Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Oamenii au ieșit în stradă în București și în mai multe orașe din țară după decizia lui Tudorel Toader de a cere revocarea șefei DNA

coruptia ucide

(Foto: Facebook/Corupția ucide)

Un protest spontan a avut loc joi seara în fața Guvernului, dar și în mai multe orașe din țară, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut publică declanșarea procedurii de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Participanții la acțiunea de protest au cerut demisia ministrului Toader. În Piața Victoriei au protestat circa 1.800 de persoane, potrivit informațiilor prezentate de Digi24.

„Coaliția PSD-ALDE, prin intermediul ministrului Tudorel Toader, a cerut astăzi revocarea Laurei Codruța Kovesi, procuror șef al DNA. Este un atac fără precedent la adresa justiției din România. Ieșim acum în stradă!”, se arată în anunțul postat pe pagina de Facebook a organizatorilor protestului.

UPDATE. Fostul premier Dacian Cioloș, președinte al platformei România 100, este de părere că ministrul Justiției a cerut revocarea procurorului șef DNA în urma „unui discurs de profesor din alte vremuri, adevărat exemplu de anti-comunicare pentru un demnitar aflat în slujba cetățenilor”.

„După apelul «Tudorele, fă ceva » , domnul ministru și-a pregătit terenul printr-o «declarație de independență» ca să-și ia avânt și să convingă o țară întreagă că unii pot sta la pușcărie pe nedrept din cauza procurorului șef DNA, Laura Codruta Kovesi.

Spune dânsul că DNA și lupta împotriva corupției nu înseamnă doar doamna Kovesi, dar când decapitezi o instituție care se apropie periculos de politicieni în funcție, asta se numește timorarea celor care văd că șeful se clatină pentru că nu vrea să cadă la pace cu cei amenințați.

S-a ajuns într-o fază în care lupta împotriva corupției nu mai e un proces de primenire ci a devenit un pericol pentru cei care aparțin unui trecut în care «mergea și așa».

Nu știu cum se va termina acest circ periculos, dar știu că nu vom trăi într-o lume mai bună decât dacă o vom face noi mai bună”, a scris pe Facebook fostul premier Dacian Cioloș.

UPDATE. Prin cererea de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ministrul Justiției „nu s-a făcut de râs, cum se temea PSD, s-a făcut de plâns”, crede jurnalistul Cristian Tudor Popescu. 

UPDATE. Oamenii continuă să vină în Piață. 1.800 de manifestanți sunt în fața Guvernului. „PSD, ciuma roșie”, „Demisia, demisia”, scandează protestatarii.

UPDATE. PSD a calificat raportul prezentat de ministrul Justiției drept unul „foarte profesionist”.

UPDATE. 1500 de protestatari sunt în București, 250 de persoane la Timișoara, 150 de la Brașov, 500 la Sibiu, 300 la Cluj, 200 la Iași, potrivit Digi24.

UPDATE. Peste 1000 de persoane sunt în fața Guvernului

UPDATE. 800 de persoane sunt în Piața Victoriei din Capitală, 250 la Cluj, 150 la Brașov, 200 la Timișoara.

UPDATE. Și la Timișoara, Iași și Constanța sunt acțiuni de protest în această seară, potrivit Digi24. Manifestanții sunt nemulțumiți de decizia lui Tudorel Toader de revocare a procurorului șef al DNA.

UPDATE. În fața Guvernului oamenii strigă „DNA să vină să vă ia”, „Nu scăpaţi!”, „Hoţii”, „Tudorel, demisia!”

UPDATE. Câteva sute de protestatari sunt în Piața Victoriei. Oamenii au ieșit în stradă și la Sibiu și Cluj.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult