Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Protest masiv marți seară în Piața Victoriei împotriva Guvernului. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. Proteste au fost și în Timișoara, Cluj, Brașov și Iași

Peste 12.000 de persoane au protestat în Piața Victoriei, în fața sediului Executivului, după ce Guvernul a adoptat marți seara grațierea și dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.

Un nou protest împotriva ordonanței grațierii și ordonanței de modificare a Codului penal era anunțat pe Facebook pentru miercuri la ora 9:00 în fața Guvernului, în Piața Victoriei.

UPDATE Reacția fostului premier Dacian Cioloș: „Deciziile guvernului Grindeanu, cu sprijinul majorităţii PSD-ALDE, referitoare la modificarea Codului penal în folosul unor oameni politici cercetaţi pentru corupţie, arată un dispreţ îngrozitor la adresa tuturor cetăţenilor corecţi şi cinstiţi din România. Ce s-a petrecut în această seară este o sfidare incalificabilă la adresa justiţiei şi a statului de drept, care duce România înapoi în timpuri pe care le credeam apuse”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook. „Costul pe care-l va plăti România şi pe care-l vom plăti fiecare dintre noi este incalculabil. Legitimitatea votului nu dă dreptul niciunui Guvern să se poarte discreţionar cu românii, să legifereze pe ascuns chestiuni atât de sensibile cum sunt cele care privesc justiţia”, a mai afirmat fostul premier.

UPDATE În Piața Victoriei mai sunt, puțin după ora 2:00, doar câteva sute de persoane 

UPDATE Lumea a început să plece de la protestul din fața Guvernului

UPDATE Ordonanțele de urgență au fost publicate în Monitorul Oficial. 

(Foto Alberto Groșescu)

UPDATE News.ro: Augustin Lazăr: OUG privind codurile penale este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti. Trebuie atacată la CCR.

UPDATE Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat că noul proiect de ordonanță de urgență e modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală este mai rău decât primul.

UPDATE Incident la protest. Un protestatar s-a îmbrâncit cu forțele de ordine

UPDATE 12.000 de persoane - cea mai recentă estimare Digi24 privind numărul celor prezenți în Piața Victoriei din București la ora 12:45.

(Foto Dan Mihai Bălănescu)

UPDATE Jandarmii au folosit gaze lacrimogene la intrarea de pe strada Paris, după ce un grup de protestatari a încercat să forteze intrarea în curtea Guvernului, scrie Hotnews.

UPDATE Washington Post relatează că guvernul român a dezincriminat parțial abuzul în serviciu și a dat „o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupției”. 

UPDATE Numărul protestatarilor crește și în celelalte orașe din țară: Sibiu - 2000 de oameni, Cluj - 3000, Timișoara - 1.000, Brașov - 1500, Baia Mare - 150 de protestatari, Craiova - 250 de protestatari, anunță Digi24. 

UPDATE Circa 10.000 de protestatari în Capitală. În Piaţa Victoriei din Bucureşti au fost trimişi jandarmii de la brigada specială, în echipament de intervenţie. Ceea ce înseamnă că au la ei inclusiv tuburile cu gaze lacrimogene, potrivit Digi24.

UPDATE Numărul manifestanților din fața sediului Executivului crește continuu. Estimările Digi24 indică 4.500 de persoane

(Foto Dan Mihai Bălănescu)

UPDATE Peste 3.500 de oameni își strigă nemulțumirea în Piața Victoriei față de deciziile anunțate marți seara de ministrul Florin Iordache.

UPDATE Circa 600 de persoane protestează în Timișoara. „România nu vrea grațiere, România nu vrea modificarea Codului penal”, scrie pe pancarte.

UPDATE Numărul celor adunați în Piața Victoriei a depășit 1.500 de persoane, potrivit estimărilor reporterilor Digi24. Protestatarii au încercat să blocheze ieșirile laterale ale clădirii Guvernului. Proteste sunt și la Cluj, Timișoara, Brasov, Iași.

UPDATE În Piața Victoriei sunt circa 500 de persoane. Se scandează „Demisia!”

UPDATE Klaus Iohannis pe Facebook: „Dragi români,

Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției.

Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.

Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.

Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!

De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.

Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept.

În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției.

Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei Românii în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece.

Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor.

De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”, a scris marți seara președintele Klaus Iohannis pe Facebook.

UPDATE Mai multe zeci de persoane s-au strâns în fața Guvernului după ce Executivul a adoptat marți seara grațierea și dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.

(Foto Alberto Groșescu)

UPDATE: Zeci de oameni s-au adunat în mod spontan marți seara în fața Guvernului și scandează acum împotriva ordonanțelor din Justiție. Manifestanții poartă pancarte cu „În democrație, hoții stau la pușcărie" și „Jos labele de pe justiție", potrivit news.ro. Protestul are loc în timpul şedinţei de Guvern care are pe ordinea de zi proiectul de Buget pe 2017.

Inițial, protestul era anunțat pentru duminică, dar informația că Guvernul încearcă să introducă mâine pe ordinea de zi ordonanța de modificare a Codului penal a precipitat lucrurile. În această seară, Liviu Dragnea a cerut Guvernului „să facă ceva”, recomandându-i să tranșeze discuția despre ordonanțe „într-un fel sau altul”. Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a vorbit în jurul după-amiezii de azi, de varianta ca modificările privind abuzul în serviciu să treacă prin ordonanță de urgență, iar cele referitoare la grațiere prin lege organică discutată în Parlament. 

Liviu Dragnea este beneficiar direct al celor 2 proiecte: în ceea ce privește ordonanța privind abuzul în serviciu, care dezincriminează faptele care produc un prejudiciu mai mic de 200.000 de RON, Liviu Dragnea are un interes personal: este inculpat într-un dosar în care e acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu un prejudiciu de circa 90.000 RON.

„1 Februarie e ziua decisivă: ordonanţa pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, a.k.a. Ordonanţa Dragnea, intră în şedinţa de guvern. Vino mâine la Piaţa Victoriei, începând cu ora 9 dimineata, să le arătăm că nu pot face tot ce vor, discreționar. Că aceasta este şi țara noastră. Îi putem lăsa să câştige sau le putem ţine piept. Sute de mii de români ne-au arătat clar, în ultimele două săptămâni, că avem o şansă. România e şi a noastră şi, dacă o vrem democratică, pentru noi şi copiii noştri, trebuie să luptăm pentru ea!

Luaţi-vă şi prietenii sau invitaţi-i direct de pe pagina acestui eveniment! Dacă nu puteţi ajunge în cursul zilei, vă aşteptăm seara, începând cu ora 18”, se arată pe pagina organizatorilor protestului de miercuri din Capitală.

Foto: Alberto Groșescu

Peste 80.000 de persoane, potrivit estimărilor Digi24, au protestat duminică în București și alte orașe din țară împotriva ordonanței grațierii și ordonanței de modificare a Codului penal.

Efectul ordonanței Dragnea: Kovesi anunță că 30% din dosarele DNA sunt în aer dacă se dezincriminează abuzul în serviciu

Orice faptă care ar cauza un prejudiciu mai mic de 200.000 lei nu va mai fi investigată și pedepsită, orice faptă pentru care nu există plângere prealabilă depusă de partea vătămată nu va mai putea fi investigată, iar pedeapsa pentru infracțiunea de abuz în serviciu scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fără a se preciza care este justificarea, se arată într-o analiză a Direcției Naționale Anticorupție. Mai multe puteți citi aici.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  De vina este Iohanis.
  Avea posibilitatea sa suspende guvernul si nu a facut-o.
  In constitutie se spune ca inceperea urmaririi penale, se pote face de parlament sau de catre presedinte, impotriva unui membru al guvernului duce, tot la cererea presedintelui la suspendarea ministrului.
  Aceasta prevedere constitutionala am postat-o anterior. Nu a interesat pe nimeni un mecanism concret, nici pe voi, nici pe republica si nici administratia prezidentiala care sunt convins ca citeste comentarile postate sau ar trebui sa o faca.
  Inca nu este tarziu, dar pentru asta ar trebui sa avem si altceva decat politruci penibili la butoane.
  Vor iesi in strada oameni revoltati. Revolta lor este una absolut justitificata. Pericolul social creat de ordonante este mai mare decat in cazul unui omor. Pericolul social este al unui genocid.
  Infractiunile din codul penal privind abuzul in serviciu, atentat la ordinea de drept, tradare ar trebui aplicate. Ar trebi aplicate de justitie. Sunt insa convins ca justitia nu va face nimic fiind si ea o structura marcata de coruptie, macinata de interese de grup, organizata pe caste cu incalcarea flagranta a art.2 din constitutie.
  Constitutia in sine a devenit o hartie lipsita de valoare juridica.
  Institutiile statului au fost gandite prin constitutie sa asigure stabilitate guvernarii. Guvernarea este insa, in momentul de fata impotriva ordinii de drept, a valorilor pevazute in art.1 din aceeasi constitutie. Spiritul constitutiei a fost afectat. Democratia care este intelesa, din cauze ce tin de cultura civica, diferit de la individ la individ. Suntem atat de primitivi in dezbaterile noastre incat nici nu stim cum de s-a ajuns aici.
  Vorbeam de stabilitatea generata de constitutie. Astfel o grupa de smecheri care invoca un vot obtinut printr-un mecanism corupt incalca constitutia si dupa aia invoca prevederile aceleasi constitutii pentru a se proteja.
  Avem astfel un parlament nereprezentativ compus din indivizi alesi printr-un mecanism corupt, care aleg o trupa de cretini pe post de guvern si impreuna dau foc la constitutie si sa pisa pe toate valorile pentru care au crapat prostii la revolutie. Da, prostii, naivii care au crezut ca se poate trai si altfel decat prin dictatura si care au murit degeaba.
  Presedintele este si el doar o mare si puturoasa basina.
  Singurii care sa repare ceva sunt cetatenii implicati si constienti, care mai au un dram din sentimentul de patriotism care a aparut atat de rar in istoria noastra de descurcareti.
  Problema este ca acesti cetateni cu un spirit civic tocit de demersuri ramase inutile si marcati de incultura civica, preocupati de un avantaj marunt personal si toleranti pana la lasitate abjecta fata de incalcarile mecanismelor democratice, nu reusesc sa se adune.
  Nu reusesc sa se aduna si din cauza eforturile lor vor fi iarasi deturnate de hotii din dreapta parlamentului. Exista o teama si jena de a fi luat de fraier de un politruc din dreapta.
  Cu sprijinul imbecil al presei si cu complicitatea activa a tuturor institutiilor staului am fost vanduti noi si tara asta pe rand, pe bucatele mai mici si mai mari.
  Cei iesiti in strada si cei care comenteaza prin presa online nu inteleg ca ordinea de drept a fost demolata si ca nu mai sunt tinuti de respectarea nici unei norme, deoarece nicaieri in lume si in istoria lumii revolutiile nu s-au facut prin respectarea mecanismelor puse la dispozitie de statele totalitare. Orice revolutie, mai violenta sau mai pasnica s-a realizat prin nerespectarea normelor si pentru democratie.
  Eu propun demiterea tuturor institutiilor statului care au concurat la aceasta abdicare la principiile elementare de drept. Alegeri anticipate dar nu pe liste blocate de partid ci, fie pe liste preferentiale, fie prin vot majoritar in doua tururi, cu interdictia oricarui persoane care a detinut o functie aleasa sau functii de conducere in institutile statului de a candida pentru orice functie aleasa in urmatorii 60 de ani.
  As provoca toate organismele internationale sa participe direct si activ la realizarea unui proiect de constitutie nou. As provoca toate universitatile din lume sa propuna proiecte de constitutie care sa asigure atat statul de drept cat si bunastarea cetatenilor dintr-o perspectiva sustenabila (sa-i calificam in persoane responsabile din carcotasi care critica si saboteaza integrarea Romaniei).
  Sa avem la final, asa cum a avut Germania, un plan Marshall, care sa asigure mecanisme corecte si sanatoase care sa fie viabile si functionabile pe termen lung. As provoca si toate universitatile de drept din Romania, cele mai calificate sa vina cu astfel de propuneri. As solicita Comisiei de la Venetia sa medieze tot acest parcurs.
  Fara punctul 10 de la proclamatia de la Timisoara, mai devreme sau mai tarziu, ne vom intalni in acelasi punct.
  Ne trebui mecanisme care sa incurajeze responsabilitatea si meritocratia, nu tatuci. Tatucii ne aduc in aceste fundaturi.
  Toti care sustineti o persoana sau alta, care criticati o persoana sau alta, sau un partid sau altul, sau dreapta sau stanga, trebuie sa va opriti si sa cereti mecanisme care sa ne ofere garantii/responsabilitati clare pentru cei cu atributii privind functionarea institutilor statului. Tebuie sa intelegeti ca nu exista stanga sau drepata ci noi si ei, noi prostii si ei smecherii. Nu va faceti griji ca in tara asta exista mii de oameni decenti, pregatiti, inteligenti si capabili sa umple golul politrucilor care ne decimeaza de 27 de ani. Trebuie doar un cadru care sa le permita celor decenti sa se implice. Acestia nu s-au implicat fiind major deranjati de jegul care caracterizeaza partidele politice.
  • Like 0
  • @
   Mă întreb și eu de ce Președintele n-a făcut mai mult. Ce-au făcut nenorociții ăștia este un act de trădare națională.
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   check icon
   Pentru ca Iohanis a scazut datorita pasivitatii lui la cote care nu au darul sa-i asigure inca un mandat. Singura lui sansa a fost sa porneasca un razboi. Razboiul a fost declansat cu ocazia proiectelor PSD de gratiere. Iohanis a profitat. Pentru ca nu a fost interesat de tara cat de sansele lui de a fi reales a ales sa nu utilizeze mijloacele consitutionale. Nici nu a fost presat de nimeni. Nu s-a discutat mecanismul constitutional la care m-am referit eu in nici o dezbatere - poate si datorita inculturi ziaristilor, poate si datorita intereselor care leaga presa de politic.
   • Like 0
  • @
   check icon
   Copy and Paste cu același text? Păi nu-i frumos tovarășe, chiar nu-i frumos! Până și analfabeții cu banii au scris două chestii diferite în loc să rezolve dintr-una singură! Hai să vedem, mai poți produce o chestie la fel de stufoasă, lungă și plicticoasă anti cu aer de pro?
   • Like 0
 • Este incredibil ce face acest guvern, cu alte cuvinte a devenit perfect legal ca taxele si impozitele pe care le platim sa fie furate de cei care se afla intr-o functie publica. Cu siguranta voi fi in Piata Victoriei astazi.
  • Like 0
 • Ne oprim aici ?
  • Like 0
 • Nu este normal ce se intampla in Romania. Am votat pentru binele poporului.. al tarii si al principiilor democratice.. iar aceste personaje aflate la conducere.. personaje NUMITE tot de noi.. vor sa isi bata joc de ROMANIA si de NOI. Suntem amarati.. infometati si .. cel mai important.. suntem disperati de ce se intampla cu TARA asta. Vrem dreptate.. vrem schimbare.. si vrem o stabilitate de la cei care isi vor lua angajamentul sa se apuce de treaba. In 1989 .. prietenii si fratii nostri.. au murit pentru ca sistemul sa se regleze.. si au murit cu speranta ca in Romania va fi mai bine. Au trecut 27 de ani de atunci.. si Romania este mai rau. Pentru ca nu s.a schimbat nimic. Vrem mai bine.. vrem stabilitate.. si vrem profesionalism . Oare cerem prea mult ? De ce toti oamenii competenti din tara asta trebuie sa plece sa munceasca in alta parte ? De ce GONIM OAMENI toate VALORILE ?
  • Like 0
 • Interesanta publicarea adresei familiei lui Dragnea de catre un ziarist independent..Mie mi se pare gest de miner, mineriada..etc.Asta e democratia oare ? Asa se obtine legalitate ?...Asta doresc oamenii care au iesit cu copiii in brate la demonstratie?
  • Like 1
  • @ Cristian Pascu
   check icon
   Cu siguranță NU!
   • Like 0
 • Marius check icon
  Ce nu inteleg oamenii este ca revolutia a inceput deja, si aici vreau sa explic:
  schimbarea de paradigma s-a produs deja, adica toata Europa ne vede cu alti ochi si nu cu ochi buni, de aici inainte ramane sa ducem noi mai departe revolutia.

  Daca negam ca nu a inceput revolutia, atunci vom sfarsi prin a fi paria Europei iar faptul ca oricine in strainatate o sa strige dupa noi "tiganul" o sa fie o mandrie, pentru ca daca o sa ne zica "romanul" atunci o sa fie mult mai rau. Un cetatean simplu din Europa crede, pe buna dreptate, ca Romania e o tara bananiera.

  Revolutia a inceput fratilor!!! There is no way back, only forward! Daca intelegem asta, si vom fi eroi atunci ne vom spala numele de "român" altfel vom sfarși într-o rușine cruntă care nu știu când o sa fie spălată, eu zic că acum e momentul cel mai bun!
  • Like 1
 • DISTRIBUITI URGENT SI REPEDE !!!

  BLOCATI MONITORUL OFICIAL PENTRU A NU SE PUTEa face publicarea ordonantelor !!!

  DACA ACEST LUCRU SE OPRESTE - HOTII ASTIA AJUNG DUPA GRATII !
  • Like 0
 • cred ca ma culc in seara asta de 31.01.2017 si ma trezesc in dimineata de 01.02.1700. ne conduc cei mai destepti oameni din natia asta, care au inventat masina de dat timpul inapoi cu sute de ani.
  • Like 1
 • cred ca ma culc in seara asta de 31.01.2017 si ma trezesc in dimineata de 01.02.1700. ne conduc cei mai destepti oameni din natia asta, care au inventat masina de dat timpul inapoi cu sute de ani.
  • Like 0
  • @ Titi Litra
   check icon
   Nu te culca. Iesi in strada!!
   • Like 2
  • @ Titi Litra
   Dormi linistit, Dragnea lucreaza pentru tine.
   • Like 0
 • Trăim niște momente critice. Dacă ratăm să le sesizăm importanța, vom avea foarte mult de pătimit. Fenomenul mi se pare asemnănător cu un tsunami. Pare inofensiv în primă fază, dar va crește ușor ușor, iar când adevăratul pericol devine evident, e prea târziu să mai poți face ceva. Dezastrul nu mai poate fi oprit.

  Acum mai avem ceva șanse. Președintele văd că îndeamnă cetățenii să reziste. Din punctul meu de vedere o tracere a unui OUG care va dezincrimina abuzul în serviciu este un atentat la siguranța națională.

  Depinde de fiecare ce consideră că e mai important, să producă și să plătească taxe pentru un stat abuziv, sau să apere statul de drept.
  • Like 2


Îți recomandăm

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult