Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Putin nu e Stalin

Rebeliunea Wagner a fost o lovitură de stat pentru că așa a calificat-o cel mai agresiv și spurcat la gură strigaci al Kremlinului, vicele Medvedev.

Discursul dramatic al lui Putin însuși, vorbind de trădare de patrie, cuțit înfipt în spate, unire în fața pericolului în care se află statul rus, pedepsele nemiloase care-i așteaptă pe puciști, este o reacție corespunzătoare unei lovituri de stat. 

Occidentul, SUA, Ucraina NU au fost numite de dictator ca aflându-se în spatele acțiunii lui Prigojin – Putin a acceptat-o ca fiind rusească sută la sută.

Măsurile luate pentru apărarea Moscovei, ceva ce nu s-a mai văzut de la Al Doilea Război Mondial încoace, duc și ele la aceeași idee.

Dar cel mai puternic argument pentru a spune că o lovitură asupra statului a avut loc în Rusia, sunt zicerile lui Prigojin. Sinistrul criminal de top a aruncat niște bombe radioactive, cu efecte pe termen lung. Liderul Wagner a fost până ieri, și este încă!, vedeta vârf de lance a armatei ruse pe frontul din Ucraina. Wagneriții, eroii care au eliberat Soledar, cum a declarat chiar Putin. Prin urmare, să auzi de la Prigojin, aclamat de populație când s-a cărat din Rostov-pe-Don, că nici Ucraina, nici NATO nu erau o amenințare pentru Rusia, că războiul a fost pornit ca să fie război și să ajungă Șoigu mareșal, e un șoc.

Să audă întreaga lume de la un erou al URSS, prieten apropiat al tătucului Putin, că în rândurile conducerii politico-militare de la Moscova împărățesc corupția, furtul banilor pentru armată, nepăsarea față de viața și moartea celor trimiși pe front.

În fine, „iertarea” lui Prigojin de către Kremlin, după ce FSB îi deschisese anchetă penală pentru înaltă trădare, e o dovadă de slăbiciune care îi uluiește pe supușii ruși, obișnuiți cu cruzimea implacabilă a sistemului. Ca să contracareze toate astea, Putin ar trebui să declanșeze o epurare sângeroasă, demnă de un Iagoda sau Ejov, asupra legăturilor la nivel înalt ale lui Prigojin, care cu siguranță există. Or, nu se știe dacă mai are destulă putere s-o facă. 

Cea mai gravă consecință a loviturii Wagner asupra statului care îl paște pe dictator este dezamăgirea maselor de susținători că Putin nu e Stalin. 

P.S.

Așa cum ore în șir, postul pe care e lipit cu scuipat numele România n-a transmis niciun bit despre ce se petrecea în Rusia, Donald Trump, în spiciul său, ținut la Washington în fața unei mulțimi de adoratori conservatori, n-a scos un cuvințel despre ce i se întâmpla lui Putin.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult