Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Proiect în Guvern: Fără dosar penal dacă prejudiciul din evaziunea fiscală e mai mic de 20.000 de euro

ANAF ar putea renunța la plângerea penală dacă o persoană acuzată de evaziune fiscală achită integral prejudiciul, indiferent de sumă, prevede un proiect prezentat de Hotnews și care ar putea fi discutat în primă lectură miercuri în ședința de Guvern.

UPDATE „Propunem ca în cazul unor sume sub 50.000 de lei, dacă sunt recuperate integral până la primul termen de judecată, dosarul să se închidă. În practică am constatat că peste 50% din dosare au prejudicii foarte mici, ceea ce înseamnă o ineficienţă mare pentru instituţiile care trebuie să combată evaziunea”, a  declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

Draftul proiectului de modificare a legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale stabilește un prag de 20.000 de euro al prejudiciului, sub această valoare evaziunea fiscală urmând să nu mai fie considerată infracțiune.

„După articolul 9 se introduce un nou articol, art. 9¹,cu următorul cuprins:

”Art. 9¹. (1) Faptele prevăzute la art. 8 și 9, sunt considerate infracțiuni numai dacă valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro, inclusiv, în echivalentul monedei naționale la data emiterii actului constatator.

(2) Pentru infracțiunile prevăzute la art.8 și 9, acțiunea penală se pune în mișcare numai la plângerea prealabilă a organului fiscal. Organul fiscal retrage plângerea prealabilă dacă prejudiciul este achitat integral de făptuitor”, se arată în draftul obținut de Hotnews.

Președintele ANAF, Dragoș Doroș, a declarat la jumătatea lunii trecute că se lucrează la modificarea Legii prevenirii evaziunii fiscale, pentru o mai uşoară investigare a potenţialelor infracţiuni, iar plângile penale în materie de evaziune fiscală să fie rezolvate cât mai repede, iar autoritățile să poată recupera prejudiciile cât mai rapid. 

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Șeful Fiscului spunea atunci că există foarte multe plângeri penale care „stau în nelucrare la Parchete şi aşa nu e ok".

„Este în interesul nostru şi al contribuabilului care face obiectul acelei plângeri penale să se lămurească repede ca să poată să îşi continue activitatea, să încasăm sumele la care ne gândim şi să se aplice sancţiunile aşa cum decide instanţa de judecată. Suntem în proces de modificare a legii evaziunii fiscale şi a altor proceduri care să rezulte într-un curs al evenimentelor mai facil, mai rapid şi care să urmărească banii, nu hârtiile. Ne gândim din perspectiva statului cât de mult costă să instrumentezi o plângere penală care să ajungă în instanţă şi să aibă o decizie. Acesta este un principiu care nu a fost avut în vedere până acum şi acum ne uităm la aceste costuri ale statului, la resursele care se cheltuiesc şi la ce rezultă din asta. Sper ca până la sfârşitul anului să se întâmple, suntem în faze înaintate ale procesului şi obiectivul este să diminuăm semnificativ stocul de plângeri penale şi să ne ducem către bani", a declarat preşedintele ANAF, citat de Capital

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Super, deci esti incurajat sa dai tepe, daca merge, bine, daca nu dai banii furati inapoi, ce ai de pierdut?
  • Like 0
  • @ Marius Malus
   Da, cam idioata aceasta propunere. Trebuie sa existe penalitati, financiare sub si penale peste o anumita suma. Din punctul meu de vedere, evaziune fiscala si coruptia sunt atentat la siguranta nationala. Din acei bani se asigura dotarea armatei,functionarea spitalelor samd. Cu banii furati aveam armata la nivelul Israelului sau spitale de nivel occidental.
   • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   Eu cred ca e o solutie buna. Ar oferii o sansa multora pentru un inceput. Si cand spun asta nu ma refer la aia care chiar au furat tara, 20k € nu is atat de multi cu ei nu faci vile cu piscine. Un proiect similar a fost implementat si in Brazilia ce a rezultat in colectarea a extra zeci de miliarde de dolari.
   Cu bani colectati/recuperati de la cei care cauta "amistitie" sa se investeasca in preventie si detectarea fraudei.

   Desigur acest proiect trebuie dezbatut, intors pe toate partile. Dar eu il vad ca un proiect interesant.

   O zii placuta.
   • Like 0
  • @ Marius Malus
   Bogdan check icon
   Da e simplu sa vezi toata treaba asta ca si o rascumparare, facila. Dar, sa ne gandim inainte. In primul rand, banii care ar trebui sa fie alocati la buget sunt blocati. Dupa aceea, birocratia prin care se trece la procesarea acestor dosare este inca stufoasa si ia timp. Daca unui patron care a uitat sa plateasca la fisc i se blocheaza contul, nu e mai firesc ca totul sa se deruleze inainte prin simpla plata a amenzilor si impozitelor neplatite, dupa care isi reia activitatea. Mai notam aici numarul mare de dosare nerezolvate si mi se pare ca argumentul este in favoarea acestei modificari. Intr-adevar 20.000 poate parea un prag cam mare, dar, pana la urma totul se raporteaza la venitul companiei, iar nu toate firmele sunt de tip capusa, fantoma ... sunt si firme conduse de oameni obisnuiti, trebuie sa ne gandim si la ei.
   • Like 0
  • @ Marius Malus
   Valentin check icon
   Au americanii o vorbă:" nu mă întreba cum am făcut primul milion". În plus s-a mai făcut şi de alţii.
   • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult