Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Proiect în Guvern: Fără dosar penal dacă prejudiciul din evaziunea fiscală e mai mic de 20.000 de euro

ANAF ar putea renunța la plângerea penală dacă o persoană acuzată de evaziune fiscală achită integral prejudiciul, indiferent de sumă, prevede un proiect prezentat de Hotnews și care ar putea fi discutat în primă lectură miercuri în ședința de Guvern.

UPDATE „Propunem ca în cazul unor sume sub 50.000 de lei, dacă sunt recuperate integral până la primul termen de judecată, dosarul să se închidă. În practică am constatat că peste 50% din dosare au prejudicii foarte mici, ceea ce înseamnă o ineficienţă mare pentru instituţiile care trebuie să combată evaziunea”, a  declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

Draftul proiectului de modificare a legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale stabilește un prag de 20.000 de euro al prejudiciului, sub această valoare evaziunea fiscală urmând să nu mai fie considerată infracțiune.

„După articolul 9 se introduce un nou articol, art. 9¹,cu următorul cuprins:

”Art. 9¹. (1) Faptele prevăzute la art. 8 și 9, sunt considerate infracțiuni numai dacă valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro, inclusiv, în echivalentul monedei naționale la data emiterii actului constatator.

(2) Pentru infracțiunile prevăzute la art.8 și 9, acțiunea penală se pune în mișcare numai la plângerea prealabilă a organului fiscal. Organul fiscal retrage plângerea prealabilă dacă prejudiciul este achitat integral de făptuitor”, se arată în draftul obținut de Hotnews.

Președintele ANAF, Dragoș Doroș, a declarat la jumătatea lunii trecute că se lucrează la modificarea Legii prevenirii evaziunii fiscale, pentru o mai uşoară investigare a potenţialelor infracţiuni, iar plângile penale în materie de evaziune fiscală să fie rezolvate cât mai repede, iar autoritățile să poată recupera prejudiciile cât mai rapid. 

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Șeful Fiscului spunea atunci că există foarte multe plângeri penale care „stau în nelucrare la Parchete şi aşa nu e ok".

„Este în interesul nostru şi al contribuabilului care face obiectul acelei plângeri penale să se lămurească repede ca să poată să îşi continue activitatea, să încasăm sumele la care ne gândim şi să se aplice sancţiunile aşa cum decide instanţa de judecată. Suntem în proces de modificare a legii evaziunii fiscale şi a altor proceduri care să rezulte într-un curs al evenimentelor mai facil, mai rapid şi care să urmărească banii, nu hârtiile. Ne gândim din perspectiva statului cât de mult costă să instrumentezi o plângere penală care să ajungă în instanţă şi să aibă o decizie. Acesta este un principiu care nu a fost avut în vedere până acum şi acum ne uităm la aceste costuri ale statului, la resursele care se cheltuiesc şi la ce rezultă din asta. Sper ca până la sfârşitul anului să se întâmple, suntem în faze înaintate ale procesului şi obiectivul este să diminuăm semnificativ stocul de plângeri penale şi să ne ducem către bani", a declarat preşedintele ANAF, citat de Capital

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Super, deci esti incurajat sa dai tepe, daca merge, bine, daca nu dai banii furati inapoi, ce ai de pierdut?
    • Like 0
    • @
      check icon
      Da, cam idioata aceasta propunere. Trebuie sa existe penalitati, financiare sub si penale peste o anumita suma. Din punctul meu de vedere, evaziune fiscala si coruptia sunt atentat la siguranta nationala. Din acei bani se asigura dotarea armatei,functionarea spitalelor samd. Cu banii furati aveam armata la nivelul Israelului sau spitale de nivel occidental.
      • Like 0
    • @
      Eu cred ca e o solutie buna. Ar oferii o sansa multora pentru un inceput. Si cand spun asta nu ma refer la aia care chiar au furat tara, 20k € nu is atat de multi cu ei nu faci vile cu piscine. Un proiect similar a fost implementat si in Brazilia ce a rezultat in colectarea a extra zeci de miliarde de dolari.
      Cu bani colectati/recuperati de la cei care cauta "amistitie" sa se investeasca in preventie si detectarea fraudei.

      Desigur acest proiect trebuie dezbatut, intors pe toate partile. Dar eu il vad ca un proiect interesant.

      O zii placuta.
      • Like 0
    • @
      Bogdan check icon
      Da e simplu sa vezi toata treaba asta ca si o rascumparare, facila. Dar, sa ne gandim inainte. In primul rand, banii care ar trebui sa fie alocati la buget sunt blocati. Dupa aceea, birocratia prin care se trece la procesarea acestor dosare este inca stufoasa si ia timp. Daca unui patron care a uitat sa plateasca la fisc i se blocheaza contul, nu e mai firesc ca totul sa se deruleze inainte prin simpla plata a amenzilor si impozitelor neplatite, dupa care isi reia activitatea. Mai notam aici numarul mare de dosare nerezolvate si mi se pare ca argumentul este in favoarea acestei modificari. Intr-adevar 20.000 poate parea un prag cam mare, dar, pana la urma totul se raporteaza la venitul companiei, iar nu toate firmele sunt de tip capusa, fantoma ... sunt si firme conduse de oameni obisnuiti, trebuie sa ne gandim si la ei.
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Au americanii o vorbă:" nu mă întreba cum am făcut primul milion". În plus s-a mai făcut şi de alţii.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult