Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Profilul alegătorilor. 55% dintre cei care au votat-o pe Viorica Dăncilă sunt pensionari

Alegeri prezidențiale 2019 - foto general

Foto: Inquam Photos/George Călin

60% dintre cei care l-au votat pe Klaus Iohannis și 62% dintre cei care au votat-o pe Viorica Dăncilă s-au decis să facă acest lucru în urmă cu mai bine de o lună, arată un profil al alegătorilor făcut de IRES la ieșirea de la urne și publicat de Digi24


Potrivit IRES, Dan Barna este candidatul cu cei mai mulți alegători cu studii superioare - 52%, dar și cu cel mai tânăr electorat: 70% dintre cei care și-au exprimat opțiunile pentru acest candidat au vârste cuprinse între 18 și 44 de ani. La polul opus, Viorica Dăncilă are, conform datelor sociologice, cei mai mulți alegători cu studii elementare - 31%. Tot ea are și cel mai mare procent de pensionari din totalul celor care au votat-o - 55%.

72% dintre cei care l-au votat pe Dan Barna sunt din mediul urban, în timp ce în cazul lui Klaus Iohannis procentul alegătorilor de la orașe este de 56%, iar al Vioricăi Dăncilă de 49%.

Datele au fost obținute de IRES în timpul sondajului exit-poll făcut în 352 de secții de vot, la care au participat 23.003 persoane.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Ce se intampla daca 55 % dintre pensionarii din Romania o votau pe Dancila !? adica din peste 5 milioane de pensionari o votau 2,75 milioane !? La asta v-ati gandit ?asa ca nu mai impartiti tara in doua sau trei. Terminati cu prostiile astea cu ciuma rosie si alte baliverne....Dar faptul ca in diaspora au votat 2,88 % cu psd nu va spune ceva !? adica 97 % au votat dreapta !!! pe vreme lui nea nicu in tara 99 % votau stanga, asta va spune ceva !? asta este democratia !?
  • Like 1
 • Parerist check icon
  In Romania sunt peste 5 milioane de pensionari. Din ăștia cam 20% au votat-o pe Veorica, conform articolului asta.
  80% dintre pensionari n-au votat-o pe Vasilica. Ăștia sunt un filon electoral de exploatat.
  În bula mea restrânsă nu cunosc niciun pensionar care sa fi votat vreodată cu psd-ul. Stereotipurile astea cretine conform cărora toți pensionarii votează psd sunt contraproductive.
  • Like 0
 • De 30 de ani majoritatea pensionarilor voteaza PSD, dar in 30 de ani multi dintre pensionari au murit insa voturile catre PSD au continuat sa vina de la alti noi pensionari.
  • Like 0
 • #Votez check icon
  ... si 80% din "miscarea liberala #rezist" sunt manipulati de Neo-Securitate (unii chiar sunt "acoperiti")... restul sunt victime colaterale care cred ca "liberalii" au un plan economic pentru Romania si pentru binele romanilor...
  • Like 1
  • @ #Votez
   De unde rezulta asta?
   • Like 0
 • Ionel check icon
  O manipulare, de fapt o interpretare tendentioasa !! De ce nu spuneti ca 38 % din cei care nu au liceul si peste 40 % din cei cu liceul si studii post liceale l-au votat pe Iohannis !!?? Asta cum se poate interpreta ? Mai are vre-o importanta determinarea electoratulu cu cine sa voteze in turul 2 ? Eu zic ca nu. Castigatorul era cunoscut inainte de declansarea campaniei electorale.
  Pe mine altceva ma uimeste....doar 2,88 % din diaspora a votat Dancila !!!! Asta spune mult de imaginea psd-ului in diaspora si de discrepantele enorme de gandire si mod de a vedea lucrurile intre cei din tara si cei de afara !!! Pentru ca sa nu spuneti ca cei de afara sunt mai conectati la realitatile din tara !!?? Ca va/ne place sau nu , va sfatuiesc sa cititi articolul
  https://inpolitics.ro/cind-boicotarea-votului-devine-indatorire-cetateneasca-si-ceva-despre-paradoxul-mioritic_18444104.html
  • Like 2
 • propunere pt tefelisti : ucideti pensionarii ,chiar daca printre ei sunt si parintii vostri.doar interesele nu coincid! acum.
  • Like 3
 • O constatare tristă : unii, orice și oricât le-ai oferi, nu catadicsesc să ”recunoască”. Dacă nici pe ”motive” materiale nu reacționează și nici pe un început de reformă în Justiție (ajunsă doar la prima parte a drumului, datorită unor ezitări păguboase ca și ”lipsei de lichid vital în instalație” ), înseamnă că beneficiarii nu văd/recunosc ce li se oferă și nu reacționează în direcția scontată (ba chiar, mulți nu reacționează în nici un fel, absentând de la alegeri), suntem siliți să concluzionăm că pe mulți (mai ales tineri) nu-i intereseză în fapt mersul societății, preferând să absenteze și/sau să plece ”afară”, contribuind la dezvoltarea altora, deja dezvoltați ! Generația asta (cu excepțiile de rigoare) dorește, să nu-și construiască viitorul lor și al țării preferând abandonul propriei țări ? Nu accept soluția aderării prin ”mituire” dar chiar nici un pic de recunoaștere ? Ce detrminare mai pot avea ”socialiștii” după astfel de ... feddback ?
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Generațiile în vârstă nu au vrut niciodată ca România să evoluează.Au votat numai interesul lor propriu , și atât,nu ia interesat decât să primească ceva în schimbul votul.Din cauza asta au ajuns să ne guverneaze toate ciurucurile acestui neam.
  • Like 4
  • @ Dorin
   Care categorie socială nu-și urmărește (și) interesul propriu ? Dar e categoria care vede și alte beneficii (pentru țară, pentru societate) în afară de interesul propriu ! Numai cu interesul propriu nu facem mare brânză. Absența intenționată de la dezbateri a lui Werner i-a păstrat șansele cu mari pierderi pentru viitorul țării, mai ales sub aspectul Justiției compromise. Acum vin iar ”portocalii” &Co la ”practica” Justiției ? Așa pare și este o mare pierdere pentru țară !
   • Like 0
  • @ Dorin
   Ionel check icon
   Cand o sa fii si tu in varsta o sa fii in aceiasi situatie......sa nu uiti.
   • Like 1
 • raimond check icon
  Cand am vazut situatia prezentei pe categorii de varsta m-am schimbat la fata. Cei de peste 65 de ani mai multi decat alte categorii de varsta. Basca faptul ca tineretul si cei la 40-50 sunt prea multi in afara tarii.
  Nu stiu daca ne mai revenim, pe bune.
  • Like 4
  • @ raimond
   SA SPERAM,avand in vedere ca doar 10 judete sunt colorate in rosu,adica,
   PSD -istii bata i ciuma..
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult