Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Psihoblitz

Simona Halep - 4 iulie

Foto: Getty Images

De mult n-am mai văzut un meci psihoblitz, câștigat psihic așa cum a făcut Simona cu Paula Badosa. Spanioloaica, nr. 4 mondial, a început de pe cai mari, dând tare, la linii, sperând s-o încalece pe româncă, să dețină controlul jocului. 

Simona a răspuns excelent, cu o defensivă compactă, deplasându-se rapid, fără să facă pas înapoi. Cu un passing de rever în cros formidabil, cu care i-a făcut break la 1-1, Simona a intrat în capul Paulei și n-a mai ieșit de acolo.

Badosa a mai încercat să joace „de sus”, cu aroganță – de fapt, roasă de frică pe dinăuntru – câteva game-uri, suficient ca să piardă setul cu 1-6. 

În setul 2, fără să aibă un plan B, și-a mai domolit loviturile riscante, încercând să țină mai multe mingi în teren și jucând la ce vine de dincolo de fileu.

Și de la Simona a venit o reacție care m-a bucurat mult. Nu s-a „așezat” într-un joc de uzură stânga-dreapta, pe care, de altfel, îl stăpânește foarte bine, a devenit ea agresivă, a deschis unghiurile, a schimbat prima direcția în raliu, obligând-o pe Badosa să lovească din alergare, în criză de timp.

Asta i-a rupt complet psihicul, oricum labil, spanioloaicei – în ultimele game-uri, aproape că s-a plimbat resemnată pe teren, așteptând să piardă.

O plăcere jocul Simonei în această seară – semn de încredere crescută sunt loviturile speciale pe care le-a reușit, între care un demivolé stop de rever, rar și minunat, precum și serviciile foarte bune. 

Dar, nu pot să nu spun ce am spus și după victoriile din tururile precedente: nici Badosa nu a reușit s-o pună cu adevărat la încercare pe Simona Halep. Cred că o va face Amanda Anisimova...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult