Foto: Octav Ganea/Inquam Photos
Ideile lui Darius Vâlcov, consilier al premierului pe economie, se transformă în OUG-uri și politici economice, care îi afectează pe toți cetățenii țării. Dincolo de faptul că a fost condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare cu executare pentru corupție, Vâlcov mai are o particularitate: potrivit propriilor spuse, își încasează salariul de la Guvern în plic.
Acesta a declarat duminică seară, la Antena 3, că nu are cont în bancă. Întrebat cum își primește salariul, Vâlcov a răspuns, potrivit Ziare.com. „Da, în plic. Vine plicul. Se mai poate”. „Cunosc atât de mulți oameni care au bani în cont și-au rămas fără ei, pentru că i-au mâncat comisioanele. Aveau 500 de euro și după zece ani nimic, că sunt mari comisioanele”, a mai spus Vâlcov.
Atunci când vrea să își faca rezervări online, Vâlcov a spus, potrivit sursei citate, că apelează la prietena lui.
În urmă cu un an și jumătate, premierul pe atunci în funcție, Mihai Tudose, spunea că își încasează banii în același mod pentru că nu are încredere în bănci. „Eu am avut nişte experienţe cu băncile. Am avut un cont în bancă cu o sumă minoră, 500 de dolari, şi după doi ani m-a sunat banca să-mi spună nu doar că nu mai am am banii, ci că mai trebuie să mai dau eu 50 de dolari, că de fapt comisionul cu care au avut grijă de ei, i-au păzit, i-au dus la toaletă noaptea sau le-au dat să bea apă când le era sete, a mâncat fondul şi trebuie să mai aduc şi eu nişte bani de acasă. Din momentul ăsta eu am zis „Iertaţi-mă, dar Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun”, spunea Tudose.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dl. Tudose nu straluceste de inteligentza, iar dl. Valcov are in palmaresul personal o condamnare la 8 ani de puscarie cu care se lupta in instantza.
Pe de alta parte, daca domniile lor prefera sa umble cu cash in loc de card bancar, nu incalca totusi nicio lege, iar realitatea faptului ca bancile te ""jupoaie"" daca vrei sa iei un imprumut este cunoscuta de catre toti clientii sistemului bancar.
Evident domnii Tudose si Valcov, in calitatea lor de politicieni, nu ar fi trebuit sa-si etaleze in public antipatia fatza de sistemul bancar, insa este perfect adevarat ca ostilitatea lor fatza de banci este impartasita de numerosi cetateni care au avut de-a face cu bancile, datarita comisioanelor exagerate, birocratiei si dobanzilor care sunt microscopice pentru depozite si mari mari pentru acordarea de credite. E o realitate pe care apologetii si reprezentantii sistemului bancar romanesc nu o pot nega. Orice om care si-a cumparat o casa sau o masina prin rate bancare stie ca la final costul bunului achizitionat cu ""ajutorul"" bancilor aproape ca se dubleaza.
Un alt fapt care genereaza un curent ostil fatza de sistemul bancar romanesc este si faptul ca de cativa ani bancile incearca sa-si recupereze datoriile de la clienti apeland la asa-zisele firme de ""recuperatori"" care utilizeaza metode de recuperare a banilor ce amintesc izbitor de filmele cu mafioti.
Dincolo de isteria pro sau anti sistem bancar manifestata de populatie si de catre unii politicieni, cateva aspecte sunt demne de semnalat:
1. Plata cu cardul bancar a usurat, a fiscalizat si a debirocratizat tranzaciile financiare pentru sumele mari, insa a permis Statului sa exercite o mai stransa supraveghere a cetatenilor, intrucat la fiecare tranzactie cu cardul, Statul stie ce faci si unde te afli in acel moment.
2. Oricine si-a folosit cardul la magazin, a putut observa ca deseori plata cu cardul este mai consumatoare de timp decat plata cu cash: ba se blocheaza cititorul de card, ba clientul nu nimereste sa-si tasteze corect PIN-ul, ba cardul nu functioneaza din prima, etc.
3. Cel putin in Romania, prosperitatea bancilor se datoreaza in primul rand nu din imprumuturi eficiente acordate in economia reala, ci din imprumuturile acordate Statului: pentru banci, Statul este cel mai bun, mai sigur si mai profitabil client.
4. Ca atare, implicarea bancilor in economia reala este mult mai redusa decat in afacerile facute cu Statul. Astfel ca daca pentru cetatenul obisnuit sau pentru o firma mica imprumuturile la banca sunt foarte greu de obtrinut si contra unor garantii uriase si dobanzi pe masura, pentru Statul roman bancile sunt un izvor nesecat de finantare continua.
Suferă sigur de "spionită".
Are cont, dar nu în România ci în vreun paradis fiscal. Pe noi vrea doar să ne prostească.
Și tablourile și le ține în cimitir...