Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Proiectul #redeschidemrestaurante, creionat de industria HORECA: distanță de 2 metri între mese, maximum 8 persoane la o masă

restaurant gol - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

A trecut și cel mai liniștit 1 Mai din ultimii 20 ani și am ajuns la un bilanț istoric: pe litoral au fost înregistrați oficial 1200 de polițiști și ZERO turiști. Imagini cu plajele goale, restaurantele și terasele cu scaunele ridicate, beach baruri pregătite cu petreceri până la răsărit s-au perindat toată ziua pe micile ecrane ale telefoanelor, tabletelor și televizoarelor. Cum nimeni nu știe cum și când se vor deschide afacerile din HORECA, organizația patronală HORA, reprezentativă pentru industria ospitalității, a renunțat să mai aștepte propuneri de la autorități și a creionat proiectul #redeschidemrestaurante. Documentul a ajuns și la Ministerul Economiei.

Urmare a amenințării pandemiei globale și a măsurilor instaurate de autorități, industria ospitalității a fost cea mai afectată, atât la nivel local cât și international, înregistrând un declin atât de brusc, încât a determinat suspendarea activității în cazul a peste 90% dintre operatori. Cum autoritățile au anunțat o posibilă relaxare a măsurilor în apropierea datei de 15 mai, operatorii din industria HORECA propun redeschiderea localurilor în etape. Măsurile s-ar aplica pentru companiiile care au codul CAEN 5610, 5621, 5629, 5630.

PROIECTUL #redeschidemrestaurante

Faza 1

Data: 16 mai 2020

Spații:

Terase independente și terase integrate unităților publice de alimentație

Unități take away cu servire la interior

Condiții:

Terase independente și integrate unităților de alimentație

  • Distanța socială ( distanța între mese 2 m, mese de maximum 8 locuri )
  • Unitatea va putea găzdui/acomoda un număr de maxim 200 de persoane în același timp.
  • măsuri sanitare obligatorii angajați ( masca, mănusi, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tura );
  • dotarea locatiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
  • igienizarea și dezinfectarea programată a spatiilor de lucru ,
  • instructiuni pentru protecția împotriva COVID-19 în fiecare meniu.

Unități take away cu servire în interior

  • Limitarea accesului sul în interiorul locației potrivit numărului de case de marcat deschise/kioskuri, cu păstrarea distantei de 1,5 m între stațiile de preluare comenzi . În cazul în care exista mai multi clienți decât numarul de statii de servire, zona de asteptare va fi în fața unitătii cu păstrarea distantei între clienti de 1,5 m ;
  • Fiecare casă de marcat/ punct de servire va fi dotat cu ecran de protectie din plexiglass;
  • Regulile de distanțare socială vor fi afisate la loc vizibil la intrarea in unitate, angajații unitătii având obligatia de a verifica și asigura respectarea lor.
  • măsuri sanitare obligatorii angajati ( masca, manusi, masurarea temperaturii angajatilor la intrarea in tură );
  • dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
  • igienizarea și dezinfectarea programată a spatiilor de lucru ,
  • instructiuni pentru protectia impotriva COVID-19 la fiecare statie de marcat

FAZA 2

Data: 1 Iunie 2020

Relaxarea restricțiilor pentru următoarele spații ( pas 2 ):

Terase independente și terase integrate unităților publice de alimentație

Unitati take away cu servire la interior 

Măsuri privind redeschiderea partială a :

  • Spații închise: Restaurant, Baruri, Cafenele, Autoserviri, etc. Nu mai mult de 50% din capacitatea legală conform avizului PSI
  • Distanța sociala ( distanta între mese 2 m, mese de max 8 locuri )
  • Unitatea va putea găzdui/acomoda maxim 50% din capacitatea autorizata de PSI
  • măsuri sanitare obligatorii angajati ( masca, manusi, măsurarea temperaturii angajatilor la intrarea in tura );
  • dotarea locatiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
  • igienizarea si dezinfectarea programata a spatiilor de lucru ,
  • instructiuni pentru protectia impotriva COVID-19 in fiecare meniu.

FAZA 3

Data : 15 iunie 2020

Condiție: numai după analiza indicatorilor COVID-19 ( infectii, decese ) de către CNSSU

Spații:

Restaurante, Cafenele, Baruri, Unități autoservire, Terase, Unități take away

Conditii in concordanță cu solicitările CNSSU de la momentul respectiv:

  • Distanța socială
  • Măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură );
  • Dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
  • Igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
  • Instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID-19 în fiecare meniu.

Go back!

Data: Oricând

Condiție: numai după analiza indicatorilor COVID19 ( infectii, decese ) de către CNSSU

Spații:

Restaurante, Cafenele, Baruri, Unități autoservire, Terase, Unități take away

Conditii:

Revenirea la situația din 15 martie. Interzicerea funcționării.

Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult