, în niciun caz, să ni-i facă nefericiți!), formarea caracterului nu se poate sa nu intre în atribuțiile unor pedagogi, și este absurd să vină cineva și să spună că școala nu are o așa datorie.
  Iar mersul la sală nu este tocmai apogeul grijii pentru corp. Nu știu ce asociere voia să facă în mintea cititorului, dar de la mine a obținut un ridicat din sprânceană. Dacă se referea la mâncat sănătos, la o plimbare in aer liber, la o drumeție la munte, la înot, mai spuneam. Dar mersul la sală? Să transpiri in aer închis, făcând exerciții care ajută doar o parte din corp, căzând în manie și în patima de a face lucruri doar ca să fii văzut, nu știu, asta ar trebui să fie o analogie bună pentru școală? Dezamăgitor. Bine că nu a spus că învățatul este pentru minte ce este geluirea părului/manichiura cu unghii false etc pentru corp
  • Like 1
  • @ Marta
   Andrei check icon
   În cazul de față "a merge la sală" înseamnă a face un efort mult peste cotidian. Și altele...
   • Like 1
  • @ Marta
   Exercițiile fizice intense de tip ridicări de greutăți sunt benefice.
   Câteva exemple relevante:
   1. 2018-unul dintre cele peste 600 de studii publicate pe baza Women's Health Study (unul dintre cele mai mari studii de prevenție ale bolilor cronice în rândul femeilor, început în 1993, care încă continuă, după 30 de ani) s-a uitat la 35.754 femei înrolate și a determinat că femeile care au raportat activități de tip antrenament de forță au avut un risc cu 30% mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 și un risc cu 17% mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare. https://
   www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5161704/

   2. În plus, exercițiile fizice cu greutăți scad colesterolul total și de tip LDL, întăresc inima și vasele de sânge prin îmbunătățirea circulației.

   3. Legat de "doar ca să fii văzut", să știți că și aici există studii reprezentative. Într-un studiu care a evaluat 754 de adulți, a reieșit că cei care au fost la sală au avut valori mai scăzute ale social phisique anxiety (nu sunt în măsură să traduc) și valori crescute ale satisfacției cu corpul lor, crescându-le stima de sine.

   Nu putem ierarhiza exemplele date de dvs. în funcție de beneficiile pentru sănătate și nici nu are rost o astfel de ierarhizare. În principal, orice tip de exercițiu fizic executat corect e benefic pentru sănătate.

   Modul în care expuneți un obicei benefic pentru corp, dar și pentru minte e menit să dezinformeze.

   Iar cuvântul manie e folosit greșit, într-un mod lipsit de empatie. Oamenii care suferă de anumite boli psihice au episoade de manie, iar ceea ce inferați dvs. e că persoanele care merg la sală au/dezvoltă boli psihice.
   Când ieșiți la înot, o faceți doar când bazinul este gol? Când vreți să alergați, o faceți doar dimineața la ora 5, într-un vârf de munte ca să nu vă vadă nimeni? E absurdă descrierea.

   În plus, ca specialist în orice logos, e foarte important să poți comunica mesajul într-o manieră cât mai colocvială, cât mai ușor de înțeles de către publicul larg/țintă.  Aici vorbim in special de adolescenți și tineri, iar mersul la sală în rândul lor a crescut în ultimii ani. Lucrul acesta ar trebui să fie îmbucurător, nu să îl denigrăm, având în vedere ca WHO avertiza în 2018 că mai mult de 80% din adolescenți nu fac destul exercițiu fizic.

   Avem o problemă cronică a comunicatorilor în știință, iar domnul Daniel David face asta bine, prin comparații de actualitate, ușor de înțeles.
   Dacă simțiți că nivelul conversației nu e pe măsură vocabularului dvs., puteți oricând să citiți oricare din studiile din literatura de specialitate ale dânsului sau ale oricărui alt cercetator/specialist pentru mai multe lămuriri. (Google Scolar, Scopus, ResearchGate, Pubmed și multe altele, decizia vă aparține)
   • Like 2
  • @ Marta
   Cu primul paragraf al Dvs sunt total de acord, chiar vroiam să spun și eu exact același lucru. Una e dacă școala ”îi face fericiți” pe elevi sau nu (zic și eu ca și Dvs, că ea nu are deloc un asemenea rol) și alta este dacă le dezvoltă ”caracterul bun”. Și da, școala evident are și rolul de a dezvolta caractere bune, adică să facă și EDUCAȚIE. De fapt însuși ministerul se numește al EDUCAȚIEI. Cum să nu se facă și educație când e vorba de Ministerul Educației? Poate că de educație e nevoie chiar mai mult decât de crearea de competențe.
   Cu al doilea paragraf al Dvs nu sunt de acord. Eu am înțeles și aprob pe deplin cele spuse în articol. De fapt era și propria mea părere. Să explic. Comparația a fost între exercițiile pentru minte, perspicacitate, inteligență, așa cum e, printre altele, calculul diferențial și integral (analiza matematică), pe de-o parte și exercițiile pentru musculatură, cum sunt cele practicate la sală, pe de altă parte. Adică dacă ne antrenăm musculatura și nu ne deranjează asta, ar trebui să ne antrenăm și mintea și să nu ne deranjeze nici asta. Autorul evident că nu s-a referit la aspectele secundare care țin de mersul la sală (aerul închis, etalarea propriului corp, agațamentele, cocălăreala etc), ci doar la antrenarea musculară. Comparația a fost necesară pentru a contrabalansa părerile unora în favoarea învățării strict a competențelor necesare în viața noastră de azi, deci nimic teoretic ”inutil”, perceput ca balast intelectual. Dimpotrivă, autorul susține, pe bună dreptate, că elevii au nevoie și de ”exerciții”, ”antrenamente” intelectuale, pentru dezvoltarea lor intelectuală armonioasă. Și n-ar trebui să punem la îndoială rolul acestora, așa cum nu spunem că n-o să avem nevoie niciodată în viață să facem așa gimnastică precum la sală, sau să rdicăm așa mari greutăți și de atâtea ori la rând.
   • Like 4
  • @ Dan Cojocaru
   Valentin check icon
   Comparația cu sala este bună, dar nu e făcută prea bine. Un antrenor este o persoană care a lucrat ani de zile cu copii sau adolescenți și știe ce înseamnă acest lucru. Știe ce program să le facă, ce alimentație să le impună etc. Programele școlare după care predau profesorii din școli sunt făcute de persoane care, în marea majoritate, n-au călcat pragul unei școli generale. Nu știu cum funcționează un elev, pentru n-au lucrat niciodată cu elevii. Profesorii din școli sunt obligați să se descurce cu o programă venită de sus.
   Într-o sală de sport, antrenamentele se fac diferențiat, în funcție de fiecare sportiv în parte, nu încolonat, ca în Armata Roșie. Sistemul românesc de învățământ este un SISTEM CENTRALIZAT. Antrenamentul la sală nu e centralizat, ci e personalizat de către antrenor. E o mare diferență.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Pai daca imi aduc aminte se numea si ministerul invatamantului... Oricum s-ar numi
   Profesorul de matematica nu trebuie sa-ti invete dumintale odrasla sa se comporte ca un om normal si nu ca un babuin in calduri... NU trebuie.
   • Like 3
  • @ Valentin
   E foarte interesant ce spuneți și sunt de acord. E corect și ce spuneți (și ați repetat de atâtea alte ori) despre programele alandala, făcute poate de specialiști în materiile respective, dar neștiutori în pedagogie. Deși uneori nici conținutul materiei în sine nu e propice predării elevilor. Și nu mă refer neapărat la matematică și fizică (exemplele care vă dor pe Dvs), ci, de exemplu, la istorie, unde nu se mai insistă deloc pe componenta națională și patriotică. Dar în noul context internațional, se pare că patriotismul e CÂH... Noi trebuie să fim întotdeauna focusați pe voia și interesele altor state, niciodată pe ale noastre....
   Și mai aveți dreptate cu antrenamentele individualizate. Da, ar trebui să existe o componentă de bază, comună a educației, care să țină de cultura generală / instruire / educație / lărgirea viziunii / etc și altă componentă individualizată pe capacitățile native, vocaționale ale fiecărui elev. Astfel se pot obține rezultate bune în ambele categorii. Dimpotrivă, la cum stau lucrurile acum, nu se obțin rezultate bune, pe total, nici la cultura generală, nici la direcțiile de aprofundare.
   • Like 0
  • @ George Bucsan
   Ba da!
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Domnule, in clasa a V a deja elevul are o experienta de 4 ani in banca.
   Daca acasa, si in cei 4 ani anteriori, nu a reusit sa-si formeze comportamentul, inseamna ca acel elev are o problema. Chiar de sanatate.
   Atunci intram in zona exceptiilor. Si aplicam alte reguli.
   Daca pana la 10 ani ai copilului parintele NU a fost capabil sa-l convinga pe acesta ca scoala este un instrument pentru devenirea lui, atunci parintii sunt incompetenti. Niciodata profu de mate n-o sa poata, nu are timp sau motive, convinge elevul de ceea ce familia nu a reusit in 10 ani. Datoria profesorului este sa transmita informatia si sa foloseasca sistemul de maniera ca elevul sa acumuleze cunostinte si sa invete sa gandeasca, sa invete sa organizeze si sa exploateze informatiile primite si asimilate.
   Daca elevul manelica vine cu idea ca el o sa aiba fete la produs... poti sa fii tu doctor docent in pedagogie, n-o sa iasa nimic. Raman notele si sistemul de evaluare si promovare. Parghii esentiale, dar nu suficiente 100%.
   Probabil o sa ajungem ca in Franta unde 90% dintre instalatorii sanitari sunt emigranti. Culmea este ca meseria asta in special, aduce venituri serioase.
   La noi vor fi nepalezi, filipinezi etc... Romanul o sa fie proxenet sau prostituata.
   In rest, sa auzim numai de bine.
   • Like 4


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult