Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

PSD se otrăvește singur. Pentru că poate

Codrin Ștefănescu

Foto: Facebook Codrin Ștefănescu

Adevărul: De ce le permiteţi celor cu probleme penale să facă parte din Guvern?

Codrin Ştefănescu: De ce? Pentru că putem.

Replica lui Codrin Ștefănescu de acum câteva zile e năucitoare pentru cineva care nu știe foarte mult despre politică, despre PSD. În fapt, nu este doar o replică de mardeiaș, care folosește forța în locul regulilor, în locul principiilor. Este o declarație despre chintesența partidului de la putere. Un „statement”: așa vrem noi! Și istoria PSD sub steaua lui Dragnea este plină de astfel de demonstrații. Schimbarea legilor justiției pe repede-înainte, a codului fiscal, mărirea nejustificată a salariilor din administrație, schimbarea regulilor de dezbatere a amendamentelor în comisiile parlamentare, anularea din condei a incompatibilităților demnitarilor dovedite de ANI și încă altele. Doar Ordonanța 13 nu a mers cu „pentru că putem”, datorită unei intervenții prezidențiale de ultim moment susținută de stradă. Dar, nu-i timpul pierdut.

Din punct de vedere al imaginii, replica ipochimenului Ștefănescu este o greșeală enormă. Chiar dacă partidul său acționează după principiul „pentru că putem”, aroganța de a o spune răstit e cu mult mai periculoasă. Această aroganță combustionează furia străzii, a protestatarilor care nu au nevoie decât de foarte puțin pentru a-și exiba frustrarea. Poate că demonstranții nu știu foarte bine cum se modifică legile justiției, nu percep toate nuanțele sau implicațiile unui articol de lege. Nici nu trebuie să știe, de fapt. Este suficient să constate că guvernarea este mai autocrată decât o permite bunul simț civic. Și atunci, un „pentru că putem” este exact ceea ce confirmă temerile că sunt derapaje de la democrație. Nu un articol sau altul din legile justiției scoate lumea la proteste, ci modul în care acționează PSD.

Uitându-ne dincolo de rostirile lui Ștefănescu, realizezi că PSD este poate în cel mai toxic ambient instituțional al său. Partidul se otrăvește singur atât timp cât pe scara competenței politice stă în vârf un condamnat pe chestiuni ce țin de politică, atât timp cât promovează cu încăpățânare doar oameni fideli președintelui, are ca primă preocupare salvarea liderilor săi de judecata justiției și alimentează teoria conspirației cu statul paralel care distruge partidul. De aici se degajă aproape natural acel „pentru că putem”, ca o pleasnă dată tuturor vrăjmașilor PSD. Partidul lui Dragnea s-a închis în propria sa bulă, făcând apel la majoritatea care i-a votat și care, în realitate, reprezintă doar 18% dintre români. În numele acestei majorități face pentru că poate. Din păcate, pesediști mobilați, instruiți pentru politică și cu dorințe de reformare sau măcar de aerisire a partidului sunt executați sistematic în biroul lui Dragnea. În locul vocii lor apare bodyguardul de partid Codrin Ștefănescu, care înveninează și mai mult percepția publică față de PSD. Așa începe drumul autodistrugerii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • John check icon
    Să zăbovim un pic la acest răspuns : ”pentru că putem”.
    Vă spun ce puteați să faceți până acum ( sau un fel de odă gelului de păr ) :
    - Puteați să studiați Indexul Competitivității Globale recente 2016 / 2017, publicat de Forumul Economic Mondial, cu clasificarea a 138 de țări, în care România se află pe locul 62, față de locul 53 în anul precedent
    - Tot de acolo, v-ați fi putut ilumina asupra domeniilor care sunt cele mai rămase în urmă și care trebuiau să fie prioritar cuprinse în programul de guvernare cioclopedit
    - Puteați să construiți autostrăzi, să modernizați infrastructura, domeniu în care România are un handicap enorm (locul 128 din 138 )
    - Puteați să puneți la punct și să începeți o reformă în educația primară și sănătate, ca România să facă progrese în modernizarea acestor domenii strategice ( locul 121 )
    - Puteați să luați măsuri pentru încurajarea sectorului privat, să simplificați birocrația de stat ( locul 122 )
    - Puteați să vă gândiți la soluții pentru menținerea talentelor în țară ( locul 133 ) și atragerii talentelor ( locul 127 )
    - Puteați să vă preocupați de încurajarea inovației și tehnologiilor avansate ( locul 134 )
    - Ați fi putut să absorbiți fondurile europene măcar la cifra la care v-ați propus
    - Ați fi putut să fiți proactivi în scăderea corupției, domeniu în care avem un index de percepție de 48 a corupției ( Transparency International ) unde 0 este corupție totală, 100 lipsă corupție
    - Etc.etc.etc.
    În locul celor de mai sus, pentru că doar atât puteți :
    - ați ridicaț la rang de probleme de stat, problemele personale pe care unii le aveți din cauza relației dificile ( eufemism ) cu legea
    - ați deveniț peste noapte experți în drept și jurisprudență cu scopul de a silui a treia putere din stat în vederea emasculării puterii juridice față de incompatibilități de funcții și demnități, față de comportamentul iresponsabil și interesat în serviciu, față de corupție de orice fel
    - defilați fudul cu exemplare exotice de meseriași în diferite domenii ca și cum ar fi elita profesiei
    - vă etalați, aproape de fiecare dată când vi se pune un microfon în față, prostia agresivă, limbajul butucănos și agramat
    - Etc.etc.etc.
    Prăpastia dintre ce ați fi putut face și ce faceți în realitate ne înghite speranțele și ne face să ne gândim cu groază la anii pe care le mai aveți la guvernare. Un lucru e cert : iar se duc patru ani, cel puțin, pe apele sâmbetei.

    -

    • Like 0
  • Știți ceva?Ducă-se PSD chiar la dracul!
    • Like 0
  • Asta se întâmplă atunci când mafioții de cartier ajung la putere...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult