Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Profilul alegătorilor. 55% dintre cei care au votat-o pe Viorica Dăncilă sunt pensionari

Alegeri prezidențiale 2019 - foto general

Foto: Inquam Photos/George Călin

60% dintre cei care l-au votat pe Klaus Iohannis și 62% dintre cei care au votat-o pe Viorica Dăncilă s-au decis să facă acest lucru în urmă cu mai bine de o lună, arată un profil al alegătorilor făcut de IRES la ieșirea de la urne și publicat de Digi24


Potrivit IRES, Dan Barna este candidatul cu cei mai mulți alegători cu studii superioare - 52%, dar și cu cel mai tânăr electorat: 70% dintre cei care și-au exprimat opțiunile pentru acest candidat au vârste cuprinse între 18 și 44 de ani. La polul opus, Viorica Dăncilă are, conform datelor sociologice, cei mai mulți alegători cu studii elementare - 31%. Tot ea are și cel mai mare procent de pensionari din totalul celor care au votat-o - 55%.

72% dintre cei care l-au votat pe Dan Barna sunt din mediul urban, în timp ce în cazul lui Klaus Iohannis procentul alegătorilor de la orașe este de 56%, iar al Vioricăi Dăncilă de 49%.

Datele au fost obținute de IRES în timpul sondajului exit-poll făcut în 352 de secții de vot, la care au participat 23.003 persoane.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Ce se intampla daca 55 % dintre pensionarii din Romania o votau pe Dancila !? adica din peste 5 milioane de pensionari o votau 2,75 milioane !? La asta v-ati gandit ?asa ca nu mai impartiti tara in doua sau trei. Terminati cu prostiile astea cu ciuma rosie si alte baliverne....Dar faptul ca in diaspora au votat 2,88 % cu psd nu va spune ceva !? adica 97 % au votat dreapta !!! pe vreme lui nea nicu in tara 99 % votau stanga, asta va spune ceva !? asta este democratia !?
  • Like 1
 • Parerist check icon
  In Romania sunt peste 5 milioane de pensionari. Din ăștia cam 20% au votat-o pe Veorica, conform articolului asta.
  80% dintre pensionari n-au votat-o pe Vasilica. Ăștia sunt un filon electoral de exploatat.
  În bula mea restrânsă nu cunosc niciun pensionar care sa fi votat vreodată cu psd-ul. Stereotipurile astea cretine conform cărora toți pensionarii votează psd sunt contraproductive.
  • Like 0
 • De 30 de ani majoritatea pensionarilor voteaza PSD, dar in 30 de ani multi dintre pensionari au murit insa voturile catre PSD au continuat sa vina de la alti noi pensionari.
  • Like 0
 • #Votez check icon
  ... si 80% din "miscarea liberala #rezist" sunt manipulati de Neo-Securitate (unii chiar sunt "acoperiti")... restul sunt victime colaterale care cred ca "liberalii" au un plan economic pentru Romania si pentru binele romanilor...
  • Like 1
  • @ #Votez
   De unde rezulta asta?
   • Like 0
 • Ionel check icon
  O manipulare, de fapt o interpretare tendentioasa !! De ce nu spuneti ca 38 % din cei care nu au liceul si peste 40 % din cei cu liceul si studii post liceale l-au votat pe Iohannis !!?? Asta cum se poate interpreta ? Mai are vre-o importanta determinarea electoratulu cu cine sa voteze in turul 2 ? Eu zic ca nu. Castigatorul era cunoscut inainte de declansarea campaniei electorale.
  Pe mine altceva ma uimeste....doar 2,88 % din diaspora a votat Dancila !!!! Asta spune mult de imaginea psd-ului in diaspora si de discrepantele enorme de gandire si mod de a vedea lucrurile intre cei din tara si cei de afara !!! Pentru ca sa nu spuneti ca cei de afara sunt mai conectati la realitatile din tara !!?? Ca va/ne place sau nu , va sfatuiesc sa cititi articolul
  https://inpolitics.ro/cind-boicotarea-votului-devine-indatorire-cetateneasca-si-ceva-despre-paradoxul-mioritic_18444104.html
  • Like 2
 • propunere pt tefelisti : ucideti pensionarii ,chiar daca printre ei sunt si parintii vostri.doar interesele nu coincid! acum.
  • Like 3
 • O constatare tristă : unii, orice și oricât le-ai oferi, nu catadicsesc să ”recunoască”. Dacă nici pe ”motive” materiale nu reacționează și nici pe un început de reformă în Justiție (ajunsă doar la prima parte a drumului, datorită unor ezitări păguboase ca și ”lipsei de lichid vital în instalație” ), înseamnă că beneficiarii nu văd/recunosc ce li se oferă și nu reacționează în direcția scontată (ba chiar, mulți nu reacționează în nici un fel, absentând de la alegeri), suntem siliți să concluzionăm că pe mulți (mai ales tineri) nu-i intereseză în fapt mersul societății, preferând să absenteze și/sau să plece ”afară”, contribuind la dezvoltarea altora, deja dezvoltați ! Generația asta (cu excepțiile de rigoare) dorește, să nu-și construiască viitorul lor și al țării preferând abandonul propriei țări ? Nu accept soluția aderării prin ”mituire” dar chiar nici un pic de recunoaștere ? Ce detrminare mai pot avea ”socialiștii” după astfel de ... feddback ?
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Generațiile în vârstă nu au vrut niciodată ca România să evoluează.Au votat numai interesul lor propriu , și atât,nu ia interesat decât să primească ceva în schimbul votul.Din cauza asta au ajuns să ne guverneaze toate ciurucurile acestui neam.
  • Like 4
  • @ Dorin
   Care categorie socială nu-și urmărește (și) interesul propriu ? Dar e categoria care vede și alte beneficii (pentru țară, pentru societate) în afară de interesul propriu ! Numai cu interesul propriu nu facem mare brânză. Absența intenționată de la dezbateri a lui Werner i-a păstrat șansele cu mari pierderi pentru viitorul țării, mai ales sub aspectul Justiției compromise. Acum vin iar ”portocalii” &Co la ”practica” Justiției ? Așa pare și este o mare pierdere pentru țară !
   • Like 0
  • @ Dorin
   Ionel check icon
   Cand o sa fii si tu in varsta o sa fii in aceiasi situatie......sa nu uiti.
   • Like 1
 • raimond check icon
  Cand am vazut situatia prezentei pe categorii de varsta m-am schimbat la fata. Cei de peste 65 de ani mai multi decat alte categorii de varsta. Basca faptul ca tineretul si cei la 40-50 sunt prea multi in afara tarii.
  Nu stiu daca ne mai revenim, pe bune.
  • Like 4
  • @ raimond
   SA SPERAM,avand in vedere ca doar 10 judete sunt colorate in rosu,adica,
   PSD -istii bata i ciuma..
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult