Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Rafila: Nu am votat-o pe Viorica Dăncilă la președinție. Dumneavoastră aţi fi votat-o dacă eraţi membru al PSD? Nu puteam

V. Dancila - FB

Foto Facebook/Viorica Dancila

În 2017, profesorul doctor Alexandru Rafila s-a numărat printre sutele de mii de manifestanți care au protestat împotriva Ordonanței 13 a guvernului PSD, condus la acea vreme de Sorin Grindeanu. În prezent Grindeanu este prim-vicepreședinte al Partidului Social Democrat, formațiune politică pe listele căreia medicul Alexandru Rafila va candida la Camera Deputaților, la alegerile electorale, programate pe 6 decembrie. 

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a declarat sâmbătă, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, că nu ar avea nicio ezitare să iasă în stradă din nou, dacă situația ar cere. „Să protestăm e un drept al democrațiilor occidentale și e bine să-l folosim când lucrurile deraiază”, a spus Alexandru Rafila.

Rafila a fost întrebat ce le spune oamenilor care zic că PSD încearcă „să își schimbe părul, dar năravul ba”, odată cu invitarea sa să candideze. 

„Sigur, eu fără să cunosc mecanismele interne de funcționare a acestui partid, pot să fac o apreciere legată de faptul că unul dintre liderii partidului din 2017 este și în prezent, ocupă o poziție tot așa, centrală. Cred că ar trebui să avem cu toții o discuție deschisă referitoare la acest subiect, o discuție care să explice de ce noul partid social-democrat are o abordare care vrea să șteargă niște răni sau niște pete ale trecutului și vrea să se plaseze într-o zonă de frecventabilitate și de încredere pentru public. Nu putem să lăsăm lucruri în suspensie și cred că o poziție legată de acest subiect și din partea PSD ar fi o decizie înțeleaptă și care probabil și mie mi-ar oferi - sau altora care cred că vor veni în perioada următoare din zona tehnică - le vor oferi suficiente argumente încât apartenența la PSD să fie pe deplin justificată”, a punctat Alexandru Rafila.

Pe de altă parte, la întrebarea dacă în 2019 a votat-o la alegerile prezidențiale pe Viorica Dăncilă, prof dr Rafila a spus că nu a făcut acest lucru.

„Nu am votat-o pe Viorica Dăncilă. Dumneavoastră aţi fi votat cu Viorica Dăncilă dacă eraţi membru al PSD? Nu puteam. Viorica Dăncilă este o persoană respectabilă, nu am absolut nimic cu dânsa, dar această calitate de preşedinte al partidului, de prim-ministru trebuie ocupată – mai ales dacă vorbim de un partid mare – de o persoană are are abilităţi nu numai manageriale, trebuie să aibă o cunoaştere profundă din mai multe domenii şi trebuie să aibă abilităţi de comunicare. Or, aceste trei elemente i-au lipsit, din punctul meu de vedere, Vioricăi Dăncilă şi, în lipsa lor, credibilitatea mai ales pentru reprezentarea unei ţări cum este România nu cred că era cea potrivită”, a mai spus dr Rafila în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Fiecare pasare pe limba ei piere". Pacat rafila, mare pacat. De fapt de cand "te-ai ras" de ministrul Tataru am inceput sa am indoieli in ceea ce te priveste. Acum am certitudini. Niciodata nu mi-am dorit si nu mi-as dori ca psd-ul sa castige alegerile. Psd-ul este un avorton care se zbate sa traiasca, pe spinarea prostilor si a mercantillor. Ii doresc un sfarsit grabnic si urat, asa cum sunt componentii lui. De sustinatori si votanti numai de rau.
  • Like 0
 • "Viorica Dăncilă este o persoană respectabilă, nu am absolut nimic cu dânsa" - doctore Rafila, ce e cu dumneata, frate, nici nu ai bine in PSD si ai inceput sa te prostesti?? De cand e dancila persoana respectabila? "Make a photo"??? Serios, pe bune? Ne-a facut de ras in nenumarate randuri, cu prostia ei grosiera, si era prim ministru, nu bucatareasa sefa la cantina parlamentului..... E adevarat, sunt si altii care nu numai ca au facut tara de ras, dar au si devalizat-o cu succes, multi dintre ei din partidul in care tocmai te-ai inscris.... Cu protestele de la 10 august cum a fost? Cu ordonanta 13 cum a fost? Doctore, ai invatat la scoala zicala romaneasca ""lupul isi schimba parul, dar naravul ba"? Sau tu invatai numai la anatomie / biologie / chimie, ca numai aia iti placea? Un lucru e clar: eu personal nu voi vota PSD, oricati de Rafila s-ar inscrie in acest partid.
  • Like 0
 • Da, domnule Rafila, daca n-aveam retineri de ordin moral sa devin membru PSD, cu siguranta o votam pe Dancila Viorica.
  • Like 3
 • "Dl" rafila o face pe diplomatul. In realitate este prefacut, nu are curajul sa spuna lucrurile pe fata. Dancila este reprezentativa pentru romania cu psd la putere. Asta este psd-ul in realitate. Nu a facut nimic, dar nimic bun pentru tara de la momentul la care a pus mana pe ea, sub protectia unui individ numit iliescu, un tradator si vanzator de tara, protectorul dejectiilor de mana a doua a pcr. Cine afirma alceva este un arivist, un prefacut, un pomanagiu cu mana intinsa la niste banditi. Si, din pacate, de astia, incaa, sunt foarte multi si de la toate nivelurile societatii, idiferent de formatiunea lor profesionala si de pozitiile la care au ajuns. Am mai vazut acest fenomen, de-a lungul timpolui la multi "leader marcanti" ai acestei adunaturi de borfasi. Psd-ul nu se va schimba cu cateva asa zisise somitati. Atata timp cat are in componenta si la conducere oameni ca ciolacu$co, iar din umbra buzati, vasilesti si alti ipochemini. Psd-ul a jefuit tara timp de 31 de ani. Continua sa "conduca" tara sabotand orice alt partid politic ajuns la conducere prin vointa populara, prin vot.. Si-au impus abuziv in posturi cruciale, vezi ccr, av.. poporulu si alte functii la toate nivelurile administratiei de stat, oameni de paie pe care i-a aservit prin cumparare, oameni fara demnitate, tradatori de tara. Se vede asta, cu usurinta, din actiunile psd-lui in vremea pandemiei. Au sabotat si discreditat si le-a reusit, masurile luate de actualu guvern pentru protectia sanitara a poporului, a impus masuri financiare inrobitoare pentru buget, obligand guvernul sa faca tocmai ce acuzau ei imprumuturi peste imprumuturi. Psd este un parid ticalos, perfect reprezentat de una ca firea si una ca dancila si ca tanda si manda. Trebuie scos din ecuatie, leaderii lui judecati si condamnati la ani grei de puscarie si confiscarea averilor, dobandite numai prin furt, pana la a n-a spita a nemului lor. Doar asa mai poate exista speranta ca si tara asta nenorocita sa-si capete oarecare demnitate, intern si extern.
  • Like 5
 • Servus!

  Pentru democrație, pluripartitism înseamnă citoplasmă..

  Noapte bună,
  Purice Narcis-Teofil
  • Like 0
 • Ce demisie morală!
  • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult