Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Racheta nu e proastă

Simona Halep - racheta

Foto: Getty Images

Difuzat în timpul meciurilor de la Wimbledon cu o frecvență năucitoare, clipul publicitar în care Simona dă cu racheta de ciment din toate pozițiile mă lovește în creier.

Banca Transilvania a plătit, pesemne, o căpiță de bani pentru – pentru ce? „Hai să facem treabă, România!”, zice îndemnul final. Ce treabă? Încercări repetate de distrugere a unui obiect care nu are nicio vină când nu lovești mingea bine.

Racheta Simonei este o bijuterie tehnologică în care s-a investit muncă inteligentă cât cuprinde. Costă mult, sunt copii care visează tenisul, dar părinții nu au bani să le cumpere așa ceva. 

Sunt și tineri jucători de performanță care dispun de astfel de unelte – când îi văd cum le izbesc cu ifose furioase de zgură sau de gard, dacă aș avea o putere, le-aș interzice să mai joace tenis, până când vor arăta respect față de rachetă.

Ce să înțeleagă tinerii care sunt bombardați cu imaginile violente ale Simonei? Că așa ajungi campion, pedepsind cât mai multe rachete pentru greșelile tale? De fapt, fugind de răspundere, aruncând vina pe ceva ce nu se poate apăra?

În cei 20 de ani de când mă uit la Rafael Nadal, în clipa de față cel mai bun jucător din lume, nu l-am văzut niciodată făcând vreun rău rachetei... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult