Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei se dezice de Teodosie: Perseverarea tomitană în opțiunea oarbă moral, favorabilă barbariei travestite în ctitor creștin, dar și întrebarea zguduitor de cinică „Ce, a mitraliat ctitoriile?”, sunt aproape amuțitoare

Vasile Banescu - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a criticat poziția pro-Putin a Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie. 

„Perseverarea tomitană în opțiunea oarbă moral, favorabilă barbariei travestite în ctitor creștin, dar și întrebarea zguduitor de cinică, „Ce, a mitraliat ctitoriile?”, sunt aproape amuțitoare.

Ca și cum zidurile unor construcții, fie ele și biserici, nu viețile unor oameni nevinovați ar conta cu adevărat !

Fiecare dintre noi se onorează sau se compromite moral în cel mai relevant mod cu putință prin poziționarea față de răul hidos, față de crima odioasă, față de nedreptatea strigătoare la cer și mai ales față de Adevăr.

Recidivând, unii se compromit spectaculos și ireversibil”, a scris Vasile Bănescu într-o postare pe Instagram.

Înainte de începerea războiului din Ucraina, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, spunea că „Putin nu este așa de negru” și că atât el cât și Medvedev sunt ctitori, iar noi îi judecăm ca pe niște răufăcători.

Întrebat miercuri, în conferință de presă, dacă își menține afirmația despre „ctitorul” Putin, Teodosie a replicat: „Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleaşi. Nu trebuie să am eu o părere”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  IPS (se face că) nu-și aduce aminte de acea pildă (nu mai știu pe unde am citit-o) cu acel ucenic ce mergea pe drum cu învățătorul iar acesta din urmă a scos o piatră din zidul unei biserici. Acea piatră fusese contribuția unui ctitor devenit păcătos din cale-afară care nu putea ajunge în iad ctitor de biserică fiind. Sub ochii înspăimântați ai ucenicului a scos piatra și astfel ctitorul cel păcătos și-a urmat drumul firesc spre iad. Pildă pe care o pot savura și ateii datorită ideii de dreptate.
  N-or mai fi fost niciodată ctitori păcătoși pe lume? Și la urma urmei chiar contează mai mult pietroaiele decât oamenii?
  • Like 1
 • Raluca, aici ai scris un adevăr. Mulțumesc pentru această informație, și numai sper să o vadă cât mai mulți. I am proud of you!
  • Like 0
 • Ar fi bine ca ÎPF însusi sa nu se mai ascunda in spatele purtatorului sau de cuvant si sa ia atitudinea si masurile care se impun, odata pentru totdeauna, in raport cu Mache infractorul
  • Like 4
  • @ KapetanMavromati
   Dan check icon
   mache Infractorul care a reusit sa ,,mascheze Adevarul ,in multe ocazii ,( cazul APIA ferma Nazarcea etc , ar trebui sa dispara din ,,peisajul bor --fanilor care se pretind intelectuali !!
   --- Ce au bun de invatat , studentii de la acea ,,Fabrica de popi,, ? Doar Minciuni ,,,smecherii , intrigi si GANDIRE BOLNAVA ,,
   -- NU INTELEG DE CE ,,patriarhia ,, NU IA ATITUDINE IN DREPTUL ACESTUI IMPOSTOR ,,, Lasand asa situatia , biserica va fi compromisa si mai Rau !!
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult