Foto: Inquam Photos/ George Călin
În urmă cu 8 ani, Comisia de Etică a Universității din București, condusă de profesorul Marian Popescu, stabilea că fostul premier Victor Ponta a plagiat în teza sa de doctorat. Decizia de atunci era interpretată de opinia publică drept un semnal că integritatea în universități va începe să însemne mai mult decât un simplu cuvânt. Nu a fost însă să fie așa.
„Devine din ce în ce mai greu și nu numai la noi, în ceea ce privește fenomenul corupției academice, al malpraxisului academic, a cărui vedetă este plagiatul și o să vedeți că sunt forme mai grave de proastă conduită în universitate. Coruperea relațiilor intra-universitare, complicitatea cu politicul, în România sunt miniștri ai educației care au fost complici în a malforma elemente din legea educației pentru a permite, iată, în aceste momente, eludarea legilor. Un fost ministru care are probleme cu gramatica a scos din legea educației paragrafele care se refereau la numărul de mandate ale rectorilor. Aici și doamna Ecaterina Andronescu are o contribuție, dar sunt mai mulți. E atât de cunoscut fenomenul ăsta de complicitate încât devine din ce în ce mai greu să iei o atitudine”, a spus profesorul Marian Popescu, invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Fondator al Centrului de Acțiune, Resurse, Formare pentru Integritate Academică din Universitatea București, Marian Popescu atrage atenția că plagiatul se învață încă din școală de la profesori care le spun copiilor: „Luați de pe internet!”
„Noi ne plângem, colegii din universități se plâng: Vai, ce candidați, dar cum arată! Dar ce au făcut profesorii în liceu cu ei? Ne prefacem că nu am ști cum s-a ajuns aici. Și stăm pe poziția noastră de superioritate, nu mă feresc să o spun, ex cathedra, și ne uităm în jos la: Cine-s băieții ăștia, fetele? Cum? Dar nici nu știu să vorbească, dragă! Trebuie să îi învăț eu limba română, ceea ce și se întâmplă.
În mod normal, trebuie un proiect național, prin care vertebrarea etică și de integritate a sistemului școlar să fie pusă în operă. Ministerul Educației nici până acum nu reglează lucruri foarte importantă din zona etică și de integritate”, crede profesorul.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Apoi, fiindcă am ”experimentat” un prim-ministru cult, dar care s-a dovedit a fi un hoț patentat, poate cel mai mare de până acum dintre toți politicienii postdecembriști cu ranguri înalte (Adrian Năstase), am avut parte în această funcție și de o proastă a proastelor și vacă a vacilor, care ne-a făcut de râsul curcilor în toată lumea civilizată (Veorica ot Videle)! Să mai amintesc și de vițeaua aceea de fostă dactilografă de școală generală, culmea - tot din Videle, ajunsă ministru de interne doar fiindcă așa a vrut mușchiu' lui Liviu Dragnea, un inginer ”pârât”, fost student repetent, fiul unui șef de post care fura din aurul confiscat de la țigani, fiul călcându-i pe urmă mai târziu îndoind berea și vinul cu apă prin cârciumile lui ordinare din Teleorman? Ori de un fost ministru al educației (unul din Suceava, pare-mi-se, cică - profesor universitar) care avea mari probleme de exprimre în limba română? Etc. etc.
După părerea mea doctoratul - ca formă superioară de pregătire profesională și de valorificare a creativității științifice, ar trebui să existe doar în matematică și științele reale, adică acele științe care presupun experimentul și într-un final - descoperirea și invenția. Atât și nimic mai mult! Iar lucrarea de doctorat obligatoriu trebuie să conțină un anumit număr minim de contribuții originale, recunoscute în comunitatea științifică din domeniul respectiv: lucrări științifice originale publicate în reviste de specialitate înalt cotate (inclusiv pe plan mondial), descoperiri și invenții, tehnologii și procedee noi, originale, cu aplicabilitate mai eficientă și mai avantajoasă economic decât cele cunoscute până atunci etc.
Restul - numească-se oricum, dar numai teze de doctorat - NU!
Tot mediul academic se bate cu caramida in piept penrtu independenta academica, dar atunci cind au promovat "oameni slab pregatiti" chiar din randurile lor pentru ca la un moment dat :era mai comod, functia era prost platita sau idividul propus avea"spate prea puternic,-atunci nu s-au gindit ca sefii care vor face- si fac-regulile vor scoate niste reguli dupa mintea lor???
Acum vin si fac comentarii si recenzii cu privire la sistemul de educatie din tara??
Sa le fie rusine -EI SUNT CEI CARE AU PARTICIPAT LA CREAREA ACESTUI SISTEM.
Am avut un soc atunci cand am plecat din Romania, sa vad ca profesorii iau pranzul cu elevii, ca merg la petreceri cu ei, ca materia de studiu se da la inceput de trimestru/semestru/perioada, iar profesorul vine la clasa ca sa aprofundeze ce studentul a parcurs acasa.
Ca acolo poti sa ridici mana si sa pui intrebari.
Ca profesorul iti este aliat, nu dusman.
Ca profesorul poate, si trebuie sa primeasca feedback pentru ce si cum preda.
Pentru ca studentul, spre deosebire de elevul din preuniversitar este un adult, egal cu persoana de la catedra, un coleg in aprofundarea unor cunostinte, de ce nu, in cercetare?
Nu ma surprinde, insa lamentatia "Vai, nu stiu nici macar... trebuie sa ma injosesc eu sa ii invat." Nu, a recupera anumite lacune nu este o injosire a cadrului didactic universitar.
Plagiatul poate fi starpit prin eliminarea obiceiului nociv de a publica subiectele de dizertatie 'acceptabile' de un anume profesor. Dar acest lucru nu se va intampla pana cand profesorii insisi vor fi gata sa iasa dintr-o zona de confort pe care si-au stabilit-o dupa ce au ajuns la catedra.
"Dar ce au făcut profesorii în liceu cu ei?" - probabil i-au trecut clasa, pentru ca de asta depinde salariul lor. Si nu cred ca doar de liceu e vorba. Puneti-va totusi intrebarea din perspectiva unui elev bun la sfarsitul liceului: vreau sa raman in tara sau sa merg la o universitate mai bine cotata, mai bine echipata si da, la care principiile etice sunt puse in aplicare cu mai mare strictete?
serban,,ciordache,,nicolicea, etc majoritatea ,Apoi sa nu-i uitam pe ,,lichelele -reporteri ,,din televiziunile psd-iste,, haznaua 3 ,rtv TVR 1 cristache & gasca de mincinosi platiti regeste de psd,, cristoiu , dinescu ,,rosca stnescu , etc,, Daca ara avea o ,,educatie sanatoasa ,,nu a r face ce ,fac !! Sau vorba celebra a d-lui Crristian Topescu ;; In Politica ,avem nevoie de Oameni inteligenti !! Ori oamenii inteligenti ,,NU vor sa faca politica ,,