Trotinetele electrice au devenit tot mai populare pentru că sunt o metodă eficientă de a te deplasa pe distanțe scurte, în orașele sufocate de trafic. Sunt ușor de condus, silențioase, accesibile și, totodată, mai prietenoase cu mediul.
Chiar dacă în procesul de producție a trotinetelor se folosesc încă resurse finite, neregenerabile, iar o strategie generală, aplicabilă planetar pentru recilare la ieșirea din uz nu a fost încă realizată, e cert că pe durata utilizării efective, aceste vehicule nu poluează. Alimentate cu electricitate din surse de energie regenerabile, trotinetele electrice mai fac un pas spre mobilitatea sustenabilă.
Câțiva tineri din cadrul ENGIE Romania au creat rCharge cu energie verde, un concept de stație sustenabilă de încărcare pentru trotinete și biciclete electrice, realizată din materiale sustenabile și alimentată cu energie electrică produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Proiectul lor a primit „Premiul pentru cea mai originală idee” în cadrul unui concurs intern al companiei. Ulterior, acesta a fost implementat de EFdeN, asociație non-guvernamentală, având drept obiectiv sustenabilitatea și educarea publicului larg în favoarea soluțiilor inteligente și prietenoase cu mediul, care este unul dintre partenerii de tradiție al ENGIE în proiecte de sustenabilitate.
Astfel, EFdeN a construit două stații electrice de încărcare pentru trotinetele și bicicletele electrice, din materiale reciclate Una dintre ele a fost amplasată în București, la intrarea în Parcul Izvor, lângă stația de metrou, iar cealaltă în incinta campusului Facultății de Inginerie a Instalațiilor, din bulevardul Pache Protopopescu, nr. 66, acolo unde ENGIE și EFdeN au co-creat Orașul Viitorului – primul prototip de oraș sustenabil.
Stația de încărcare din parcul Izvor este deschisă publicului larg din 9 iunie, iar cea din campusul universitar este disponibilă doar studenților facultății. Ambele stații pot fi utilizate în mod gratuit.
Pentru ca experiența sustenabilă să fie completă, sloturile disponibile pentru încărcare pot fi verificate printr-o aplicație, Charge Here, special concepută pentru utilizatorii stațiilor.
Exteriorul stațiilor este realizat din containere reciclate, iar încărcarea trotinetelor se realizează cu energie electrică regenerabilă, produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperișul stațiilor. Totodată, energia electrică este stocată în baterii de la mașini electrice, reciclate și recondiționate special pentru proiect.
Stațiile de încărcare se înscriu în scopul ENGIE de a atinge emisii zero de carbon, la realizarea căruia producția de energie din surse regenerabile contribuie semnificativ.
Mobilitatea urbană este una dintre direcțiile care contribuie la reducerea emisiilor de carbon și pe care ENGIE o susține și o încurajează. Astfel, noi toți, utilizând mijloace de deplasare prietenoase cu mediul, putem contribui la un viitor verde. Cu atât mai mult cu cât energia produsă pentru încărcarea lor este una regenerabilă, produsă cu ajutorul soarelui.
ENGIE Romania și EFdeN au co-creat și alte proiecte de succes în cadrul parteneriatului lor, care datează din 2015:
Prototipuri de case pasive care au reprezentat România la doua ediții ale prestigioasei competiții internaționale Solar Decathlon, și care ulterior au fost integrate in conceptul Orașul Viitorului, vizitat de mii de persoane interesate de locuințe solare, tehnologii și soluții de eficiență energetică, producție de energie solară și reducere a impactului negativ asupra mediului.
Orașul Viitorului – EFdeN Sustainable City, primul prototip de oraș sustenabil, care înglobează trei zone principale: case sustenabile, energie și mobilitate verde. O parte dintre soluțiile pe care ENGIE Romania le propune clienților săi se află încorporate în oraș: stații de încărcare pentru mașini electrice, Elvi by EVBox, pentru segmentul rezidențial, cât și pentru business to business, termostat inteligent pentru controlul AC – Smart Cool, panouri fotovoltaice.
Ghidul prosumatorului și Harta prosumatorului, instrumente utile prin care cei interesați pot afla toate detaliile de care au nevoie pentru a-și monta panouri fotovoltaice.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.