Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Racheta șpagasonică a ucis copiii

„Problema reală e că nu poți obține niciun aviz fără să dai mită. Însă, dacă dai șpagă, ți se semnează orice. Și nu le pasă deloc de siguranța oamenilor. Ăsta e motivul pentru care s-a întâmplat așa ceva”.

Această declarație nu se referă, cum ați putea crede, la incendiul din Colectiv, România. Este vorba de incendiul izbucnit într-un mall din Kemerovo, Rusia, în care încă nu se știe exact câți oameni au murit, însă cu siguranță sunt peste 40 de copii asfixiați și arși de vii. Iar autorul frazelor de mai sus este nimeni altul decât Vladimir Putin, președintele pe viață al Rusiei, reales din când în când. 

Ce spune Putin este un adevăr, un adevăr monstruos. Dar, în același timp, este o minciună, la fel de monstruoasă.

În Rusia postsovietică, autoritățile, întreaga administrație, toate structurile statului sunt mâncate de corupție până la măduvă. Așa este, cum zice Putin, nimic nu mai funcționează normal și legal, Rusia a devenit, înainte de a fi din nou imperiul Răului, un imperiu al Șpăgii. De la sutele de sportivi ruși dopați industrial din ordinul autorităților pentru a fura medalii și titluri olimpice și mondiale, până la casierul de debarcader sau demnitarii de rangul cel mai înalt ai Kremlinului, toată lumea corupe și este coruptă în Maica Rusie de azi.

Dar sub puterea cui a fost înlocuit comunismul de stat cu corupția la nivel de stat? Cine conduce Federația Rusă de aproape 20 de ani încoace, interzicând și zdrobind orice încercare de opoziție, omorând, cu gloanțe, cuțit, poloniu radioactiv, gaz neuroparalizant, jurnaliști, adversari politici și de afaceri, spioni renegați? Nimeni altul decât țarul Vladimir, stăpânul absolut al uneia dintre cele mai detestate țări de pe glob. Cel pentru care televiziunea națională Rossia 1 nu a întrerupt transmisia unui documentar ditirambic despre marele om de stat Putin și intrigile Marii Britanii, în vreme ce țipau știrile cu inocenții arși pe rug în mall-ul din Kemerovo. 

Ce le-a oferit Putin rușilor ca șpagă pentru a fi ales din nou? O rachetă, mare și frumoasă, una hipersonică, de tip „Pumnal”, capabilă, pasămite, să străpungă orice sistem antirachetă din lume și să distrugă cu ogive nucleare orașe întregi.

Copiii din Kemerovo n-au fost uciși de rachete, ci de alte minuni ale tehnicii ucigașe dezvoltate sub Putin: încuietorile ieșirilor de urgență ale mall-ului blocate, extinctoarele care n-au funcționat, alarma de incendiu perfect defectă, materialele plastice ieftine și neignifugate din pereți, incapacitatea organelor de intervenție de a evacua rapid incinta. Și, ca să ne amintească încă o dată de Colectiv, centrul comercial nu avea autorizație de la pompieri.

Corupția a ucis și în Rusia. Dacă în statele democratice corupția există, dar poate fi stăvilită, într-o dictatură, de orice culoare, ea invadează implacabil statul de sus și până jos. De fapt, nu mai este o infracțiune, este un mod de viață.

Corupția atrage după sine incompetența, nepăsarea, inconștiența criminală. De ce? Pentru că supraviețuirea în dictatură depinde de mita și traficul de influență repercutate până la vârf în relații politice, nu de criterii de valoare economică, socială, științifică și, în ultimă instanță, umane. Responsabilii de tot felul sunt mult mai preocupați să se pună bine cu politrucii putiniști, decât să aibă grijă să nu fie omorâți oameni.

Iată de ce, adevărul despre corupția în metastază națională se transformă într-o minciună când e rostit de Putin. De fapt, nepotul bucătarului care i-a servit pe Lenin și Stalin vrea să asigure astfel poporul ieșit în stradă să-i ceară demisia că se va face o anchetă nemiloasă, care poate găsi vinovat pe oricine, în afară, bunînțeles, de El Însuși, Dadișca Supremul.

Și oare, după Colectivul din Rusia, la următoarea tragedie din România, provocată de corupție, ignoranță și prostie, Dadișca Dragnea ni se va arăta la televizor, ca să liniștească spiritele, călare pe o rachetă Patriot?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta-i buna, Putin e vinovat. Binenteles, vinovatul de serviciu.
  • Like 0
 • Filbert check icon
  Asa e in Rusia postsovietica, asa a fost si in Rusia sovietica (vezi Ilf si Petrov), asa a fost si in Rusia presovietica (tarista). Asa a fost - si va fi mereu - si prin Balcanii nostri.
  • Like 1
 • Rusia (și mai sunt câteva exemple aproape de România) este "exemplul viu" că se poate și mai rău. Parte nasoală este că Rusia este atât de mare că poate fi comparată cu Jupiter față asteroizii ce îi trec prin preajmă : cum ai ieșit un pic de pe orbita normală, cum haț! Super-gravitația te inșfacă. Iar noi suntem tare aproape...
  • Like 0
 • Ca întotdeauna, cuvinte de neuitat. Și afirmate din adevărul propriei ființe.
  • Like 1
 • Domnule Popescu , probabil ca Daddy va trimite echipa de kamikaze in mijlocul poporului : Vasilica , Carmen si daca e nevoie de pus miinile in solduri si pe Olguta. Va fi etapa de smuls parul din cap ... Dupa aia RTV , A3 , TVR si marele grup de jurnalisti de investigatii ,printre bocete si schelalaieli o sa inceapa creionarea criminalului din umbra. Cind buboiul va fi copt , va scobori Marele Cristoiu din BAR cu mintea lui ascutita si in muzica tandra si soaptele de acompaniament ale lui Andronic , ne va servi adevarul.
  Cam asta vedem zi de zi , nu-i asa ?
  • Like 4
 • Uau!
  • Like 0
 • Calare pe racheta Vasilica !
  • Like 2
 • check icon
  Coruptia a ucis in Rusia,coruptia a ucis in Romania si totusi n-am invatat nimic...urmaream aseara la tv cum un gretos purtator de cuvinte al partidului rosu cerea sa afle "adevaratele motive" ale dezastrului de la Colectiv.Unul ce reprezenta partidul ai carui membri au condamnat la moarte datorita suficientei si ingamfarii pe unii dintre supravietuitorii incendiului invinsi mai apoi de mizeria si infectiile din spitalele romanesti...si nimeni nu l-a aruncat afara din platou!
  Eu cred ca am trecut de punctul in care puteam spera la o insanatosire a societatii romanesti,copiii nevolnici ai liderilor partidelor ocupa posturi de conducere fara a fi pregatiti .
  • Like 3
 • Se pare că rușilor le place corupția.Din moment ce 56,43 MILIOANE de alegători au pus ștampila pe candidatul Putin. Cine mai are o asemenea legitimitate? 76,69 % din voturi !? E mult.
  • Like 0
  • @ Cornel Cancel
   Și românilor nu le place??
   • Like 0
  • @ Cornel Cancel
   Chiar, ce dictator deghizat în președinte mai are în buzunar toate pîrghiile pt a aduna voturi după bunul plac?
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Dacă oamenii nu-l votau tipu nu avea altceva de făcut decăt să plece acasă.Oamenii L-au VOTAT.Dictator deghizat sau nedeghizat.Nu s-a votat singur de 56000000 de ori.
   • Like 0
 • Prin paralela Colectiv-Kemerovo dl Popescu a creat distopia Voevodatelor lui Dragnea. Fraza de încheiere nici nu mai era necesară. Distopie am scris? Cred că sunt prea optimist.
  • Like 0
  • @ Dragoş Anghelache
   N-a creat-o CTP, ea există de niște zeci de ani.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult