Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Purtătorul de cuvânt al BOR, de Înviere: „Consumerismul poate fi un păcat pentru că ne face să ratăm ținta. Dacă doar ne înfruptăm și pe urmă căutăm Colebil și Triferment prin casă, nu e în ordine"

Paste

 (Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Un apel la cumpătare și consum moderat de Paște au lansat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 preoții Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, și Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

„Vedem la TV interviuri cu medici de la Urgență care se confruntă cu un număr mult mai mare de solicitări în această perioadă. De ce românii cumpără compulsiv sau mănâncă în exces? Se explică în spațiul excomunist prin perioada de dinainte de 1989, când nu găseam suficient. 

Se ascunde o neînțelegere a ce înseamnă Sărbătoarea. Sărbătoarea și duhul ei niciodată nu au ca miez consumul fizic, lăcomia, înfruptarea. E bucuria de a fi împreună la masă”, a punctat Vasile Bănescu. 

Societatea e rănită de consumerism, vede Bănescu. „Consumerismul poate fi un păcat, pentru că ne face să ratăm ținta. Dacă doar ne înfruptăm și pe urmă căutăm Colebil și Triferment prin casă, nu e în ordine”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

„Facem apel la cumpătare. Aceste exagerări sunt tot o sete de infinit. Vrei să ai totul. Această ispită să ai tu totul e ispita lui Adam și nu a mai fost în stare să primească în dar viața”, a subliniat Francisc Doboș.

Emisiunea moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită duminică, de la ora 14:30. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Eheee, e greu fără consumerism, căci fără el și manipulările ce-l preced, nu ar mai exista profituri uriașe, ale celor ce schimbă nevăzut, persuasiv, sensul sărbătorilor în ultimii 100-130 de ani. Prostimea fiind foarte ușor manipulabilă, mai ales la capitolul dorinței de a avea bunuri cât mai multe, fac să zădărnicească gestul lui Isus de a izgoni negustorii de valută din Templul lui D-zeu, subliniindu-se astfel că zeul BAN și beneficiile fizice ale acestuia sunt mai importante pt. oameni decât credința, încă din acele vremuri. Ca atare toate sărbătorile au devenit prilej exclusiv de isterie consumeristă.
    • Like 0
  • Purtatorul de cuvant al BOR, BOR purtatorul de cuvand al lui dumnezeu, dumnezeu purtatorul de cuvant al... :)
    • Like 0
  • D-nul Banescu ne spune ca societatea este ranita de consumerism ca acesta este un pacat,
    La o mica documentare am gasit in Dex urmatoarea definitie pentru CONSUMERISM care suna asa : "mișcare de mase care își propune apărarea intereselor consumatorului față de abuzurile specifice societății de consum, precum și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor" .
    Cred ca d-nul Banescu ar trebui sa foloseasca cuvinte simple cu sens cunoscut pentru a-si exprima opiniile, Nu trebuie sa demonstreze nimanui ca este erudit ,nu trebuie sa epateze folosind cuvinte bombastice ci trebuie ca prin cuvantul lui sa se faca inteles .
    Ne vorbeste de la inaltimea functiei si doreste ca acest lucru sa se simta. Este expresia distantei mari care s-a asezat intre biserica si oameni.
    • Like 2
    • @ Rodica Isop
      Dar șeful lui Prea-lacomul, Prea-ghiftuitul, Prea-vândutul bolșevicilor, cunoaște cei...consumismul ? E adevărat că în dicționar nu există explicație pentru acest cuvânt, folosindu-se totuși pentru a arăta fenomenul contrar consumerismului. De fapt cuvântul o spune clar că se referă la o societate bazată pe consum.


      „„Diferentierea intre cele doua termene s-a facut pe filiera italiana unde ele au devenit consumerismo avand semnificatie de „protecţia consumatorului”, respectiv consumismo avand semnificatie negativa de „preocupare (excesivă) spre achiziţionarea de bunuri”.
      Asadar, cand spun consumism ma refer la preocupare EXCESIVA pentru achiziţionarea de bunuri.””
      • Like 0
    • @ Rodica Isop
      check icon
      @Rodica Isop , este adevărat că în locul cuvântului consumatorist, mai rar folosit s-a adoptat englezismul consumerism, ca multe alte englezisme în ultimii 30 de ani, de aici și „greșeala„ autorului. Eu zic să vedem mai degrabă ce a vrut să spună autorul și să nu amestecăm o inerție verbală modernă, observată chiar și la personaje cu studii în domeniul limbii române, cum ar fi de ex. jurnaliștii, cu esența mesajului.
      • Like 0
  • Ca sa nu faca pacate si-a luat BOR numai mercedesuri, Sa nu aiba nevoie de colebil si triferment.
    • Like 5
  • Dorin check icon
    Dacă BOR nu ne-ar indemna să postim pentru iertarea păcatelor , poate nu am fi așa de hulpavi după aia.
    • Like 2
  • dan check icon
    Consumerismul este un pacat doar pentru oamenii de rand se pare ,in schimb nu este pacat pentru preoti care au transformat biserica ortodoxa intr-un bazar care vinde de la icoane pana la lumanari si se bazeaza tocmai pe consumerism.
    Cand preotii isi cumpara masini scumpe ,ala nu mai e consumeris e dar divin.
    • Like 5
    • @ dan
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect. Sună a mare fățărnicie, fluturată nouă în timp ce ei se îmbuibă. Culmea, interzic folosirea de lumânări din piață, ieftine, vor să folosești doar de la ei. Parastase, ducerea postului, cei 5 lei obligatorii la pomelnic asta nu stimulează consumerismul nimănui, nu...

      E vorba de lăcomie la mâncare, de înțeles după o perioadă de păscut, și toate mâncărurile sunt grele în comparație cu mâncarea de post. Cuvânt la modă, folosit impropriu, că sună cool.

      Tare asta, consumerismul a ajuns un fel de bau-bau adus în discuție de cei care de fapt vor să-ți spună ce să faci. Și doctrina de stânga are lozinca asta, straniu...
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult