Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Decizia CCR de renumărare a voturilor din primul tur al prezidențialelor este, în esență, chibritul care a scăpat lângă butoiul cu benzină. În momentul acesta, tensiunea socială a crescut deja la niște cote greu cuantificabile, dar perceptibile cu ochiul liber în starea oamenilor care merg pe stradă. Nimeni nu are de câștigat dintr-o decizie care nici măcar nu are logică. Căci vorbim de o decizie și de o amânare a deciziei, dar și de un scenariu care poate trimite România în haos.
Nici susținătorii Elenei Lasconi nu sunt liniștiți cu decizia de renumărare a voturilor, nici susținătorii lui Călin Georgescu nu văd cu ochi buni toată această joacă de-a „uite candidatul, poate nu mai e candidatul”.
În acest moment, țara e în aer, iar oamenii nu mai au nici măcar de ce să se sprijine, pentru că totul e volatil și totul se poate schimba de la o zi la alta.
Am spus că nimeni nu câștigă din povestea asta? M-am grăbit! Pentru că e cineva care profită de acest haos pentru a se ține cu dinții de putere. Și acela e Marcel Ciolacu. Care are acum șansa ca după o renumărare a voturilor într-un mod pe care nu-l prezumăm neapărat ca fiind corect, să între în turul al doilea al prezidențialelor, având în vedere că distanța dintre el și Lasconi e de câteva mii de voturi.
Și iată cum dorința de putere a ciumei roșii, după cum însuși Ciolacu își alintă partidul, bate orice tip de prudență și tensionează mai mult spiritele din societate. În acest moment, două grupuri mari de oameni simt că voința le e călcată în picioare și că România se comportă ca un stat oligarhic în care deciziile sunt luate de șmecherii zilei, peste voința populară.
Și chiar dacă declară că nu a avut niciun amestec în povestea asta, Ciolacu ne arată din nou că ne consideră proști de-a dreptul. Căci CCR este egal cu PSD, iar Terheș a fost instrumentul prin care PSD și-a făcut acest joc.
Dacă ținem cont de faptul că în duminica ce vine avem și alegeri parlamentare, în acest climat în care nimeni nu se mai simte liniștit și în siguranță în țara lui, atunci este clar că România nu mai e deloc bine. Și nu mai are niciun sens.
Ceea ce va genera un culoar foarte spațios pentru extremiști la parlamentare.
Ce face acum PSD-ul e trimiterea în haos a unei țări, pentru că Ciolacu e frustrat de faptul că a fost învins la prezidențiale. Neținând cont, însă, că în eventualitatea unui tur 2 cu Georgescu și Ciolacu, democrația e pierdută aproape sigur. Să nu uităm că Georgescu și Ciolacu au cam același bazin electoral. Ceilalți români, care n-au pulsiuni populiste și revanșarde, nu mai au acum alternativa în alegeri. Și atunci nu vor mai alege deloc, pentru că le va fi imposibil să decidă dacă vor extremism sau pesedism. Cine i-ar putea judeca, până la urmă?
În țara în care CCR decide discreționar și influențează jocul politic după cum dorește, căci a mai făcut-o o dată în campania asta cu Șoșoacă, democrația nu mai are nici ea un sens. Și putem deja să ne împăcăm cu gândul că aproape am pierdut-o, fiind cu ochii în alte direcții.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Da, v-ati grabit!
LEGE nr. 370 din 20 septembrie 2004 (**republicată**)
"Articolul 52
(1) Curtea Constituțională ANULEAZA alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ORDINEA candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație Curtea va dispune REPETAREA turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor."
Să vă fac o schiță? E cam greu să faci mânării la doar două-trei secții. Nu este o ipoteză fantasmagorică pentru că au fost deja semnalate cazuri în care au fost găsiți saci nesigilați cu voturi. Completați schița cu faptul că nu a fost permisă prezența niciunui reprezentant din partea partidelor.
Practic, CCR a decis cu de la sine putere că au fost fraude (pe care de fapt nu le-a semnalat nimeni), în multe alte secții de votare. Schiță completă. Cineva a făcut ceva, cu boltă, pe toate voturile din turul 1.
Concluziile se trag singure.
Să vă fac o schiță? E cam greu să faci mânării la doar două-trei secții. Nu este o ipoteză fantasmagorică pentru că au fost deja semnalate cazuri în care au fost găsiți saci nesigilați cu voturi. Completați schița cu faptul că nu a fost permisă prezența niciunui reprezentant din partea partidelor.
Practic, CCR a decis cu de la sine putere că au fost fraude (pe care de fapt nu le-a semnalat nimeni), în multe alte secții de votare. Schiță completă. Cineva a făcut ceva, cu boltă, pe toate voturile din turul 1.
Concluziile se trag singure.
tot snspa? daca ciolacu iesea in 2 se repetau alegerile, si anulau MANDATUL, daca iesea din primul tur, s-a dovedit ca renumararea a fost mai corecta decat numararea. nu stiu cum s-a ajuns aici. au fost platiti "opozantii" "ciumei rosii"? ccr este chipul si asemanarea votantilor, cu membri pusi acolo de reprezentantii lor. la ce specimene de candidati avem acum (votati raul cel mai mic 35 ani) propun sa faca parte si daniel preafericitul. si sa fie prezenta obligatorie la biserica. si sa ne mutam in iran
Da, trebuie să recunosc că nu mai înțeleg mare lucru. În niciun caz nu făceam pe...
Măi băieți (cu ochi albaștri!) de la CCR, v-ați gândit înainte de a da verdictul de câți oameni e nevoie pentru a „renumăra” până mâine la ora 14 toate aceste voturi? Ce rost ar avea, din moment ce în ziua alegerilor reprezentanții partidelor în birourile electorale din secțiile de votare au semnat niște procese verbale în care s-au consemnat rezultatele?
Ce facem cu „democrația”? E bună doar atunci când ne convine rezultatul sau o ajustăm prin „renumărare” de fiecare dată când socoata de-acasă nu se potrivește cu cea din târg?
Duminică alegem un nou Parlament, care va „moși” legile țării în următorii 4 ani. La câți cameleoni sunt în fruntea listelor, mira-m-aș să se întâmple schimbarea în bine pe care o așteptăm (păcătuiesc încă o dată generalizând) de 35 de ani. Probabil că sunt prea pretențios, da' eu când văd candidați care schimbă (că tot vorbim de „schimbare”!) partidul la fiecare ciclu electoral doar pentru a-și păstra privilegiile, fug ca dracu' de tămâie de asemenea indivizi...
În toată campania electorală nu am auzit o discuție serioasă despre greșelile trecutului și năzuințele viitorului. Cine să poarte un asemenea dialog? Uitați-vă la premierii pe care i-au înscăunat cele două mari partide „tradiționale” - de PNL și PSD e vorba - în ultimul deceniu al „democrației noastre originale”...
Treaba asta cu resocotitul voturilor mă înfurie iremediabil. Cum adică? Dacă eu, cetățeanul, mi-am exprimat cu strângere de inimă opțiunea pentru unul dintre candidați și „clasamentul” a fost stabilit în teren, de ce trepădușii sistemului (știe cineva ce e „sistemul” ăsta?) au dreptul să ceară reluarea?
Sau trebuie să alegem „răul mai mic” până devine convenabil celor care nu se lasă duși de la măcelărie (pardon, covrigărie)? Doar întreb, nu dau cu parul...
Premierii României post decembriste...
Lista șefilor de guvern de la Dăscălescu încoace arată așa:
• Petre Roman - FSN
• Teodor Stolojan - FSN
• Nicolae Văcăroiu - PDSR
• Victor Ciorbea – PNȚCD
• Radu Vasile – PNȚCD
• Mugur Isărescu – independent (cică!)
• Adrian Năstase - PSD
• Călin Popescu Tăriceanu - PNL
• Emil Boc – PD-L
• Victor Ponta - PSD
• Dacian Cioloș - independent (iarăși cică!)
• Sorin Grindeanu - PSD
• Mihai Tudose - PSD
• Viorica Dăncilă - PSD
• Ludovic Orban - PNL
• Florin Cîțu - PNL
• Nicolae Ciucă –PNL
• Marcel Ciolacu -PSD
Au mai fost câțiva, dar aparițiile lor au fost meteorice și nu merită menționați. Citiți lista și spuneți-mi câți dintre ei și-au făcut treaba cu gândul la cetățenii patriei?
Toți ne doreau binele (la modul declarativ, desigur!) în timp ce-și vedeau de învârtelile lor... Dacă ne uităm mai atent, nu se poate să nu ne sară în ochi apartenența politică a acestor tovarăși. Cu excepția lui Radu Vasile (fie-i țărâna ușoară!) și a lui Victor Ciorbea (care și-a demonstrat cu brio oportunismul!) toți aparțin aceleiași găști politice care ne tot conduce de 35 de ani. Își mai schimbă din când în când locurile și perucile (știți vorba, lupul își schimbă părul...), iar atunci când simt în ceafă că și-ar putea pierde privilegiile bat palma între ei.
Iar noi, populimea, mușcăm ca bibanul nada cu care suntem momiți... Cititorii mai tineri ar trebui să înțeleagă că FSN=PDSR=PSD și că PNL nu exceptă „ecuația”...
a) Georgescu va castiga sigur cu Ciolacu in turul doi orice s-ar spune despre Georgescu.
b) La parlamentare o sa ia sub 15%
Atitudinea initiala a lui Ciolacu a fost corecta , numai ca se pare ca cineva de la PSD a dat semnalul la jigodiile CCR sa intervina. Vreau sa spun un lucru , nimic nu a fost mai nociv in istoria recenta a Romaniei decat clicile astea de la CCR , CSM si alte parghii ale sistemului de justitie manipulate politic. Din cauza acestor canalii care s-au transformat in instrumentele politicienilor , societatea romaneasca este la acest nivel de frustrare.
Ne place sau nu ne place , singura varianta de presedinte in acest moment este Lasconi care sunt convins ca cel putin va incerca sa-si faca treaba onorabil in ciuda faptului ca nu este pregatita. Daca stam se ne uitam in spate , probabil cel mai pregatit ar fi tebuit sa fie Klaus si am vazut rezultatele.
Oricum il avem pe trimisul lui Dumnezeu pe pamant in turul doi ,deci nu va puteti plange de optiuni. Rezolva toate problemele poporului , a reusit el sa plece in 86 in America si a iesit pe locul 1 la alegeri fara sa cheltuiasca nimic . Ce naiba , e clar ca tasneste divinitatea din el prin toate gaurile !
Deci hai nu va mai plangeti aveti de ales intre Sfantul Gheorghe si o fraiera. Sanatate , va iubesc !
Si colca peste pupaza o sa renumere voturile prefecturile. Aferim !
Ce mi-e neclar in totalitate , daca se reia votul pentru turul 1 , ce fac Ciolacu si cu Ciuca ca abia si-au dat demisiile de "onoare" . Fac un dus si ies la lupta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat ?
Ce mi-e neclar in totalitate , daca se reia votul pentru turul 1 , ce fac Ciolacu si cu Ciuca ca abia si-au dat demisiile de "onoare" . Fac un dus si ies la lupta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat ?
Și cum în grațiile cărui sistem e Lasconi? Acela care face acum spume împotriva lui Călin Georgescu (a nu se înțelege că îi țin acestuia partea!!!), de exemplu: structurile europene, atât politica cât și presa, care și-au manifestat deschis îngrijorarea pentru situația din România și astfel fac presiuni. Iar în țară ce să mai vorbim: Johannis, care a dormit pe el mereu, acum se trezește brusc și face CSAT pe speța alegerilor, Terheș și încă unul fac (sigur nu de capul lor) sesizare la CCR pentru reluarea alegerilor, Toni Greblă de la AEP face și el plângere penala pentru... whatever.... televiziunile în majoritatea lor cheamă la mobilizare împotriva lui Georgescu și pentru susținerea lui Lasconi, tinerii frumoși și liberi sunt mobilizați (ce să vezi, tot prin intermediul rețelelor de socializare, sic!) la mitinguri simultane in marile orașe etc. Pare că toată lumea și toate instituțiile, ca la un semn, urlă împotriva ”dictatorului”, pericolului rusesc și al ieșirii din NATO și UE... bla bla bla... și ne îndeamnă viguros la susținerea lui Lasconi, ca singura speranță împotriva dezastrului apocaliptic ce se prefigureaza neîndoielnic. Dacă asta nu e amprenta sistemului, ce mai e? Încă o data precizez că nu l-am votat și nici nu-l voi vota pe Georgescu, dar nici pe Lasconi, fiindcă ambele variante sunt inacceptabile în viziunea mea. Spun doar că observ mobilizarea sistemului sub toate formele sale atât legale, de suprafață, cât și insidioase, de manipulare, în favoarea lui Lasconi. Acesta este sistemul globalist - progresist, care domină Europa și care a fost obișnuit să aibă liniște și ”stabilitate” în România (a se citi slugărnicie), cu participarea activă a slugilor corupte din toate structurile politice / administrative / de siguranță și ordine publică / etc din conducerea României. Împotriva acestui sistem și a slugilor sale corupte s-a revoltat lumea acum la vot. Georgescu nu a fost ales că e el frumos, ci s-a mulat pe nevoile si frustrarile reale ale celor mulți, tăcuți și nebăgați în seamă.