Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

PSD – frica de libertate

Vreme de 30 de ani, PSD a întruchipat frica românilor de a fi liberi.

Nostalgia liniștii mioritice a turmei rumegând sub ninsoare.

Acum, îngăduiți-mi să trăiesc această speranță, începe, în sfârșit, eliberarea României de frica de a fi liberă. 

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Liviu check icon
  Si totusi psd a castigat cele mai multe consilii judete. Deci felia mare de tort tot ei continua sa o mananace.
  Sa nu ne imbatam cu apa rece (mai ales ca e destul in Bucuresti) ca a fost detronata doamna din Voluntari si va curge lapte si miere la robinet. Convietuirea dintre PNL si USR cel mai probabil nu va fi atat de lina incat N.Dan sa-si treaca toate proiectele pe care le are fluierand.
  • Like 1
  • @ Liviu
   Paul check icon
   De acord, nu trebuie sa ne îmbătam cu apa rece. Nicușor are nevoie de cel puțin doua mandate ca primar ca sa se schimbe ceva. In primul mandat abia dacă o sa reușească sa elimine caracatița pesede de prin toate cotloanele de pe unde e băgată cu toate pilele și rubedeniile de toată gradele.
   • Like 9
  • @ Paul
   Just,București este un oraș foarte mare,totul va dura...
   Fostul primar orădean,Ilie Bolojan-fost pentru că de acum este președintele Cons.Jud.Bihor,adică e rândul celor din restul județului la șantiere...-a spus că trebuie început cu reabilitarea rețelei Apă-Canal în paralel cu decongestionarea traficului,iar ambele vor necesita ani mulți de lucru și deranj.
   Fusese întrebat dacă nu ar accepta să candideze la P.G.,a spus „Nu!”,dar a încercat să-i ofere madamei Furea,indirect,niște idei bune.
   • Like 2
  • @ Maria Rusu
   Delia MC Delia MC check icon
   Madam Furea. Asta e bestial!
   • Like 1
 • Paul check icon
  Cum scriam și mai jos, pesedistii au mai luat o teapa, sper sa mai urmeze câteva, iar la capătul acestui drum de tepe sa il întâlnească pe Vlad Țepeș.
  • Like 5
 • profun check icon
  Mr. Cetepe se bălăcește din nou în ... balta propriului delir.

  Fie mimează pe prostia și memoria de pește de acvariu a unora, fie chiar s-a dereglat ceva serios la ... domnia sa. Dacă nu am fi fost contemporani, am zice că România a fost 30 de ani sub vreo dictatură a PSD.

  Nu dle. Cetepe, actualii pesediști n-au stat la butoane mai mult decât actualii peneliști. Și, ce să vezi, pentru democrație și libertate, au avut cele mai semnificative realizări.
  • Like 3
  • @ profun
   Parerist check icon
   Te contrazici. *Marile realizări" n-au fost ale actualilor pesediti, ci ale foștilor. Actualii pesedisti sunt neprihaniti, s-au născut acum trei ani jumate la ultimile alegeri.
   • Like 6
  • @ Parerist
   profun check icon
   Vezi, îmi confirmi că Cetepe se bazează pe ... memoria de pește a unora ... Știe 'mnealui ceva ...
   • Like 1
  • @ profun
   Paul check icon
   Cum e cu unghia in gât pesedistule? Ia pune tu mah mâna si calculează cât a stat pesedeul la putere in România singur sau in alianța, cu PD-L sau PNL etc. Și sa nu vii cu figuri de retardat ca guvernul a fost tehnocrat, iar jigodiile pesediste au fost in opoziție când voi controlați copios parlamentul. Nu va mai saturați de furtișaguri lighioanelor. Dacă după alegerile parlamentare intrați in opoziție pe bune, ceea ce sper pentru binele României, care e după părerea ta probabilitatea ca legile justiției măcelărite de voi sa fie îndreptate și constituția modificata și sa ajungă o varianta îmbunătățită a lu’ Codruta la DNA? Oare o sa schelălăiti iarasi după democrație și mai ales libertate? România nu se pote dezvolta decât dacă scapa de voi mafioții care ați preluat puterea după căderea lui Ceaușescu. Se pote și sa fii unul dintre batalioanele de anteniști cretinizati care voteaza pesedeul din lipsa de materie cenușie, in care caz pe limba ta îți zic: ați mai luat o teapa și sunt șanse mari sa mai luați, iar la capătul acestui drum de tepe va așteaptă Vlad Țepeș.
   • Like 7
  • @ Paul
   profun check icon
   Degeaba faci spume, Paul, dacă nu socotești cu anagrama numelui tău, cifrele-s clare:

   Perioada_______partide: __ PSD ___PNL (include si PD, nu-i așa?)
   1990 1992 psd, udmr, pd ___ 3_____3
   1992 1996 psd _____________4_____
   1996 2000 pnl, pd, pntcd, udmr ___4
   2000 2004 psd _____________4_____
   2004 2008 pnl, pd, udmr _________4
   2008 2009 pd, psd _________1____1
   2009 2012 pd ___________________4
   2012 2013 psd, pnl__________2____2
   2013 2015 psd______________2______
   2016 2016 plus____________________
   2017 2019 psd______________3______
   2019 2020 pnl____________________1
   T O T A L __________________19___19
   • Like 1
  • @ profun
   Paul check icon
   Deci tu vrei sa dovedești ca ești retardat. Ok nu ma mira la un pesedist. Nu ți-am spus mah... tembelule sa lasi figurile și sa numeri ca ani in care pesedeul a foat la puterea și anii când a controlat parlamentul, dar nu guvernul? Un guvern care nu poate sa își treaca legile nu poate sa guverneze! Cât de prost trebuie sa fii ca sa nu înțelegi asta?
   • Like 6
  • @ Paul
   profun check icon
   Nu mai bine-i întrebi tu pe Ciolannis și pe LuCovid cât de proști au putut fi de și-au forțat guvernul „lor” deși nu aveau majoritate în parlament!?
   Tot pesediștii sunt vinovați de prostia lor și prostia ta, care te trezești vorbind când te uiți în oglindă, mirându-te că vezi diatamai ... gogomanul? hi, hi hi!
   • Like 1
  • @ profun
   Paul check icon
   Ba prostule, lasă gargara. Alegeri anticipate după căderea lu’ veorica nu s-au făcut din cauza ca pesedeul nu a vrut. Dacă vroiau, votau asta împreuna cu USR.
   • Like 2
  • @ Paul
   profun check icon
   Da, Lupă! Fă spume în continuare că nu au vrut pesediștii să-i facă jocul lui Klaun WI! Hai că iese acum la 6 să vă mai explice cum să vă spălați pe mâini după furăciunile găsite de Curtea de Conturi. hi, hi, hi!
   • Like 0
  • @ profun
   Paul check icon
   Hai jet de aici scarnavie pesedista. Ma plictisești.
   • Like 0
  • @ profun
   Serios,profun?
   Păi,hai să vedem:
   1990-1996=guvernare DIRECTĂ FSN/FDSN.
   2000-2004=guvernare DIRECTĂ PSD.
   2008/2009=guvernare cu PD-L.
   2012-2013 incl.=guvernare cu PNL.
   2014-2019=guvernare DIRECTĂ PSD.
   A nu se veni cu anul tehnocraților fiindcă în guvernul ăla jupân era vicepremierul Dâncu,pesedist de frunte și ministru al Dezvoltării,NU se făcea~desfăcea NIMIC fără știre și voia PSD!
   Dacă faceți o adunare,o să vedeți mai bine de 18 ani în care PSD a toot fost la butoane,iar România este fruntașă în TOATE statisticile SUBdezvoltării.
   • Like 1
 • Dorin check icon
  Tineretul bucureștean le-ai dat o mare lovitură generaților vârstnice comunistoide ,care a votat mereu după pomeni și multe avantaje.E meritul lor că nu sunt pupincuriști și sărumănisti aidoma părinților și bunicilor lor..
  • Like 2
  • @ Dorin
   Casargoz check icon
   Tineretul bucureștean le-a dat o mare lovitură generaților vârstnice comunistoide ,care a votat mereu după pomeni și multe avantaje. De exemplu in 1990, 1992, 1996 au votat curentul anticomunist si liberal :)
   Parea atunci o oferta extraordinara...
   Ca urmare a câștigării alegerilor parlamentare din octombrie 1996 de către Convenția Democrată Română (din care făcea parte și PNL), Călin Popescu-Tăriceanu este ales ca deputat de București pentru legislatura 1996-2000.
   Acele generatii varstnice au constata ca votul lor de atunci a fost irosit:

   Ca urmare a câștigării alegerilor parlamentare din octombrie 1996 de către Convenția Democrată Română (din care făcea parte și PNL), Călin Popescu-Tăriceanu este ales ca deputat de București pentru legislatura 1996-2000

   Tineretul bucureștean le-a dat o mare lovitură generaților vârstnice comunistoide ,care a votat mereu după pomeni și multe avantaje. :) Pe bune?
   Am crezut mereu in valorile liberale, pe vremea cand Clujul era rosu, in Bucuresti aveam asa:
   Crin Halaicu - a devenit un filantrop
   După alegerile locale din 1996, la care Crin Halaicu nu a participat, s-a retras din viața publică, dedicându-se afacerilor. El a revenit în activitatea politică a PNL în anul 2009, fiind numit raportorul comisiilor de specialitate PNL București. Tot în 2009, Crin Halaicu a donat o sumă importantă partidului, fiind principalul sponsor din rândul persoanelor fizice.
   Imaginile cu interiorul imensei vile din Mogoșoaia, scoasă la vânzare de proprietarul ei, Crin Halaicu, au uluit milioane de români. Fostul primar liberal al Bucureștiului din perioada 1992-1996, primul edil ales prin vot după Revoluție, a cerut pe căsoiul de circa o mie de metri pătrați, mobilat, plus un hectar de teren cu deschidere la lac (ponton și tot ce implică), două piscine și teren de tenis, o sumă amețitoare: 6 milioane de euro!
   Citat din Crin Halaicu:
   „Am proiectat-o integral după o poză făcută în Normandia. Nu aveam planuri, ci doar o imagine de la o fațadă”.
   Dar a fost extrem de activ: A asfalta bulevardul trandafirilor :) si multe altele:
   Crin Halaicu a asociat primaria cu firma franceza Bouygues pentru construirea World Trade Center Bucuresti, contract cu clauze defavorabile municipalitatii. - Primaria Capitalei a donat 10 miliarde lei unei fundatii pentru reconstructia Capitalei.
   Tot in aceasta perioada au fost pierdute cele mai multe dintre navele de pe Herastrau si celelalte lacuri bucurestene, aflate in administrarea RGAB.

   Dar tinerii bucuresteni nu si-au pierdut speranta asa ca au votat Victor Ciorbea,un anticomunist in care am crezut si care a fost numit de PSD avocat al poporului. Cariera la nivel înalt a lui Victor Ciorbea s-a epuizat în doar doi ani, așa cum el singur recunoștea întrun interviu acordat în 2007. A ajuns premier la vârsta de doar 42 de ani, în 1996, fiind cel mai tânăr prim-ministru din istoria post-decembristă, după ce, cu doar câteva luni înainte, a fost ales în funcția de primar general al Capitalei.
   Nu as putea sa spun nimic notabil de despre Ciorbea. La fel ca Basescu care a facut valuri ca sa se lanseze presedinte.
   A da a mai fost si VIorel o citez pe nevasta mai tanara cu 30 de ani:

   Oana Lis a fost şocată să afle că soţul ei ar putea avea o boală atât de gravă.

   "E foarte trist, nu aş fi crezut niciodată. Lumea zicea că e bătrân, că trebuia să mă aştept, avea diabet. E ca un copil. Alaltăieri îşi dădea cu apă de gură pe cap, credea că e spirt", a spus soţia lui Viorel Lis, la Pro TV. Oana Lis a mai declarat că a apărut boala, au dispărut prietenii. "Când cineva este bolnav, e uşor să găseşti motive să nu vii să-l vezi", a spus ea

   Deci draga tinere bucurestean care ai dat generatiilor comunistoide o grea lovitura, am o singura dorinta :
   Ca peste 30 de ani sa nu te uiti in urma si sa constati ca esti un "batran" dintr-o generatie comunistoida care a votat tot felul de presonaje fistichii crezand ca a facut alegerea corecta.


   • Like 3
  • @ Casargoz
   Dorin check icon
   Gălgară multă, las-o baltă și nu mai fă pe lupul moralist dacă nu-ți convine ce am scris.
   • Like 0
  • @ Dorin
   Casargoz check icon
   :)
   Imi convine foarte mult ce ai scris, este cel putin genial. Imi cer scuze ca am postat aici. Cred ca o sa iei premiul ig Nobel.
   Deci daca imi convine ce ai scris pot sa o fac pe lupul moralist? Imi dai voie?
   • Like 0
 • Tinerii bucuresteni au meritul victoriei ,precum si cei care s-au trezit din amorteala fricii,vazand chiar in fata Casei poporului=Parlament,mizerie de nedescris,darmite ce-o fi in restul mare a capitalei.
  Matematicianul Nicusor este net si incomparabil cu mahalagioaca care daca castiga facea din tot Bucurestii o MAHALA.Un fel de Dragnea in straie femeiesti.
  • Like 4
 • antonia check icon
  Da,...vorba aia : sa-ti dea D-zeu atat de multa fericire cata poti duce.
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult