
(Foto Inquam Photos / Octav Ganea)
Un apel la cumpătare și consum moderat de Paște au lansat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 preoții Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, și Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice.
„Vedem la TV interviuri cu medici de la Urgență care se confruntă cu un număr mult mai mare de solicitări în această perioadă. De ce românii cumpără compulsiv sau mănâncă în exces? Se explică în spațiul excomunist prin perioada de dinainte de 1989, când nu găseam suficient.
Se ascunde o neînțelegere a ce înseamnă Sărbătoarea. Sărbătoarea și duhul ei niciodată nu au ca miez consumul fizic, lăcomia, înfruptarea. E bucuria de a fi împreună la masă”, a punctat Vasile Bănescu.
Societatea e rănită de consumerism, vede Bănescu. „Consumerismul poate fi un păcat, pentru că ne face să ratăm ținta. Dacă doar ne înfruptăm și pe urmă căutăm Colebil și Triferment prin casă, nu e în ordine”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
„Facem apel la cumpătare. Aceste exagerări sunt tot o sete de infinit. Vrei să ai totul. Această ispită să ai tu totul e ispita lui Adam și nu a mai fost în stare să primească în dar viața”, a subliniat Francisc Doboș.
Emisiunea moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită duminică, de la ora 14:30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
La o mica documentare am gasit in Dex urmatoarea definitie pentru CONSUMERISM care suna asa : "mișcare de mase care își propune apărarea intereselor consumatorului față de abuzurile specifice societății de consum, precum și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor" .
Cred ca d-nul Banescu ar trebui sa foloseasca cuvinte simple cu sens cunoscut pentru a-si exprima opiniile, Nu trebuie sa demonstreze nimanui ca este erudit ,nu trebuie sa epateze folosind cuvinte bombastice ci trebuie ca prin cuvantul lui sa se faca inteles .
Ne vorbeste de la inaltimea functiei si doreste ca acest lucru sa se simta. Este expresia distantei mari care s-a asezat intre biserica si oameni.
„„Diferentierea intre cele doua termene s-a facut pe filiera italiana unde ele au devenit consumerismo avand semnificatie de „protecţia consumatorului”, respectiv consumismo avand semnificatie negativa de „preocupare (excesivă) spre achiziţionarea de bunuri”.
Asadar, cand spun consumism ma refer la preocupare EXCESIVA pentru achiziţionarea de bunuri.””
Cand preotii isi cumpara masini scumpe ,ala nu mai e consumeris e dar divin.
E vorba de lăcomie la mâncare, de înțeles după o perioadă de păscut, și toate mâncărurile sunt grele în comparație cu mâncarea de post. Cuvânt la modă, folosit impropriu, că sună cool.
Tare asta, consumerismul a ajuns un fel de bau-bau adus în discuție de cei care de fapt vor să-ți spună ce să faci. Și doctrina de stânga are lozinca asta, straniu...