Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Anularea alegerilor, o mare greșeală! Jocul cu chibriturile pe lângă butoiul cu benzină…

Protest anti Calin Georgescu

Imagine de la protestul împotriva lui Călin Georgescu//Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

De câteva zile am sentimentul că m-am blocat într-un coșmar. Oameni care înainte vorbeau normal unii cu alții, chiar dacă aveau alte puncte de vedere, acum par a fi în stare de absolut orice ca să demonstreze că au dreptate. Nimeni nu mai ascultă ce au alții de spus, tuturor le place să-și audă propriile voci, care le confirmă propriile convingeri. O radicalizare ca nicio alta din istoria ultimilor ani pare să domine peisajul. Efortul de a-l înțelege pe celălalt, de a auzi ce spune el e deja mult prea mare și aproape de netolerat. Număram zilele până la turul al doilea al prezidențialelor cu speranța că lucrurile se vor tranșa și, mai ales, se vor așeza. Sigur, direcția poate fi oricare din punctul acela, dar este clar că menținerea unei astfel de tensiuni la nivelul unei societăți e toxică. Și fiecare zi de tensiune vine la pachet cu noi și noi frustrări care se adună în noi până când într-o zi nici să ne conținem nu vom mai putea. Pe fondul acesta de tensiune majoră și cumulativă, vin vești noi. 

De la Curtea Constituțională a României, care anunță că va judeca două sesizări de fraudare a votului de duminica trecută și, dacă va fi cazul să se probeze vreo interferență externă sau internă care să fi compromis rezultatul alegerilor, ele vor fi anulate. Colac peste pupăză, Iohannis, care tace încă din ziua votului, a convocat CSAT-ul pentru a vedea dacă au existat breșe de securitate în desfășurarea primului tur al prezidențialelor, exprimate ca drept „posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”. Iar foști judecători CCR vorbesc despre posibilitatea reală a anulării alegerilor.

Este exact lucrul de care nu aveam nevoie astăzi: de un nou motiv pentru inflamarea societății. Într-un context în care studenții sunt deja în stradă pentru a-și striga nevoia de libertate și frica de totalitarism, iar susținătorii lui Călin Georgescu le transmit pe rețelele de socializare că le-ar sta mai bine la Colectiv „să se joace cu artificii”, vestea că alegerile au un puternic efect inflamator. Și nu știm dacă susținătorii lui Georgescu, deranjați de faptul că liderul lor e împiedicat să devină și liderul țării, nu vor considera că ar fi cazul să și demonstreze ceva. Și să avem parte, pe lângă acest climat tensionat și pe lângă riscul de a aluneca sub o influență externă periculoasă, și violențe stradale. 

Anularea alegerilor este, în sine, o idee absolut stranie, căci, dacă sunt dovezi pentru interferențe externe în alegerile din România, de ce n-au fost ele prezentate înainte de servicii? Și dacă sunt dovezi de fraudare, de ce nu s-au prezentat imediat după scrutin? Povestea asta cu anularea alegerilor de către CCR nu face altceva decât să genereze un nou val de tensiune, chiar înainte ca judecătorii să fi luat o decizie. Și numai de tensiune suplimentară nu mai aveam nevoie acum. În realitate, luarea unei astfel de decizii înainte de parlamentare va arunca societatea în aer. Și e clar că cineva se joacă cu chibriturile pe lângă butoiul cu benzină.

Șocul inițial al rezultatului primului tur al prezidențialelor începuse să treacă și societatea se mobiliza. Chiar și în social-media lucrurile începeau să se normalizeze. Boții și trolii erau tot mai firavi, iar pe Tik-Tok și pe Meta mulți influenceri au ieșit fie să își prezinte scuzele pentru că l-au susținut pe Georgescu fără să știe cine e, fie să explice în ce constă pericolul de a merge pe mâna unui personaj care vine din trecutul fesenist și care promite că va fi la fel înalt din punct de vedere moral ca mareșalul Antonescu. Care e susținut puternic de grupurile de extremă dreaptă din toată țara, care nu sunt interesate de întâlnirile lui Georgescu la ONU cu reptilienii, nici de firul divin care se rupe de fiecare dată când o femeie trece printr-o cezariană.

Deci, cum spuneam, anticorpii societății începeau să acționeze. Mai lent, un pic tardiv, dar deloc fără speranță. O decizie de anulare a primului tur de scrutin al prezidențialelor ar fi un dezastru. Am lua coșmarul de la capăt. Și în orice clipă, pe fondul acesta de tensiune prelungită, un chibrit ar putea oricând să alunece pe nesimțite și să atingă butoiul cu benzină. Scenariu pentru care niciunul dintre noi nu e cu adevărat pregătit azi, indiferent de care parte a baricadei ne aflăm.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..observăma că democrația șchioapătă și nu doar în România.
    E o consecință a corigențelor individuale și de partid..

    Partidele trebuie să salveze democrația salvându-se pe ele. Trebuie să recâștige un dram de credibilitate. Oamenii nu pot fi aburiți la nesfârșit.. Altfel pericolul unei dictaturi se mărește. Uitați-vă la vox populi pe tema asta.

    Pozna generată de pe Tiktok ne-a semnalat că avem o spărtură în burta corăbiei. Asta nu scuză încercarea de a o astupa cu orice-avem la îndemână.
    CCR-ul a fost și este partizan. Dacă pierzătorii (cum bine spune cineva aici) vor să se salveze în felul ăsta, înseamnă că nu au învățat nimic..

    Nici prezumtiva alianță cu PSD nu miroase îmbietor. La fel ca și refuzul unei confruntări față-în-față cu inamicul, la TvR.
    Cum rămâne cu respectul pentru poporul român care vrea să vadă dezbaterea ? Păi uităm, de la o zi la alta, ce declarăm.. ?

    Și în afară de o televiziune, nimeni nu suflă un cuvințel despre dezbaterea asta. Nu cumva se minte prin omisiune ?

    Nu uitați să dați cu usturoi pe la uși și ferestre, că sâmbătă e Sf.Andrei..
    • Like 0
  • Nu a trecut nici o săptămână de la alegeri și România e ruptă în două. Nu mai există prietenii, pasiuni, sărbători și plimbări- totul se învârte în jurul polemicii pro sau contra Georgescu. Cu argumente logice sau cu înjurături, mă întreb cine sunt mai agresivi -partizanii sau adversarii profetului de pe tictoc. Eu zic că primii deși recunosc că sunt subiectiv- nu am pic de încredere în autointitulatul Mesia, creație a furiei, frustrării și necazurilor acumulate în 30 de ani.
    Românii nu au fost niciodată prea uniți în această perioadă, dar nici dezbinați ca acum. Un val de ură și agresivitate s-a revărsat peste noapte. Se ceartă prietenii între ei, soțul cu soția, părinții cu copiii.
    De undeva din întuneric, ascuns de perdeaua tictocului, satana rânjește satisfăcut...
    • Like 0
  • Am văzut aseară așa zisă dezbatere de la Digi 24 pentru alegerile parlamentare. Lăsând la o parte agresivitatea unor jurnaliști de la Digi ca niște procurori și chiar mitocănia lui Prelipceanu la adresa reprezentantului AUR nu s-a discutat mai nimic serios esențial despre alegerile parlamentare În i ceea ce privește ieșirea din UE și din NATO, reprezentantul AUR a demonstrat că, conform legilor în vigoare, este aproape imposibila acestă opțiune. Nu am văzut nicio mulțumire din partea Elenei Lasconi sau USR pentru gestul D-lui Orban de a renunța în favoarea acesteia, deși sunt convins că voturile votanților acestuia ( inclusiv eu), au propulsat-o în turul doi. Cu regret trebuie să constat că și în acestă dezbatere ca și în prima reprezentantul Aur a fost mai bun decât ceilalți, vorbind la obiect și cu argumente solide. Am văzut aici că se scrie de cultul personalitășii la acest individ - Gerorgescu. dar Ciolacu care vorbește depre el : Eu, Marcel Ciolacu, b nu voi accepta .... Cum se numește? Individul votat de peste două milioane de români nu este moral să-i punem la zid. Nu facem altceva decât să-i radicalizăm și mai mult. Curtea constituțională este atât de politizată și incompetentă, că mă așteptat la tot felul de decizii stranii.. Până mai ieri instituțiile statultui inclusiv președintele și prim ministru ne-au asigurat că nu sunt ingirențe în procesul votării. Și acum sunt penibili ca de obicei. Am văzut comentatori care vorbeu cu un dispreț despre candidații care au primit 2-5 la sută la ceste alegeri. Vreau să spun că D-na Birchel este cu mult peste D-na Lasconi din toate punctele de vedere, ca și Dl Orban , Diaconescu în raport cu cei din primele locuri. Recunosc că am dat votul „util” împotriva convingerilor mele politice și nu numai.
    • Like 2
  • Vladix check icon
    Ramin uimit cum nimeni nu se revolta ca avem un sistem de alegere a conducatorilor atit de ilogic, caci aceasta e problema de fapt. Alegem o persoana, pentru care nimeni nu poate garanta, pentru 4 sau 5 ani. Acea porsoana poate juca teatru sau poate fi narcisista, sociopata sau dusa cu pluta. De ce sa nu ne putem razgindi oricind si sa o demitem daca nu ne convine?
    O companie cind angajeaza pe cineva se confrunta cu aceeasi problema. Poate acea persoana minte in CV, poate are vicii incompatibile cu desfasurarea normala a unui program de munca, poate fura. De aceea exista un timp de proba, ba chiar poate fi demis oricind dupa angajarea definitiva, daca faptele sint grave.
    De ce consideram normala aceasta situatie pentru un angajator iar pentru o functie in stat nu?
    De ce dam vina pe oameni ca nu au stiut ce au ales si nu ne gindim ca procesul in sine este o loterie, caci nu avem cum sa stim cu adevarat cine este acea persoana? De ce nu aplicam aceleasi reguli si politicienilor pe care ii angajam si preferam sa dam vina pe oamenii care i-au ales?
    • Like 0
    • @ Vladix
      Mihai check icon
      Nu putem direct dar parlamentul poate suspenda președintele și apoi nor confirmăm demiterea prin referendum. Problema e că până să ajungem acolo trece ceva vreme în care președintele își poate face de cap.
      • Like 0
    • @ Vladix
      pixel check icon
      eu vreau contract, cu clauze și termeni, ca la negustori, ca la bancă. nu „pe încredere”. azi, sistemul vrea ca pe toată planeta fraerii să voteze „pe încredere”. nu mai bine contract beton? se răresc instant.
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Nu este deloc o greșeală. De luni încoace ne tot faceți capul mare despre pericolul iminent pe care îl reprezintă Georgescu! Bun, cineva găsește sânge în instalație să rezolve problema. Ok, FELICITĂRI, destinul european al României a fost salvat! Nu asta v-ați dorit? A, e nașpa că trebuie să spargi ouă ca să faci omletă? Mno bun, atunci mâinile pe piept și hope for the best, Au mai fost unii care erau preocupați de sexul îngerilor, acum orașul lor nu se mai cheamă Constantinopol!
    • Like 1
  • Aceste alegeri prin natura lor , nu au un castigator ,dar au niste pierzatori , in speta Ciolacu si Ciuca. Prostia ori lipsa de informare a alegatorilor se va putea corecta la turuli doi si la parlamentare daca votantii au fost prostiti. Dar refacerea turului 1 este in fapt o a doua sansa numai pentru Ciolacu si Ciuca, nu pentru democratie.
    • Like 4
    • @ Radu Bogdan
      Mihai check icon
      Pentru Ciolacu că el a avut voturile dar s-a băgat în combinații ca să câștige sigur turul 2. Ciucă nu are nicio șansă.
      • Like 1
    • @ Mihai
      Sincer din ce aud in jurul meu daca CCR face iarasi una din magariile cu care ne-au obisnuit. PSD nu trece de 15% la parlamentare si Ciolacu va pierde turul 1 pe bune sau turul 2 cu Georgescu daca o scot pe Lasconi din joc. Eu cred ca PSD trebuie sa stea cuminti sa bage cateii de la CCR la cotetz si sa-si maximizeze scorul la parlamentare. Corect, Ciuca nici nu mai exista.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult