Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Darius Vâlcov, „eminența cenușie” care face programul economic al României, primește salariul în plic, pentru că nu are card. Ce face în cazul rezervărilor online

Darius Vâlcov - foto Octav Ganea

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Ideile lui Darius Vâlcov, consilier al premierului pe economie, se transformă în OUG-uri și politici economice, care îi afectează pe toți cetățenii țării. Dincolo de faptul că a fost condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare cu executare pentru corupție, Vâlcov mai are o particularitate: potrivit propriilor spuse, își încasează salariul de la Guvern în plic. 

Acesta a declarat duminică seară, la Antena 3, că nu are cont în bancă. Întrebat cum își primește salariul, Vâlcov a răspuns, potrivit Ziare.com. „Da, în plic. Vine plicul. Se mai poate”. „Cunosc atât de mulți oameni care au bani în cont și-au rămas fără ei, pentru că i-au mâncat comisioanele. Aveau 500 de euro și după zece ani nimic, că sunt mari comisioanele”, a mai spus Vâlcov.

Atunci când vrea să își faca rezervări online, Vâlcov a spus, potrivit sursei citate, că apelează la prietena lui.

În urmă cu un an și jumătate, premierul pe atunci în funcție, Mihai Tudose, spunea că își încasează banii în același mod pentru că nu are încredere în bănci. „Eu am avut nişte experienţe cu băncile. Am avut un cont în bancă cu o sumă minoră, 500 de dolari, şi după doi ani m-a sunat banca să-mi spună nu doar că nu mai am am banii, ci că mai trebuie să mai dau eu 50 de dolari, că de fapt comisionul cu care au avut grijă de ei, i-au păzit, i-au dus la toaletă noaptea sau le-au dat să bea apă când le era sete, a mâncat fondul şi trebuie să mai aduc şi eu nişte bani de acasă. Din momentul ăsta eu am zis „Iertaţi-mă, dar Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun”, spunea Tudose. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Ambii politicieni sunt cotati cu destula antipatie din partea unei mari parti a presei si a alegatorilor.
    Dl. Tudose nu straluceste de inteligentza, iar dl. Valcov are in palmaresul personal o condamnare la 8 ani de puscarie cu care se lupta in instantza.
    Pe de alta parte, daca domniile lor prefera sa umble cu cash in loc de card bancar, nu incalca totusi nicio lege, iar realitatea faptului ca bancile te ""jupoaie"" daca vrei sa iei un imprumut este cunoscuta de catre toti clientii sistemului bancar.
    Evident domnii Tudose si Valcov, in calitatea lor de politicieni, nu ar fi trebuit sa-si etaleze in public antipatia fatza de sistemul bancar, insa este perfect adevarat ca ostilitatea lor fatza de banci este impartasita de numerosi cetateni care au avut de-a face cu bancile, datarita comisioanelor exagerate, birocratiei si dobanzilor care sunt microscopice pentru depozite si mari mari pentru acordarea de credite. E o realitate pe care apologetii si reprezentantii sistemului bancar romanesc nu o pot nega. Orice om care si-a cumparat o casa sau o masina prin rate bancare stie ca la final costul bunului achizitionat cu ""ajutorul"" bancilor aproape ca se dubleaza.
    Un alt fapt care genereaza un curent ostil fatza de sistemul bancar romanesc este si faptul ca de cativa ani bancile incearca sa-si recupereze datoriile de la clienti apeland la asa-zisele firme de ""recuperatori"" care utilizeaza metode de recuperare a banilor ce amintesc izbitor de filmele cu mafioti.
    Dincolo de isteria pro sau anti sistem bancar manifestata de populatie si de catre unii politicieni, cateva aspecte sunt demne de semnalat:
    1. Plata cu cardul bancar a usurat, a fiscalizat si a debirocratizat tranzaciile financiare pentru sumele mari, insa a permis Statului sa exercite o mai stransa supraveghere a cetatenilor, intrucat la fiecare tranzactie cu cardul, Statul stie ce faci si unde te afli in acel moment.
    2. Oricine si-a folosit cardul la magazin, a putut observa ca deseori plata cu cardul este mai consumatoare de timp decat plata cu cash: ba se blocheaza cititorul de card, ba clientul nu nimereste sa-si tasteze corect PIN-ul, ba cardul nu functioneaza din prima, etc.
    3. Cel putin in Romania, prosperitatea bancilor se datoreaza in primul rand nu din imprumuturi eficiente acordate in economia reala, ci din imprumuturile acordate Statului: pentru banci, Statul este cel mai bun, mai sigur si mai profitabil client.
    4. Ca atare, implicarea bancilor in economia reala este mult mai redusa decat in afacerile facute cu Statul. Astfel ca daca pentru cetatenul obisnuit sau pentru o firma mica imprumuturile la banca sunt foarte greu de obtrinut si contra unor garantii uriase si dobanzi pe masura, pentru Statul roman bancile sunt un izvor nesecat de finantare continua.

    • Like 0
  • Dl. Valcov prefera sa utilizeze banii cash pentru ca e obisnuit cu fraudele. Cei care fraudeaza au 2 solutii: ori banii proveniti din astfel de activitati circula cash, deoarece sunt mai greu de urmarit, ori sunt plimbati la infinit prin diverse conturi sau banci, vorba aia "pana-n fund la taxatoare", pentru a li se pierde urma... Dl Valcov avand un grad de inteligenta redus (ca toti ceilalti din camarila lui Dragnea si din guvern) prefera prima varianta, cea cu cash-ul (a doua e pentru hoti cu staif... si cu ceva creier, ceea ce nu e cazul aici). Unde mai pui ca pe varianta asta poate sa si improaste bancile cu noroi, facandu-i placere lui Daddy. Pai, daca "cunoaste" oameni care si-au pierdut economiile depuse la banci, sa vina cu ei in persoana, sa ne explice si noua cum s-a intamplat, sa cunoastem si noi cazurile concrete, nu vorbe.... Mai tine cineva minte Bancorex-ul? Eu am avut acolo 2000 $, si chiar daca banca aia s-a dus pe apa sambetei, banii mi-au fost transferati la un cont din alta banca. Deci, mai incet cu minciunile, tupeul si fanteziile nu tin loc de competenta.
    • Like 2
    • @ andreea dragusin
      Delia MC Delia MC check icon
      Păi...cum să aibă cont? Să știe tot amărâtul câți bani are? Declarație de avere publică, nu-i de glumă! Nici tablourile -din cimitir- nu trebuie să le declare.
      Suferă sigur de "spionită".
      Are cont, dar nu în România ci în vreun paradis fiscal. Pe noi vrea doar să ne prostească.
      • Like 0
  • Eu cred că E.C. Valcvov nu are salariu. el face munca ,,voluntară" . nu are nevoie de bani. a adunat cât a fost primar și ministru cât pt.3 sau 4 vieți de nabab. așa că nu are nevoie de card.
    • Like 1
  • Card, nema, cont nema, spaga la sacosha (de plastic, ca nu le are cu mediul...) ! Si cind ii cauti de furaciuni mergi la cimitir si cauta...
    • Like 1
  • Sunt curios cum fac prietenii lui sau de cine zicea de pierd sute de euro din comisioanele bancilor. Pui 500 de euro in cont si in 12 24 luni ramai fara...Magie curata. O avea telefon cu disc sau nici atat? Se duce direct la omu cu care vrea sa vorbeasca ca sa nu imbogateasca telecomul strain? Instanta a decis confiscarea a 6 mil de lei. Unde tine el 6 mil de lei? La prietena? Care-i face si rezervarile? Pai asta nu inseamna decat ca lucreaza prin interpusi iar ura fata de banci e doar o diversiune de magician. Cred ca vrea sa ne faca sa ne uitam la mana gresita :)
    • Like 1
  • Probabil ca ii primeste in sacosa ,fara numar si ii depune in ....CAVOU.Iar povestea cu.... comisioanele care iti mananca banii este pentru cei care iau informatii de la A3
    • Like 2
    • @ Rodica Isop
      Oare mai urmărește cineva A3???
      • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Din analizele de rating se pare ca da
      • Like 0
  • Se pare că nici computer, tabletă sau smartphone nu are că l-am văzut la o ședință cu foile pe masă, atât. Omul trăiește în anii ‘50 și acolo vrea să ne ducă și pe noi. Este halucinant, toate țările moderne elimină cash-ul deoarece cash-ul înseamnă nefiscalizare și panarama asta ne zice invers, ce să te aștepți de la un infractor. Înoată contra curentului...
    • Like 3
  • Delia MC Delia MC check icon
    Da, da. O fi fost la Banca religiilor fără capitalizare. Orice om normal se mai interesează din când în când ce-i mai fac banii, caută o bancă ce oferă dobândă mai bună, etc. E fumată deja.
    Și tablourile și le ține în cimitir...
    • Like 3
    • @ Delia MC
      Posibil că E.S. Valcvov să locuiască împreună cu tablourile.
      • Like 1
  • Dar sentinta finala pe cand? Tot in plic?
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult