Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Proiectul de modificare a legilor justiţiei a fost publicat. Președintele, eliminat din procedura de numire a procurorilor șefi

Ministerul Justiției a publicat miercuri seară proiectul de modificare a legilor justiției, care a fost trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul prevede că șeful statului este eliminat din procedura de numire a procurorilor şefi ai principalelor parchete, al căror mandat nu va mai fi de 3, ci de 4 ani. Numirea procurorului general și a șefilor DNA și  DIICOT se va face de către Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului Justiției, dintre procurorii care au o vechime de minimum 10 ani. Însă CSM poate refuza doar o dată, motivat, propunerea ministrului Justiției pentru funcțiile de procurori șefi.

„Preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi nu au fost sancţionaţi disciplinar”, se arată în proiectul de act normativ.

Totodată, Inspecţia Judiciară va trece din subordinea CSM în subordinea Ministerului Justiției

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult