Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Proiect în Guvern: Fără dosar penal dacă prejudiciul din evaziunea fiscală e mai mic de 20.000 de euro

ANAF ar putea renunța la plângerea penală dacă o persoană acuzată de evaziune fiscală achită integral prejudiciul, indiferent de sumă, prevede un proiect prezentat de Hotnews și care ar putea fi discutat în primă lectură miercuri în ședința de Guvern.

UPDATE „Propunem ca în cazul unor sume sub 50.000 de lei, dacă sunt recuperate integral până la primul termen de judecată, dosarul să se închidă. În practică am constatat că peste 50% din dosare au prejudicii foarte mici, ceea ce înseamnă o ineficienţă mare pentru instituţiile care trebuie să combată evaziunea”, a  declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

Draftul proiectului de modificare a legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale stabilește un prag de 20.000 de euro al prejudiciului, sub această valoare evaziunea fiscală urmând să nu mai fie considerată infracțiune.

„După articolul 9 se introduce un nou articol, art. 9¹,cu următorul cuprins:

”Art. 9¹. (1) Faptele prevăzute la art. 8 și 9, sunt considerate infracțiuni numai dacă valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro, inclusiv, în echivalentul monedei naționale la data emiterii actului constatator.

(2) Pentru infracțiunile prevăzute la art.8 și 9, acțiunea penală se pune în mișcare numai la plângerea prealabilă a organului fiscal. Organul fiscal retrage plângerea prealabilă dacă prejudiciul este achitat integral de făptuitor”, se arată în draftul obținut de Hotnews.

Președintele ANAF, Dragoș Doroș, a declarat la jumătatea lunii trecute că se lucrează la modificarea Legii prevenirii evaziunii fiscale, pentru o mai uşoară investigare a potenţialelor infracţiuni, iar plângile penale în materie de evaziune fiscală să fie rezolvate cât mai repede, iar autoritățile să poată recupera prejudiciile cât mai rapid. 

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Șeful Fiscului spunea atunci că există foarte multe plângeri penale care „stau în nelucrare la Parchete şi aşa nu e ok".

„Este în interesul nostru şi al contribuabilului care face obiectul acelei plângeri penale să se lămurească repede ca să poată să îşi continue activitatea, să încasăm sumele la care ne gândim şi să se aplice sancţiunile aşa cum decide instanţa de judecată. Suntem în proces de modificare a legii evaziunii fiscale şi a altor proceduri care să rezulte într-un curs al evenimentelor mai facil, mai rapid şi care să urmărească banii, nu hârtiile. Ne gândim din perspectiva statului cât de mult costă să instrumentezi o plângere penală care să ajungă în instanţă şi să aibă o decizie. Acesta este un principiu care nu a fost avut în vedere până acum şi acum ne uităm la aceste costuri ale statului, la resursele care se cheltuiesc şi la ce rezultă din asta. Sper ca până la sfârşitul anului să se întâmple, suntem în faze înaintate ale procesului şi obiectivul este să diminuăm semnificativ stocul de plângeri penale şi să ne ducem către bani", a declarat preşedintele ANAF, citat de Capital

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Super, deci esti incurajat sa dai tepe, daca merge, bine, daca nu dai banii furati inapoi, ce ai de pierdut?
    • Like 0
    • @
      check icon
      Da, cam idioata aceasta propunere. Trebuie sa existe penalitati, financiare sub si penale peste o anumita suma. Din punctul meu de vedere, evaziune fiscala si coruptia sunt atentat la siguranta nationala. Din acei bani se asigura dotarea armatei,functionarea spitalelor samd. Cu banii furati aveam armata la nivelul Israelului sau spitale de nivel occidental.
      • Like 0
    • @
      Eu cred ca e o solutie buna. Ar oferii o sansa multora pentru un inceput. Si cand spun asta nu ma refer la aia care chiar au furat tara, 20k € nu is atat de multi cu ei nu faci vile cu piscine. Un proiect similar a fost implementat si in Brazilia ce a rezultat in colectarea a extra zeci de miliarde de dolari.
      Cu bani colectati/recuperati de la cei care cauta "amistitie" sa se investeasca in preventie si detectarea fraudei.

      Desigur acest proiect trebuie dezbatut, intors pe toate partile. Dar eu il vad ca un proiect interesant.

      O zii placuta.
      • Like 0
    • @
      Bogdan check icon
      Da e simplu sa vezi toata treaba asta ca si o rascumparare, facila. Dar, sa ne gandim inainte. In primul rand, banii care ar trebui sa fie alocati la buget sunt blocati. Dupa aceea, birocratia prin care se trece la procesarea acestor dosare este inca stufoasa si ia timp. Daca unui patron care a uitat sa plateasca la fisc i se blocheaza contul, nu e mai firesc ca totul sa se deruleze inainte prin simpla plata a amenzilor si impozitelor neplatite, dupa care isi reia activitatea. Mai notam aici numarul mare de dosare nerezolvate si mi se pare ca argumentul este in favoarea acestei modificari. Intr-adevar 20.000 poate parea un prag cam mare, dar, pana la urma totul se raporteaza la venitul companiei, iar nu toate firmele sunt de tip capusa, fantoma ... sunt si firme conduse de oameni obisnuiti, trebuie sa ne gandim si la ei.
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Au americanii o vorbă:" nu mă întreba cum am făcut primul milion". În plus s-a mai făcut şi de alţii.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult