Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Propunerile UNBR la dezbaterile pe proiectele Codului penal, Codului de procedură penală și Codului de procedură civilă. Dreptul martorului de a fi asistat de avocat și de a se consulta cu acesta pe tot parcursul audierii

Avocat si judecator

(Foto: Guliver/Getty Images)

Av. dr. Gheorghe Florea, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, a explicat recent care au fost observațiile și propunerile UNBR la dezbaterile pe cele trei proiecte - Codul penal, Codul de procedură penală și Codul de procedură civilă.

„La nivelul UNBR există un departament pentru perfecționarea legislației profesiei și legătura cu Parlamentul și alte organe și instituțiile centrale cu atribuții în domeniu. Obiectivul prioritar al departamentului a fost crearea unui cadru oficial, cu caracter de permanență, în care reprezentanții UNBR să-și poată spune cuvântul în legătură cu aspectele legislative cu tangență asupra profesiei de avocat și cu buna funcționare a justiției, în general.

Acest departament a făcut o serie de propuneri, în scris, în privința modificărilor și completărilor necesare la Codul penal și de procedură penală, precum și la Codul de procedură civilă, care au fost luate în considerare în Parlament, fiind incluse în proiectele de lege supuse dezbaterii. Ca noutăți menționez întărirea apărării și a egalității de arme între apărare și acuzare, garantarea apărării și a dreptului la un proces echitabil.

Însă, în timpul dezbaterilor, apar manipulări pe criterii politice, în care avocatura, apărarea, în general, sunt supuse atacului unor forțe politice interesate să anihileze apărarea.

Întărirea acuzării și slăbirea apărării prin modificări legislative succesive a fost și este o tendință evidentă în societatea românească și nu numai, în contextul luptei împotriva terorismului și a crimei organizate. Oamenii sunt dispuși chiar să renunțe la drepturile lor, cum ar fi dreptul la viață privată, chiar dreptul la apărare, în favoarea dreptului la siguranță. Așa se explică acest trend.

Propunerile UNBR au vizat echilibrarea mecanismului drepturilor fundamentale, în folosul cetățeanului. Observațiile UNBR, transmise prin acest departament, au constat în întărirea apărării, asigurarea garanțiilor acestora, asigurarea egalității de arme între acuzare și apărare și a unui proces echitabil. Dar, știm foarte bine că există forțe care nu doresc ca apărarea să se facă simțită și orice ieșire la rampă a UNBR cu vreo propunere de modificare legislativă care chiar dacă vizează dreptul la apărare, poate intra în malaxorul media al acelor forțe politice și nu numai, interesate să anihileze apărarea.

De exemplu, între propunerile UNBR se numără cea referitoare la dreptul martorului de a fi asistat de avocat și de a se consulta cu acesta pe tot parcursul audierii, garantarea dreptului la consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal, dreptul de a pune întrebări al avocaților care participă la audierea suspectului sau inculpatului, dreptul martorului de a fi însoțit de avocat în fața organelor judiciare și a se consulta cu acesta pe tot parcursul audierii, interzicerea furnizării de către organele administrației de stat a datelor și informațiilor din bazele electronice de date la care părțile, experții parte sau avocații părților nu au asigurat accesul, condiții în care începerea urmăririi penale este obligatorie (Evitarea situațiilor în care organul nu începe urmărirea penală doar pentru a eluda prezența avocatului suspectului), condamnarea în lipsă a unei persoane se poate face numai în prezența avocatului etc.

Se poate observa că unele din aceste propuneri au creat controverse, deși sunt aspecte obligatorii într-un stat de drept și sunt prevăzute foarte clar si în Directiva privind prezumția de nevinovăție.

Trebuie menționat că în anii 2017-2018 profesia de avocat s-a aflat într-o situație particulară: pe de o parte, avocații sunt în situația de a avea propriile lor opinii privind reglementările de domeniu, în funcție de specializarea lor, de crezul profesional, iar pe de altă parte nu există un mecanism legal ca să permită unui reprezentat al UNBR să susțină un punct de vedere al profesiei, ca rezultat al unei consultări efective cu Barourile.

În ședința Comisiei Permanente din 12 mai 2017 s-a dezbătut problema implicării profesiei de avocat în perfecționarea și elaborarea proiectelor actelor normative în materie penală aflate în procedură de dezbatere publică sau în procedură parlamentară.

Au fost analizate măsurile organizatorice ce trebuie luate pentru participarea permanentă a reprezentanților Consiliului UNBR la ședințele comisiilor juridice ale Parlamentului.

S-a concluzionat că prezența UNBR prin reprezentanți la activitățile parlamentare nu este prevăzută de lege sau Regulamentele celor două camere ale Parlamentului și depinde de dobândirea/nedobândirea calității de „invitat”. S-a apreciat că este eficient să existe acces la proiectele de acte normative propuse de inițiatori de la început (de regulă Guvern sau ministere interesate de domeniul reglementării), deoarece în Parlament acestea ajung într-o formă deja discutată și analizată, existând și termen pentru adoptarea lor. În plus, trebuie ca UNBR să își asume clar poziția, nu de partea unui partid politic sau altul, susținând majoritatea pozițiilor de natură să aducă modificări sau completări la acele inițiative legislative care care au legătură cu profesia de avocat.” 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Minciunile MAE:
    ""Ministerul reiterează că ”instituţiile statului au un dialog permanent şi transparent cu instituţiile europene şi internaţionale inclusiv pe Legile Justiţiei, în vederea facilitării unei cooperări internaţionale eficiente şi respectării de către România a tuturor angajamentelor în plan internaţional”.

    ”Procesul de amendare a legislaţiei în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituţie, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice şi a dialogului cu cetăţenii""
    Păi aceşti indivizi ce fac parte din comisia juridică nu ţin cont de discuţiile cu reprezentantii barourilor, de organizaţiile lor profesionale, dar mai de consultările cu cetăţenii. Au intrebat ei pe cineva daca suntem de-acord cu legiferarea furtului?
    • Like 0
  • Încep cumva și avocații să cînte maneaua cu „statul paralel”?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult